Gradska uprava - kolaž

petak , 24.02.2012.



U zadnje vrijeme na internetu su u modi kolaži o različitim pogledima na svakojake profesije. Zato smo se malo poigrali u paintu. :)))

16. dan snježne nepogode - započela nastava

četvrtak , 16.02.2012.



Nakon deset dana zatvorenih škola, zbog vremenske nepogode uzrokovane snijegom, jutros su i osnovna i srednja škola otvorile svoja vrata učenicima. Odluka je to gradskog Kriznog stožera od jučer. Roditelji su obaviješteni da djecu šalju na vlastitu odgovornost, zbog teških uvjeta na cestama i prilazima školi. Zbog toga roditelji uglavnom i nisu slali djecu na nastavu. Prema mojim informacijama vrgorsku matičnu osnovnu školu jutros je pohodilo oko 27% učenika, dok je slab odaziv primjećen i u područnim školama. Na Velikom Prologu došla je četvrtina učenika, dok je u Dragljanima zbog malog broja učenika nastava održana samo za razrednu nastavu, dok za učenike od 5. do 8. razreda nastave nije bilo. U Srednjoj školi odaziv učenika je bio nešto veći, i kretao se oko 40%, ali samo do odmora, kada je broj učenika opao. Nastava u osnovnoj školi održava se po skraćenom rasporedu, tako da je popodnevna smjena počela već u podne, kako bi mogla završiti prije stvaranja novog leda na cesti zbog snižavanja temperature u popodnevnim satima. Natjecanja se i dalje održavaju po rasporedu. Nastava će se održavati i sutra, ali kao i danas, neće biti organiziran autobusni prijevoz učenika.
Što se tiče nadoknade nastave, kako sad stvari stoje, ona će biti izvršena tijekom proljetnih praznika, tijekom spojenih dana i na Dan škole.

15. dan snježne nepogode - snijeg se ne otapa

srijeda , 15.02.2012.



U Vrgorcu nikako da se izvučemo iz snježne nepogode koja se pomalo pretvara u pravu katastrofu. Zbog niskih temperatura, koje se uglavnom kreću ispod nule (Podprolog -18°C jučer), snijeg se vrlo sporo i nikako otapa. Snijeg je padao i danas, doduše slabo i kratkotrajno. Što se on više zadržava na krovovima, to se više povećavaju štete na stambenim i gospodarskim objektima. Pucaju grede, otpadaju crijepovi, urušavaju se krovovi. Najnovije žrtve su pojedini objekti u krugu mesne industrije Braća Pivac. Dosta je štete na gospodarskim objektima diljem krajine, nešto i na stambenima. Grad Vrgorac dosad je zaprimio 11 odštetnih zahtjeva, pa se za nadati da će, nakon proglašenja elementarne nepogode, država i županija bar djelomično subvencionirati obnovu krovova. Preporučamo svim građanima da prijave štetu.

Teška mehanizacija i dalje čisti snijeg po vrgorskim ulicama i odlaže ga izvan mjesta. Manji strojevi čiste i po selima. Crveni križ i Krizni stožer pomažu stanovnicima sela.

Nastava u osnovnoj i srednjoj školi počinje sutra. Preporuka je to Gradskog kriznog stožera. Iz škola sreću pozornost roditeljima da procijene sigurnosne uvjete svog djeteta u svezi dolaska i odlaska iz škole jer djecu šalju na vlastitu odgovornost. Učenicima koji nisu u mogućnosti doći na nastavu izostanak će biti opravdan. Učenički autobusi neće prometovati do daljnjega. Nastava će biti skraćena. Jutarnja smjena počinje kao i inače, dok popodnevna smjena počinje u 12 sati. Danas i jučer nije bilo nastave, ali smo uspjeli održati sva školska natjecanja, na koja su djeca ipak većinom stigla.

Savjetujem roditeljima da više puta upozore svoju djecu da se ni u kojem slučaju ne zadržavaju u blizini zidova škole zbog opasnosti od odrona snijega sa krovova. Neka vrijeme odmora provode ili na školskim igralištima ili u hodnicima škole. Pripazite na poledicu kako ne bi dolazilo do nesreća.

14. dan snježne nepogode - normalizacija situacije - urušavaju se krovovi

utorak , 14.02.2012.



Situacija u Vrgorcu je sve bolja. Ceste su prohodne, ali se na mnogim zadržava led pa je vožnja relativno opasan pothvat. Sunce već drugi dan intenzivno grije snijeg, pa je opasnost od lavina snijega sa krovova pojačana. Dio građana odlučio se na čišćenje krovova od snijega zbog opasnosti od lomova greda i crijepova pod njegovom težinom. Urušila se jutros i tenda kioska Slobodne Dalmacije u Ulici Tina Ujevića. Jučer su se urušile pojedine kuće na Velikom Prologu i Vinima, a u svakom selu postoje manja ili veća oštećenja na objektima. Za nadati se da će se nakon proglašenja elementarne nepogode steći uvjeti da Vlada RH ili Grad pomognu građanima kojima je krov oštećen subvencioniranjem građevnog materijala. Što dane više protječu, to je više štete na krovovima kuća. Teška mehanizacija iznosi snijeg iz Vrgorca.

Najteža situacija je i dalje u Poljicima Kozičkim, Mijacima, te Gornjem Orahu gdje je Komuna liječenih ovisnika i dalje bez vode, a zaseok Katavići je zatrpan u snijegu. Količine snijega su naprosto prevelike za trenutno odstranjenje. Danas su Vrgorac napustile i strojevi zagrebačkog Holdinga.

Tvrtka Dukat iz Zagreba donirala je Vrgorcu 100 litara mlijeka, dok je Supermarket Jukić donirao 250 litara mlijeka i 80 kilograma graha. Hrana će biti podijeljena putem Crvenog križa i drugih službi građanima zatrpanih sela.

Iako je jutros najavljivano, nastave u osnovnoj i srednjoj školi neće biti ni sutra. Odluka je to Kriznog stožera koji je maloprije završio vijećanje (11h). Uvjeta za održavanje nastave nema, a neće biti ni autobusnog prijevoza. Sutra će se donijeti odluka o konačnom početku nastave. Odluka o formi nadoknade izgubljenih radnih dana donijeti će se naknadno. Školska natjecanja održavaju se po rasporedu.

Snijeg stvorio nove probleme zgradi u Ulici Tina Ujevića 13.

ponedjeljak , 13.02.2012.



Snježne padaline nanijele su proteklih dana popriličnu materijalnu štetu brojnim krovovima na obiteljskim i gospodarskim objektima diljem Vrgorske krajine. Kako smo već pisali, i postavljali fotografije, dio krovova se i urušio, ali na sreću, većina ipak nije bila naseljena, ili se radilo o gospodarskim objektima. Mnogobrojne kuće doživjele su, pod težinom snijega, pucanje krovnih greda, a sa nekih su otpali crijepovi.
Na krovovima zgrada u Vrgorcu također su se pojavila oštećenja. Naime, već godinama zgrade u Vrgorcu nemaju nikakvu upravu, a same su imovinsko-pravno neriješene jer su izgrađene na zemljištima bivših nacionaliziranih vlasnika, te su u katastru upisanje kao livade. Kako nisu postojali upravitelji, niti se plaćala pretplata, a dio stanara uvijek je pokazivao popriličnu neodgovornost za zajedničko dobro, oštećenja uslijed raznih utjecaja atmosferilija bila su logična posljedica.
Tako je zadnjih dana, zbog snježnih nanosa, popustio dio krova zgrade na broju 13, Ulice Tina Ujevića, te se vlaga probila na tavan odakle se spustila u novouređeni stan mlade obitelji Joze i Marine Vujčić. Anka Vujčić pokazala nam je rupe na tavanu i krovu odakle se voda slijeva u najviši stan. Ističe kako se nada da će stanari spomenute zgrade, ali i svih drugih, pokazati zajedništvo u obnovi krova zgrade kako se ubuduće ne bi doživljavale nove materijalne štete. Najnovija oštećenja samo su nastavak ranijih problema i o njima bi trebali voditi računa sami stanari, uz pomoć lokalne zajednice.






