DOŠLI PROVJERITI RAZVRSTAVA LI SE OTPAD Na Ajdanovac stigli inspektori Ministarstva zaštite okoliša i prirode

srijeda , 06.08.2014.



Kako su nam javili s terena, jutros su na gradsko odlagalište Ajdanovac stigli inspektori Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Tamo su pričekali dolazak smetlarskog kamiona s prikupljenim otpadom kako bi utvrdili sastoji li se njegov teret od razvrstanog ili nerazvrstanog otpada. Što su točno utvrdili, u ovom trenutku nam nije poznato. Kako je 24. srpnja, kada je služeno počelo razvrstavanje komunalnog otpada, najavio ministar zaštite okoliša i prirode Mihajlo Zmajlović, svi gradovi i općine su imali dovoljno vremena (prijelazno razdoblje traje od 2005. godine) i novca na raspolaganju da se s tim projektima krene te da će od spomenutog datuma do kraja godine prioritet inspekcije biti kontrola uspostave sustava primarne selekcije. Istaknuo je da će sankcije za gradove i općine biti od 100.000 do 300.000 kuna.

Zašto sve ovo pišemo? Kada smo neki dan upitali prikuplja li se razvrstani otpad svih kontejnera u isti kamion, to nismo pitali napamet. Naime, javilo nam se više građana koji ustaju rano ujutro radi odlaska na posao, a koji tvrde da se sav otpad prikuplja u isti kamion, zbog čega razvrstavanje nema smisla. Osim toga, kontejneri za razvrstavanje nisu postavljeni u sva naselja i na sve punktove, pa većina još uvijek sav otpad baca na isto mjesto.

Svjesni smo kako će projekt razvrstavanja biti teško provesti odmah u početku, ali ne zaboravimo, Grad Vrgorac je od 2005. godine imao prilike nabaviti kamione, izgraditi zelene otoke, nabaviti kontejnere i drugo, kako bi do 24. srpnja sve bilo spremno. A kako smo svjedoci, danas to nije slučaj. Gradska Čistoća, kao nova tvrtka, u toj situaciji nije imala puno izbora pa je s ograničenom svotom novca nabavila nekoliko kontejnera za razvrstani otpad, ali to nikako nije dovoljno da se stvari pokrenu s mrtve točke.

<< Arhiva >>