STRAVA U KOZICI Kozičkom pčelaru nepoznati počinitelj zapalio košnice pune pčela!

ponedjeljak , 31.03.2014.



Veljko Antunović poznati je kozički pčelar. Već desetljećima drži košnice pčela nedaleko zaseoka Antunovići, na predjelu Dragonjak. Prije par dana, tijekom redovnog obilaska košnica, neugodno se iznenadio kada je shvatio da mu je neki zluradi počinitelj uništio devet košnica tako što ih je prevrnuo i okolo razbacao okvire. Veljko je tada djelomično uništene okvire vratio natrag u košnicu. Jutros je opet došao u obilazak i imao je što vidjeti. Zatekao je pet košnica koje je netko zapalio zbog čega su djelomično pougljenile, a stradao je i značajan dio pčela.
Za počiniteljem ovog neshvatljivog postupka traga policija, dok Veljko Antunović kaže da je pretrpio veliku materijalnu štetu. Ovaj vandalski čin nad pčelama uvelike je uznemirio mještane Kozice, te naravno i samoga vlasnika pčela kojega smo zatekli u izuzetno uzrujanom stanju, kao i njegova oca Slavka Antunovića, 92-godišnjaka, koji ne pamti da se nešto slično ikad dogodilo u Kozici i okolici. Malobrojni mještani zaseoka Antunovići strepe što bi ih još moglo snaći u budućnosti zbog čega se nadaju da će policija pronaći počinitelja ovog nemilog čina.

24. OBLJETNICA HDZ-a: Iako najavljeni, Karamarko i Brkić nisu došli

nedjelja , 30.03.2014.



Svečanim skupom održanim u Višenamjenskoj dvorani Grada Vrgorca obilježena je večeras 24. obljetnica vrgorske organizacije Hrvatske demokratske zajednice. Uz domaćine, predsjednika HDZ-a Vrgorac Ivicu Pandžića i gradonačelnika Borisa Matkovića, na skupu su sudjelovali i visoki gosti: potpredsjednik HDZ-a i akademik dr. Željko Reiner, predsjednik županijskog HDZ-a Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Žervrnja, saborski zastupnik Ante Babić, predsjednik HDZ-a Split Petar Škorić i drugi. Ispred koalicijskih partnera na skupu je sudjelovao predsjednik HSS-a Vrgorac Davor Radić. Skupu je prisustvovalo nešto manje od stotine članova i simpatizera iz Vrgorske krajine, Hercegovine, a bilo je i pojedinih članova stranke sa Makarskog primorja.

Prisjećajući se utemeljiteljskog skupa HDZ-a 1990. godine i pobjede na općinskim izborima u Vrgorcu 1993. godine, otkada seže kontinuitet vlasti spomenute stranke u Vrgorcu, govornici su pozvali na mobilizaciju članstva i simpatizera u cilju pobjede na predstojećim europskim, ali i parlamentarnim izborima.

Otvarajući skup, predsjednik HDZ-a Vrgorac Ivica Pandžić, slikovito je usporedio stranku sa djecom koja su zrela, a koja znaju sve i ništa ne znaju, a potom je dao riječ nekadašnjem vrgorskom župniku fra Ivanu Jukiću. Iza njega na govornici su se redali: gradonačelnik Boris Matković, župan Zlatko Žervrnja, bivši župan Ante Sanader i na koncu potpredsjednik HDZ-a dr. Željko Reiner. Retorika njihovih govora uglavnom se svodila na spominjanje uspjeha koje je HDZ postigao dok je vodio državu sa svojim koalicijskim partnerima, te kritiku aktualne državne vlasti iz redova Kukuriku koalicije, koju smatraju nesposobnom i anacionalnom, krivom za sve probleme u državi, zbog čega mora otići s vlasti. Govornici su priznali i određene propuste u vođenju države, a što se tiče korupcije, zbog koje je stranka nedavno osuđena tijekom procesa za Fimi mediju, sve su to pripisali kriminalnom radu pojedinaca zbog čega je nepravedno sankcionirana i stranka.



Sam skup nije bio ni sjena sličnih održanih proteklih godina, iako se ovaj dogodio u vrijeme početka kampanje za europske izbore na kojima HDZ očekuje značajne rezultate. Posjećenost je bila puno slabija nego inače, govornici su održali mlake govore, a izostao je i folklor u obliku zastava, plavih šuškavaca i sličnog. Atmosfera u vrgorskom ogranku stranke nije idealna, i to se više i ne trude skrivati. Nakon skupa okupljeni domaćini i visoki gosti otišli su na večeru u restoran Pilač.

Iako su najavljivani, na skupu se nisu pojavili predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i glavni tajnik stranke Milijan Brkić. Ponovila se tako situacija od prošle godine kada je dvojac iz vodstva također bio najavljen, ali se na skupu nije pojavio, a da nisu istaknuti razlozi izostanka. Karamarko je tako posjetio svaki mogući skup stranke u raznim mjestima naše županije, ali u Vrgorac nije došao. Poznavatelji prilika ističu kako vodstvo vrgorskog HDZ-a nije u milosti predsjednika stranke, zbog čega se on u Vrgorcu nije pojavio tijekom dvije proslave obljetnice stranke. Naime, Karamarko gradi neki novi HDZ i u njemu očito ne računa na stare kadrove koje u Vrgorcu utjelovljuju Matković i Pandžić. Kako spomenuti dvojac stalno pobjeđuje na izborima, Karamarko ih ne može maknuti, ali barem ih može ignorirati.