13. dan snježne nepogode - nastava se neće održavati danas i sutra



Situacija u Vrgorskoj krajini se normalizira, ali je i dalje teška i neizvjesna. Ceste su prohodne po krajini, ali stanje je i dalje dosta teško u Mijacima i Poljicima, te na Gornjem Orahu. Ostatak sela povezan je sa Vrgorcem cestama koje su očišćene tek djelomično, pa je nemoguće mimoilaženje. Brojni zaseoci očistili su prilaze svojim domaćinstvima zajedničkim radnim akcijama stanovnika.
Po naputku Županije nastava se trebala početi održavati sutra. Jutros su profesori osnovne i srednje škole održali sastanak kako bi se dogovorila forma za bar djelomično održavanje nastave. Međutim, kako autobusni prijevoz neće biti organiziran još neko vrijeme i kako na tlu vlada poledica, a sa krovova škola prijete lavine snijega, na kraju je, u suradnji sa Županijom, odlučeno da nastave neće biti ni sutra (utorak), već je konačna odluka da će se ona ponovno početi održavati prekosutra (srijeda). Sigurnost djece je ipak na prvom mjestu. Brojne područne škole su još odsječene i nastava je u njima nemoguća, pa se za nadati da će sunčano vrijeme danas i sutra bar djelomično olakšati situaciju.

Dodatak obavijesti za učenike osnovne škole. Svi učenici koji idu na školska natjecanja, imaju slijedeći raspored:

Matematika - utorak u 10 sati
Geografija - srijeda u 10 sati
Povijest - srijeda u 10 sati
Kemija - srijeda u 13 sati
Biologija - četvrtak u 13 sati

Sva natjecanja održavaju se u matičnoj školi u Vrgorcu.

12. dan snježne nepogode - snijeg ponovno pada

nedjelja , 12.02.2012.



Sinoć i jutros je u Vrgorskoj krajini opet padao snijeg. Sinošnje padaline su bile možda najjačeg intenziteta dosad. Mećava nošena vjetrom začas je prekrila očišćene površine u Vrgorcu i podebljala postojeći snježni pokrivač. Novi snijeg, koji smo doživjeli po tko zna koji put u ovih dvanaest dana, zaista je svima dotužio. Problema kao u početku nema i službe manje-više rade svoj posao, ali dok je vani ovakvo vrijeme grad je totalno paraliziran. Građani odgađaju svoje planove, poslovi se jedva odrađuju, nastave i dalje nema.

Sutra u osnovnoj i srednjoj školi neće biti nastave! Međutim sutra će se u školama sastati nastavnici i probati organizirati nastavu za utorak. Ako to ikako bude moguće, jer autobusnog prijevoza učenika očito neće biti. Međutim, već dosad je izgubljeno previše radnih dana.

Opet su nam se javili iz Gornjeg Oraha, iz zaseoka Katavići. Ante Katavić kaže kako je neki dan grtalica uspjela probiti snježne nanose debele 1,5 metar samo do udaljenosti od otprilike 400 metara od samog sela i vratila se natrag. Katavić kaže da je u međuvremenu stigao Crveni križ i donio nešto hrane, ali da njima treba probiti put jer je on slomljene noge, a majka mu je teško bolesna. Apelira na službe da pošalju neki manji stroj koji bi mogao očistiti snijeg sa ceste do sela, jer on mora za koji dan na rehabilitaciju u Makarsku, a u slučaju da mu majka treba liječnika, on će se teško probiti do zaseoka. Stoga odavde šaljemo molbu odgovornima.

Sa Velikog Prologa javljaju kako je težina snijega počela pritiskati krovove kuće i prijeti im urušavanje. Mole da im se pošalju ekipe koje će stanovništvu pomoći čistiti snijeg sa krovova. Ujutro bi trebali dobiti ralicu kako bi se pročistio put od Vidikovca do škole i komune kako bi se u narednim danima mogla organizirati nastava.

11. dan snježne nepogode - Vrgorac spremno dočekao novi snijeg

subota , 11.02.2012.



Sinoć je u Vrgorcu tijekom snježne mećave napadalo novih 25 centimetara snijega. Srećom, na ovu nepogodu službe i građani su bili puno spremniji, pa su ralice već jutros očistile glavne ulice u Vrgorcu i problema sa prohodnosti nema. Od naslaga starog i novog snijega čiste se i ceste prema selima. Službe rade svoj posao i problema ne bi trebalo biti. Nešto je problema sa krovovima kuća, pa se brojni građani upuštaju u opasan posao čišćenja snijega sa krovova, jer njegova težina ugrožava stabilnost kuća. Vatrogasci, HGSS, Crveni križ i druge službe su na terenu i pomažu građanima. Brojne ralice prolaze kroz sam Vrgorac. Građani čiste novi snijeg sa svojih prilaza. Izašlo je Sunce i dobrano grije. Nadamo se da je ovo sinoć bio zadnji snijeg koji je pao u ovoj godini.











Deseti dan snježne nepogode - ministar Ostojić posjetio Vrgorac

petak , 10.02.2012.



U Vrgorcu je situacija normalizirana. Ulice su uglavnom očišćene od snijega, a mehanizacija čisti i ostatak snijega sa cesta prema selima gdje situacija još nije stabilna. Cijeli dan se u Vrgorcu čuju zvukovi lopatanja i teške mehanizacije. Jutros su očišćeni i prolazi oko zgrada na koje su građani odlagali snijeg koji su čistili sa prilaza svojim ulazima. Natko Jović je sa svojim bagerom čistio prostor oko osnovne i srednje škole. Napokon je očišćena i Vukovarska ulica, na koju su građani imali najviše primjedbi jer spaja Vrgorac sa Domom zdravlja. Međutim, problem se počeo pokazivati na krovovima kuća koje teško izdržavaju težinu snijega. Dolaze nam izvještaji sa sela kako su nekim kućama pod težinom snijega popustili krovovi, ali koliko je poznato, radi se o gospodarskim objektima ili napuštenim kućama, te je, srećom, vrlo malo krovova obiteljskih kuća urušeno. Uz urušavanja proteklih dana urušio se tako i krov gospodarskog objekta Ivice Vukosava - Lalina u Dusini.

Dobili smo i elektroničko pismo iz Dugih njiva. Građani se žale kako su jučer slali molbu gradonačelniku da se očisti put do zaseoka Radalji. Dobili su obećanje da će se isto i izvršiti, ali tijekom dana strojeva nije bilo. Gore se uglavnom nalaze različite domaće životinje do kojih vlasnici teško mogu doći zbog nanosa snijega na cestama, pa se nadaju pomoći tijekom sutrašnjeg dana.

Danas je u Vrgorcu, kao izaslanik Vlade RH, boravio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, i to drugi put od početka nepogode. Sastao se da gradonačelnikom Borisom Matkovićem i članovima Kriznog stožera. Uz Matkovića sastanku su prisustvovali župan Ante Sanader i Stipe Božić, te Boris Erceg, Vinko Markotić, Nikša Roso, Željko Pervan, Ivica Pandžić, Ante Tolić i drugi. Nakon sastanka ministar je okupljenim novinarima izjavio kako je zadovoljan onim što je čuo od dotičnih i istaknuo je da je organizacija na terenu zadovoljavajuća i da službe rade svoj posao. Nakon sastanka u zgradi gradske uprave, posjetio je načelnika Policijske postaje Vrgorac Genija Dropulića, a potom, u pratnji gradonačelnika i delegacije, obišao Prapatnice i Stilja. Nakon prvotnog nesnalaženja i vrludanja, službe su ipak preuzele kontrolu nad situacijom. Očekuje se novi snijeg, i razina nespremnosti od neki dan značila bi pravu katastrofu.

Počeo je padati novi snijeg. Nosi ga relativno jak vjetar.




























Duboki snijeg najteže pada pticama



Snježna nepogoda i hladno vrijeme najteže padaju divljim životinjama, posebno pticama koje ne mogu tražiti hranu po tlu jer je prekriveno snijegom. Neki su građani priskočili u pomoć, te su na povišenim prostorima uz kuće stavili komadiće kruha.
Preporučamo i drugima da to učine. Stavite kruh nedaleko prozora i vi i vaša djeca ćete moći uživati u pogledu na ptice svih vrsta i veličina, jer svi oni brzo "namirišu" ukusnu slasticu. Usto ćete učiniti dobro djelo i spasiti pokoji životinjski život.

