Vrgorska policija u automobilu pronašla kožu sibirskog tigra - vrlo ugrožene životinjske vrste

utorak , 30.09.2014.



Službenici Policijske postaje Vrgorac su danas (utorak) tijekom zaustavljanja automobila nedaleko ulaza na autocestu A1 na Ravči u njegovu prtljažniku pronašli kožu sibirskog tigra! Automobil bosansko-hercegovačkih registracijskih oznaka bio je u vlasništvu 52-godišnjaka. Kako neslužbeno doznaje HINA, tigar je bio bez utrobe i pripremljen za prepariranje koje se trebalo izvršiti u Bjelovaru.
Sibirski tigar živi na prostoru od Sibira do sjeverne Kine i spada u najugroženije životinjske vrste. Znanstvenici procjenjuju da na Zemlji živi još svega 350 jedinki sibirskog tigra. Kako je tigar završio u Vrgorcu pokazati će policijska istraga.

Nikša Roso od Ministarstva uprave zatražio raspuštanje Gradskog vijeća

četvrtak , 25.09.2014.



Zbog neodržavanja sjednice Gradskog vijeća u roku tri mjeseca, što je zakonska obveza, usprkos dvama pokušajima, predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso izvršio je svoju zakonsku obvezu te je o tome događaju izvijestio Ministarstvo uprave. Pritom je zatražio da Ministarstvo uprave predloži Vladi Republike Hrvatske raspuštanje Gradskog vijeća Vrgorca. Čime će se pokrenuti procedura za održavanje Prijevremenih izbora za Gradskog vijeće. Cijeli tekst dopisa nalazi se ispod.

HSP Ante Starčević: Matkoviću i Pandžiću nije do suradnje i dogovora između koalicijskih partnera

utorak , 23.09.2014.



Povodom izlaska iz koalicije s HDZ-om i HSS-om u Gradskom vijeću Vrgorca, javnosti se obratio HSP Ante Starčević putem predsjednike vrgorske podružnice Slobodana Granića. U priopćenju stoji:

"Dana 22.09.2104. HSP AS Vrgorac službeno je istupila iz vladajuće koalicije HDZ,HSS,HSP AS.
Nakon 15 mjeseci sudjelovanja u koaliciji Izvršni odbor podružnice je jednoglasno zaključio da ostanak u koaliciji s HDZ om kojeg vode Ivica Pandžić i Boris Matković nije moguć, te bi daljnje podržavanje gradonačelnika Borisa Matkovića kratkoročno i dugoročno bio štetan za HSP AS podružnica Vrgorac, a također i cijelu desnu opciju. Naime, nakon pobjede desne koalicije na prošlim lokalnim izborima u Vrgorcu, nama u HSP AS je vrlo brzo bilo jasno da Matkoviću i Pandžiću nije ni do kakve koalicije koja podrazumijeva suradnju i dogovor između koalicijskih partnera. Oni su nastavili sami voditi politiku, dok je HSP AS trebao biti bez pogovorni dizač ruku u gradskom vijeću. Kao koalicijski partner predložili smo da se vode zapisnici sa sastanaka koalicijskih partnera, međutim oni to nisu prihvatili, a takvih sastanaka gotovo da nije ni bilo. Na takove podcjenjivačke stavove prema nama HSP AS ne može pristati. Osobito želimo istaknuti da i naša dva amandmana koja su prihvaćenje na gradskom vijeću za stipendije studentima nisu realizirani što je vidljivo kroz šestomjesečno izviješće.
O lošem stanju u vrgoračkom HDZ-u javno osim nas su govorili i dvojica njihovih istaknutih članova, riječ je o tajniku Petru Ercegu i članu Gradskog odbora, i jednom od osnivača Dobroslavu Pervanu.
Bitno je naglasiti da HSP AS Vrgorac nije protiv HDZ Vrgorac, nego isključivo vodstva stranke s kojim nismo mogli uspostavit razuman dijalog, HSP AS Vrgorac je za politiku dijaloga i transparentnosti, za politiku znanja i gospodarskog oporavka, mi smo mala sredina s ogromnim brojem nezaposlenih, cca preko 900 osoba se nalazi na Zavodu za zapošljavanje. Nismo za politiku koja je kroz ove protekle godine realno ostavila gospodarsku i kadrovsku pustoš.
Moramo naglasiti da HSP AS podružnica Vrgorac je isključivo stranka desnih svjetonazora i da u nijednom segmentu političkog djelovanja nismo išli na ruku lokalnom SDP-u te nikakva koalicija s njima nije moguća. A za sve druge opcije u Gradskom vijeću smo otvoreni za suradnju.
HSP AS Vrgorac je stranka otvorena prema svim građanima istinskim domoljubima koji žele neko bolje sutra, sa moralnom obavezom prema našim građanima i djeci koja su naša jedina budućnost, HSP AS jamči domoljublje, vjerodostojnost, dosljednost, čast i poštenje i od tih vrijednosti ne odstupamo ni po koju cijenu."

