Zašto vrgorska zastava ne vijori na Gradini i Avali?

nedjelja , 10.08.2014.



Na vrgorskoj Gradini vijori se zastava Republike Hrvatske, međutim posjećujući različite dalmatinske primorske i otočne gradove na njihovim sam tvrđavama i zidinama često uz hrvatsku državnu zastavu viđao i zastave tih gradova. Tako su na šibenskoj tvrđavi Svetog Mihovila ukupno četiri gradske zastave. O Dubrovniku da i ne govorim.

Zašto na vrgorskoj Gradini uz državnu zastavu ne vijori i zastava Grada Vrgorca, povijesna zastava Vrgorske krajine? I veća od hrvatske zastave? Plava zastava s grbom (koji je i stariji od zastave) u kojemu se nalazi Gradina, simbol grada na vr' gore, a iza nje crvena boja koja simbolizira zalazak Sunca obilježje je našega grada, naše krajine, njezine povijesti, tradicije i kulture, simbol vrgorskog čovjeka, vjekovnog graničara i mislim da je krajnji čas da poradimo više na njezinom promicanju i valoriziranju, na prvom mjestu među nama samima, nama koji smo rođeni i živimo u ovome gradu. Jer, djeca nam i ne znaju prepoznati simbol svojih predaka, simbol zajednice iz koje su potekli.

U prošlosti je lokalpatriotizam bio na udaru i desnih i lijevih ideologija. Svatko ga je gledao kao prijetnju, ali valjda je dovoljno sazrelo vrijeme da shvatimo da lokalpatriotizam ne poništava ljubav prema domovini, štoviše, nadopunjuje ju i nadograđuje. Zato bi bilo lijepo da vrgorska zastava konačno zavijori na Gradini i Avali, i ne samo tu, već i na drugim javnim mjestima u našemu gradu i našoj krajini.


<< Arhiva >>