Na današnji dan prije šest godina izašao je prvi broj Vrgoračkih novina

ponedjeljak , 30.06.2014.



Na današnji dan prije točno šest godina – dakle 30. lipnja 2008. godine svjetlo dana ugledao je prvi broj Vrgoračkih novina, a pred šestu obljetnicu izašao je 60. broj, koji je zaokružio rad malene grupe Vrgorčana u ovom razdoblju.

Prvi broj Vrgoračkih novina predstavljen je publici u ugodnom ambijentu danas blagopočivajućeg restorana „Tin“ 30. lipnja 2008. godine. Urednik novina bio je (i još jest) Ante Šalinović, a njegov zamjenik Jure Divić. Logo novine izradio je Dražen Cvjetković, dok je lektorica bila Antonija Galić. Predsjednik udruge Vrgoračke novine je Miljenko Pivac. Redakcija je u početku brojala petnaestak ljudi.

Prvi broj nije tehnički kvalitetan kao posljednji brojevi, ali je s vremenske udaljenosti od šest godina izuzetno zanimljiv. Nešto prije izlaska prvog broja Vrgorac je napokon dobio svoj prvi semafor, iako su se mnogi vozači na njegovo postojanje navikavali još godinama kasnije. I taj semafor je bio glavna tema prvog broja. Na crno-bijelim stranicama prvog broja gradonačelnik nas je uvjeravao kako se u našemu gradu „zaposlenja ne dobivaju po stranačkoj pripadnosti“. Urednik je u svome uvodniku pozivao na buđenje Vrgorca, dok nas je svojim tekstom i fotografijama Jure Divić obavijestio kako je u tijeku izgradnja Trga hrvatskih branitelja kraj zgrade bivšeg Komiteta. Mladi Rade Bobanac postao je tada predsjednik Foruma mladih SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, a njegov kolega Ivan Šarić postao predsjednik podružnice HSP-a Vrgorac. U to vrijeme pošta je radila samo do 15 sati, Podprolog je dobio uspornike, a u Stiljima se pričalo kako će nikad otvoreni poštanski ured u tome selu biti prenamijenjen za mrtvačnicu. Đoko nam je u svojoj kolumni objasnio kako je nastala uzrečica „gripom u rebra“, Drago Glamuzina je pričao o svom romanu prvijencu „Tri“, a HMNK Vrgorac je upravo ušao u Prvu Hrvatsku malonogometnu ligu.

Od toga prvog broja, koji s današnjeg vremenske distance može izgledati jednostavan i djetinjast, prošlo je dugih šest godina, a za nas u redakciji prošlo je šezdeset brojeva novina. Jer baveći se ovim poslom, gubite dojam o protočnosti vremena, već sve računate od izlaska jednog broja do drugog. Redakcija je u osmom broju doživjela jedinu ozbiljniju rekonstrukciju, a kroz cijelo vrijeme izlaženja našega lista, kroz redakciju je prošlo oko četrdeset osoba. I da budemo krajnje neskromni, Vrgoračke novine dale su veliki doprinos razvoju novinarstva u našemu gradu. Pokrivali smo sve moguće teme iz društvenog života našega grada (organizirali i tribine), a to nije bilo nikako lako, posebno u situaciji kada uvijek nedostaje ljudi, vremena, novca i suradnje gradskih vlasti. Tiskano izdanje Vrgoračkih novina, Vrgoračke novine na društvenim mrežama i Blog od Vrgorca Grada svakodnevno, već šest godina donose i prenose sve postojeće informacije o Vrgorcu, a taj zadatak ponekad zna biti izuzetno zamoran i težak. Građani očito cijene naš angažman jer prodaja Vrgoračkih novina otpočetka do danas nikada nije doživjela ozbiljniji pad. Konstantno se zadržavamo na planiranim brojkama prodaje, a koje garantiraju da naš list ulazi u najveću većinu vrgorskih domaćinstava. Koristimo ovu priliku da pozovemo Vrgorčanke i Vrgorčane da nam se jave i okušaju u pisanju, kako bi novina i dalje živjela.


Anđelko Pervan predstavio zbirku pjesama "Amen" u Kokorićima

nedjelja , 29.06.2014.



Sinoć je u etno-selu Kokorići predstavljena zbirka pjesama naslovljena „Amen“, kokorićkog pjesnika Anđelka Pervana. Ovakvu promociju Vrgorac još nije vidio, a njezinoj uspješnosti doprinio je ruralni ambijent starog pervanskog sela i izvrsna organizacija domaćina i mještana Kokorića. U etno-selu okupilo se tako stotinjak ljubitelja pisane riječi i kokorićkih i vrgorskih lokalpatriota.
Zbirku pjesama „Amen“ izdalo je Gradsko kulturno središte Vrgorac, a sinoć su je, uz autora, predstavili i Kornelija Bajalo, Željko Primorac, Vice Bušelić i Jelena Matković, inače recenzentica zbirke. Već spomenuti, kao i pojedini mještani Kokorića, čitali su tijekom promocije Pervanove pjesme „izrasle iz kokorićkog kamena“, dok ih je gitarom glazbeno pratio Leo Klinac.
Uz autora, najveće zasluge za organizaciju uspješne pjesničke večeri imaju i vlasnik etno-sela Kokorići Zvonimir Pervan, zatim predsjednik Mjesnog odbora Kokorići Tomislav-Mića Pervan, kao i brojni mještani. Čestitamo im na trudu i brizi za pisanu riječ našega kraja.


Izašao jubilarni 60. broj Vrgoračkih novina!

subota , 28.06.2014.



Svjetlo dana ugledao je jubilarni 60. broj Vrgoračkih novina – prvih novina Vrgoračke krajine. U slavljeničkom duhu počastili smo vas sa čak 48 stranica, s najvećom količinom i raznovrsnošću članaka objavljenih u jednom broju dosad.