KLUB VIJEĆNIKA SDP-a: Kljenak neće biti odlagalište za makarsko smeće!

petak , 28.03.2014.



Na e-mail smo dobili priopćenje Kluba vijećnika SDP-a vezano za jutrošnje napise Slobodne Dalmacije i izjave predstavnika Nezavisne liste mladih o mogućnosti otvaranja odlagališta komunalnog otpada za stanovništvo Makarskog primorja na području Kljenka. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

KLUB VIJEĆNIKA SDP-a Vrgorac
Gradska organizacija SDP-a Vrgorac
Ulica Tina Ujevića 14,
21 276 Vrgorac
Vrgorac, 28.3.2014.

SVIM MEDIJIMA

PRIOPĆENJE
povodom stava Nezavisne liste mladih da se u Kljenku otvori odlagalište otpada

Iznenadno i izrazito neugodno nas je zatekla ideja Nezavisne liste mladih, objavljena 28. ožujka u „Slobodnoj Dalmaciji“ da se na području mjesnog odbora Kljenak otvori odlagalište komunalnog otpada za potrebe stanovništva Makarskog primorja. Prije svega kao Vrgorčanin, podrijetlom Kljenačanin, ali i Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Vrgorca želim u ime toga Kluba, kao i u svoje osobno, izraziti zgražanje i apsolutno neprihvaćanje ovog prijedloga koji dolazi od strane Nezavisne liste mladih.
Do sada smo se već susretali s njihovim nestručnim, nerealnim i neprovedivim prijedlozima koji za cilj imaju sitno prikupljanje političkih bodova, ali ovaj prijedlog je po gluposti zasjenio sve prethodne. Samoinicijativno, bez ikakvih studija, elaborata, dozvola, razgovora s lokalnim stanovništvom i mjerodavnim gradskim, županijskim i državnim institucijama, otvaraju i zatvaraju deponije po Vrgorcu kao da je riječ o nekoj dječjoj igri. Za neku sitnu imovinsku korist bi ugrozili zdravlje cijelog zapadnog dijela Grada vrgorca, od Kljenka i Dugih Njiva, preko Ravče, Majića, Dragljana, Vlake, Zavojana, Kozice, pa sve do Rašćana. Ovaj prijedlog dolazi u vrijeme kada se u Kljenku pokreću projekti na osnivanju eko-etno sela Bobanci, obnavljaju se stare kamene kuće u svrhu poboljšanja turističke ponude od Dugih Njiva, Majića, Zavojana itd, prehrambena industrija na tom području ima svoje pogone, blizu je ulaz u budući tunel Ravča-Drvenik, Gospodarska zona, Parka prirode „Biokovo“ i slično.
Sve ovo upućuje na to da Nezavisna lista mladih, koja predlaže deponij u Kljenku, niti poznaje Vrgorac, niti želi raditi u interesu Vrgorca, nego je očito zanimaju samo ekonomski interesi pojedinih grupacija. Vrgorac i Vrgorčani, njihovo zdravlje i turističko-poljoprivredna budućnost nisu na prodaju iako to nezavisni očito žele. Vrgorac za svoje potrebe ima odlagalište Ajdanovac kojega treba ubrzano i kvalitetno sanirati, i na tome trebamo svi inzistirati, tako da se u potpunosti zaštitimo od mogućih štetnih posljedica na vodne tokove i polja. Inspekcija zaštite okoliša je jasno istaknula kako će se Ajdanovac morati sanirati u roku od godine dana od puštanja u rad Regionalnog odlagališta u Lećevici i nadamo se i vjerujemo da će se to i dogoditi. U isto vrijeme zalagati se da se na nekom drugom mjestu na području Vrgorske krajine, na kojem nikada nije bilo odlagalište, ono i smjesti, je ništa drugo doli ludost na koju nećemo pristati. A vjerujemo da u tome imamo podršku stanovništva Grada Vrgorca. Ako susjednom i prijateljskom gradu Makarskoj treba pomoći, onda prije svega treba pitati građane Vrgorca i one koji žive blizu Ajdanovca što o tome misle, naravno, uz pozitivno mišljenje struke, ali sve u sklopu trenutnih mogućnosti i nikakvih otvaranja novih deponija.
Na kraju još jednom ponavljamo i zaključujemo, Klub vijećnika SDP-a se protivi bilo kakvoj inicijativi da se na području mjesnog odbora Kljenak, ili bilo kojeg drugog sela vrgorskog kraja, ad hoc otvori novo odlagalište otpada.

S poštovanjem,

Ispred Kluba vijećnika SDP-a
Rade Bobanac, dipl. iur.
Predsjednik GO SDP-a Vrgorac

Humanitarna utakmica (m)učitelja i (m)učenika završila pobjedom posebnog odjela Osnovne škole Vrgorac

četvrtak , 27.03.2014.