Al Jazzera Balkan odala priznanje izvještavanju o snijegu iz Vrgorca!



Potpuno neočekivano za mene stiglo je priznanje za internetsku aktivnost tijekom snježne nepogode u Vrgorcu, i to od - televizijske kuće Al Jazzera Balkan, po mnogima najbolje televizije u regiji. Novinarka Ana Keglović Horvat napisala je članak o građanskom novinarstvu tijekom kriza i to na primjeru aktivnosti ovoga bloga tijekom probijanja medijske blokade i izvješatavanja o snježnoj nepogodi u Vrgorskoj krajini prošlih tjedan dana.
Članak možete pročitati OVDJE.

Usprkos snijegu kondoma u Vrgorcu ima dovoljno!

četvrtak , 09.02.2012.

Vrgorčani ne bojte se! Usprkos dramatičnim apelima iz Vrgorca o nedostatku kondoma, uvjerili smo se da to ipak nije istina. Potražnja jest pojačana, ali ih u trgovinama ipak ne nedostaje. Eto, udri brigu na veselje! :))

Deveti dan snježne nepogode - Vrgorčani se ubrzano pripremaju za novu mećavu



Vrgorčani se ubrzano pripremaju za novo snježno nevrijeme koje bi trebalo započeti noćas. Građani koji već danima čiste snijeg u okolici svojih domaćinstava, danas su ubrzali tempo i čiste i prilazne putove i okolne ceste. Zbog čišćenja snijega kasni i ovaj izvještaj.

Na poziv ravnatelja Doma sportova Joška Radonića i sportskih trenera, jutros je tridesetak športaša čistilo prostor oko dvorane i srednje škole, te pristupne putove. Djelatnici škola su čistili prostor oko svojih ustanova. U gradu je vidljiva brojna teška mehanizacija. Bageri kupe snijeg i tovare ga u kamione koji ga potom izbacuju na terene izvan Vrgorca jer ga je toliko da je sve nemoguće odlagati u samom Vrgorcu. Mnogobrojni kamioni, bageri i ralice su krenuli i prema vrgorskim selima. Cilj je očistiti što više snijega sa ceste do novog snijega. Jučer i danas sam prvi put dobio osjećaj da se sustav zaista pokrenuo, i to treba pozdraviti.

Trgovine su pune građana koji se naveliko opskrbljuju namirnicama kojih u trgovinama ima sasvim dovoljno. Pune ruke nose stanovnici vrgorskih sela. Najviše se kupuje brašno, tjestenina, meso, mlijeko, šećer, sokovi, razne slastice za djecu i čizme. Kako prometa u perifernim ulicama nema, one služe kao parkirališta za spomenute građane, koji se u Vrgorcu vrlo malo zadržavaju. Kažu mi da ih nova nepogoda ne smije dočekati nespremne. Najvažnije je da djeca i starci imaju sve potrebno za normalan život dok se stanje ne normalizira.

Nastave u osnovnoj i srednjoj školi neće biti ni sutra (petak), ali bi zbog velikih zaostataka trebala započeti u ponedjeljak, ako tu uvjeti dopuste, bar za djecu koja stanuju u blizini svoje škole, budući da se učenički prijevoz, kako stvari sada stoje, neće organizirati.

Dodajem samo da je od 2. do 8. veljače ovaj blog ima 22,570 pogleda. To je apsolutni rekord u njegovoj povijesti! Prosjek po tjednu inače iznosi oko 1500-200 posjeta.

Izvještaje sa sela ćemo nadopunjavati kako budu pristizali.
MIJACA - izvještavaju kako je cesta slabo prohodna i ljudi ne mogu po namirnice, te da se u samoj blizini sela čuju gladni vukovi.
PODPROLOG - situacija nije loša, ali je cesta preuska za mimoilaženje. Školski autobus nebi mogao proći.
ORAH - put do Gornjeg Oraha je danas očišćen ali nažalost do zaseoka Bubnji, gdje živi jedna četveročlana obitelj, nije mogao proći stroj, pa su nadležni obećali da će poslati neki manji. Nadaju se što bržem čišćenju jer su spomenuti građani odsječeni od Vrgorca već devet dana, a najavljuje se novi snijeg.
STILJA - glavna cesta je dijelom očišćenja, ali na njoj se nalazi dosta leda. Međutim, prohodna je za vozila sa lancima. Zaseoci su većim dijelom još uvijek odsječeni.
VINA - cesta je slabo očišćena, mimoilaženje je nemoguće, ali je ipak prohodna.
UMČANE - selo očišćeno radnom akcijom stanovnika. Kažu da je prilaz školi nemoguć. Trebat će jača mehanizacija.
PRAPATNICE - cesta je dovoljno prohodna za prolazak automobila.
POLJICA KOZIČKA - ralica je napokon prošla kroz selo. Građani kreću u opskrbu prije nove mećave. Međutim zaseoci su još odsječeni. Javljaju nam da kroz zaseok Vranješe još nije došla ralica, a i neke druge, te da ljudima polako ponestaje hrane i lijekova.




















Dočekajmo novu snježnu mećavu zajedno i spremniji!

srijeda , 08.02.2012.

Vrgorska krajina pod snijegom i ledom - osmi dan!





Vrgorska krajina je već osmi dan zatrpana snijegom i ledom. Situacija je nešto bolja nego prošlih dana, ali je još jako teška u brojnim zaseocima diljem krajine. U samom Vrgorcu komunalci, privatnici i građani čiste ulice, međutim najveći dio ulica je još prekriven snijegom i ledom. Jedna od važnih žila kucavica - cesta kroz Ulicu A.G. Matoša (kraj tržnice) još je prekrivena debelim slojem snijega i leda. Jučer popodne se urušio krov na kući Nede Delić u Galića selu. Ona je zbog toga evakuirana i trenutno boravi u domaćinstvu svog susjeda Andrije Trlina. Krov je bio dotrajao i nije mu trebalo puno vremena da se uruši, ali su već jutros na teren izašli radnici Tome Galića i saniraju štetu prije novih padalina.
Sa krova Doma športova pale su ogromne količine snijega na tlo, srećom, nikoga nije bilo u blizini, iako smo samo par minuta prije prošli tim putem. Prema riječima ravnatelja Joška Radonića, za sutra ujutro organizirana je velika radna akcija čišćenja snijega oko dvorane za sve vrgorske športaše. Očekuje se dobar odaziv, ali se preporučuje svima da i sami ponesu pokoju lopatu i drugi alat, kako bi bilo dovoljno za sve prisutne. Komunalci čiste i prilazne putove osnovnoj i srednjoj školi, te dvorani i vrtiću. Pod težinom snijega urušio se i krovni prozor Gradske knjižnice pa je djelatnik Jure Divić morao naći priručne posude za vodu koja se sa stropa cijedi. Po gradu su prisutne i brojne vanjske službe - Gorska služba spašavanja, ralice i drugi strojevi brojnih privatnika, vatrogasci i drugi. Trgovina cipela Borovo već danima vrvi građanima koji kupuju sve što imalo podsjeća na čizme. Jutros je došla opskrba sa nekoliko desetaka pari čizama koje je u trgovinu doveo City Ex. Nakon četiri dana stigao je i tisak. Prema našim informacijama, u ovih osam dana elementarne nepogode nije bilo polomljenih Vrgorčana, što je velika sreća. Naravno, treba se paziti i dalje jer se snijeg počeo dobrano lediti na tlu. Nastave u osnovnoj i srednjoj školi neće biti ni sutra (četvrtak), a vrlo vjerojatno ni prekosutra (petak).

Zakazali svi - Grad, Županija i Vlada Republike Hrvatske!