U ovom broju možete pročitati: vrlo opširan izvještaj sa burne 9. sjednice Gradskog vijeća Vrgorca, reportažu o mjesnom odboru Draževitići, intervju s Ivanom Šarićem, bivšim predsjednikom HSP-a Ante Starčević Vrgorac, analizu europskih izbora u Vrgorcu, reportažu s fešte Svetog Ante u Dugim Njivama, kao i s Dana jagoda u Vrgorcu, reportažu iz Kašča o graničnim problemima nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, analizu turističkih potencijala Vrgorca, fotoizvještaj o komunalnom neredu u gradskim zgradama, fotoduplericu posvećenu predškolcima, članak o problemima mještana Velikog Prologa i Dusine s bukom s autoceste, novinske članke o Vrgorcu iz 1987. godine i slično.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, benzinskoj postaji Pivac i trgovini Ante. Ne propustite nabaviti ovaj jubilarni broj.

Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb) i Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2). Na prodajnom mjestu u Zagrebu još radimo.

REZULTATI ANKETE Mišljenje Vrgorčana o lokalnim političarima, ustanovama i medijima

petak , 27.06.2014.



Prije dva tjedna postavili smo anketu o popularnosti i radu lokalnih političara, gradskih tvrtki i medija u našemu gradu. Odmah smo naglasili da anketa nije reprezentativna, već odražava stav mahom mlađe populacije, aktivne na blogovima i društvenim mrežama. Ispod slijede rezultati.

KOLIKO IMATE GODINA?
Glasova: 101
Manje od 18 – 6%
18-29 – 30%
30-39 – 26%
40-49 – 16%
50-59 – 12%
60-69 – 8%
više od 69% – 2%

JESTE LI ZADOVOLJNI RADOM GRADSKE UPRAVE VRGORCA U POSLJEDNJIH GODINU DANA?
Glasova: 83
DA – 22%
NE – 71%
Ne znam – 4%
Ne zanima me – 4%

DA SU DANAS LOKALNI IZBORI U VRGORCU GLASAO/LA BIH ZA:
Glasova: 78
HDZ-HSS-HP AS – 18%
NLM – 23%
SDP – 32%
HNS – 3%
Nekoga drugoga – 12%
Ne znam – 13%

NAJPOZITIVNIJI POLITIČAR VRGORCA ZA MENE JE:
Glasova: 81
Rade Bobanac – 26%
Boris Matković – 7%
Ivica Pandžić – 5%
Ante Pranić – 16%
Željko Pervan – 6%
Roman Tolj – 2%
Gojko Trlin – 4%
Mirko Vuković – 12%
Ne znam – 21%

NAJNEGATIVNIJI POLITIČAR VRGORCA ZA MENE JE:
Glasova: 75
Rade Bobanac – 15%
Boris Matković – 25%
Ivica Pandžić – 28%
Ante Pranić – 11%
Željko Pervan – 1%
Roman Tolj – 0%
Gojko Trlin – 4%
Mirko Vuković – 4%
Ne znam – 12%

GRADSKA USTANOVA/TVRTKA KOJA NAJBOLJE RADI SVOJ POSAO JE:
Glasova: 63
Gradska uprava – 5%
Turistička zajednica – 17%
Vatrogasno društvo – 30%
Gradsko kulturno središte – 3%
Dom športova – 8%
Komunalno – 3%
Gradska Čistoća – 5%
Gradska knjižnica – 17%
Ne znam – 11%

GRADSKA USTANOVA/TVRTKA KOJA NAJGORE RADI SVOJ POSAO JE:
Glasova: 67
Gradska uprava – 58%
Turistička zajednica – 3%
Vatrogasno društvo – 3%
Gradsko kulturno središte – 12%
Dom športova – 0%
Komunalno – 13%
Gradska Čistoća – 1%
Gradska knjižnica – 4%
Ne znam – 4%

KOJEM OD PROJEKATA BI GRADSKA UPRAVA TREBALA POSVETITI NAJVIŠE VREMENA U BUDUĆNOSTI?
Glasova: 62
Gospodarska zona Ravča – 40%
Melioracija polja – 21%
Projekti za fondove EU – 24%
Racionalizacija kadrova – 8%
Veća transparentnost rada – 2%
Komunalni problemi – 2%
Nešto drugo – 3%

LOKALNI MEDIJ KOJI NAJČEŠĆE PRATIM:
Glasova: 75
Blog od Vrgorca Grada – 32%
Radio Biokovo – 5%
Slobodna Dalmacija – 32%
Vrgoračke novine – 17%
Ne znam – 13%

Burna rasprava o videokameri na 9. sjednici Gradskog vijeća

ponedjeljak , 23.06.2014.

Deveta sjednica Gradskog vijeća održana je 18. lipnja. Kako smo ranije pisali, početak sjednice je obilježila burna rasprava između predsjednika Vijeća i oporbenih vijećnika u vezi namjere Vrgoračkih novina da snimaju sjednicu. Videokamera je na koncu izbačena iz dvorane, ali je prvih 27 minuta rasprave snimljeno. Unaprijed se ispričavamo zbog kvalitete slike i zvuka, i nadamo se da ćemo u budućnosti smjeti snimati sjednicu, pa ćemo poraditi na pitanju kvalitete.

Tako to rade Metkovci...

četvrtak , 19.06.2014.

Što se tiče video snimanja sjednica Gradskog vijeća, Grad Metković ih sam snima, za razliku od Grada Vrgorca koji ne da ne snima svoje sjednice, već to i onemogućuje medijima koji su zainteresirani obavljati taj zadatak. Primjera poput metkovskog imate koliko god hoćete na internetu, od Gradskog vijeća Vukovara, preko Koprivnice, Slunja i Trogira. Vrijeme je da se po pitanju transparentnosti rada Gradskog vijeća i Vrgorac konačno prebaci u 21. stoljeće. Toliko.

HRVATSKO VIJEĆE ZA MEDIJE: Vrgoračkim novinama dozvoliti snimanje sjednica Gradskog vijeća!

srijeda , 18.06.2014.



