BRANKO ŠTULIĆ U PISMU GRADSKIM ČELNICIMA: Vrgorac ne može i ne smije biti žrtva ničijih hirova ni ambicija

srijeda , 02.07.2014.



Branko Štulić, rodom iz Kozice, bio je dugogodišnji pomoćnik više ministara u Vladi Republike Hrvatske. Na tom položaju je bio u mogućnosti pomagati Vrgorcu zbog čega je 2005. godine od strane Gradskog vijeća nagrađen Poveljom počasnog građanina Grada Vrgorca. Nedavno smo pisali o njegovoj najavi da će, ukoliko se uskoro ne pusti u rad vodovod u njegovim rodnim Štulićima u Kozici, vratiti Plaketu počasnog građanina Vrgorca. Povodom Dana Grada Vrgorca Štulić je poslao pismo gradskim čelnicima, s molbom da se ono pročita na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj, usprkos pozivu, nije mogao biti prisutan. Tekst na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća nije pročitan, ali smo uspjeli doći do kopije, pa ga imate prilike pročitati ovdje.


ČESTITKA ZA DAN GRADA VRGORCA I BLAGDAN ZAŠTITNIKA VRGORCA SV. PETRA I PAVLA

Poštovani predsjedniče Gradskog vijeća Grada Vrgorca, gospodine Roso,
Poštovani članovi Gradskog vijeća Grada Vrgorca,
Poštovani gradonačelniče Grada Vrgorca, gospodine prof. Matković,
Poštovani članovi Gradskog poglavarstva Grada Vrgorca,

Zahvaljujem Vam na pozivu za prisustvovanje Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vrgorca, koja će se održati sutra, u subotu 28. lipnja 2014. godine, povodom obilježavanja Dana Grada Vrgorca, pred blagdan zaštitnika Vrgorca Sv. Petra i Pavla.
Želim Vam puno uspjeha u radu za boljitak svih stanovnika sa područja Grada Vrgorca kao jedinice lokalne samouprave.
Vrgorac ima mnoge komparativne prednosti koje treba koristiti a to su blizina Makarskog primorja na jednoj i Zapadna Hercegovina na drugoj strani. Dva plodna polja u blizini Vrgorca mogla bi dati još brži zamah razvoju vrgoračkog kraja. Vrgoračke jagode su pojam kvalitete u Zagrebu i diljem Hrvatske.
Uvjeti života u nekim rubnim dijelovima Vrgorca bili su u daljoj i bližoj prošlosti teški, što je uvjetovalo napuštanje domova i iseljavanje, posebno u selima sjeverno i zapadno od Vrgorca. Neka od njih su, u demografskom smislu, mrtva sela gdje ljudi samo umiru a u zadnjim desetljećima se nitko nije rodio. To ne znači da trebaju biti zaboravljena pa stoga apeliram na ravnomjeran razvoj Vrgorca, po pitanju infrastrukture, i pokušaj revitalizacije.
Vrgorac ne može i ne smije biti žrtva ničijih hirova ni ambicija, neovisno o kome se radi. Branko Štulić je prolazan, ništa s njim ne počinje niti završava ni u Kozici, Vrgorcu a ni u Hrvatskoj jer će i nakon mene, a i svih nas, Vrgorac i Hrvatska živjeti. Ali ovaj prolazni život treba iskoristiti na najbolji mogući način da ne uništimo budućnost. Sa ljubavlju prema Vrgorcu i nadi da će se ispraviti propusti, ovaj put ću strpljivo pričekati, povjerovati u dobre namjere, te ću se suzdržati od toga da Vam vratim Povelju počasnog građanina. Ja sam nepopravljivi optimist. Vrgorac je ispred mene, ali i ispred Vas, to trebamo imati na umu.
Čovjek koji je živio kratko, Antun Branko Šimić, ostavio nam je neprolaznu Opomenu: „Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!“ Ciljeve postavite visoko ali budite realni i budite otvoreni, jer rana koja se skriva teško i sporo zacjeljuje. Ne bojte se dakle reći istinu o problemima sa kojima se suočavate. Svašta se obećavalo Vrgorcu i Dalmatinskoj Zagori: - Da će u kratkom vremenu poteći med i mlijeko, - da će zahvaljujući pretpristupnim fondovima EU postati Hrvatska Provansa i sl. U laži su kratke noge a u Svetom Pismu stoji: „Ta ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće doznati. Što vam govorim u tami, recite na svjetlu“. Na ovaj način sigurno ćete naići na razumijevanje i odobravanje. Gledajući s ljepše strane, u Vrgorcu je poteklo mlijeko i teče svake godine u listopadu, skupa sa vinom, na Danima bikle, još samo da se pčelari uključe i bajka je tu. Ova manifestacija je jedinstvena i hvale vrijedna.
Ne bojte se mladih, ne osuđujte ih kada i pogriješe, oni su naša budućnost, moja generacija je na zalasku ali ne znači da ne možemo još uvijek dati koristan savjet. Ako Vrgorčani, koji su u danima mladosti otišli u daleki svijet, mogu uspjeti u tuđini, siguran sam da još bolje rezultate mogu postići u svom rodnom kraju ako im se pruži šansa.
Neka Vam nebeski zaštitnici Grada Vrgorca, Sveti Petar i Sveti Pavao pomognu da se oduprete laži, oslobodite strahova, ne dijelite se među sobom, i smjelo krenete prema svjetlijoj budućnosti. Time će i Vrgorac, iz dana u dan, postajati radosniji. Samo radosni ljudi, sa osmijehom na licu, koji se ne boje, mogu pokrenuti Vrgorac iz letargije.
Upućujem Vam iskrene čestitke i najbolje želje povodom Dana Grada Vrgorca,i blagdana zaštitnika Vrgorca Sv. Petra i Pavla!

Branko Štulić

<< Arhiva >>