U Domu športova u Vrgorcu održana je danas humanitarna utakmica između nastavnika i učenika Osnovne škole Vrgorac namijenjena prikupljanju sredstava za potrebe posebnog odjela škole, ponajviše za kupnju specijalnih didaktičkih sredstava koji se koriste u nastavi posebnog odjela. U Domu športova skupilo se više od sedam stotina učenika, njihovih roditelja, učitelja i drugih građana Vrgorca koji su došli podržati ovu hvalevrijednu akciju. Utakmicu su pratili i naši učenici iz posebnog odjela i pritom se dobro zabavili u društvu svojih učitelja i roditelja.
Na početku utakmice publici su predstavljene malonogometašice Osnovne škole Vrgorac koje su prije nekoliko dana osvojile treće mjesto u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
A onda su na teren izišli (m)učitelji predvođeni trenericom Nikolinom Jović Grubišić i (m)učenici praćeni trenerom Slobodanom Stankovićem Begom. Utakmica je otpočetka bila žestoka. Nebeskoplavi učenici su brzim napadima probijali obranu učiteljske momčadi i u jednom trenutku čak poveli rezultatom 4:2. Međutim, nakon poluvremena učitelji su pronašli prijeko potrebnu snagu i s nekoliko brzih akcija zabili četiri pogotka. Na kraju je utakmica završila s miroljubivih 6:6 i pobjedom posebnog odjela škole.
Dodajemo da su ovom akcijom skupljena poprilična financijska sredstva, koja su prije dva dana pojačana i s nekoliko tisuća kuna koje su školi poslale dvije Vrgorčanke iz dalekog Pertha u Australiji.
Čestitke na plemenitosti i zalaganju svima koji su sudjelovali u ovoj akciji! BRAVO!

EKIPA (M)UČENIKA
1. Marko Radić
2. Tomo Jelavić
3. Ivan Grbavac
4. Augustin Šarić
5. Augustin Majić
6. Josip Baletić
7. Marko Pervan
8. Marko Gašpar
9. Mladen Rešetar
10. Zrinka Roglić
11. Anamarija Šimunović
12. Jadranka Govorko

EKIPA (M)UČITELJA
1. Ante Raspudić
2. Branko Radonić
3. Ivan Klaričić
4. Ivana Vujčić
5. Dženi Mihaljević
6. Mone Ademi
7. Milijan Rezić
8. Danijela Herceg
9. Stipe Kuran
10. Stanka Bašić
11. Josip Lasić
12. Duško Dule Martinac
13. Krešimir Kuran

BRANKO ŠTULIĆ: Osjećam se jadno i poniženo zbog vodovoda u Kozici i zato vraćam Plaketu počasnog građanina Grada Vrgorca!

utorak , 25.03.2014.



Branko Štulić, rodom iz Kozice, bio je dugogodišnji pomoćnik više ministara u Vladi Republike Hrvatske. Na tom položaju je bio u mogućnosti pomagati Vrgorcu zbog čega je 2005. godine od strane Gradskog vijeća nagrađen Poveljom počasnog građanina Grada Vrgorca. Međutim, Branko je rodom iz kozičkog zaseoka Štulići, naselja koje već desetljeće ne dobiva obećani vodovod. Potaknut tom činjenicom Štulić nam je proslijedio kraći dopis kojega ispod prenosimo. Dodajemo da je Štulić isti e-mail poslao gradonačelniku Borisu Matkoviću, zamjeniku Željku Pervanu, savjetniku Ivici Pandžiću, te tvrtkama Vodoprivreda i Komunalno.

"Moj prijatelj, književnik i šaljivdžija Marko Bajto, rekao mi je u srpnju 1999. godine: „Da li si ti bio u Rašćanima, s Jurom Radićem, na otvaranju suvog vodovoda!“ Bio sam u Rašćanima i Vrgorcu, tada sam bio pomoćnik ministra financija, bilo je svečano i nije mi palo na pamet da je to samo kazališna predstava, pa sam i Markovo pitanje shvatio kao pošalicu. Gradonačelnik Vrgorca tada je bio pokojni Ljubomir Markotić. Mjesec dana nakon toga u „Slobodnoj Dalmaciji“ od 14. kolovoza 1999. godine objavljena je vijest: „Vodovod otvoren, a vode ni kapi“. Slobodna Dalmacija, kolovoza 1999.
Nakon nekog vremena greške na tom pravcu su ispravljene i vodovod je pušten u rad na čitavoj trasi od Vrgorca do Župe Biokovske.

Međutim, jedan krak vodovoda Vrgorac-Kozica-Rašćane-Župa, do danas nije u funkciji a da stvari budu interesantnije radi se o Štulićima, gdje sam rođen, i još dva zaseoka u Kozici. Tek danas sam vidio reportažu NOVE TV, od 18. ožujka 2014. godine, o suhom vodovodu u Kozici za Antunoviće, Gornje Ravliće i Štuliće. Znate i do sada da sam više puta izražavao svoje negodovanje zbog ovakvog, aljkavo odrađenog, posla. Ovo je sramota a osobno se osjećam jadno i poniženo. Zar mještani triju kozičkih zaseoka ovo zaslužuju? Ne znam tko je kriv niti me zanima da li je to „Komunalno“ d.o.o. Vrgorac, „Vodoprivreda Vrgorac“ d.d. ili netko treći, ali ovdje krivci trebaju biti kažnjeni/sankcionirani a greške izvođača i investitora ispravljene.
Ako već niste gledali preporučam Vam da pogledate ovaj kratki insert u kojem se pojavljuje moj bratić Ivan Štulić (nije Toni kao što ga je titlovala NOVA TV, Toni je njegov sin), Zvonimir Ravlić i Alen Govorko, direktor 'Komunalnog' u Vrgorcu. Direktor Komunalnog: Nema šanse da se stanovnici spoje na vodovod

Dok je državni tajnik za vode bio Zdravko Krmek, dipl. inž. građ., moglo se ispraviti ovo stanje, samo da je bilo više dobre volje. Ali ni sada nije kasno!
Razmišljao sam i sve sam bliže odluci da Gradu Vrgorcu vratim „Plaketu počasnog građanina Grada Vrgorca“, koju sam dobio povodom Dana Grada Vrgorca 29. lipnja 2005. godine. Slobodna Dalmacija, 29. lipnja 2005.