Zbog zabrane videosnimanja sjednica Gradskog vijeća od strane Predsjednika Gradskog vijeća, Vrgoračke novine su uputile prijavu Hrvatskom vijeću za medije kojom smo zatražili zaštitu našeg prava na rad, a u cilju informiranja građana. Hrvatsko vijeće za medije je na svojoj sjednici od 17. lipnja raspravljalo o našoj pritužbi i donijelo priopćenje u kojem se navodi kako Gradsko vijeće mora promijeniti svoju odluku o zabrani videosnimanja sjednica. Priopćenje je odaslano Gradu Vrgorcu, Vrgoračkim novinama i objavljeno na internetskoj stranici Hrvatskog vijeća za medije.
U priopćenju se tako navodi:

REAGIRANJE HRVATSKOG VIJEĆA ZA MEDIJE
“Vrgoračkim novinama” dozvoliti snimanje javnih sjednica gradskog vijeća Vrgorca

Hrvatsko vijeće za medije neugodno je iznenađeno odlukom Gradskog vijeća Grada Vrgorca da tjedniku (dvomjesečniku, op. a.) “Vrgoračke novine” zabrani video snimanje sjednice gradskog vijeća koja nije zatvorena za javnost.
Ta odluka nije u skladu s Publicističkim načelima hrvatskih medija prema kojima novinari imaju pravo slobodnog istraživanja svih činjenica od javnog interesa, kao i pravo pristupa svim s njima povezanim izvorima informacija.
Stoga HVZM poziva Gradsko vijeće Grada Vrgorca da promijeni svoju odluku i omogući javnost svog rada bez iznimke.

za Hrvatsko vijeće za medije
Zdravko Milinović

Zagreb, 18. lipanj 2014.


Inače, Hrvatsko vijeće za medije (HVM) je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenje novinarske etike. HVM čini osam predstavnika Hrvatskog novinarskog društva (HND) i osam predstavnika nakladnika svih glavnih hrvatskih medija. Vijeće za medije osnovano je uz potporu Ministarstva kulture, Vijeća za elektroničke medije, Hrvatske gospodarske komore i Zaklade Konrad Adenauer.

NIKAD BURNIJA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Nikša Roso iz dvorane izbacio kameru Vrgoračkih novina!



Jutros je održana 9. sjednica Gradskog vijeća u ovom mandatu. Već pet godina pratimo sjednice Gradskog vijeća Vrgorca, ali ovo što smo danas doživjeli se ne može uspoređivati ni s jednim iskustvom od ranije. Opširni izvještaj će biti objavljen u Vrgoračkim novinama, a za potrebu ovoga bloga objavljujemo skraćenu verziju.

Prije samog službenog početka sjednice Gradskog vijeća počeo je žestok okršaj između predsjednika Gradskog vijeća Nikše Rose i oporbenih vijećnika zbog namjere Vrgoračkih novina da videosnimaju sjednicu Vijeća. Iako je Gradsko vijeće zabranilo snimanje svojim ranijim dopisom upućenim Vrgoračkim novinama, naš akreditirani snimatelj je bio prisutan na sjednici i kameru je prije početka sjednice i pokrenuo. Predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso naredio je uklanjanje kamere, temeljeći svoju odluku na vlastitom mišljenju da sjednicu kamerom mogu snimati samo televizijske kuće, ali ne i tiskovine. Oporbeni vijećnici NLM-a Ante Pranić i Mirko Vuković, te vijećnik SDP-a Rade Bobanac izložili su pred Rosu čitav niz zakonskih i poslovničkih članaka prema kojima svaka javna ili privatna osoba ima pravo pratiti sjednicu Gradskog vijeća putem tehnoloških pomagala koje sama odabere, a među njima i videokamerom. Oporbenjaci su negodovali i zbog odluke Nikše Rose da se materijali za sjednicu više neće dostavljati medijima koji prate rad Vijeća, iako su se Vrgoračkim novinama dostavljali posljednjih pet godina bez ikakvih problema. Natezanje između Rose i oporbenih vijećnika je trajalo pola sata. Roso je zahtijevao uklanjanje kamere, a oporbeni vijećnici su to odbijali. U jednom trenutku je Roso ustao sa svoje stolice i upitao vijećnika Pranića: „pa hoćeš li ti onda biti predsjednik umjesto mene?“. Na koncu je pozvan komunalni redar Joško Carević koji je kameru isključio, a ona je zatim uklonjena. Time je ova priča zasad stavljena izvan snage, međutim ne zadugo, jer Vrgoračke novine su već zatražile zaštitu svojega prava na rad od nadležnih novinarskih organizacija (Hrvatsko vijeće za medije) i uskoro očekujemo njihov stav o cijeloj toj priči.

Rasprava na Vijeću je potom nastavljena dugim i opširnim izlaganjima oporbenih vijećnika Ante Pranića, Mirka Vukovića i Rade Bobanca o brojnim temama, a često im je, vidljivo uzrujan, davao odgovore gradonačelnik Boris Matković. Rasprava je cijelo vrijeme bila prepuna tenzija i podignutih tonova, međutim sve je relativno normalno funkcioniralo do pred sam kraj sjednice i rasprave o imenovanju trga i nagradi Grada.

Vijećnici su tako raspravljali o mojemu prijedlogu da se Mati Svjetskom dade jedna ulica ili trg u Vrgorcu. Povjerenstvu za imenovanje ulica i trgova uputio sam tri prijedloga o tome kojoj ulici ili trgu dati ime Mate Svjetskog. Prvi prijedlog po važnosti je bio da mu se dade prva slobodna ulica ili trg u Vrgorcu. Drugi prijedlog je bio da se njegovim imenom preimenuje Trg Stjepana Radića popularno zvan Trg mudrosti jer je Mate Šimunović tu radio nakon povratka s putovanja, a da se Stjepanu Radiću dade neka druga ulica. Treći prijedlog je bio da se Matinim imenom nazove Hercegovačka ulica, kao ulica koja ide u smjeru njegovih rodnih Stilja, a da se hercegovačkim imenom nazove neka druga ulica. Povjerenstvo je na svojoj ranijoj sjednici odlučilo podržati moj prijedlog da se preimenuje Trg Stjepana Radića, dok je gradonačelnik Matković tu odluku odbio, predloživši da se prihvati moj prijedlog da se Matinim imenom nazove prva slobodna ulica ili trg. Kada se na sjednici Gradskog vijeća počelo raspravljati o spomenutom prijedlogu Povjerenstva, vijećnik HSS-a Davor Radić je energično reagirao istaknuvši kako je Stjepan Radić jedan od tri najveća Hrvata u 20. stoljeću, te je rekao da mu nije jasno kako takav prijedlog može dati netko tko je povjesničar i tko predaje djeci u školi. Nažalost, Radić si je uzeo za pravo da brani lik i djelo Stjepana Radića, međutim ja kao predloženik preimenovanja ulice na sjednici nisam imao pravo glasa koje bih iskoristio za par kraćih pitanja za Radića o biografiji njegova slavnog suprezmenjaka. Pa da vidimo koliko tko zna o njegovu liku i djelu. Ali možda bude prilike u budućnosti. Taj moj isti prijedlog vijećnik Granić je nazvao „provokacijom“.

