U prodaji 61. broj Vrgoračkih novina

petak , 29.08.2014.



Iz tiskare je upravo izašao 61. broj Vrgoračkih novina na 40 stranica.

U ovom broju Vrgoračkih novina možete pročitati: razgovor s voditeljicom područne Glazbene škole u Vrgorcu Đurđicom Franić povodom desete obljetnice osnivanja škole. Tu je i razgovor s direktorom Gradske Čistoće Vjekom Grbavcem o projektu razvrstavanja komunalnog otpada i njegovu provođenju u Vrgorcu. Donosimo izvještaj sa Svečane sjednice Gradskoga vijeća. U ovom broju možete pročitati i prijedlog Vrgoračkih novina za osnivanje južnog, vrgorskog ulaza u Park prirode Biokovo, na području Saranča. Tu je i članak o vrtiću u Dusini za koji je gradska vlast tvrdila da je poslala zahtjev za njegovo financiranje putem projekata Ministarstva regionalnog razvoja, a Ministarstvo je istovremeno demantiralo da je prijedlog uopće došao. U 61. broju objavljujemo i tri reportaže – jednu iz Kljenka, drugu iz Krajnjih Stilja, a treću sa sajma na Velikom Prologu. Tu je i izvještaj sa svih večeri Tinovih dana, kao i stalna rubrika „Naša komunala“. Uz nabrojano, možete pročitati još puno vijesti i vijestica iz našega kraja.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, benzinskoj postaji Pivac i trgovini Ante.

Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb) i Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2). Na prodajnom mjestu u Zagrebu još radimo.

Prije sedam dana pala tuča, a od Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda ni traga ni glasa

četvrtak , 28.08.2014.



Obratio nam se Davor Barbir, predsjednik Mjesnog odbora Draževitići kako bi prenio nezadovoljstvo mještana svoga sela, te susjednih, djelovanjem gradskog Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Predsjednik Povjerenstva je potpredsjednik Gradskog vijeća Davora Radić, dok su članovi Gordan Erceg, Josip Granić, Jurica Barbir i Ozren Gašpar.
Kako ističe Barbir i njegovi sumještani, prije sedam dana tijekom grmljavinskog nevremena na području Draževitića, Umčana, te od Vina preko Kutca, pala je tuča te je nanijela popriličnu štetu dijelu poljoprivrednih gospodarstava. Prema podacima s terena, na nekim parcelama šteta iznosi preko 50%. Zbog toga je Povjerenstvo za procjenu šteta nastalih djelovanjem elementarnih nepogoda trebalo izaći na teren u roku tjedan dana od nastanka šteta i pregledati stradale nasade. Međutim to se nije dogodilo, zbog čega su poljoprivrednici iz Vrgorskog polja itekako nezadovoljni i traže da se institucije pokrenu, jer će u protivnom biti zakinuti za odštetu na koju imaju pravo.

Policija pozvala oporbenjake na informativne razgovore zbog grafita uperenih protiv vlasti

ponedjeljak , 25.08.2014.



Zbog grafita koji su osvanuli ispred zgrade gradske uprave u noći s 24. na 25. srpnja, policija je na informativne razgovore pozvala vijećnike Nezavisne liste mladih Antu Pranića i Mirka Vukovića, te tajnika SDP-a Slobodana Vujicu, navodno i još neke druge osobe bliske oporbenim grupacijama u našemu gradu. Zašto su baš odabrani oni, nije poznato. Međutim, i jedni i drugi su se o svemu očitovali na društvenim mrežama.