Na primjeru snježne nepogode u Vrgorcu zakazale su sve službe ove države. Grad je morao već drugi dan nepogode pozvati vanjske službe i pojasniti im da nisu sami sposobni izaći u koštac sa snijegom, kojeg je jednostavno bilo previše. Bila je odmah potrebna teška mehanizacija. Civilna zaštita je u potpunosti zakazala. Punih pet dana grad je bio gotovo bez ikakve vlasti. Građani su stalno bili na ulici, pitali se gdje su članovi naše gradske uprave i što rade. Bio sam stalno vani, svjedok sam tih događaja, ma što netko danas tvrdio. Na drugom mjestu, zakazala je i Županija čije su službe na terenu bile malobrojne i njihova prava reakcija uslijedila je tek dolaskom župana Ante Sanadera u Vrgorac petog dana nepogode. I na koncu, veliki minus u ovoj priči dobila je i Vlada Republike Hrvatske i Predsjednik države. Prihvaćam opravdanje da im nitko nije javljao stvarnu situaciju prva četiri dana, ali kada su im se sa terena javili sami građani, oni su odgovorili slanjem svega dvadeset vojnika Hrvatske vojske "naoružanih" samo lopatama, bez ikakve teške mehanizacije. Kada su došli u Vrgorac, gradske službe su ih uputile da čiste - balkon srednje škole! Isto tako, na ugroženom vrgorskom području u ovih osam dana morao se pojaviti ili premijer Zoran Milanović ili predsjednik Ivo Josipović. Njihov dolazak zasigurno bi potakao bržu i kvalitetniju aktivaciju svih tromih službi. Hoće li se išta iz toga naučiti? Radi li se išta po tom pitanju? Sreća u nesreći je da je na terenu bili zaista bilo dosta požrtvovnosti i velikog truda pojedinih službi poput - Hrvatske gorske službe spašavanja, vrgorskih vatrogasaca, ali i svih onih građana koji su pomagali svojim starijim susjedima. Njima svima pohvala, a ostali neka se zamisle nad svojim postupcima.

DODATAK od 16.00 sati
U nedostatku djelovanja gradskih službi, građani zgrada u Ulici Tina Ujevića, koji su prošlih dana očistili prilaze ulazima, danas su čistili i prilaze parkiralištima i pristupni put. Uz kuću Nede Delić, koja se jučer srušila, sinoć se nije spavalo ni u kući Ante Radonića u Kotezima. Tijekom noći, pod težinom snijega, pukle su dvije grede koje pridržavaju krov. Uz pomoć prijatelja šteta je zasad sanirana i snijeg sa krova uklonjen, ali će nakon normalizacije vremena trebati mijenjati cijeli krov. Već ranije urušili su se krovovi na jednoj kući na Velikom Prologu i jednoj kući iznad ceste Vrgorac - Kotezi. Urušio se i krov skladišta Jematve u Vrgorcu. Sinoć se urušio i krov na kući Dobre Granića u Stiljima. Županijske ceste prema selima su jedva prohodne i mimoilaženje je gotovo nemoguće. Danas smo proveli veći dio dana u Kotezima. To je selo udaljeno od Vrgorca jedva 2,5 kilometra, a građanstvo već danima praktički životari zbog neočišćenih cesta na kojima se snijeg svaku noć pretvara u opasan led. Možemo samo zamisliti kako je u brdsko-planinskim krajevima Vrgorske krajine. Najkritičnije je u Mijacima i Poljicima Kozičkim. Javljaju nam kako još nitko nije očistio ni put prema Gornjem Orahu, te stanovnici apeliraju na pomoć.
Ljudi sa strepnjom očekuju nove sniježne padaline koje su najavljene za petak.

DODATAK od 19.30.
Zapovjednik Civilne zašite Republike Hrvatske Damir Čemerin, govoreći o odgovornosti za snježnu nepogodu rekao je danas za medije: "Griješilo se na terenu, zato što lokalne samouprave svoje obveze vole zaboraviti ili prebaciti na državu... Mi inače načelnike općina pošaljemo na sud, ali oni radije plate pet tisuća kuna kazne nego da kupe opremu."
































Vrgorčani u akciji čišćenja snijega

utorak , 07.02.2012.

Situacija u Vrgorskoj krajini se polako, ali sigurno normalizira. Državne, županijske i lokalne službe su krenule u ozbiljan posao čišćenja ceste, ma da oni tvrde da to rade već četiri dana, što nije istina. Napokon su mobilizirani strojevi privatnika koji čiste glavne ulice u gradu i ceste u okolici. U Vrgorcu su i dalje ekipe Hrvatske gorske službe spašavanja. Stigli su i makarski vatrogasci. Tu je i intervencijska jedinica Republike Hrvatske i Državna uprava sa zaštitu i spašavanje. Vidim i zagrebačke, dubrovačke i splitske ralice i druge strojeve. Gradske službe čiste prilaze institucijama i nogostupe. Građani su svoje prilaze uglavnom očistili i to rade već danima, ma kakve laži o tome pisali mediji. Pojedinci čiste i krovove, ali je to vrlo opasan posao. Opasno je hodati ili parkirati automobile uz veće zgrade jer se sa krovova kidaju i padaju nekoliko stotina kilograma teški komadi snijega i leda. Velika je sreća u nesreći da nije bilo lomova i teških ozljeda. Tisak i druga opskrba danas opet nisu došli u Vrgorac. Nadamo se da će sutra.
Službe se probijaju i prema zaseocima, ali dobivamo dojave od građana da su brojni zaseoci još zatrpani i odsječeni. Takvi pozivi dolaze iz Zavojana, Rašćana, Poljica Kozičkih, Mijaca... Jasno je da je ova nepogoda iznenadila gradske službe jer ju je teško bilo za očekivati, ali tolika nepripremljenost i toliko čekanje da se pozove hitna pomoć iz županije i metropole, naprosto je nevjerojatna. Slijedećih dana očekujemo razna opravdanja, ali komentari i fotografije su dokaz sam za sebe. Ovo se više ne smije ponoviti.


































Stigla je i fotografija sa akcije u Zavojanima.


S druge strane, stanje u Mijacima nije dobro. Tome svjedoči fotografija ispod koju smo dobili sa terena.

IZVJEŠTAJ Vrgorska krajina sedmi dan pod snijegom i ledom


Dom zdravlja u Vrgorcu - snimka od nedjelje

Situacija u Vrgorskoj krajini je malo bolja nego jučer. Glavna cesta još nije prohodna u pravom smislu riječi pa u Vrgorac već četvrti dan nije došao tisak, kao ni većina opskrbe trgovina. Probili su se pekari iz okolnih gradova i donijeli su kruh i slastice. Nastave u osnovnoj i srednjoj školi sutra (srijeda) neće biti.
Na državnoj cesti D-62 trenutno prolaze ralice, ali tlo nisu očistile. Vrgorski komunalci su jutros prvi put viđeni u većem broju. Brzom akcijom očistili su dio nogostupa na Pijaci, od Afra do OTP banke. Komunalni redar i djelatnici Crvenog križa čistili su Trg hrvatskih branitelja kako bi se moglo izvući vozilo Crvenog križa radi akcija po krajini. U Vrgorcu se može vidjeti tek pokoje vozilo iz sela. Stanovnici dolaze radi opskrbe. Kažu da se najavljuju nove pahulje u petak, pa se žele osigurati.
Neki građani su me pitali gdje je Stožer Civilne zaštite i što radi - svima sam odgovorio da ne znam. Budući da Radio Biokovo ne emitira program, bilo bi logično da priopćenja za građane šalju meni da ih objavim ovdje ili na Facebook, ali od toga zasad nema ništa. Kad ova nepogoda završi predložiti ću da se sadašnja Civilna zaštita raspusti i da se formira dobrovoljačka Civilna zaštita od stotinu Vrgorčana sa pravim vodstvom sastavljenim od bivših vatrogasaca, policajaca i svih drugih koji imaju neka stručna znanja. Prvi se prijavljujem. Ovo više nema smisla. Već godinama se srozavaju gradske institucije kako bi se zaposlili podobni, pa na kraju se ne zna tko pije, a tko plaća.