Međutim, iako se javio za riječ u temi o imenovanju trga, vijećnik HSP-a Ante Starčević Slobodan Granić je zapravo bio „zvijezda“ rasprave o nagradama Grada za 2014. godinu. Povjerenstvo za nagradu Grada na svojoj je ranijoj sjednici odlučilo da će osobnu nagradu dobiti prof. Slavko Vujčić, kao jedini prijavljeni za tu nagradu od strane ravnatelja Osnovne škole „Vrgorac“ Krešimira Kurana, dok je za skupnu nagradu prijavljeno Kulturno-umjetničko društvo Dusina. Ocjenjujući da je prof. Vujčić zaslužio nagradu Grada zbog svog višedesetljetnog rada u osnovnom školstvu Vrgorca, kao i društveno-političkom radu u našem gradu, njegovo nagrađivanje podržali su i vladajući i oporbeni vijećnici, uz iznimku, vijećnika Slobodana Granića. Međutim svoje legitimno protivljenje nagrađivanju Vujčića Granić je „začinio“ čitavim nizom kvalifikacija upućenih Vujčiću i ostalim vijećnicima što je uzrokovalo buru negodovanja. Granić je pročitao detalje životopisa Slavka Vujčića i pritom upitao gdje je spomenuti bio u vrijeme rata. Dodao je i da je Vujčić član SDP-a, kao i ravnatelj Osnovne škole Krešimir Kuran, te zaključio kako je iz toga izrečenog „sve jasno.“ Vijećnica SDP-a Stanka Bašić potom je replicirala Graniću riječima kako je u vrijeme rata, ali i prije i poslije toga, Vujčić odgajao brojne generacije vrgorske djece. Potom je riječ uzeo vijećnik SDP-a i veteran Domovinskog rata Jurica Barbir koji je povišenim tonom upitao Granića: „A gdje si ti bio 1991. godine Graniću, ja te se ne sjećam na terenu?“ U isto su vrijeme brojni vijećnici otvoreno negodovali zbog Granićevih stavova, što je vijećnika HSP-a Ante Starčević natjeralo da ustane sa svoje stolice i izjavi kako će napustiti sjednicu jer je očito na njoj nepoželjan. Njegove riječi dovele su do burne reakcije vijećnika Rade Bobanca koji je glasno uzviknuo: „A jeli, sada ćeš napustiti sjednicu nakon što si dignuo ruku za sve prijedloge Borisa Matkovića na ovoj sjednici, ali i na svim sjednicama ranije!“ Izlazeći iz dvorane Granić je pokazao prstom prema gradonačelniku Borisu Matkoviću, ali i vijećnicima HDZ-a, SDP-a i NLM-a i rekao da je to sve „kumrovečka škola“. I ta izjava uzrokovala je nezadovoljstvo i povike vijećnika. Nakon što je Granić izašao iz prostorije burna rasprava je nastavljena, a najglasniji je bio vijećnik Bobanac. Na njegovu kritiku Granićevih riječi, gradonačelnik Matković je sarkastično dodao: „Vi se nemate oko čega nervirati, Granić je naš koalicijski partner.“

Nakon Granićeva odlaska sjednica je nastavljena točkom vijećničkih pitanja upućenih gradonačelniku. U toj točci došlo je do glasne prepirke gradonačelnika Matkovića i vijećnika Pranića, a vrhunac se dogodio kada je iz novinarskih klupa počeo dobacivati dopisnik Slobodne Dalmacije Mate Primorac. Primorac je izrekao nekoliko kritika na Matkovićev račun, što je gradonačelnika nagnalo da uputi usmeni zahtjev predsjedniku Vijeća Nikši Rosi da zabrani novinaru verbalne upadice u raspravu, te da mu zabrani prisustvovanje sjednici. Dok je vijećnik HDZ-a Gordan Erceg istovremeno upućivao pitanje gradonačelniku oko dovršenja obnove ceste u Milošićima, Primorac je na izlasku iz dvorane rekao Ercegu: „Nemoj njega pitat, ništa ti on ne zna“.

Poslije vijećničkih pitanja sjednica je završena, a komentiranje njezina tijeka nastavljeno je na hodnicima gradske uprave i okolnim kafićima satima kasnije.

O zabrani videosnimanja sjednica Gradskog vijeća

utorak , 17.06.2014.

Zbog zabrane videosnimanja sjednica Gradskog vijeća od strane Predsjednika Gradskog vijeća, Vrgoračke novine su uputile prijavu Hrvatskom vijeću za medije kojom smo zatražili zaštitu našeg prava na rad, a u cilju informiranja građana. Odgovor očekujemo uskoro.

Zabranjeno videosnimanje sjednica Gradskog vijeća!

ponedjeljak , 16.06.2014.



Prije dva tjedna Nezavisna lista mladih kontaktirala je Vrgoračke novine s molbom za pomoć prilikom snimanja sjednica Gradskog vijeća videokamerom, a da se snimke prenose na internet. Kako su predstavnici te političke organizacije na sjednici Gradskog vijeća krajem 2013. godine onemogućeni u namjeri snimanja sjednice i to pod obrazloženjem da oni nisu medij, oni su bili mišljenja da bi u koordinaciji s Vrgoračkim novinama mogli ostvariti svoj cilj.

Redakcija Vrgoračkih novina prihvatila je prijedlog Nezavisne liste mladih i početkom lipnja uputila dopis predsjedniku Gradskog vijeća Nikši Rosi kojim ga je obavijestila kako će uz standardnog dopisnika Vrgoračkih novina koji prati sjednicu za tiskano izdanje naših novina, sjednicu videokamerom pratiti i snimatelj s akreditacijom Vrgoračkih novina. Svoj smo zahtjev temeljili na člancima 111 i 112 Poslovnika Gradskog vijeća koji jamče javnost sjednica.