PALA GRADSKA VLADA – Vrgorac ide na Prijevremene izbore za Gradsko vijeće!

ponedjeljak , 22.09.2014.



Na najkraćoj sjednici u zadnjih nekoliko desetljeća, a koja je trajala samo dvije minute, a da zapravo nije ni počela, palo je Gradsko vijeće Grada Vrgorca izabrano na lanjskim lokalnim izborima. Kako je i najavio, HSP Ante Starčević je izašao iz tročlane koalicije s HDZ-om i HSS-om i njegov se vijećnik Slobodan Granić nije pojavio na sjednici. Prema već ranijoj odluci, nije se pojavilo ni pet vijećnika SDP-a i dva vijećnika Nezavisne liste mladih jer nisu namjeravali svojim prisustvom održati HDZ na vlasti. SDP-ovci su rasplet događaja čekali na ulaznim vratima zgrade Gradske uprave, a vijećnici NLM-a u obližnjemu ugostiteljskom objektu.

Tijekom prozivke prisutnih, Predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso je utvrdio da je u Maloj vijećnici prisutno šest vijećnika HDZ-a i jedan vijećnik HSS-a, dakle ukupno sedam od petnaest vijećnika. Kako u dvoranu nije došla natpolovična većina vijećnika, Roso je morao prekinuti sjednicu koja nije ni počela, te konstatirati kako će njegovi daljnji postupci biti u skladu s propisanom zakonskom procedurom.

A prema toj proceduri Predsjednik Roso će morati obavijestiti Ministarstvo uprave kako Gradsko vijeće nije uspjelo postići kvorum u dvije prilike i Ministarstvo će pokrenuti proceduru za provođenje Prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Vrgorca, a koje će financirati država. Ta procedura će trajati 30 dana, a nakon toga će se izbori održati u roku od dva mjeseca, dakle, krajem godine. U tih spomenutih 30 dana dosadašnja gradska većina će moći probati ponovno skupiti kvorum vijećnika i ako to uspiju, procedura za izbore će se prekinuti, ali to, prema trenutnom stanju, nije izgledno.



Međutim, ovaj slijed događaja otvorio je mnoga pitanja. Naime, do kraja godine Gradsko vijeće mora donijeti Gradski proračun za 2015. godinu, a kako Vijeća neće biti, donijeti će se odluka o privremenom financiraju do izbora novoga saziva Vijeća i izglasavanja Proračuna. Prema tome, gradonačelnik će smjeti potpisivati samo plaće djelatnicima Gradske uprave. Ali zamislimo hipotetski da na izborima za Gradsko vijeće većinu osvoje političke opcije nesklone HDZ-u i gradonačelniku Borisu Matkoviću. One bi vjerojatno odbile izglasati Matkovićev proračun i time bi pao gradonačelnik, ali i novoizabrano Gradsko vijeće. I Vrgorac bi za nekoliko mjeseci opet izašao na izbore za Gradsko vijeće, te za Gradonačelnika. I to u situaciji kada nam se bliže, prema svemu sudeći, dva kruga predsjedničkih izbora, i, ovisno o financijama gradske uprave, izbori za mjesne izbore. Ukoliko bi se taj scenarij ostvario, Vrgorčani bi izašli na najviše izbora u najkraćem roku u svojoj povijesti!

Kako se to ne bi dogodilo, najbolje bi bilo rješenje da s obzirom na raspuštanje Gradskog vijeća, ostavku podnese i gradonačelnik Matković i da se istovremeno održe izbori za Gradsko vijeće i Gradonačelnika. Time bi se izborna trakavica dovela u nekakav red, ako je to uopće moguće.

U svakom slučaju, pred Vrgorcem su burna politička jesen i zima.

KRIZA VLASTI U VRGORCU – mogući scenariji raspleta

petak , 19.09.2014.



Sukob u vladajućoj koaliciji između HDZ-a i HSP-a Ante Starčević doveo je do krize vlasti u Gradskom vijeću Vrgorca. Podsjetimo, u Gradskom vijeću nalazi se 6 vijećnika HDZ-a, 5 vijećnika SDP-a, 2 vijećnika Nezavisne liste mladih, te po jedan vijećnik HSS-a i HSP-a Ante Starčević. Dakle, ukupno 15. Vijećnici HDZ-a, HSS-a i HSP-a Ante Starčević dosada su činili zajednički vladajući klub od osam vijećnika, dok je oporbenih vijećnika bilo sedam. Prošle srijede vijećnik pravaša Slobodan Granić nije došao na sjednicu Vijeća, a kada su to vidjeli oporbeni vijećnici, i oni su napustili vijećnicu, pa nije bilo kvoruma (natpolovične većine) za njezino održavanje. Sjednica je ponovno zakazana za ponedjeljak u 20 sati. Ukoliko opet ne bude kvoruma, predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso će biti obvezan o tome obavijestiti Ministarstvo uprave. Ono će pokrenuti proceduru održavanja prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Vrgorca. Međutim, vladajući imaju priliku da u 30 dana ponovno pokušaju skupiti većinu (najmanje osam) vijećnika.

