Građani nam javljaju - natječaj na "kućicama" raspisan je samo za podobne

petak , 06.05.2011.

Jutros sam dobio tri poziva građana na temu najnovijeg natječaja za posao na naplatnim kućicama na naplatnoj postaji Vrgorac (čvor Vrgorac). U cilju informiranja građana ukratko prenosim najvažnije detalje koje su mi ispričali. Imaju li osnove, prosudite sami.

Natječaj za zapošljavanje na naplatnim kućicama raspisan je u utorak 3. svibnja i traje do utorka 10. svibnja, odnosno traje sedam dana. Građani ističu kako se među potrebnim dokumentima za prijavu na natječaj navodi i potvrda o nekažnjavanju koju izdaje sud. Kada su otišli u sud u Vrgorcu, rečeno im je da procedura za dobivanje potvrde traje deset dana. U isto vrijeme rečeno im je kako je spomenutu potvrdu moguće poslati naknadno (baš zbog kratkog trajanja natječaja), i da tu ne bi trebalo biti problema. Međutim, građani koji su me zvali smatraju da u pitanju potvrde o nekažnjavanju ima prostora za manipulacije. Dakle, smatraju kako će sve prijave bez potvrde o nekažnjavanju biti odbačene kao nepotpune, a da su podobni pojedinci na vrijeme saznali za natječaj i potrudili se dobiti potvrde u roku. Tako će samo podobni biti prihvaćeni, dok će ostali biti odbačeni.

I zaista, u tekstu natječaja je jasno istaknuto:
"Svi zainteresirani kandidati na oglas dužni su priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta: presliku svjedodžbe, presliku radne knjižice, presliku osobne iskaznice, rješenje (potvrdu) o priznatoj prednosti o zapošljavanju temeljem pozitivnih pravnih propisa, dokaz da je kandidat nezaposlen, te uvjerenje o nekažnjavanju." Ne spominje se ikakva mogućnost naknadnog donošenja potvrde o nekažnjavanju.

Zanimljiv je i detalj koji pokazuje netransparentnost cijelog postupka. Tako se u tekstu natječaja kaže: " Hrvatske autoceste d.o.o neće kandidate osobno izvještavati o rezultatima, nego će o izabranim kandidatima biti izvješten Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Split..." Dakle neće se navoditi zašto je tko prošao ili ne, već se samo navoditi imena onih koji prođu na natječaju.

Da nešto ne štima u ovom slučaju svjedoči i moj slučaj. Osobno sam prije dvije godine tražio potvrdu o nekažnjavanju za posao i dobio istu u roku dva-tri dana. Došao sam u sudsku službu u Vrgorcu, ispunio formular i pokupio potvrdu za par dana. Što se od toga dana promijenilo, i koja se naknadna "procedura" stvorila, nije mi poznato.

Slučaj "naplatne kućice" vječni je kamen smutnje u našem gradu. Kada se raspisivao i natječaj za Ravču, stalno su u vrgorskim kuloarima kružile priče da je natječaj namješten. Kako za čvor Ravču, takve priče kruže i danas za čvor Vrgorac. Skoro je nemoguće biti siguran u punu istinu jer su institucije potpuno izgubile povjerenje građana i teško je biti siguran da je ovaj ili onaj natječaj transparentan i u skladu sa zakonom.

<< Arhiva >>