Predsjednik Gradskog vijeća uputio je negativan odgovor Udruzi Vrgoračke novine na njezinu obavijest o snimanju, a isti smo primili jutros. U odgovoru se, između ostaloga navodi: „Cijeneći Vašu brigu da prenesete rad Vijeća građanima grada Vrgorca, moram Vas izvijestiti da Vi, kao udruga građana, niste ovlašteni raditi video snimanje sjednice Vijeća.“ Navodi se također da „ukoliko određena medijska – TV kuća iskaže interes za prenošenje sjednica Gradskog vijeća Grada Vrgorca, to uz najavu može u svakom trenutku i učiniti.“ Poznato je da Vrgoračke novine vrlo profesionalno prate sjednice Gradskog vijeća već pet godina, i to preko dugih izvješća u našim novinama, pa nam je kraj ovog odgovora predsjednika Rose i najzanimljiviji. U njemu se kaže: „…Čuvajući dostojanstvo ovog Gradskog vijeća i samih vijećnika, ne mogu dopustiti neprofesionalan odnos prema radu istog, ma koliko plemenite Vaše namjere bile“.

Kao legalisti, Vrgoračke novine će poštovati ovu odluku, iako je smatramo nepotrebnom i nerazumljivom, te protivnom ideji povećavanja transparentnosti rada Gradskog vijeća. Međutim, akreditacija koju smo dali snimatelju Nezavisne liste mladih ostaje na snazi. Kako smo jutros mogli doznati od predstavnika te političke organizacije, u slučaju da predsjednik Vijeća naredi uklanjanje kamere, vijećnici Nezavisne liste mladih će osobno držati kameru na stolu ispred sebe, ocjenjujući da po Poslovniku Gradskog vijeća javnost ima pravo biti obaviještena o djelovanju Gradskog vijeća putem svih tehničkih pomagala koja su medijima na raspolaganju, neovisno radi li se o tiskanom ili elektroničkom mediju, ili TV kući.

Međutim, Vrgoračke novine će se žaliti na odluku predsjednika Gradskog vijeća (iako je u pisanom obliku nismo dobili) kojom se odsad novinarima koji prate rad Gradskog vijeća više neće dostavljati materijali za sjednice. Ta odluka nije u skladu s člankom 114. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Vrgorca. Te smo materijale uredno dobivali posljednjih pet godina i oni su nam neophodni u vjerodostojnom praćenju rada Gradskog vijeća. Također, zatražiti ćemo da se sjednice održavaju u popodnevnim satima, jer jutarnji termini dopisnicima naših novina često ne odgovaraju zbog različitih obveza.

ANKETA Što Vrgorčani misle o gradskoj upravi, političarima i lokalnim medijima

četvrtak , 12.06.2014.

Navršila se godina dana otkad su koalicija HDZ-HSS-HSP AS i gradonačelnik Boris Matković započeli trenutni mandat. Zbog toga se stvorila dobra prilika da ispitamo što građani misle o gradskoj upravi, gradskim ustanovama, političarima i medijima. Anketa nije reprezentativna jer ovaj blog i društvenu mrežu Vrgoračkih novina čitaju uglavnom mlađi Vrgorčani. Bez obzira na to, vrijedi saznati što Vrgorčani misle o ovim pitanjima. Glasati možete samo jednom. Nakon što na jednoj anketi odaberete polje s odgovorom, morate kliknuti pločicu "vote" i tako za svaku slijedeću anketu.

Koliko imate godina?
  
pollcode.com free polls 


Jeste li zadovoljni radom Gradske uprave Vrgorca u posljednjih godinu dana?
  
pollcode.com free polls 


Da su danas lokalni izbori u Vrgorcu glasao/la bih za
  
pollcode.com free polls 


Najpozitivniji političar Vrgorca za mene je
  
pollcode.com free polls 


Najnegativniji političar Vrgorca za mene je
  
pollcode.com free polls 


Gradska ustanova/tvrtka koja najbolje radi svoj posao je
  
pollcode.com free polls 


Gradska ustanova/tvrtka koja najgore radi svoj posao je
  
pollcode.com free polls 


Kojem od projekata bi gradska uprava trebala posvetiti najviše vremena u budućnosti?
  
pollcode.com free polls 


Lokalni medij koji najčešće pratim
  
pollcode.com free polls 

Biti „vaga“ u Gradskom vijeću

utorak , 10.06.2014.



Svaki drugi dan u Slobodnoj Dalmaciji izađe članak u kojemu je glavni akter i izjavnik predsjednik HSP-a Ante Starčević i gradski vijećnik te stranke Slobodan Granić. HSP AS je marginalna stranka u Vrgorcu, posebno nakon njezinog raspuštanja krajem 2012. godine kada je jezgra pravaštva u Vrgorcu izišla iz podružnice zbog koalicije s HDZ-om na državnoj razini. Pred lokalne izbore 2013. godine lokalni HDZ je preuzeo stvari u svoje ruke i u roku od petnaest dana dvaput mentorirao ponovno osnivanje vrgorske podružnice HSP-a Ante Starčević. Prvo ju je preuzeo Denis Ćulav, a potom ga je na mjestu predsjednika zamijenio Slobodan Granić, inače gradski koordinator za sport. Kada je stranka ponovno osnovana, HDZ je s njom, te vrgorskim HSS-om sklopio koaliciju čija je namjera bio izlazak na izbore pokrivanjem desnice i centra. Pobjeda je na koncu i ostvarena, a osma, prevladavajuća ruka u Gradskom vijeću postao upravo izabrani vijećnik HSP-a AS Slobodan Granić. A biti „vaga“ u Vijeću znači odlučivati hoće li i koliko dugo izabrana vlast opstati.

Od dana kada je postao vijećnik, Granić ima isti diskurs i način političkog djelovanja. Zahvaljujući poznanstvu s dopisnikom Slobodne Dalmacije dobiva neograničen prostor u toj tiskovini, a koji iskorištava za navodnu kritiku HDZ-a i Borisa Matkovića, dok u isto vrijeme taj vijećnik svojom rukom u Gradskom vijeću održava vladajuću koaliciju na vlasti!

