RASKOL U VLADAJUĆOJ KOALICIJI – Otkazana sjednica Gradskog vijeća jer nije bilo kvoruma, Vrgorcu prijete prijevremeni izbori!

srijeda , 17.09.2014.



Za danas je bila sazvana 10. sjednica Gradskog vijeća. Ali sve je ostalo na sazivanju, budući da u Maloj vijećnici nije bio prisutan dovoljan broj vijećnika (kvorum) kako bi Gradsko vijeće moglo raditi. A otkad pratimo rad Gradskog vijeća, a i prije, takvo što se nije dogodilo.

Naime, već se danima u vrgorskoj javnosti špekulira da bi HSP Ante Starčević mogao otkazati koalicijsku poslušnost vladajućem HDZ-u i HSS-u. Vijećnik HSP-a Ante Starčević i gradski vijećnik Slobodan Granić u nekoliko navrata je u posljednje vrijeme izišao u javnost s izjavama u kojima je iskazao svoje navodno nezadovoljstvo stavovima i postupcima HDZ-a u izboru direktorice Turističke zajednice Vrgorca, te prema ideji o deponiranju makarskog komunalnog otpada na gradskom odlagalištu Ajdanovac. Zbog toga se špekuliralo da bi Granić mogao izostati sa sjednice Gradskog vijeća, čime bi vladajuća koalicija izgubila većinu u Vijeću (Koalicija HDZ-HSS-HSP AS ima 8 od 15 vijećnika u Vijeću), a time vjerojatno i kvorum. Međutim, svi koji imalo prate vrgorsku političku scenu dobro znaju da to nezadovoljstvo ima najviše veze s nevoljkošću HDZ-a da ispunjava kadrovske želje HSP-a Ante Starčević u gradskim institucijama. Kriza vladajuće koalicije dovela je sinoć do navrat-nanos sazivanja Glavnog odbora HDZ-a Vrgorac na kojemu se raspravljalo o zahtjevima koalicijskog partnera. Neslužbeno doznajemo da je gradonačelnik Boris Matković čak zaprijetio ostavkom, ne želeći više ispunjavati želje HSP-a Ante Starčević, ali su ga članovi Odbora uspjeli odgovoriti od toga nauma.



Današnja sjednica Gradskog vijeća bila je zakazana za 15 sati. U tom terminu pojavili su se u Maloj vijećnici gradonačelnik Boris Matković, njegov zamjenik Željko Pervan, pročelnik Ante Gašpar, tajnik Danijel Pervan, te ukupno pet vijećnika HDZ-a: Josip Granić, Gordan Erceg, Josipa Radić-Jelavić, Duško Martinac i Nikša Roso, kao i vijećnik HSS-a Davor Radić. Iz vladajuće koalicije bili su odsutni vijećnici Tomislav Vukosav (HDZ) i Slobodan Granić (HSP Ante Starčević). Kada je sedam oporbenih vijećnika (SDP-ovci Rade Bobanac, Jurica Barbir, Ozren Gašpar, Stanka Bašić i Gojko Trlin, te nezavisni Ante Pranić i Mirko Vuković) vidjelo da HDZ nema većinu u svojim redovima, napustili su Malu vijećnicu prije prozivke i početka sjednice, želeći srušiti kvorum. Dok su oporbenjaci boravili u atriju zgrade Gradske uprave ćaskajući s pokojim gradskim službenikom koji je tuda prolazio, predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso je u Maloj vijećnici morao konstatirati da u prostoriji nije prisutna natpolovična većina vijećnika, te je uz konzultaciju s gradskim službenicima zakazao slijedeću sjednicu za pet dana. Ukoliko se ni tada na sjednici ne okupi natpolovična većina vijećnika (najmanje osam), predsjednik Roso će morati novonastalu situaciju prijaviti Ministarstvu uprave i u Vrgorcu će biti raspisani prijevremeni izbori za Gradsko vijeće. Ako se to dogodi, neće se održati i izbori za gradonačelnika, jer je on izabran neposredno i njega se politička kriza u Gradskom vijeću ne tiče. Mišljenja smo da se to ipak neće dogoditi i da će se vladajući koalicijski partneri na kraju dogovoriti, kao i u prošlosti.

Zanimljivo je spomenuti kako je u Maloj vijećnici prije početka sjednice, uz prisutne vijećnike, službenike, gradonačelnika i novinare bila prisutna i skupina službenika Splitsko-dalmatinske županije koja je vijećnicima trebala predstaviti projekt Alterenergy, vezan za uvođenje nove rasvjete u vrgorskim naseljima. Kako sjednica nije održana, oni nisu imali prilike za prezentaciju projekta, već su se neobavljena posla vratili u Split.

<< Arhiva >>