Dosta puta sam, kao pomoćnik četiri ministra financija i pomoćnik ministra kulture, podmetnuo leđa za Vrgorac i Vrgorčane a vraćeno mi je na ovakav način. Vjerojatno ja ne zaslužujem Vrgorac! - - i/ili Vrgorac mene! Moji mještani misle da sam i ja sukrivac za ovakvo stanje a ja mislim da su u pravu samo utoliko što sam do sada šutio na ovu temu, barem što se medija tiče. Vrijeme je Korizme, sve se može oprostiti, ali ne zaboravite da su sva Zla skrivena u šutnji, strahovima i tabu temama. Želio bi da se ovo već jednom završi a ne da se putem medija razvlači poput trakavice. Treba prionuti poslu i završiti započeto, ljudi trebaju vodu!", napisao nam je u e-mailu Štulić.

Pervanovo etno selo najbolje u Dalmaciji!

ponedjeljak , 24.03.2014.



Na prvom natječaju za najbolje agroturističko imanje u Dalmaciji za 2013. godinu, Zlatnu medalju za kvalitetu u agroturizmu i najbolje agroturističko imanje u Dalmaciji osvojio je turistički radnik Zvonimir Pervan za svoje etno selo Kokorići i hotel Pervan. Natječaj su raspisali: Program Ujedinjenih naroda za razvoj, Globalni fond za okoliš, Ministarstvo turizma RH i Splitsko-dalmatinska županija.
- Već godinama mukotrpno radimo na postizanju što boljih rezultata u našem lokalnom turizmu. Ova nagrada potvrđuje da smo na pravom putu. Ona je i poticaj za daljnji rad na razvoju moga etno-sela i hotela, rekao nam je turistički djelatnik Pervan.

OSVANULA OSMRTNICA Nakon duge i teške bolesti preminuo Grad Vrgorac

nedjelja , 23.03.2014.

Jutros su po vrgorskim ulicama osvanule osmrtnice Gradu Vrgorcu. Ožalošćena rodbina javlja sugrađanima, prijateljima i znancima da je naš dragi Grad Vrgorac preminuo nakon duge i teške bolesti "uzrokovane Hrvatskom Destrukcijskom Zarazom i zbog imunosti na neučinkoviti Serum 'Drastičnih' Promjena".
Vrgorac je posljednjih godina doživio mnogo različitih diverzija, ali ova je jedna od kreativnijih, premda ih je sličnih bilo i u drugim gradovima. Nemoguće je osmrtnicu ne povezati s trenutnim frakcijkim borbama u lokalnom HDZ-u. Kako bilo, Gradska Čistoća je za svoj prvi sprovod dobila pravog kapitalca.

Skupimo novac za opremanje posebnog odjela Osnovne škole 'Vrgorac'!

petak , 21.03.2014.



Osnovna škola Vrgorac ima svoj posebni odjel u kojemu se nalazi mala grupa učenika s posebnim potrebama. Za potpuno opremanje njihovog odjela u školi didaktičkim i drugim sredstvima potrebna su značajna financijska sredstva koje škola nije uspjela namaknuti od županije i ministarstva zbog sveprisutne ekonomske krize. Zbog toga Osnovna škola 'Vrgorac' organizira humanitarnu utakmicu nastavnika i učenika koja ima za cilj skupljanje sredstava za posebni odjel.
Utakmica će se održati u Domu športova, u četvrtak 27. ožujka s početkom u 12 sati.

Pozivaju se građani da prisustvuju utakmici i doprinesu ovoj akciji. Učenici Osnovne škole zadnjih desetak dana skupljaju po deset kuna, a potičemo i njihove roditelje, rođake i druge građane da dođu na ovu utakmicu.

Bilo je upita iz inozemstva o mogućnosti doniranja novca za ovu svrhu, stoga navodimo broj računa škole i sve dodatne podatke.

Osnovna škola 'Vrgorac'
Matice hrvatske 9,
21 276 Vrgorac
broj računa: HR 78
2330003-1100109346
Naznačiti da su sredstva namijenjena za posebni odjel škole.

POZIV UPRAVE OSNOVNE ŠKOLE 'VRGORAC'

Poštovane Vrgorčanke i Vrgorčani,
Vrijeme je korizme i vrijeme odricanja. Godina je ovo kada se većina "malih" ljudi morala zbog krize odreći ne samo luksuza već i stvari koje su nužne za život. Može li se još nekako stegnuti remen i odreći još nekih navika?
Kršćanska pokora nije radi same pokore, ni odricanje radi samog odricanja. Treba postojati neki viši cilj, dublji smisao. Ako se nečega odreknemo da bi nekomu pomogli, to pokazuje koliko smo ljudi. Poruka korizme nije, dakle, u odricanju nego u davanju, u dijeljenju.
Učenici i učitelji Osnovne škole Vrgorac na čelu sa upravom škole odlučili su se u vrijeme korizme odreći dijela svojih materijalnih dobara kako bi pomogli opremanju kabineta posebnog odjela s potrebnim didaktičkim materijalom. Kvalitetna didaktička oprema je nužna za brže i lakše usvajanje gradiva učenika u posebnom odjelu, kao i za njihov napredak općenito.
Stoga pozivamo sve one koji žele svojim skromnim prihodom pomoći u opremanju posebnog odjela OŠ Vrgorac da nazoče humanitarno revijalnoj nogometnoj utakmici između učenika i učitelja OŠ Vrgorac u Domu športova grada Vrgorca 27. ožujka u 12 sati.