Nezavisna lista mladih i Ante Pranić

Jutros su naša dva vijećnika, Ante Pranić i Mirko Vuković pozvani u svojstvu građana na obavijesni razgovor u Policijsku postaju Vrgorac radi davanja iskaza o grafitima usmjerenim protiv gradske vlasti. U ugodnom razgovoru sa policijskim službenicima došli smo do zaključka da je svijetlo sumnje palo, bez razloga, na Nezavisnu listu mladih, iako u našem gradu postoji još 5 političkih opcija (HDZ, SDP, HSP AS, HSS, HNS). Očito sva buduća noćna djelovanja nepoznatih počinitelja će biti unaprijed prepisana Nezavisnoj listi mladih jer smo najaktivniji u rasvjetljavanju brojnih gradskih malverzacija. Postavlja se pitanja kada će drugi gradski vijećnici ili predsjednici gradskih organizacija političkih stranaka dobiti pozive na obavijesne razgovore. Vjerojatno nikada jer iza njih stoje parlamentarne stranke koje mogu utjecati stranačkim linijama na moguće policijske pozive. Grafiti nisu naše oružje djelovanja. Mi djelujemo u skladu sa zakonima i pravnim propisima države Hrvatske. Uvijek ćemo se odazvati pozivima policije na obavijesne razgovore kada su političke teme u pitanju. Nadamo se da će se i oni odazvati našem pozivu na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća da zaštite naša ustavna prava kao građana Republike Hravatske i da spiječe nasilno nezakonito iznošelje kamere.

Rade Bobanac
Policija je na obavijesne razgovore pozvala nekoliko članova SDP-a i Nezavisne liste mladih u Vrgorcu zbog grafita koji su osvanuli protiv gradske vlasti krajem srpnja.
Drago mi je da policija obavlja svoj posao, za što je i plaćena, ali me također zanima dokle je došlo istraživanje financijskih nepravilnosti u Gradu Vrgorcu koje je utvrdila Državna revizija, te kako ide rješavanje problema lažnih prijava prebivališta u našemu gradu? Jer je punoljetnih Vrgorčana i dalje za tisuću manje od broja upisanih birača.

Željka Opačak izabrana za novu direktoricu Ureda Turističke zajednice Grada Vrgorca

petak , 22.08.2014.



Turističko vijeće Grada Vrgorca na svojoj je današnjoj sjednici za novu direktoricu Ureda Turističke zajednice Grada Vrgorca izabralo Željku Opačak, voditeljicu, novinarku i suradnicu Vrgoračkih novina. Tijekom tajnog glasovanja Željka Opačak je dobila sedam glasova članova Vijeća, dok je kandidatkinja Josipa Govorko dobila jedan glas. Kako doznajemo, Željku Opačak podržati će i gradonačelnik Boris Matković, pa bi u najskorije vrijeme ona treba zauzeti mjesto s kojega je u mirovinu otišla prva direktorica Ureda Turističke zajednice Kornelija Bajalo.

Udruga "Dica Dalmacije" donirala logopedsku opremu vrijednu 2000 eura udruzi Osmijeh Vrgorac

četvrtak , 21.08.2014.



Udruga „Osmijeh“ iz Vrgorca od sada je opremljena i zatvorenim digitalnim logopedskim setom koji će uvelike pomoći djeci pri rehabilitaciji slušanja i govora. Donacija je to vrijedna oko 2000 € koju je donirala Udruga "Dica Dalmacije“ iz Stuttgarta, osnovana prije osam godina upravo s ciljem pružanja pomoći najmlađima. Predsjednik udruge Željko Grljušić prilikom uručivanja logopedskog seta izrazio je zadovoljstvo što njegova udruga na ovaj način može dati svoj doprinos djeci kojima je potrebna takva vrsta pomoći. Iako je Udruga Osmijeh trenutno ostala bez logopeda, predsjednica Tereza Kuzmanić, uz iskrenu zahvalu na vrijednoj donaciji, izrazila je nadu da bi se mogla uspostaviti suradnja s logopedom ili defektologom Osnovne škole Vrgorac. Ukoliko se želite uključiti ili pripomoći radu udruge Osmijeh, ili ukoliko vam je potrebna njihova pomoć i stručni savjet, svakako ih kontaktirajte.

Velika Gospa

petak , 15.08.2014.



