PALA GRADSKA VLADA – Vrgorac ide na Prijevremene izbore za Gradsko vijeće!

ponedjeljak , 22.09.2014.



Na najkraćoj sjednici u zadnjih nekoliko desetljeća, a koja je trajala samo dvije minute, a da zapravo nije ni počela, palo je Gradsko vijeće Grada Vrgorca izabrano na lanjskim lokalnim izborima. Kako je i najavio, HSP Ante Starčević je izašao iz tročlane koalicije s HDZ-om i HSS-om i njegov se vijećnik Slobodan Granić nije pojavio na sjednici. Prema već ranijoj odluci, nije se pojavilo ni pet vijećnika SDP-a i dva vijećnika Nezavisne liste mladih jer nisu namjeravali svojim prisustvom održati HDZ na vlasti. SDP-ovci su rasplet događaja čekali na ulaznim vratima zgrade Gradske uprave, a vijećnici NLM-a u obližnjemu ugostiteljskom objektu.

Tijekom prozivke prisutnih, Predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso je utvrdio da je u Maloj vijećnici prisutno šest vijećnika HDZ-a i jedan vijećnik HSS-a, dakle ukupno sedam od petnaest vijećnika. Kako u dvoranu nije došla natpolovična većina vijećnika, Roso je morao prekinuti sjednicu koja nije ni počela, te konstatirati kako će njegovi daljnji postupci biti u skladu s propisanom zakonskom procedurom.

A prema toj proceduri Predsjednik Roso će morati obavijestiti Ministarstvo uprave kako Gradsko vijeće nije uspjelo postići kvorum u dvije prilike i Ministarstvo će pokrenuti proceduru za provođenje Prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Vrgorca, a koje će financirati država. Ta procedura će trajati 30 dana, a nakon toga će se izbori održati u roku od dva mjeseca, dakle, krajem godine. U tih spomenutih 30 dana dosadašnja gradska većina će moći probati ponovno skupiti kvorum vijećnika i ako to uspiju, procedura za izbore će se prekinuti, ali to, prema trenutnom stanju, nije izgledno.



Međutim, ovaj slijed događaja otvorio je mnoga pitanja. Naime, do kraja godine Gradsko vijeće mora donijeti Gradski proračun za 2015. godinu, a kako Vijeća neće biti, donijeti će se odluka o privremenom financiraju do izbora novoga saziva Vijeća i izglasavanja Proračuna. Prema tome, gradonačelnik će smjeti potpisivati samo plaće djelatnicima Gradske uprave. Ali zamislimo hipotetski da na izborima za Gradsko vijeće većinu osvoje političke opcije nesklone HDZ-u i gradonačelniku Borisu Matkoviću. One bi vjerojatno odbile izglasati Matkovićev proračun i time bi pao gradonačelnik, ali i novoizabrano Gradsko vijeće. I Vrgorac bi za nekoliko mjeseci opet izašao na izbore za Gradsko vijeće, te za Gradonačelnika. I to u situaciji kada nam se bliže, prema svemu sudeći, dva kruga predsjedničkih izbora, i, ovisno o financijama gradske uprave, izbori za mjesne izbore. Ukoliko bi se taj scenarij ostvario, Vrgorčani bi izašli na najviše izbora u najkraćem roku u svojoj povijesti!

Kako se to ne bi dogodilo, najbolje bi bilo rješenje da s obzirom na raspuštanje Gradskog vijeća, ostavku podnese i gradonačelnik Matković i da se istovremeno održe izbori za Gradsko vijeće i Gradonačelnika. Time bi se izborna trakavica dovela u nekakav red, ako je to uopće moguće.

U svakom slučaju, pred Vrgorcem su burna politička jesen i zima.

<< Arhiva >>