Što se tiče sela, preko Facebooka dobivamo slijedeće informacije:
Iz Dugih njiva javljaju da nemaju vode već dva dana. Obratili su se Komunalnom, ali im je rečeno da kuhaju snijeg.
Stanovnici Zavojana javljaju da je stanje jako teško. Puno je automobila zapelo na cestama, a zaseoci su i dalje odsječeni od svijeta - već sedmi dan.
Iz Mijaca javljaju kako se do sela ne može pješice, kamoli automobilima. Nestalo je vode, a starijim građanima treba lijekova. Upozoravaju kako su se u blizini sela pojavili vukovi, koji očito nemaju hrane u planinama.
Iz Poljica Kozičkih mole odgovorne da napokon očiste cestu iz smjera Mijaca, odnosno Miline Zaside. Da su potpuno odsječeni. "Trebamo umrijeti da nas se sjete", komentar je jednog stanovnika, koji se pita tko vodi Grad Vrgorac.
Stilja javljaju da je većina zaseoka odsječena. Da nekim građanima nedostaje i hrane, ali da su upomoć ranije dolazili HGSS-ovci.
Iz Umčana javljaju da su građani očistili centar sela, ali da je problem u državnoj cesti do sela koja se ne čisti. Pitaju što ćemo sa odgovornima. Traže da se netko sjeti i njih i ističu kako selo čiste sami svojom mehanizacijom, ali se put do škole neće moći očistiti bez teške mehanizacije. Slične molbe dobivamo i iz drugih sela.
U Draževićima kažu da još nemaju mogućnost normalnog dolaska u Vrgorac.


Građani su nam poslali i nekoliko fotografija iz sela na Facebook, na čemu im zahvaljujemo. Šaljite fotografije i dalje.


Centar Umčana - građani su odradili svoj dio posla


Probijen put iz Vrgorca prema Podprologu


Cesta iz zaseoka Pivci prema zavojanskoj župnoj crkvi


Župna kuća u Poljicima Kozičkim


Milošići - građani su upregnuli svoju mehanizaciju u čišćenje


Zaseok Lučka kod Vina


Kokorići, srušena tenda


Vrgorac, zgrada komiteta i stijeg


Vrgorac, Ulica Tina Ujevića - probijaju se županijske ralice


Vrgorac, Ulica A.G. Matoša


Vrgorac, Ulica A.G. Matoša - ne može se dalje


Vrgorac, tržnica


Vrgorac, komunalci na Pijaci


Vrgorac, komunalci na Pijaci

Državna cesta D-62 jutros



Ovo je državna cesta D-62 jutros u 9.30 sati u centru Vrgorca, sa 20-30 centimetara snijega i leda na tlu. Na ovoj su cesti jučer stajali dopisnik HRT-a Dominik Strize i gradonačelnik Boris Matković i uvjeravali javnost da je prohodna i da nema problema. Po količini automobila na cesti možete vidjeti da problema sa prometom nema - prometa nema! Valjda se na nju mislilo kada se govorilo da bi to građani trebali očistiti. Jer građani su očistili svoje prilaze, a na gradske institucije se još čeka. Ova cesta je izvrsna kako je stanje u okolnim ulicama, a da ne govorim okolnim selima. Dobivamo izvještaje iz svih sela od desecima automobila koji su zapeli u snijegu na glavnim županijskim i seoskim cestama. Toliko o prohodnosti. U krajini jutros puše i jaka bura koja samo otežava stanje jer se snijeg dobrano smrzava na tlu.

Matković: probili smo se do svakog sela!

ponedjeljak , 06.02.2012.



"Danas smo se probili do svakog sela, a idućih dana ćemo doći i do svih zaseoka. Krizni stožer radi već četiri dana i aktivirali smo dodatnu mehanizaciju privatnika. Opasnost nije takva da bi ugrožavala nečiji život. Molio bih medije da ne prenose laži da se u Vrgoracu ništa ne radi. Takve smo priče slušali na RTL-u sinoć."

Boris Matković, izjava za medije danas u Vrgorcu


Nevjerojatna izjava! Izgleda da smo mi Vrgorčani totalno slijepi i samo zamišljamo neki snijeg. Stoga, živio Križni štab!

Jelena Vujčić: Grad ne može očistiti ni ispred svojih vrata



Ovo smo pismo dobili danas od gospođe Jelene Vujčić i prenosimo ga u cijelosti:

"Poštovani,

pišem iz Oraha, točnije s graničnoga prijelaza Orah. Reagiram povodom neistina koje kruže vijestima, teletekstima i novinama. Orah nije čišćen više od 24 sata. Posljednji put kada je ralica čistila bila je subota oko 5 sati ujutro. Račica je prošla sinoć oko 19 sati bez čišćenja jer više nema gdje sklanjati snijeg. Niti bilo što može pomoći Orahu. Unatoč tome što se ovdje nalazi granični prijelaz, policija nije zvala niti im je tko dolazio čistiti.

S druge strane, zbog smrtnoga slučaja u obitelji, samostalno smo angažirali uz pomoć poziva Makarskoj i Splitu čišćenje ceste Orah- Bubnji do groblja, pri čemu je pomagao moj otac, a strojem je, usput čisteći od Vrgorca do Oraha upravljao gospodin Bokšić. Budući da je za sahranu bilo potrebno organizirati i svećenika, put do Stilja također je očišćen zahvaljujući našem upitu i pozivu upućenom u Split. Policija koja je pratila bager, trebala je pokupiti (po dužnosti svećenika) ali ga je ostavila da ga čekamo dva sata jer su trebali očistiti cestu do kolegine kuće (ime policajca poznato je obitelji). Nakon što smo organizirali čišćenje triju cesta i to sve s nekoliko poziva, nejasno je kako čelnici grada Vrgorca ne mogu pronaći strojeve. S druge strane, nakon što smo organizirali sahranu. Vjeko Grbavac i Boro Erceg odbijaju baku izvesti iz mrtvačnice jer ima ''snijega''. Tek nakon oštroga razgovora s dogradonačelnikom velika gospoda iz Komunalnoga su pristala izvesti pokojnicu. Toliko o poštenju komunalnih djelatnika. Pišem Vam kako biste znali da je jedna obitelj, kontaktirajući Makarsku, Split i prijatelje građevinare uspjela očistiti tri ceste, a grad ne može ni ispred svojih vrata.

Jelena Vujčić"

Vrgorska krajina pod snijegom i ledom - šesti dan!



Vrgorska krajina je već šesti dan okovana snijegom i ledom. Naša mala medijska ofenziva jučer je očito dala rezultata jer su mi iz Vlade javili kako vojska kreće prema Vrgorcu. Potaknut medijskim natpisima i zagrebački Holding će poslati neke strojeve prema Vrgorcu. Dolazi i dvadeset vojnika, a u Vrgorac će danas doći i župan Ante Sanader. Kada, ne znamo. Samo, sve to jako dugo traje. Vrijeme se ponovno naoblačilo, snijeg će opet početi padati, a prema prognozama, i nastaviti padati slijedeća tri dana.

Gradonačelnik je jutros građanima izjavio kako se ceste čiste i da su mnoge prohodne, ali to naprosto nije istina. Iz Zavojana nam javljaju da je grtalica sinoć prošla, ali da nije čistila. Orah i Podprolog nisu čišćeni. Iz Stilja nam javljaju kako je centralna seoska cesta očišćena, ali da su zaseoci još uvijek duboko zakopani u snijegu. Iz Mijaca javljaju da ralice još nisu došle, ali da vide da se u daljini probijaju. Glavna cesta prema Kotezima je jučer očišćena trudom pojedinaca. Cesta prema Banji je okovana ledom. Grtalica ide u smjeru Poljica Kozičkih. Iz Rašćana još nema nikakvih vijesti. Noćas su se iz snijega ponovno vadili kamioni, a prometa kroz Vrgorac praktički nema. U Vrgorcu primjećujem veći broj ljudi iz okolnih sela koji su se pješice probili zbog oprkrbe.

Gradske službe jutros se sramežljivo pojavljuju po gradu. Zasad sam primijetio da je očišćen samo prilaz općini i još neki manji prilazi. Komunalci se trude. Po gradu vidim samo privatnike sa teškom mehanizacijom. Vatrogasci su stalno u pokretu i svaka im čast. Vidim da se aktivirao i Crveni križ. Iz Dragljana se jutros terencem probio Igor Majstrović. Kaže da je situacija teška u Dragljanima, Kozici i Vlaci gdje ima mnogo staraca kojima trebaju lijekovi i medicinska skrb. Je li itko i gradskih službi uzeo imenik i stao nazivati staračka domaćinstva po tome kraju i raspitivati se kako su? Preporučujemo građanima sela da, ako mogu, probiju se nekako do svojih bližih i daljih starih susjeda i raspitaju se o njihovom stanju. Nove informacije ćete morati čekati do popodne... idem vani pomagat ljudima ako zatreba i malo fotkat, kao i prošlih dana. Pozdrav.