Posebna utakmica za naše posebne anđele.
Uprava škole OŠ Vrgorac

„Lažno se prijavljujemo zbog hrvatske osobne iskaznice, jer bez nje ne možemo raditi u Vrgorcu“

četvrtak , 20.03.2014.



Baveći se novinarstvom često sam u prilici da mi ljudi na ulici prilaze sa svojim problemima, nezadovoljni odnosom državnih i drugih institucija i ustanova prema njima, zbog čega traže pomoć novinara. Često se čini da glomazni državni aparat uopće ne mari za potrebe maloga čovjeka, iako je svrha birokracije da radi za čovjeka i da mu olakša život, a ne da je obratno.

U posljednjih mjesec dana obratile su mi se dvije osobe s istom problemom. Pitale su savjet, ali ja im rješenja za njihove probleme nisam mogao dati, jer u trenutnoj zakonskoj regulativi ono praktički i ne postoji.

Naime, radi se o dvoje ljudi. Oboje rade u Vrgorcu, jedno u državnoj ustanovi, drugo u privatnika, a otvoreno mi priznaju da su u Vrgorcu lažno prijavljeni i da stvarno žive preko granice, u Hercegovini. Mi Vrgorčani poznajemo puno takvih ljudi i za nas Vrgorčane to nije nikakvo otkriće. Zna to i narod i lokalna vlast i lokalna policija. Ali očito je takva situacija otkriće za Zagreb (izvršna i zakonodavna vlast) koji se po pitanju ovoga problema stalno pravi lud.

Priznanjem o lažnoj prijavi prebivališta je započeo naš razgovor, koji je bio više osobne prirode, nego za potrebe pisanja članka. Ovakvih osoba je na području Vrgorca nekoliko stotina, usprkos policijskim akcijama brisanja lažno prijavljenih građana u veljači prošle godine. Kažu mi da su u Vrgorcu prijavljeni isključivo zbog dobivanja osobne iskaznice na temelju koje su dobili zaposlenje u Vrgorcu. Priznaju da je puno njihovih sugrađana s dvostrukim državljanstvom glasovalo na izborima u Vrgorcu, pa i na lokalnim izborima. Osuđuju takvo ponašanje i tvrde da oni to nisu radili, ali su ipak lažno prijavljeni.

Kada bi mogli, oni bi se najradije odjavili, ali svoje pravo na rad u Vrgorcu, temeljeno i na hrvatskom državljanstvu, oni mogu ostvariti samo na temelju lažne prijave prebivališta i osobne iskaznice koju na takav način dobiju. Kada bi bili u prilici da normalno rade u Vrgorcu, bez potrebe za prijavom prebivališta radi dobivanja osobne iskaznice, oni bi se odmah odjavili, ali kako ističu, sada svjedočimo situaciji da država tjera dio svojih državljana (Hrvati iz BiH) da krše zakon kako bi ostvarili svoje zajamčeno pravo na rad, liječenje ili školovanje. Naime, ne postoji način da hrvatski državljanin iz Hercegovine radi u Vrgorcu, a da se pritom u Vrgorcu (ili u nekom drugom gradu Republike Hrvatske) lažno ne prijavi. Svjesni su da time krše zakon, ali kada moraju birati između poštivanja zakona i egzistencije njih i njihove djece, oni će uvijek izabrati ovo drugo, što je i razumljivo i prirodno.

Kako riješiti ovu situaciju? Jedino rješenje je da Republika Hrvatska iznađe način da njezini državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj mogu raditi u Hrvatskoj, a bez da se lažno prijavljuju u nekom od pograničnih gradova. Njima dakle treba samo papir na temelju kojega će moći raditi, školovati se, ili liječiti u Hrvatskoj, a da to ne bude osobna iskaznica. Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova za ovu situaciju očito nema rješenja. Lani donesen Zakon o boravištu omogućuje lakše brisanje lažno prijavljenih građana, ali zakon ne rješava problem u korijenu, iako bi bilo logično da je ova zavrzlama riješena do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ovaj tekst objavljujemo da bi potaknuli one koji mogu iznaći rješenja ovoga problema da se konačno pokrenu i transparantno razriješe ovu situaciju.

GRAD: Gradska Čistoća je preuzela prijevoz pokojnika jer za tu djelatnost ne postoji ovlaštena tvrtka u Vrgorcu

utorak , 18.03.2014.



Povodom članka o prijevozu pokojnika, objavljenom na ovom blogu, iako to nije naznačeno, gradska uprava je nepotpisanim priopćenjem reagirala na svojoj internetskoj stranici. Međutim, negirali su ono što nije napisano, a nisu dali odgovore na postavljena pitanja. U članku nigdje nije rečeno da je gradska uprava oduzela koncesiju tvrtki Sagacis za prijevoz pokojnika, već da je oduzeta mogućnost tvrtci da obavlja djelatnost kao do sada. U priopćenju međutim nije rečeno je li Gradska Čistoća tehnički i kadrovski organizirana za izvođenje ove komunalne djelatnosti.
Nepotpisano priopćenje prenosimo u cijelosti:

Povodom neutemeljenih i zlonamjernih informacija koje su se pojavile u javnosti u Vrgorcu želimo istinito informirati javnost o sljedećim činjenicama. Grad Vrgorac nije oduzeo, na protekloj sjednici Gradskog vijeća, koncesiju tvrtki Sagacis jer spomenuta tvrtka nije niti imala koncesiju za prijevoz pokojnika. Spomenuta tvrtka je zbog nepodmirenog duga prema državi koncesiju izgubila prije dvije godine. Kako u samom gradu nije postojala ovlaštena tvrtka za prijevoz i pokop, gradska tvrtka "Čistoća i usluge" registrirana je za djelatnost prijevoza i pokopa na trgovačkom sudu čime je grad dobio tvrtku ovlaštenu za ovu djelatnost. Sve ostale informacije koje se u javnosti pojavljuju na ovu temu plod su dezinformiranja.

