Božica Brkan osvojila književnu nagradu „Mate Raos“

nedjelja , 18.09.2011.

Sinoć je povodom 21. godišnjice smrti pisca Mate Raosa, ogranak Matice Hrvatske Vrgorac, pred jedva desetak ljudi, organizirao dodjelu nagrade „Mate Raos“ za najbolje kratke priče pristigle na književni natječaj, koji je ove godine organiziran po prvi put. Program večeri vodio je publicist i novinar Jure Divić koji je rekao kako Vrgorac već dugo dodjeljuje književnu nagradu „Tin Ujević“ za poeziju, ali da je trebao i nagradu za prozu, koju je „Matom Raosom“ i dobio.
Splitski profesor Ivan Bošković govorio je o liku i djelu pisca Mate Raosa. Naglasio je kako je Raos jedan od brojnih hrvatskih autora koji se, usprkos kvaliteti, tijekom svoga književnog stvaralaštva nisu uspjeli probiti na nacionalnu razinu, ali ta činjenica uopće ne umanjuje vrijednost njihova rada.
Na natječaj za kratku priču pristiglo je ukupno 49 priča autora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tročlani žiri najboljom je proglasio proglasili priču „Umrežena“, autorice Božice Brkan. Drugu nagradu osvojila je Biserka Goleš Glasnović za priču „Tempus fugit“, a treću Krunoslav Šetka za priču „Sarajevski nokturno“. Nagrade je dodijelila Raosova unuka Mia.

<< Arhiva >>