DODATAK
(12.00 sati)
Oko 10.30 sati u Vrgorac je u jednom kamionu stigla jedinica Hrvatske vojske sastavljena od dvadeset vojnika. Odmah su upućeni na čišćenje snijega kraj srednje škole. Međutim, rekli su da više vojske neće dolazit, i da se oni večeras vraćaju u Splitu. Stigla je i grtalica zagrebačkog Holdinga. Dobivam informacija da su se urušili krovovi nekoliko kuća na selima. Javljaju mi za jednu takvu kuću na Velikom Prologu. Stipe Božić i splitske i makarske jedinice Hrvatske gorske službe spašavanja na skijama evakuiraju teško bolesne građane. Rekli su mi da su im takvi slučajevi dojavljeni u Stiljima i Dusini, a otišli su i u Kljenak u ispomoć vatrogascima kako bi izvukli jednu bolesnu baku. Radio Biokovo već danima ne emitira program. Od voditelja Vedrana Hrstića sam dobio informaciju kako se pod naslagama snijega pokvario odašiljač. Stožer Civilne zaštite Grada Vrgorca sastao se tek jutros u 8 sati - šestog dana elementarne nepogode. Građani ocjenjuju ponašanje gradskih vlasti skandaloznim i nedopustivim, budući da usprkos teškoj situaciji, još se nisu adekvatno pripremili. Ovo je jedna velika sramota! U gradu sada ima pokoji automobil na cestama, uglavnom građani sa sela koji su došli po namirnice. Međutim, mnogi su upali u snijeg, pa smo im pomogli da se izvuku i što prije vrate doma, budući da se najavljuje novi snijeg. Kruh su dostavili samo lokalni trgovci, a tiska nema već treći dan. Policija je jutros čistila glavnu ulicu od automobila kako bi mogli proći teški kamioni prema Splitu. Jagoda Pivac iz Zavojana zvala nas je jutros kako se u zaseoku Pivci nalazi ona, suprug i dva sina, te 14 staraca koje treba obilaziti. Ona ističe kako ide od kuće do kuće i pomaže koliko može, ali da je pomoć potrebna što prije. Izuzetno je kritična prema postupcima gradonačelnika Matkovića koji zametene građane nije nazvao ni nakon šest dana mećave. Gospođa je zvala i HRT i uključila se u njihov program. Sinoć sam zvao RTL, obećali su poslati ekipu, i ona je došla jutros na čelu sa novinarkom Danirom Gregorek. Situacija nije dobra jer se prognozira novi snijeg. Na pijaci danas nema skijanja ni sanjkanja. Nastava u osnovnoj i srednjoj školi neće se ni sutra održati.

(14.30 sati)
Snijeg je opet počeo padati. Na cestama i dalje nema prometa jer ceste nisu očišćenje. Ne samo da nisu očišćene lokalne ceste, već i one županijske i državne. Iz Oraha nam javljaju da su iz seoske trgovine dvojica momaka iz Komune liječenih ovisnika upravo otišla nazad u komunu (6-7 kilometara udaljenosti) natovareni svaki sa dvadesetak kilograma namirnica za cijelu zajednicu. Iz Oraha poručuju Stožeru Civilne zaštite da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme. Javljaju nam kako su neki građani otišli pješice do okolnih sela svojim starim rođacima ili roditeljima noseći namirnice. Iz nekih sela, poput Milošića, nam javljaju kako su građani samostalno svojim strojevima krenuli čistiti lokalne ceste, jer druge pomoći nemaju. Bageri su očistili prilaze mrtvačnici u Vrgorcu pa se mogao održati sprovod. Dvadeset vojnika Hrvatske vojske čistilo je prostor uz srednju školu. Momci su zaista dali sve od sebe, ali vrlo su malo mogli učiniti. Komentiraju kako je snijeg trebalo čistiti na cesti prvi dan, jer sada nema koristi. Uglavnom, radi se o 20 vojnika, a Vrgorska krajina ima 28 sela sa stotinama zaseoka. Sa sportske dvorane pao je komad snijega težak više tona. Svjedoci kažu da se zatreslo tlo kao da je potres. Po svojoj aktivnosti u Vrgorcu ističu se braća Pivci i Jukići i oni su zapravo jedina relevantna "vlast" koja je prošlih dana nešto radila u Vrgorcu, kako za sebe, tako i za građanstvo. Službena vlast se nije uopće javljala.
Ovaj blog i Facebook profil Vrgoračkih novina su jedini mediji koji su konstantno u kontaktu sa svim vrgorskim selima. Od građana tako dobivamo informacije o stanju u svim selima, pa vas pozivamo da nam se javljate i dalje. Sve probleme dojavite na Facebook, pa ćemo ih prenijeti dalje. Veliko je nezadovoljstvo građana prema radu gradskih vlasti, posebno gradonačelnika. Jedna žena je napisala: "Kad triba glas onda zovu, ne skidaju se s telefona kad triba za njihovu guzicu. Kako ih nije sramota, pa imaju li imalo osjećaja i srca nego ih na koljenima triba molit da dođu i to ako dođu. Šta treba umrit da bi nesto poduzeli? Neka se srame svi!" Gradonačelnik je za medije izjavio kako je dostava lijekova i hrane selima u tijeku, te je apelirao na građane da čiste svoje prilaze. Rekao je kako su očišćene ceste do centara svih sela, a da će se idućih dana očistiti i putovi prema zaseocima. Župan bi uskoro trebao doći u Vrgorac, ali još ga nisam vidio.

































Upućeno gradskoj upravi, službama i svima drugima koji bi trebali voditi ovo mjesto u teškoj situaciji...

Draga Vlado Republike Hrvatske, ili šalji vojsku odmah ili ne šalji uopće...

nedjelja , 05.02.2012.

Ovaj sam komentar poslao Vladi Republike Hrvatske na njezine društvene mreže potaknut lažima da vojska radi sve što može na terenu, a očito da ne radi ni ona, kao ni druge državne i lokalne službe. Naprosto nisam više mogao slušati te laži.

"Poštovana Vlada... kao glasač lijeve opcije iz Vrgorca vas preklinjem i molim da više ne širite laži na svojim društvenim profilima pričama kako vojska i državne institucije rade sve što mogu na čišćenju snijega. Već peti dan Vrgorac je blokiran i zameten zbog snijega. Nikakva vojska i druge službe se u Vrgorcu nisu pojavile, a danas gledam kako vojska čisti deset centimetara snijega u Splitu, dok cijela Vrgorska krajina već danima nema dodira sa vanjskim svijetom sa metar i pol snijega na svim cestama. I ne znamo što je sa brojnim starcima diljem krajine, medijski smo blokirani, u gradu imamo vlast koja ne valja i ništa ne radi. Ukoliko se vojska do jutra ne pojavi u Vrgorcu i ne počne pomagati stanovnicima vrgorskih sela, onda nemojte ni dolazit nikako. Ne trebaju nam takvi "osloboditelji". Ne bi da u Splitu zadržavaju prodor Wermachta pa ne mogu doći.... ovo je jedna velika sramota!!!

Branko Radonić

A cijenjena Vlada je odgovorila:

"Na tu temu dobili smo dosta sličnih komentara tako da smo svjesni o čemu pričate, vjerujemo da će vojska stići do jutra. Županije su nadležne za rješavanje takvih situacija, jeste li se njima obratili?"












Vrgorac u potpunoj snježnoj izolaciji!

Vrgorska krajina je već peti dan okovana snježnim pokrivačem. Koliko god se veselili zimskim radostima, moramo imati na umu da se na području krajine nalaze brojna staračka domaćinstva kojima hitno treba pomoći. Iako najavljivana, Hrvatska vojska još nije stigla u Vrgorac niti se zna kada će, i hoće li uopće doći. Državne i županijske službe vrlo malo djeluju na terenu.