ZABRANJENO UMIRANJE Prijevoz pokojnika oduzet Nosićevom 'Sagacisu', djelatnost preuzela Gradska Čistoća

nedjelja , 16.03.2014.



Na svojoj sedmoj sjednici održanoj 6. ožujka Gradsko vijeće donijelo je Odluku o komunalnim djelatnostima. Na prvi pogled radilo se o rutinskoj odluci koja definira komunalne djelatnosti i njihove izvršitelje u našemu gradu, ali ova odluka u sebi sadrži dio teksta koji može stvoriti poprilične probleme našim građanima, posebno u kratkoročnom razdoblju.

Naime, u članku 5 Odluke nabrajaju se komunalne djelatnosti koje izvodi novoformirana tvrtka 'Gradska čistoća i usluge d.o.o.'. Među već poznatim djelatnostima poput održavanja čistoće, odlaganja komunalnog otpada, održavanja javnih površina i slično, dodana je i djelatnost 'prijevoz pokojnika'. Time je djelatnost prijevoza pokojnika oduzeta dosadašnjem prijevozniku, tvrtki 'Sagacis' obitelji Nosić, a predana Gradskoj Čistoći. Donošenje ovakve odluke podržali su vijećnici koalicije HDZ-HSS-HSP AS, dok su oporbeni SDP i NLM bili protiv. Nezavisna lista mladih pokušala je donošenje odluke spriječiti predlaganjem dva amandmana kojima je tražila da se prijevoz pokojnika isključi iz popisa komunalnih djelatnosti koje će obavljati Čistoća, a drugim da se posao prevoženja pokojnika dodijeli pravnoj ili fizičkoj osobi putem koncesije. Vladajući su odbili oba prijedloga.

Odluka je ovih dana stupila na snagu, pa Nosić više ne smije prevoziti pokojnike, a da točno nije poznato na koji način će to raditi 'Gradska čistoća i usluge d.o.o.'. Naime, poznato je da je za prijevoz pokojnika potrebno imati pogrebno vozilo, potrebno je imati na raspolaganju pogrebne ljesove, križeve i drugu opremu od dobavljača, te za taj posao određene djelatnike. Gradska Čistoća sve to još nema. Svima je jasno da se radi o vrlo delikatnom poslu koji ne trpi amaterizam i greške, pa se pitamo što će se dogoditi kada umre prva slijedeća osoba u našemu gradu, a Drago Nosić, ograničen ovom Odlukom samo na prodaju cvijeća, pod prijetnjom velike kazne, ne iziđe na teren.

POVJERENSTVO ZA IMENOVANJE ULICA I TRGOVA: Ime Mate Svjetski dati 'Trgu mudrosti'

četvrtak , 13.03.2014.



Danas je zasjedalo Povjerenstvo Gradskog vijeća za davanje imena ulica, trgova i davanje suglasnosti za davanje imena javnim ustanovama. Kako je protekla sjednica prije nekoliko tjedana prekinuta jer nije bilo kvoruma, danas je opet održana. Ovaj put je došao dovoljan broj vijećnika (tri od pet) kako bi se moglo raspravljati o našem prijedlogu da ime Mate Šimunovića zvanog Svjetski ponese jedna ulica ili trg u Vrgorcu. Sjednici su prisustvovali vijećnici: Stanka Bašić (SDP), Rade Bobanac (SDP) i Duško Martinac (HDZ), dok su, kao i prošli put, odsutni bili Slobodan Granić (HSP AS) i Davor Radić (HSS).
Kako smo dali nekoliko prijedloga za ulicu ili trg, vijećnici Bašić i Bobanac podržali su prijedlog da ime Mate Svjetskog ponese sadašnji Trg Stjepana Radića (tzv. Trg mudrosti), a da ime Stjepana Radića ponese prva slobodna i adekvatna ulica. Vijećnici su svoj stav obrazložili činjenicom da je Mate Šimunović svoj radni vijek nakon povratka s puta oko svijeta proveo radeći na kiosku na spomenutom trgu prodajući novine.
Vijećnik Martinac založio se da ime Mate Svjetskog ponese dosadašnja Hercegovačka ulica (kod policije) jer ta ulica vodi prema cesti za Stilja, rodnom mjestu Mate Šimunovića, dok bi ime Hercegovačka mogla dobiti neka druga slobodna ulica.
Nakon rasprave uslijedilo je glasovanje i glasovima dvaju vijećnika prihvaćen je prijedlog da ime Mate Svjetskog ponese dosadašnji Trg Stjepana Radića.
Prema važećoj proceduri, ova odluka radnog tijela biti će uvrštena u dnevni red jedne od narednih sjednica Gradskog vijeća gdje će ju moći vijećnici prihvatiti, odbiti ili izmijeniti.
Nadamo se da je ovo bio prvi pravi korak prema konačnoj odluci da Mate Svjetski konačno dobije trg ili ulicu u Vrgorcu.