Praksa je uvijek ista. Ujutro na Gradskom vijeću Granić šutke digne ruku za svaki prijedlog koji dođe od HDZ-a i gradonačelnika Borisa Matkovića, a drugi dan daje izjavu dopisniku Mati Primorcu u kojoj kritizira rad gradonačelnika Matkovića i njegove vlasti. A da je pritom sasvim svejedno koja je tema u pitanju – bile to studentske stipendije, Matkovićevo podržavanje antifašističke proslave ili na koncu Matkovićevo navodno petljanje oko dobitnika Nagrade grada (što je prvoklasna glupost jer je predložena samo jedna osoba). U svim tim izjavama Granić optužuje Matkovića za lošu situaciju u koaliciji i navodnu suradnju sa SDP-om Vrgorac, iako je i slijepcu jasno da odnosi Matkovića i lokalnog SDP-a nisu nikad bili gori i zategnutiji. Na koncu, Matković i prvi SDP-ovac Vrgorca Rade Bobanac su još uvijek na sudu zbog predizbornih izjava potonjeg u kojima se gradonačelnik prepoznao, a na Vijeću i izvan njega se „vole“ kao miš i mačka.

Znači, ujutro Granić podržava Matkovića, a popodne ga kritizira. A takvo političko ponašanje nužno navodi na pitanje koji je Granić pravi – Granić ZA ili Granić PROTIV? Bilo koja osoba u našemu gradu koja gleda negativno na rad gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Matkovićem sigurno će podržati kritike uvaženog vijećnika koje idu u tome smjeru, ali što sa činjenicom da Matković vlada isključivo zahvaljujući podršci koju mu Granić daje svojom rukom na sjednicama Gradskog vijeća?

Zamislimo načas hipotetski da su stavovi Slobodana Granića prikazani u Slobodnoj Dalmaciji pravi i u skladu s njegovim stvarnim razmišljanjem. Ako je to zaista tako, postavlja se pitanje što ga to sprječava da već danas izazove krizu vlasti i sruši Gradsko vijeće? Jer zašto podržavati nešto što ne valja? A pritom ne sumnjamo da bi njegovu namjeru rušenja Gradskog vijeća podržale i oporbene grupacije SDP-a i Nezavisne liste mladih. I u tom slučaju, što se čeka? Što to navodnog buntovnika Granića još uvijek zadržava u koaliciji koja je, kako se može iščitati iz njegovih izjava, izdala svoja načela?

I zato, poštovani građani Vrgorca, trebate znati da vrgorska gradska vlast trenutno egzistira samo na temelju podrške koju joj daje HSP Ante Starčević, a tako će biti i ubuduće. Imajte to na umu dok budete u budućnosti u Slobodnoj Dalmaciji čitali neku od tko zna koliko izjava vijećnika Granića o bilo kojoj temi. Jer, za razliku od svih nas – on je u poziciji da po pitanju loše vlasti nešto konkretno i napravi. Naravno, ako to želi, a dosad za to nije pokazao nikakvu namjeru.

Objavljen natječaj za direktora/direktoricu Turističke zajednice Grada Vrgorca

subota , 07.06.2014.



Prije nekoliko dana na društvenim mrežama smo se zapitali gdje je zapela procedura izbora novog direktora/direktorice Turističke zajednice Grada Vrgorca nakon što je dosadašnja direktorica Kornelija Bajalo otišla u mirovinu. Podsjetimo, prošlo ljeto proteklo je u sukobu između Drage Nosića, kandidata za direktora Turističke zajednice, i gradonačelnika i predsjednika Turističke zajednice Borisa Matkovića, jer potonji nije prihvatiti Nosića za direktora, iako mu je većina u Turističkom vijeću, uključujući najvažnijeg turističkog djelatnika Zvonimira Pervana, dala potporu. Matković je naknadno tražio pravno mišljenje Ministarstva turizma, a koje mu je dalo za pravo istaknuvši kako Nosić nije ispunio sve uvjete natječaja. Gotovo godinu dana po ovom pitanju se ništa nije radilo, sve dok jučer na internetskoj stranici Grada Vrgorac nije osvanuo natječaj za direktora/direktoricu Turističke zajednice. Preporučamo svim građanima Grada Vrgorca, a koji smatraju da ispunjavaju postavljene uvjete natječaja, da se na njega jave. Stvarno se nadamo da će novi direktor postati stručna osoba, a ne neki stranački pijun, kao što je to slučaj u većini gradskih ustanova i tvrtki. Radi veće transparentnosti objavljujemo tekst natječaja.

Na temelju članka 27. točke 6. i članka 46. Statuta Turističke zajednice Grada Vrgorca („ Vjesnik“ službeno glasilo Grada Vrgorca“, br. 06/10) a u svezi s člankom 17. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma (NN, br. 152/08) te člankom 2. Pravilnika o posebnim uvjetima koje moraju ispunjavati zaposleni u turističkom uredu turističke zajednice općine, grada, županije i Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice (NN, br. 42/14), Turističko vijeće Turističke zajednice Grada Vrgorca dana 06.06.2014. godine raspisuje:

JAVNI NATJEČAJ
za imenovanje direktora/ice Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Vrgorca

Direktor turističkog ureda Turističke zajednice grada mora ispunjavati sljedeće posebne uvjete:
1. da ima završen preddiplomski sveučilišni studij (sveučilišni prvostupnik/ prvostupnica) ili stručni studij (stručni prvostupnik/prvostupnica) ili završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij (magistar/magistra) ili specijalistički diplomski stručni studij (stručni specijalist/specijalistica);
2. da ima najmanje tri godine radnog iskustva na rukovodećim poslovima;
3. da izradi prijedlog svog programa rada turističke zajednice za jednogodišnje razdoblje;
4. da aktivno zna jedan svjetski jezik;
5. da ima položen stručni ispit za rad u turističkom uredu;
6. da poznaje rad na osobnom računalu.
Na natječaj se može javiti i biti imenovan za direktora/icu Turističkog ureda i kandidat koji nema položen stručni ispit za rad u Turističkom uredu, pod uvjetom da istog položi u
roku od godine dana, u protivnom mu prestaje radni odnos po isteku posljednjeg dana
roka za polaganje stručnog ispita.