Danas se u Republici Hrvatskoj slavi blagdan Velike Gospe - svetkovine u čast Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. A to je istovremeno i državni praznik.
U Vrgorskoj krajini po svetkovanju ovoga blagdana najpoznatija je Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Veliki Prolog-Dusina. Na Velikom Prologu se već stojećima nakon svete mise i procesije održava i prodajni sajam autohtonih rukotvorina vrgorskoga kraja, te okolnih područja Dalmacije i Hercegovine.
Uz ovu župu, još su tri u Vrgorskoj krajini posvećene Gospi: Župa Porođenja Blažene Djevice Marije u Zavojanima, Župa Gospe od Zdravlja u Poljicima Kozičkim (obuhvaća i Mijaca) i Župa Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu. U župnoj crkvi u Vrgorcu nalazi se slika Bogorodice s djetetom koju je u 18. stoljeću naslikao talijanski slikar Filippo Naldi.

Ministarstvo unutarnjih poslova sanira zgradu Policijske postaje Vrgorac s 2,2 milijuna kuna!

srijeda , 13.08.2014.



Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je 21. srpnja natječaj za adaptaciju i sanaciju Policijske postaje Vrgorac (oznaka/broj: 2014/S 002-0035392). Natječaj je istekao jučer, 12. kolovoza, a procijenjena vrijednost radova iznosi 2,2 milijuna kuna.
Zgrada Policijske postaje Vrgorac dosta je fizički propala zadnjih godina i ova sanacija će doći u pravi čas, kako bi policijski djelatnici imali kvalitetne prostorije za rad. U svakom slučaju, radi se o značajnom ulaganju u našemu Gradu i nadamo se da će neki lokalni građevinar dobiti ovaj posao.

Zašto vrgorska zastava ne vijori na Gradini i Avali?

nedjelja , 10.08.2014.



Na vrgorskoj Gradini vijori se zastava Republike Hrvatske, međutim posjećujući različite dalmatinske primorske i otočne gradove na njihovim sam tvrđavama i zidinama često uz hrvatsku državnu zastavu viđao i zastave tih gradova. Tako su na šibenskoj tvrđavi Svetog Mihovila ukupno četiri gradske zastave. O Dubrovniku da i ne govorim.

Zašto na vrgorskoj Gradini uz državnu zastavu ne vijori i zastava Grada Vrgorca, povijesna zastava Vrgorske krajine? I veća od hrvatske zastave? Plava zastava s grbom (koji je i stariji od zastave) u kojemu se nalazi Gradina, simbol grada na vr' gore, a iza nje crvena boja koja simbolizira zalazak Sunca obilježje je našega grada, naše krajine, njezine povijesti, tradicije i kulture, simbol vrgorskog čovjeka, vjekovnog graničara i mislim da je krajnji čas da poradimo više na njezinom promicanju i valoriziranju, na prvom mjestu među nama samima, nama koji smo rođeni i živimo u ovome gradu. Jer, djeca nam i ne znaju prepoznati simbol svojih predaka, simbol zajednice iz koje su potekli.

U prošlosti je lokalpatriotizam bio na udaru i desnih i lijevih ideologija. Svatko ga je gledao kao prijetnju, ali valjda je dovoljno sazrelo vrijeme da shvatimo da lokalpatriotizam ne poništava ljubav prema domovini, štoviše, nadopunjuje ju i nadograđuje. Zato bi bilo lijepo da vrgorska zastava konačno zavijori na Gradini i Avali, i ne samo tu, već i na drugim javnim mjestima u našemu gradu i našoj krajini.


Akcija prikupljanja povijesnih izvora o vrgorskom zbjegu još u tijeku

petak , 08.08.2014.



Hvala svima koji su se dosad uključili u akciju, čekamo i ostale.

DOŠLI PROVJERITI RAZVRSTAVA LI SE OTPAD Na Ajdanovac stigli inspektori Ministarstva zaštite okoliša i prirode

srijeda , 06.08.2014.