SDP-ovci traže hitno osnivanje zemljišne knjige u katastarskoj općini Dusina

ponedjeljak , 10.03.2014.



Jutros smo dobili zahtjev Kluba vijećnika SDP-a za sazivanje sjednice Gradskog vijeća po pitanju izrade zemljišnih knjiga u katastarskoj općini Dusina. Prijedlog prenosimo u cijelosti:



Na temelju članka 82. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Vrgorca, Klub vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Vrgorca podnosi zahtjev za sazivanje sjednice Gradskog vijeća Grada Vrgorca.

Predsjedniku Gradskog vijeća Grada Vrgorca
gosp. NIKŠA ROSO

Vrgorac, 10. ožujka 2014. godine

PREDMET: Zahtjev za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća Grada Vrgorca i donošenje Zaključka kojim će se obvezati Gradsko vijeće za slanje pismenog zahtjeva Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske kojim će se zatražiti hitno osnivanje zemljišne knjige za katastarsku općinu Dusina.

Vrgorac je poljoprivredni kraj. Uz pojedine privatne tvrtke iz sfere prehrambene industrije i graditeljstva, značajan udio stanovništva vezan je za primarne djelatnosti, na prvom mjestu poljodjelstvo. Uz poplave i suše, kao značajan problem koji muči lokalno stanovništvo vezano za poljodjelstvo, problem su i neriješeni imovinsko-pravni odnosi u poljima, odnosno nepostojanje zemljišne knjige za katastarsku općinu Dusina. Spomenuta katastarska općina obuhvaća poljoprivredno najpropulzivnije krajeve Vrgorske krajine, a njihov razvoj je onemogućen nepostojanjem spomenute zemljišne knjige. Nepostojanje iste onemogućuje stanovništvo u apliciranju za bilo kakve poticaje ili fondove u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Kada govorimo o prostoru koji je obuhvaćen katastarskom općinom Dusina, u polju Rastok on obuhvaća cca 300 hektara obradive zemlje, a u Vrgorskom polju (Jezero) cca 800 hektara. Spomenuti prostori iskorišteni su preko 90% za sadnju vinove loze, voćki, jagoda i povrtlarskih kultura.

Prije nekoliko godina izvršeno je snimanje terena, gdje su građani obilježili svoje parcele, a nakon toga postupak je u potpunosti zastao bez izgleda za skoru realizaciju. U izradi ovoga prijedloga potrošeno je dosta vremena i truda u razgovorima s pravnim i poljoprivrednim stručnjacima, te djelatnicima sudova i katastara. Sukladno tome izrađena je analiza postupaka osnivanja katastarskih općina u Neretvi, iz čega možemo izvući zaključke o potrebnim radnjama i uvjetima da bi se osnovala katastarska općina Dusina.

Općinski sud u Metkoviću (djelomično i sud u Pločama dok je postojao) izvršili su do sada osnivanja više katastarskih općina, kao što je vidljivo u tablici:



U tijeku je sudsko izlaganje dvije katastarske općine i to za Vlaka Tuštevac i Pižinovac Lovorje. Zasada je 1.500 čestica uknjiženo. Do kraja godine se planira završiti preostalih 1.500 za te dvije katastarske općine. Iz tablice i izrečenog se zaključuje kako je 27.075 čestica uknjiženo u sedam katastarskih općina za devet godina. Za sud u Metkoviću ostaje riješiti 16 katastarskih općina s oko 66.500 čestica, za što će s pojačanim tempom (dvije komisije) trebati najmanje 15 godina! Trenutni prioriteti su slijedeći:
1. Katastarska općina Krvavac: elaborat dostavljen u II/2005 (najstarija izmjera – samo 574 čestice – moguće riješiti za 60 radnih dana);
2. Katastarska općina Ploče: nadzor elaborata - 3.515 čestica (plaćeno 5 milijuna kn od strane Grada Ploča);
3. Katastarska općina Dusina (24.000 čestica) jer nema zemljišne knjige;
4. Spremno za izlaganje ostalih 13 katastarskih općina u dolini Neretve s 40.000 čestica prema Odluci o mjerama za sređivanje imovinsko-pravnog, geodetsko-katastarskog i gospodarskog stanja u dolini Neretve (NN 126/00).

Za ispunjavanje gore spomenutog plana potrebno je ispuniti određene preduvjete i predložene mjere:
1. Za sve katastarske općine potrebno je odobrenje povećanja troška za gorivo za sudsku komisiju (odlazak u uredski teren). Daljnji rad na osnivanjima zemljišnih knjiga će trebati sufinancirati jedinice lokalne samouprave (troškovi prijevoza, poštarine, računalne opreme, telefona kancelarije u mjestu gdje se zemljišna osniva...) obzirom da Ministarstvo pravosuđa nema sredstva, niti je takva sredstva dodijelio sudu;
2. Za katastarsku općinu Ploče potrebno je pored istaknutog osigurati tri računala, jedan pisač i jedan kopirni aparat;
3. Za katastarsku općinu Krvavac može se istodobno raditi s katastarskom općinom Ploče. Rješavanje cijele katastarske općine Krvavac moguće je za 60 radnih dana. Za spomenuto je potrebno osigurati tri računala, jedan pisač i jedan kopirni aparat. Potrebno je i zaposliti jednog zemljišno-knjižnog referenta i jednog zapisničara;
4. Za katastarsku općinu Dusina, kao i za prethodne katastarske općine, uz navedeno, posebno je potrebno utvrditi personalne mogućnosti katastra za cjelodnevni rad komisije. Sada je ta mogućnost upitna zbog strukture kadra.