Uz pisanu prijavu potrebno je priložiti:
• Životopis
• Presliku osobne iskaznice
• Presliku diplome ili potvrde odnosno uvjerenja visokoškolske ustanove o stečenoj stručnoj spremi
• Potvrdu o radnom iskustvu
• Prijedlog programa rada turističke zajednice
• Potvrdu o položenom stručnom ispitu (ako je položen)

Sva dokumentacija predaje se u kopiji uz obvezu da je izabrani kandidat prije donošenja rješenja o imenovanju dužan dostavi sve dokumente u originalu ili ovjerenoj preslici.

Prijave s dokumentacijom i naznakom „ NE OTVARATI-PRIJAVA ZA NATJEČAJ“
podnose se u roku 8 dana ,od objave natječaja u dnevnom listu ''24 sata'' i na službenoj web stranici grada Vrgorca, na adresu:
Turistička zajednica Grada Vrgorca, Tina Ujevića 14, 21276 Vrgorac.
Nepotpune i nepravovremene prijave prema uvjetima iz ovog natječaja neće se razmatrati.
O rezultatima natječaja kandidati će biti obaviješteni u zakonskom roku.

PREDSJEDNIK TURISTIČKOG VIJEĆA
Borislav Matković, prof.

VRGORAC Prikupljanje potpisa za referendum protiv outsourcinga u javnom i državnom sektoru

petak , 06.06.2014.



Povodom namjere Vlade Republike Hrvatske da provede outsourcing u javnom i državnom sektoru, odnosno izdvajanje čistačica, domara i drugog pomoćnog osoblja iz javnog u privatni sektor, 17 sindikata čije članstvo broji 125 tisuća članova pokrenulo je u razdoblju od 5. do 18. lipnja akciju prikupljanja potpisa birača za raspisivanje referenduma o donošenju zakona protiv outsourcinga odnosno protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru.

Kako ističu sindikati, smatrajući da provođenje outsourcinga u javnom i državnom sektoru predstavlja veliki problem koji će imati dalekosežne štetne posljedice po radnike, radna mjesta i kvalitetu pružanja usluga u navedenim sektorima, potrebno je provesti ovu akciju prikupljanja potpisa građana i na taj način pokušati inicirati raspisivanje referenduma za donošenje zakona protiv outsourcinga u javnom i državnom sektoru. Osim toga, uključeni u ovu akciju smatraju da država neće uštedjeti nikakva sredstva provođenjem ovog izdvajanja radnika, odnosno, realno je očekivati povećanje troškova državnog proračuna za ove poslove kada se između radnika i države „ubaci“ posrednik, odnosno poslodavac.

Prijedlogom outsourcinga biti će obuhvaćeni radnici na slijedećim poslovima: čišćenje (13.763), održavanje (4.308), pranje i peglanje (995), priprema hrane i pića (4.493), prijevoz (2.065) i zaštita (877). Odnosno ukupno 26.501 radnik.

Predloženi outsourcing pogoditi će socijalno najslabije kategorije s najnižim plaćama. Sigurnost zaposlenja garantira se samo za razdoblje od 1 do 2 godine. Doći će do česte promjene poslodavca na nepromjenjivim poslovima. Radnici će biti dodatno angažirani na poslovima koje novi poslodavac obavlja na drugim lokacijama. Kod manjih poslodavaca biti će nemoguće sindikalno organiziranje u svrhu zaštite radničkih prava. Outsourcirani radnici više neće dijeliti sudbinu ostalih zaposlenih – cijena njihovog rada ostaje trajno zamrznuta, dok je cijena usluge promjenjiva. Otvara se prostor za dodjeljivanje poslova tvrtkama - stranačkim satelitima, odnosno onima čiji su vlasnici osobe povezane s politički imenovanim čelnicima.

Zbog svega navedenoga pozivamo Vas da se odazovete pozivu i potpišete peticiju kojom će se preko 26 tisuća radnika, a vjerojatno i drugi u budućnosti, izvući od opasnosti da ih se prebaci u privatni sektor, što bi neminovno dovelo do snižavanja njihovih plaća i smanjivanja radničkih prava.

Potpisi se prikupljaju i u Vrgorcu putem članova školskog sindikata u Osnovnoj školi Vrgorac. Dvije subote, 7. i 14. lipnja od 8 do 12 sati na Pijaci, preko puta stare Pošte i Vrgorčani će moći potpisati ovu peticiju, pa vas ovom prilikom pozivamo da se odazovete u rekordnom broju i da na vrijeme spriječimo namjeru Vlade o provođenju outsourcinga. Vjerojatno ćemo biti na štandu i kroz radni tjedan, ali o tome će te na vrijeme biti obaviješteni.

NE ZABORAVITE ponijeti JMBG ili OIB.
OIB imate na zdravstvenoj iskaznici.

Objavljen program manifestacije "S Tinom u Vrgorcu" za 2014. godinu

srijeda , 04.06.2014.



Grad Vrgorac objavio je na svojoj internetskoj stranici program ovogodišnjeg izdanja kulturno-književne manifestacije "S Tinom u Vrgorcu" koja će se, kao i inače, održati od 30. lipnja do 5. srpnja. Kako se može iščitati iz programa, ove godine jedan od autora i organizator nije bivši intendant HNK Split Milan Štrljić, već su sve preuzele vrgorske snage iz Gradskog kulturnog središta, uz vjerojatno simboličnu pomoć Društva hrvatskih književnika. Razlog toj promjeni je očit - nedostatak novca u gradskom proračunu. Ta činjenica sama po sebi ne bi trebala utjecati na kvalitetu programa. A sam ponuđeni program, bar što se tiče predstava, osloniti će se na glumačku družinu Teatra Gavran, što je svakako dobra odluka za publiku. Ove godine značajan prostor će biti posvećen i glazbenom programu, počevši od recitala Piaf, preko Svjedoka Mikija Trifunova.
Što se tiče završne večeri, biti će, kao i inače, dodijeljena pjesnička nagrada Tin Ujević, ali ove godine u sklopu manifestacije dodijeliti će se i nagrada najboljim mladim autorima na likovno-literarnom natječaju "Tin i ja" koji organizira Osnovna škola Vrgorac. Samo se nadamo da će djeca i njihove nagrade dobiti primjeren prostor, u skladu s važnosti ove učeničke nagrade, kao jedne od najvažnijih u državi u toj kategoriji, a ne kao ranijih godina kada su bili u zapećku zbog netrpeljivosti vodstva Gradskog kulturnog središta prema upravi Osnovne škole Vrgorac.


