Nasilni roditelj u Osnovnoj školi 'Vrgorac' izudarao nastavnicu i njezinoga malodobnog sina

ponedjeljak , 01.07.2013.



Osnovna škola 'Vrgorac' bila je jutros poprište nezamislivog nasilja. Nastavnici su naviknuli na svakodnevno verbalno nasilje roditelja, ali ono što se jutros dogodilo nitko nije mogao naslutiti ni u najluđim snovima. Naime, roditelj je demolirao prostorije zbornice škole, izudarao nastavnicu hrvatskog jezika, samohranu majku i njezinoga malodobnog sina koji ju je pokušao zaštititi, dok je drugi sin doživio psihički šok. Nisam bio prisutan, ali mi je nekoliko kolega, uključujući napadnutu kolegicu, ispričalo što se dogodilo.

Naime, roditelj je već ranije prijetio istoj nastavnici nezadovoljan ocjenom svoje kćeri koja je upravo završila osmi razred, a zbog ocjena nije uspjela upisati željenu srednju školu. Roditelj je svoju kćer povukao iz škole mjesec dana prije završetka nastave, želeći da učenica, zbog nakupljenih neopravdanih sati, padne razred i ponovno ga upiše dogodine, ali u Ljubuškom, budući da ima dvostruko državljanstvo. Istovremeno je roditelj prijetio nastavnici, zbog čega je sa njime obavila razgovor ljubuška policija. Razredno vijeće OŠ 'Vrgorac' odlučilo je da će učenica ipak završiti razred, usprkos neopravdanim satovima, a istovremeno je škola podnijela prijavu policiji zbog prijetnje, a Socijalnoj službi prijavu protiv roditelja zbog onemogućavanja djetetu da pohađa školu. Sve je to provjerljivo u nabrojanim institucijama. Međutim, nije poznato što su policija i Socijalna služba napravile sa prijavom škole otprije par tjedana.

Roditelj je jutros iza 11 sati ponovno došao u školu. Otišao je u pedagoginje koju mu je predala svjedodžbu njegove kćeri koju je on raskidao pred njom i potom krenuo do ureda ravnatelja „da se sa njime obračuna“. Kako je ravnatelj bio odsutan zbog službenog sastanka u Splitu, nasilni roditelj je bacio i razvalio ormar u hodniku kraj zbornice i pritom oštetio suprotni zid. Ušao je potom u zbornicu i prevalio dva masivna ormara u kojima stoje dnevnici i pritom oštetio nekoliko vrata tih ormara i dvije stolice. Potom se zaputio u školsku knjižnicu (čija su vrata bila zatvorena) gdje je našao nastavnicu kojoj je prijetio. Od nje je tražio nekakav sastavak svoje kćeri. Kada je nastavnica krenula prema vratima knjižnice kako bi mu taj sastavak donijela, on ju je nekoliko puta udario po licu pritom je kočijaški vrijeđajući. Plačući, majci je u zaštitu priskočio mlađi sin (4. razred osnovne škole), zbog čega je nasilnik udario i njega, a stariji sin (5. razred osnovne škole) se zbog viđenog skamenio i doživio psihički šok. Nakon što je izudarao nastavnicu i dijete, te prestrašio drugo dijete, nasilnik je otišao. U školi su tada bile uglavnom čistačice, tajnica i pedagoginja. Većina nastavnika je do tada već dovršila svoje poslove i bila izvan škole. Oglavnom su u školi bile kolegice, žene, koje je događaj zaprepastio.
Pozvana je policija, koja je nastavnicu i njezino dvoje djece odvela na hitnu, a osumnjičenik je uhićen i nalazi se u Policijskoj postaji u Vrgorcu.

I tada se počinju događati nevjerojatne stvari. Policija je prvo kasnila 20 minuta, onda kada su došli i načinili zapisnik nisu fotografirali oštećenu imovinu škole, pa sam je, u interesu javnosti, fotografirao ja, kao zaposlenik škole. Osim toga, policija, prema riječima kolegice, nije podnijela kaznenu prijavu po službenoj dužnosti (ozljede nisu bilo dovoljno teške, valjda je trebalo biti krvi!), već je to morala napraviti nastavnica i to o svom trošku. Ako napad na nastavnika na radom mjestu, napad na njegovu malodobnu djecu i oštećenje državne imovine nisu dovoljni da se odmah podnese kaznena prijava po službenoj dužnosti, onda ne znam što jest. Uglavnom, fotografije oštećene školske imovine su tu, tako da sami možete vidjeti o kakvom se tu izljevu bijesa radilo.

Nastavnici Osnovne škole 'Vrgorac' i brojni roditelji koji su nam se obratili, očekuju od policije, Državnog odvjetništva i sudstva da što prije istraže ovaj slučaj i primjereno kazne počinitelja. Da ovaj slučaj bude primjer.

Inače, nasilnik je bivši djelatnik Policijske postaje Vrgorac.

<< Arhiva >>