Katastarska općina Dusina ima 24 tisuće čestica. Osnivanje cijele katarske općine Dusina u jednom komadu je gotovo nemoguće jer bi za to trebalo oko osam godina. Stoga je struka (djelatnici suda i katastara) suglasna da treba ići na osnivanje dijelova katastarske općine Dusina po prioritetima koje odabere lokalna zajednica (Grad Vrgorac u suradnji s lokalnim stanovništvom). Na primjer, odredi se koja naselja ili područja će se prva osnivati. Potom taj dio nakon osnivanja zemljišne knjige stupi na snagu i kreće se na idući dio katastarske općine Dusina. Time se postiže ranije sređivanje dijelova katastarske općine Dusina, te se ne čeka završetak cijele katastarske općine. Da bi se uopće krenulo u osnivanje katastarske općine Dusina potrebno je krenuti sljedećim koracima:
1. Interes i inicijativu za to treba pokazati prvo lokalna zajednica (Grad Vrgorac, građanstvo) putem kontaktiranja: Općinskog suda u Metkoviću, Državne geodetske uprave, Ureda za katastar - ispostava Vrgorac, Ministarstva pravosuđa, a sve radi utvrđivanja mogućnosti dogovora oko kretanja u osnivanje katastarske općine Dusina;
2. Ako se utvrdi da sud i katastar imaju kadrovske mogućnosti za to, provjerava se može li Grad Vrgorac osigurati adekvatne prostorije za sud i katastar (dvije sobe, čekaonica, sanitarni čvor, internetski i telefonski priključak, grijanje/hlađenje) i to u mjestu gdje se zemljišna knjiga osniva ili najbliže njemu iz razloga što će ljudi svakodnevno iz tih mjesta najviše dolaziti, pa je osnivanje uspješnije i brže ako je ured u njihovom mjestu;
3. Ako se utvrdi postojanje prethodno navedenih mogućnosti za osnivanje katastarske općine Dusina, Grad Vrgorac s Općinskim sudom u Metkoviću i Ministarstvom pravosuđa potpisuje trostrani ugovor o sufinanciranju osnivanja na način da Grad Vrgorac snosi sve troškove potrebne za osnivanje, osim plaća djelatnika suda. Ti troškovi su: gorivo za dolaske u Dusinu, Draževitiće ili neko drugo mjesto u tome području, telefon, internet, struja, voda, poštarina, tri računala za sud, pisač, kopirni aparat, toneri, naknada za povjerenika (lokalnog mještanina koji sudu daje korisne informacije i pomaže u radu katastra i suda);
4. Kada je sve prethodno osigurano, i sredstva na posebnom računu sukladno ugovoru o sufinanciranju, na prijedlog suda Ministarstvo pravosuđa donosi odluku o osnivanju katastarske općine Dusina (dijela) i sud s katastrom usuglasi dan početka osnivanja i to se objavljuje u lokalnim medijima i oglasima.

Valja napomenuti da se za sada radi osnivanje zemljišnih knjiga u Neretvi (dvije katastarske općine), a nakon toga slijede katastarske općine Ploče i Krvavac (čeka se na formiranje drugog tima u drugoj polovici 2014.). Kako bi Vrgorac pokrenuo izradu zemljišne knjige u katastarskoj općini Dusina, ne čekajući završetak neretvanskih katastarskih općina, treba na tome početi raditi što prije jer su dva tima već planirana za dolinu Neretve i to idućih pet godina. Ukoliko bi se od strane Ministarstva pravosuđa odobrila još tri djelatnika (1 sudski savjetnik, 1 zapisničar i 1 zemljišno-knjižni referent), moglo bi se i odmah po ostvarenju uvjeta od strana Grada Vrgorca krenuti u izradu zemljišne knjige u katastarskoj općini Dusina.


ZAKLJUČAK

Općinski sud u Metkoviću je potrebno kadrovski pojačati kako bi se počelo raditi na osnivanju katastarske općine Dusina. Zbog hitnosti postupka, traži se od Ministarstva pravosuđa da pokrije plaće djelatnika suda koji će raditi na terenu, te da osnivanje katastarske općine Dusina bude prioritet zbog poljoprivredne važnosti i veličine zemljišta u toj katastarskoj općini. Kada se to osigura, Grad Vrgorac će omogućiti tehničke preduvjete kako bi se posao započeo. Ako sve prethodno nabrojano bude osigurano, kao i sredstva na posebnom računu sukladno ugovoru o sufinanciranju, na prijedlog suda Ministarstvo pravosuđa može donijeti odluku o osnivanju katastarske općine Dusina (dijela), a sud s katastrom usuglasiti dan početka osnivanja.

Zbog svega navedenog Vas molim da u skladu sa Statutom i Poslovnikom, ali i važnošću ove teme za građane Vrgorca, ovaj put što hitnije sazovete sjednicu Gradskog vijeća Vrgorca.


Klub vijećnika SDP-a:


Vijećnici

Bobanac Rade __________________________

Barbir Jurica __________________________

Bašić Stanka __________________________

Gašpar Ozren __________________________

Trlin Gojko __________________________

Osmi Mart

subota , 08.03.2014.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>