30.06. Ponedjeljak – početak u 21,00 sat
„Piaf“ – recital uz klavirsku pratnju
Izvođač: Jasna Bilušić - vokal;
Dinko Appelt – klavir.
Mjesto održavanja: Gradski park

01.07. Utorak – početak u 21,00 sat
„Noć bogova“ - predstava Mire Gavrana
Izvođač: Teatar Gavran
Mjesto održavanja: Gradski park

02.07.Srijeda – početak u 21,00 sat
„Pacijent doktora Freuda“ - predstava Mire Gavrana
Izvođač: Teatar Gavran
Mjesto održavanja: Gradski park

03.07. Četvrtak – početak u 21,00 sati
„Noćni fado“ - koncert
Izvođač: Joško Tomičić – gitara;
Pavle Sviličić – mandolina; i
Ivo perkušić - pjevač
Mjesto održavanja: Gradski park

04.07. Petak – početak u 21,00 sat
„Svjedok“ – muzički performans Mikija Trifunova
Izvođač:
Miodrag Miki Trifunov;
Muzička pratnja: Grupa Konvoj.
Mjesto održavanja: Gradski park

05.07. Subota – početak u 21,00 sat
Nastupaju: Joško Ševo
Mandolinski orkestar Vrgorac
Dodjela nagrade „Tin i ja“ Osnovne škole Vrgorac.
Dodjela nagrade „Tin Ujević“ Društva hrvatskih književnika;
Mjesto održavanja: Tinova kula


Impressum

Autori programa manifestacije „S Tinom u Vrgorcu“ – Željko Primorac i Teo Dodig
Organizacija: Gradsko kulturno središte i Društvo hrvatskih književnika

Infromacije:
www.vrgorac.hr
GKS VRGORAC: 021 680-046; gks@vrgorac.hr
099 704 6914 – Željko Primorac, Ravnatelj

Videokamerom ćemo snimati sjednice Gradskog vijeća Vrgorca

utorak , 03.06.2014.



Nezavisna lista mladih kontaktirala je Vrgoračke novine s molbom za pomoć prilikom snimanja sjednica Gradskog vijeća videokamerom, a da se snimke prenose na internet. Kako su predstavnici te političke organizacije na sjednici Gradskog vijeća krajem 2013. godine onemogućeni u namjeri snimanja sjednice i to pod obrazloženjem da oni nisu medij, oni su bili mišljenja da bi u koordinaciji s Vrgoračkim novinama mogli ostvariti svoj cilj.

Redakcija Vrgoračkih novina prihvatila je prijedlog Nezavisne liste mladih jer smo ocijenili da je on doprinos transparentnosti rada Gradskog vijeća i gradonačelnika. Zbog toga smo jučer na Protokol gradske uprave predali dopis predsjedniku Gradskog vijeća Nikši Rosi kojim ga obavještavamo da će odsad, uz standardnog dopisnika koji prati sjednicu za tiskano izdanje naših novina, sjednicu videokamerom pratiti i kamerman s akreditacijom Vrgoračkih novina. Time će se ukloniti sve pravne prepreke koje bi onemogućile videosnimanje sjednice.

Dodajemo na kraju da su sjednice Gradskog vijeća javne sukladno Poslovniku Gradskog vijeća, članci 111 i 112, i da Vrgoračke novine tijekom dosadašnjeg praćenja sjednica za tiskano izdanje novina nisu imale nikakvih problema (osim što nam ne odgovara jutarnji termin održavanja sjednica). Nadamo se da će nakon proširenja načina praćenja sjednica tako biti i ubuduće. Vjerujemo da je svakome u cilju da građani putem svih vrsta medija budu upućeni u rad Vijeća.

Osnovna škola Vrgorac ima svoj HAPPY!

ponedjeljak , 02.06.2014.

Nastavnice Osnovne škole Vrgorac Milena Pavlinović Krsnik, Ivana Bašić i Dženi Mihaljević nekoliko su tjedana snimale spot za vrgorsku verziju spota Happy Pharella Williamsa. Nije bilo lako okupiti učenike svih odjeljenja i područnih škola, ali se uspjelo. I na kraju, ispalo je super! Bravo! :)



Filipovićevi psi predstavljaju Hrvatsku na Europskoj izložbi u Češkoj



Vrgorčanin Robert Filipović koji živi u Karlovcu stravstveni je uzgajač pasa. Na 6. Glavnoj uzgojnoj izložbi u Karlovcu, na kojoj su okupljeni najbolji autohtoni psi Hrvatske, Filipovićevi psi, tornjak Bigo i hrvatski ovčar Helga od Gazde, izabrani su za predstavnike Hrvatske na Europskoj izložbi koja će se održati u češkom Brnu. Čestitke na ovom velikom uspjehu!

Vijećnici SDP-a se odrekli naknada u korist poplavljene Slavonije

nedjelja , 01.06.2014.

Vijećnici SDP-a Jurica Barbir, Stanka Bašić, Rade Bobanac, Ozren Gašpar i Gojko Trlin odrekli su se naknade za rad u Gradskom vijeću za četiri mjeseca u korist poplavljenih područja Slavonije. Ukupno je tako donirano 10 tisuća kuna. Zahtjev za uplatom sredstava od naknada na račun Hrvatskog Crvenog križa uputili su Upravnom odjelu za proračun i financije u petak 30. svibnja.
Zanimljiv je podatak da su se saborski zastupnici odrekli 1500 kuna od svojih plaća za poplavljena područja, dok je svaki pojedini vrgorski vijećnik SDP-a donirao 2000 kuna.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>