Nastavnici Osnovne škole 'Vrgorac', nezadovoljni policijskim postupanjem u slučaju napada roditelja na njihovu kolegicu, održali prosvjedni skup ispred Policijske postaje Vrgorac

utorak , 02.07.2013.



Povodom nesmiljenog brutalnog napada roditelja Ivice Pivca na nastavnicu hrvatskog jezika Mirandu Vukšić i njezinu djecu jučer u školi, jutros se izvanredno sastao nastavnički kolektiv Osnovne škole 'Vrgorac'. Kolektiv je nedvosmisleno i žestoko osudio napad na kolegicu Vukšić i zatražio od nadležnih institucija da što prije istraže ovaj slučaj i pravično kazne nasilnika. Kolektiv Osnovne škole također je dao nalog ravnatelju Osnovne škole Ivi Klincu da budno prati se kako institucije, posebno policija, odnose prema ovome slučaju, te ističu svoje nezadovoljstvo postupanjem policije tijekom jučerašnjeg dana.

Po trenutnim informacijama, dostupnima od napadnute kolegice, zatim prisutnih kolega, te uvidom u snimke nadzornih kamera, jasno je nekoliko stvari. Događaj se zbio jučer između 10:23 i 10:29 sati. Policija je istaknula kako joj je trebalo pet minuta da stigne na mjesto događaja, a nadzorne kamere pokazuju da se radilo o 11 minuta. Svjedokinje ističu da su mislile da je proteklo i više od toga, ali jasno je da se radi o 11 minuta od poziva policije do njezinog dolaska. Policija nije podnijela prijavu po službenoj dužnosti, već je kolegica Vukšić, kako nam je rekla, prema instrukciji policijskih djelatnika, to morala uraditi sama na svoj trošak, jer se radi o lakšim tjelesnim ozljedama. Konzultirajući se sa nekolicinom policijskih djelatnika, policija je zbog nasilnikova napada na državnu imovinu škole i napada na malodobno dijete morala po službenoj dužnosti podnijeti kaznenu prijavu, ali to nisu napravili. Nakon događaja nisu fotografirali demoliranu zbornicu i hodnik, već sam to učinio ja. Nakon medijske halabuke zbog postupanja policije, ravnatelj Ivo Klinac nam je rekao kako su ga sinoć u 21:30 sati kontaktirali policijski djelatnici traživši da otključa školu kako bi fotografirali štetu. Budući da im digitalni fotoaparat nije radio, ravnatelj im je posudio školski aparat, ali su opet došli jutro u 6 sati kako bi fotografirali demoliranu zbornicu i hodnik! Do ovoga trenutka policijski djelatnici još uvijek nisu preuzeli snimke nadzornih kamera od jučer.



Nezadovoljni postupanjem policije, nastavnici Osnovne škole 'Vrgorac' su jutros u 9 sati održali kratki prosvjedni skup ispred zgrade Policijske postaje 'Vrgorac'. Ravnatelja Klinca primio je tada na sastanak načelnik Policijske postaje Vrgorac Genio Dropulić. Prema riječima ravnatelja, sastanak je bio fer i korektan, ali načelnik ostaje pri stavu da su policijski djelatnici dobro odradili svoj posao, s čime se ravnatelj nije mogao složiti. Na pitanje zašto nije fotografirana oštećena imovina škole, rečeno mu je da je prioritet bio da se zbrinu nastavnica i njezina djeca. Također, na pitanje što je poduzeto po ranijoj prijavi Osnovne škole 'Vrgorac' zbog prijetnji nasilnika nastavnici Vukšić, načelnik je rekao kako je sa njime obavljen razgovor, te mu je „oštro zaprijećeno da se kloni škole i nastavnice“. Očito nije poslušao… Isto tako, sudeći prema izjavama kolega koji su razgovarali sa napadnutom kolegicom, spomenutim policijskim djelatnicima bi trebalo malo više takta u postupanju sa žrtvama ovakvih bestijalnih napada.

Kako je istaknuo načelnik, popodne će u Vrgorac doći službenici Policijske uprave Splitsko-dalmatinske koji je istražiti postupanje policije, a u 14 sati školu, napadnutu nastavnicu i njezinu djecu posjetiti će ministar znanosti obrazovanja i športa Željko Jovanović.

Dodajemo da je, prema našim informacijama, nasilni roditelj prepraćen u istražni zatvor u Dubrovniku.

<< Arhiva >>