Kako su nam javili s terena, jutros su na gradsko odlagalište Ajdanovac stigli inspektori Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Tamo su pričekali dolazak smetlarskog kamiona s prikupljenim otpadom kako bi utvrdili sastoji li se njegov teret od razvrstanog ili nerazvrstanog otpada. Što su točno utvrdili, u ovom trenutku nam nije poznato. Kako je 24. srpnja, kada je služeno počelo razvrstavanje komunalnog otpada, najavio ministar zaštite okoliša i prirode Mihajlo Zmajlović, svi gradovi i općine su imali dovoljno vremena (prijelazno razdoblje traje od 2005. godine) i novca na raspolaganju da se s tim projektima krene te da će od spomenutog datuma do kraja godine prioritet inspekcije biti kontrola uspostave sustava primarne selekcije. Istaknuo je da će sankcije za gradove i općine biti od 100.000 do 300.000 kuna.

Zašto sve ovo pišemo? Kada smo neki dan upitali prikuplja li se razvrstani otpad svih kontejnera u isti kamion, to nismo pitali napamet. Naime, javilo nam se više građana koji ustaju rano ujutro radi odlaska na posao, a koji tvrde da se sav otpad prikuplja u isti kamion, zbog čega razvrstavanje nema smisla. Osim toga, kontejneri za razvrstavanje nisu postavljeni u sva naselja i na sve punktove, pa većina još uvijek sav otpad baca na isto mjesto.

Svjesni smo kako će projekt razvrstavanja biti teško provesti odmah u početku, ali ne zaboravimo, Grad Vrgorac je od 2005. godine imao prilike nabaviti kamione, izgraditi zelene otoke, nabaviti kontejnere i drugo, kako bi do 24. srpnja sve bilo spremno. A kako smo svjedoci, danas to nije slučaj. Gradska Čistoća, kao nova tvrtka, u toj situaciji nije imala puno izbora pa je s ograničenom svotom novca nabavila nekoliko kontejnera za razvrstani otpad, ali to nikako nije dovoljno da se stvari pokrenu s mrtve točke.

Krenulo razvrstavanje komunalnog otpada u Vrgorcu

ponedjeljak , 04.08.2014.



U našemu gradu je dosta dobro prihvaćeno uvođenje razvrstavanja komunalnog otpada. Gradska Čistoća je usprkos financijskim problemima uspjela nabaviti veći broj kontejnera i postavila ih na različitim dijelovima našega grada za različite vrste otpada. I kako nam kažu s terena, otpad se ipak razvrstava. Činjenica je da je i Ministarstvo malo previše uzbrzalo s ovim projektom, a Grad Vrgorac se nije snašao, međutim, usprkos dječjim bolestima, razvrstavanje komunalnog otpada i njegovo ponovno recikliranje je naša budućnost. Tome već učimo djecu u vrtićima i školama i oni će sutra to prihvatiti kako normalnu stvar. Treba samo još malo natjerati starije.

Međutim, ostalo je neriješeno nekoliko pitanja, a na koja su nam građani skrenuli pozornost u inboxu proteklih dana, pa ih ovdje ističemo. A usto voljeli bi da se malo više razgovara o ovoj temi, pa da se i prvotni problemi lakše riješe.

1. Je li namjera kontejnera za plastiku i onoga za staklo da tvrtka Gradska Čistoća sakupljene boce prikupi, zamijeni uza 0,50 kuna i tako zaradi par plaća za svoje djelatnike mjesečno, ili je namjera da sakupljači boca lakše pokupe boce? Ako je prvo, onda bi kontejneri za tu vrstu otpada trebali biti druge vrste, da se iz njih ne mogu vaditi boce. Ako je namjera i da se građani koji sakupljaju boce namire, u redu, nema problema. I to je u redu.

2. Došao je i upit sakupljaju li djelatnici Čistoće smetlarskim kamionom otpad svih kontejnera u isti kamion, odnosno kupe li se različite vrste otpada u isto vrijeme, ili odvojeno, kako bi trebalo?

3. Kako Vrgorac stoji s zelenim otocima?

4. Novi kontejneri su zauzeli dva parkirna mjesta ispod zgrada u Ulici Tina Ujevića, gdje je već i sada manjak parkirnih mjesta jer djelatnici gradske uprave i brojni građani ovdje parkiraju, pa je ujutro stalno gužva.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>