Što se tiče aktivnosti gradske uprave na koordinaciji gradskih službi, sve je to jedan veliki sprd. Kažu mi da se nije sastao ni Stožer Civilne zaštite Grada Vrgorca, niti je itko vidio ni čuo da spomenuti nešto rade. I ostale gradske službe rade vrlo malo. Sve skupa danas sam u gradu vidio dva komunalca. Gdje su drugi, zaista ne znam. Zovu me od jučer neki građani koji su zvali gradonačelnika i druge nositelje gradske vlasti i institucija i nudili pomoć pri čišćenju putova i probijanju prema staračkim domaćinstvima, ali kažu da su svi odbijeni sa obrazloženjem da "Civilna zaštita situaciju ima pod kontrolom!" Nitko živ nema kontrolu na situacijom, niti se trudi da istu i ostvari! Ralice ne dolaze u Vrgorac, a iako postoji mogućnost mobilizacije privatnih strojeva u čišćenju terena, gradske institucije se na isto nisu odlučile, pa u Vrgorcu možemo primijetiti samo nekoliko bagerčića privatnika koji samoinicijativo, ili pozvani od strane građana i poduzetnika, čiste prilaze. Zovu me cijelo jutro iz Dragljana, Rašćana, Kozice, Dugih Njiva... ljudi pitaju kada će se do njih probiti pomoć. Tuže se da ralice nisu prošle četiri dana, a da ima veliki broj staraca kojima treba liječnička pomoć ili pomoć u namirnicama. Ima i nekoliko kritičnih slučajeva. U Vrgorcu je situacija još uvijek podnošljiva i stabilna, ali na selima više nema radosti postojećim stanjem.





Cijelo vrijeme sam na ulici, ljudi mi prilaze, pitaju, ništa ne znaju. Neki me pitaju komu se trebaju javiti kao dobrovoljci za probijanje putova prema odsječenim selima. Ništa im ne znam reći, jer već peti snježni dan nisam u gradu vidio ikoga iz gradske uprave koga bi mogao pitati, rijetko kojeg komunalca i policajca, uz iznimku vatrogasaca koji su stalno na terenu i pomažu ljudima koliko mogu. Ti ljudi iz vlasti ne žive sa narodom, ne shvaćaju narod, ne žele slušati ni čuti koje su potrebe naroda u ovoj ekstremnoj situaciji.





Je li tko pozvao vojsku? Jeli itko pozvao specijalne ralice za visoki snijeg, jer ove što samo odbacuju snijeg uz cestu nisu dovoljne zbog visokih nanosa, a nema ni njih? Lokalna vlast je potpuno nespremno dočekala snijeg. Navodni planovi i velika pripremanja na ekstremne situaciju nisu provedeni na djelo. Nitko ne koordinira rad službi. Nitko živ se i ne javlja stanovništvu gornjeg kraja preko radija kako bi ih informirao čemu se mogu nadati slijedećih dana.





Sve je to apsolutno neprihvatljivo! Električne žice su na mnogim mjestim pritisnute granama koje su se odlomile od drveća, hotel je pun izbjeglica, stranaca koji nisu mogli pobjeći iz Vrgorca na vrijeme. Čak je i hotelski restoran pretvoren u sobe za prihvat ljudi. U ovih nekoliko dana umrlo je par ljudi, od bolesti ili starosti, ali su sprovodi gotovo nemogući, jer je na svakoj cesti i putu metar snijega. Sa dolaskom sunčanog vremena sa krovova zgrada i manjih kuća su počeli padati i po više stotina kilograma teški komadi snijega. Jedna trudnica sa trudovima iz Oraha odvedena je u Ljubuški, jer se nije moglo do Vrgorca. Javljaju mi pojedini građani da ne mogu na telefon dozvati svoje stare po selima. Pod težinom snijega urušio se krov skladišta Jematve. Građani dojavljuju da im krovovi stambenih i gospodarskih objekata na selima popuštaju pod težinom snijega. Električne energije nasreću ima, a za servisiranje sustava djelatnici HEP-a ulažu nadljudske napore. Nastave u osnovnoj i srednjoj školi sutra neće biti. Trgovine rijetko i sa zakašnjenjem dobivaju kruh, donose ga samo lokalni pekari. Druge opskrbe nema. Tisak ne dolazi u Vrgorac već drugi dan. Vrgorac je potpuno odsječen od ostatka svijeta. Totalna izolacija je na djelu!





Uz sve to, Vrgorac je već peti dana medijski potpuno izoliran. Dopisnici Slobodne Dalmacije i Dalmacijanewsa već su pet dana zatrpani u Kašču, pa ne mogu izvještavati iz Vrgorca, Jure Divić redovito izvještava za Tportal, dok ja to mogu raditi samo preko ovoga bloga i Facebooka, budući da nijedan moj pokušaj da se probijem do regionalnih i nacionalnih medija nije uspio, budući da su svi zabavljeni sa 15 centimetara snijega u Splitu, pa ih ništa drugo i ne zanima. Ni fotografije mi nisu htjeli objaviti, jer samo odabrani za njih mogu pisati. Nadam se da će nakon ovoga redakcije nacionalnih i regionalnih medija ipak malo bolje odrediti svoje prioritete, jer ako ne dobivaju izvještaje iz područja u kojem je palo najviše snijega, onda čemu zapravo i služe?





Usprkos problemima, mladi i dalje guštaju u snijegu. Pijaca je još uvijek pravo pravcato skijalište. Opremljeni skijama, sanjkama, vrićama sa slamom, krovovima auta, tepsijama, poklopcima šporeta i sl., Vrgorčani uživaju u slalomu niz najvažniju vrgorsku ulicu.





U Vrgorskoj krajini dva metra snijega - život u potpunosti paraliziran

subota , 04.02.2012.



(10.00 sati)
Preko noći palo je novih pola metra snijega u Vrgorskoj krajini, i mjestimično debljina snježnog pokrivača iznosi i do dva metra. U Mijacima i Kašču nanosi su debeli oko metar i pol, a još je i gore stanje u Poljicima, Rašćanima, Kozici... U samom Vrgorcu visina pokrivača iznosi 110 centimetara, a mjestimično i više. Novi centimetri snijega više nisu zabavni za nikoga, posebno ne za stanovnike gornjeg brdsko-planinskog kraja Vrgorske krajine. Ralice nikako nisu prošle kroz ta područja, a vrlo rijetko i kroz Vrgorac. Preko važnijih prometnica ralice povremeno prođu, ali snježna mećava je toliko jaka da snijeg za nekoliko minuta opet prekrije cestu. Koliko možemo vidjeti, i vatrogasci su vrlo aktivni, ali snijeg je jednostavno presnažan.
Tek prije nekoliko minuta stigao je pekar sa kruhom u neke vrgorske trgovine, a u gornjim krajevima Vrgorske krajine pekara nisu vidjeli već dva dana. Ni tisak se nije probio do Vrgorca, a prekinute su i sve druge opskrbne linije. Javljaju nam da je stanje teško u Dragljanima, Vlaci i Kozici i Poljicima Kozičkim, gdje ima dosta starog stanovništva, koje bi trebalo povremeno obići jer ili nisu dovoljno opskrbljeni ili im nedostaje potrebnih lijekova. Sreća u nesreći je da ima struje, jer u protivnom dogodila bi se prava katastrofa.

(10.30 sati)
Iz Stilja nam javljaju kako ralica nije prošla tri dana i da je stanje teško, kao i ostalim planinskim krajevima.

(10.40 sati)
Iz Županijskih cesta javljaju kako su sve ceste u Vrgorskoj krajini neprohodne i da je stanje vrlo teško. Ralice teško mogu izići na kraj sa nanosima većim od jednog metra i da je čišćenje nemoguće.

(11.00 sati)
Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader proglasio je izvanrednu opasnost od elementarne nepogode na području cijele županije. Navodi se kako je stanje najteže na području Imotske i Vrgorske krajine, a ako snijeg nastavi padati i situacija se pogorša, radi normalizacije života u zabačenijim selima biti će aktivirana i vojska.

(11.15 sati)
Župan Ante Sanader izjavio je za Radio Dalmaciju da je zbog snježne mećave stanje najgore u Vrgorskoj krajini. Dodao je kako je stanje teško i u Zagvozdu, Cisti Provo i Lovreću. Zbog većeg broja starijeg stanovništva župan će aktivirati sve raspoložive snage za pomoć najpotrebitijima, posebno starijim bolesnicima. Razmatra se i slanje vojske na pogođena područja.

(13.20 sati)
Snježna mećava ne prestaje u Vrgorskoj krajini. Cijela krajina je odsječena od svijeta budući da su sve ceste blokirane nanosima višima od metra. Ralice se već odavno nisu pojavile, a tko zna i kad će.



Ulica Tina Ujevića i Trg branitelja u 13.20 sati.

(13.30 sati)
Nanosi snijega u Zavojanima, Rašćanima, Poljicima Kozičkim i drugim brskim mjestima prelaze visinu od dva metra. Ralice se ne pojavljuju.

(14.20 sati)
Veterani 4. brigade Vrgorac ponudili su gradonačelniku Borisu Matkoviću pomoć ukoliko bude potrebe za nekakvim intervencijama na terenu prema stanovnicima, posebno planinskih krajeva. Obaviješteni su da Civilna zaštita zasad ima situaciju pod kontrolom. Jednostavno treba pričekati da snijeg prestane padati. Veterani pozivaju sve građane, ukoliko im bude trebala nekakva pomoć pri dostavi hrane, lijekova i sl. da im se obrate. Može i preko ove stranice i našeg mail.

(14.50 sati)
Iz Mijaca nam javljaju kako cijelo selo nema struje jutros od 10 sati.

(15.00 sati)
Doznali smo da su jednu trudnicu na Orahu uhvatili trudovi, ali da je uz pomoć seoskog traktora prebačena u Ljubuški, budući da se u Vrgorac ne može.

(15.30 sati)
U Vrgorac su se probile dvije ekipe Gorske službe spašavanja iz Makarske. Imaju zadatak probijati se prema starijim građanima u Imotskoj krajini, ali kako nisu mogli preko Šestanovca ući u Imotsku krajinu, došli su u Vrgorac.

(16.00 sati)
Sobe u hotelu Prvan u Vrgorcu su popunjene vozačima kamiona iz Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine čiji su kamioni zapeli na cestama Vrgorske krajine.

(17.00 sati)
U Vrgorcu je sat vremena boravio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Sastao se sa gradonačelnikom Borisom Matkovićem te se raspitivao o stanju na terenu. Gradonačelnik ga je izvijestio da je stanje najteže u brdsko-planinskim krajevima Vrgorske krajine - Poljicima, Mijacima i Žlibini.

(18.00 sati)
Vatrogasci su cijeli dan na terenu. Pomažu svima kojima je pomoć najpotrebnija. Privatnici sa teškom mehanizacijom čistili su danas ceste kroz sam Vrgorac, ali su gotovo sva vrgorska sela i dalje odsječena od svijeta. Ova situacija najteže pada starijima sugrađanima u selima. Iako najavljena, Hrvatska vojska još nije stigla u Vrgorac. Snijeg nije očišćen, a počeo se lediti na tlu. Ujutro u cijeloj Vrgorskoj krajini neće biti moguće normalno hodanje po cesti. A očekuje se još novih pahulja.

(19.01 sati)
Iz Milošića nam javljaju kako se počeo urušavati električni stup i da iz njega naveliko iskri. Stanovnici se boje nestanka struje.

(19.20 sati)
Iako se cijeli dan u Vrgorcu govori o Civilnoj zaštiti Grada Vrgorca, rijetko koji građanin je zapravo mogao vidjeti istu na djelu i saznati koja je njezina uloga u cijeloj ovoj priči. Od svih institucija najviše treba pohvaliti vatrogasce koji su cijeli dan na terenu i pomažu građanima.

(19.30 sati)
Prema neslužbenim informacijama, sutra se očekuje dolazak Hrvatske vojske u Vrgorac. Ona bi trebala pomoći u čišćenju cesta od snijega i opskrbi stanovništva zabačenih sela.

(22.30 sati)
Stanje u Vrgorskoj krajini je dramatično. U nedostatku kruha, Vrgorčani su navalili na pršute i pečenice! :))






































S novim informacijama javljati ćemo se kako pristignu. Javljajte nam kakvo je stane u vašem selu.

FOTO Garmisch Parten Vrgorac niz Pijacu

petak , 03.02.2012.

Snijeg uvijek izvuče najbolje od Vrgorca i Vrgorčana, pa tako i ovaj put. Najstarija vrgorska ulica Pijaca pretvorila se danas u pravo pravcato skijalište. Dovitljivi Vrgorčani odmah su iz svojih spremišta izvadili skije, sanjke, vriće pune slame, poklopce od šporeta, plastični natpis lokalne pekare, gajbe, tvrde komade papira i sve ostalo na čemu se mogu spustiti do dna ulice čiji ulaz čuva strateški smješten kontejner. I staro i mlado se spušta niz Pijacu, najspretniji odatle niz Vinariju i Pivce do Vrgorskog mosta i Podprologa, a ulogu žičare prijepodne je glumio Sajo sa Jukićevim plavim kombijem sa lancima koji bi ekipu kupio sa dna skijališta i odvozio ponovno na vrh! Skijalište su isprva isprobavali stariji - braća Jukić, Nedo Ujkanov, Rora, a poslije i kadeti i juniori Paula Jukić, Francesa Pivac, Ana Tamburović i drugi. Kulminacija spusta očekuje se večeras kad zima još više stegne i skijalište postane potpuno uglačano.
P.S. ovo je 500. članak na ovom blogu. Baš izvrsno pogodilo. :)

































Snježna mećava u Vrgorskoj krajini - mjestimični nanosi snijega deblji od metra


Glavno raskrižje u Vrgorcu

Otkako je jučer popodne opet počeo padati, snijeg nije stao do podne, već je pojačao intenzitet. Nove količine snježnog prekrivača okovale su Vrgorsku krajinu. Snježni pokrivač u prosjeku je debeo oko 50 centimetara, a mjestimični nanosi snijega praćeni vjetrom deblji su od metra. Posebno je teško stanje u brdsko-planinskim naseljima Vrgorske krajine, poput Zavojana, Dragljana, Rašćana, Dugih Njiva, Poljica Kozičkih i Mijaca, gdje ralice nikako nisu prošle, pa nam stariji stanovnici javljaju kako su bili prisiljeni odgoditi brojne posjete liječnicima, a onemogućeni su i u opskrbi namirnicama u vrgorskim trgovinama. Stanovnici apeliraju na nadležne da se ralice upute i u taj kraj kako bi se život bar djelomično normalizirao.
U samom Vrgorcu, duž državne ceste, promet je u potpunosti paraliziran. Ralice rijetko prolaze, jer je prioritet čišćenje autoceste.



Put Škulja

Nastava u svim vrgorskim školama je odgođena jučer i danas. Novi snježni nanosi praćeni snažnom mećavom i kovitlanjem pahulja zraka nastavljaju podebljavati debeli pokrivač na tlu. Usprkos mećavi, dio građana ipak je odlučio izići na zrak. Neki lopataju snijeg, drugi se grudaju, dok se najmlađi sanjkaju po državnim prometnicama na kojima gotovo da nema prometa. Teški kamioni i cisterne, koji su se od jučer zatekli u Vrgorcu, gusto su se parkirali na vrgorskom autobusnom kolodvoru. A snijeg i dalje pada...


Ulica Tina Ujevića

Veseljko na Korzu!

četvrtak , 02.02.2012.



I ove godine primat najboljeg snješka u gradu osvojio je snješko-veseljko ekipe iz Korza. Najbolji je i po visini, kao i po stilu gradnje i kreativnosti. Čestitamo marljivim graditeljima!

Naša mala krajina pod bijelim pokrivačem!

srijeda , 01.02.2012.



Snijeg je zabijelio Vrgorsku krajinu. Na tlu ga ima dvadesetak centimentara u Vrgorcu (18.30 sati), zbog čega je blokiran promet prema okolnim selima. Nema druge nego grijati se uz vatricu ili izići vani na snijeg. Malo sam prošao okolo i vidim da su Vrgorčani oduševljeno prihvatili jednu od te dvije ideje. Samo da ne smrzne ujutro...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>