Što se tiče sjednice koja je sazvana za ponedjeljak, šest je mogućih scenarija njezina raspleta.

Scenarij prvi
Vijećnik HSP-a Ante Starčević Slobodan Granić neće doći na sjednicu. U tom slučaju, neće se pojaviti ni sedam oporbenih vijećnika SDP-a i NLM-a, pa u Vijeću neće biti kvoruma. Predsjednik Gradskog vijeća mora obavijestiti Ministarstvo uprave o novonastaloj situaciji, čime se pokreće procedura za održavanje prijevremenih izbora za Gradsko vijeće.

Scenarij drugi
Vijećnik HSP-a Ante Starčević Granić će doći na sjednicu. Time će koalicija HDZ-HSS-HSP AS imati osam vijećnika, što je dovoljno za neometan rad Gradskog vijeća.

Scenarij treći
Ukoliko bi se Granić pojavio u vijećnici, a ne bi glasovao za prijedloge gradonačelnika Borisa Matković i HDZ-a, Gradsko vijeće bi stvarno moglo pasti krajem godine kada bi se glasovalo o Gradskom proračunu za 2015. godinu. Podsjetimo, ukoliko Vijeće ne donese proračun, ono se raspušta.

Scenarij četvrti
Vijećnik Granić neće doći na sjednicu, ali će HDZ uspjeti pridobiti jednog ili više oporbenih vijećnika (NLM-a ili SDP-a), pa bi se oni pojavili na sjednici i tako omogućili kvorum. Ne bi bio prvi puta da se tako nešto dogodilo u Vrgorcu. Međutim, takav rasplet bi u budućnosti bio mač s dvije oštrice, jer bi gradonačelnik morao s tim oporbenim vijećnicima dogovarati svaki svoj prijedlog, budući da ga oni u protivnom ne bi podržali. Isto tako, oporbenjaci koji bi dali podršku HDZ-u više ne bi imali političke budućnosti u svojim strankama/listama, a oporbene stranke/liste koje bi podržale HDZ izgubile bi značajan dio svojih birača.

Scenarij peti
Vijećnik Granić će dati ostavku na svoje vijećničke dužnosti. Kako je on u Gradsko vijeće izabran sa zajedničke koalicijske liste HDZ-a, HSS-a i HSP-a Ante Starčević, zamijenio bi ga vijećnik HDZ-a, i time bi se bez posljedica završila kriza vlasti. Granićeva politička karijera bi time vjerojatno završila, ne samo u Gradskom vijeću, već i na mjestu predsjednika podružnice HSP-a Ante Starčević.

Scenarij šesti
Gradonačelnik Boris Matković i vijećnici HDZ-a daju ostavke na svoje dužnosti, nevoljni i dalje zadovoljavati želje HSP-a Ante Starčević. U tom slučaju, Vrgorac bi izašao na prijevremene izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće u roku nekoliko mjeseci.

Što će se na koncu ostvariti, vidjeti ćemo u ponedjeljak.

RASKOL U VLADAJUĆOJ KOALICIJI – Otkazana sjednica Gradskog vijeća jer nije bilo kvoruma, Vrgorcu prijete prijevremeni izbori!

srijeda , 17.09.2014.



Za danas je bila sazvana 10. sjednica Gradskog vijeća. Ali sve je ostalo na sazivanju, budući da u Maloj vijećnici nije bio prisutan dovoljan broj vijećnika (kvorum) kako bi Gradsko vijeće moglo raditi. A otkad pratimo rad Gradskog vijeća, a i prije, takvo što se nije dogodilo.

Naime, već se danima u vrgorskoj javnosti špekulira da bi HSP Ante Starčević mogao otkazati koalicijsku poslušnost vladajućem HDZ-u i HSS-u. Vijećnik HSP-a Ante Starčević i gradski vijećnik Slobodan Granić u nekoliko navrata je u posljednje vrijeme izišao u javnost s izjavama u kojima je iskazao svoje navodno nezadovoljstvo stavovima i postupcima HDZ-a u izboru direktorice Turističke zajednice Vrgorca, te prema ideji o deponiranju makarskog komunalnog otpada na gradskom odlagalištu Ajdanovac. Zbog toga se špekuliralo da bi Granić mogao izostati sa sjednice Gradskog vijeća, čime bi vladajuća koalicija izgubila većinu u Vijeću (Koalicija HDZ-HSS-HSP AS ima 8 od 15 vijećnika u Vijeću), a time vjerojatno i kvorum. Međutim, svi koji imalo prate vrgorsku političku scenu dobro znaju da to nezadovoljstvo ima najviše veze s nevoljkošću HDZ-a da ispunjava kadrovske želje HSP-a Ante Starčević u gradskim institucijama. Kriza vladajuće koalicije dovela je sinoć do navrat-nanos sazivanja Glavnog odbora HDZ-a Vrgorac na kojemu se raspravljalo o zahtjevima koalicijskog partnera. Neslužbeno doznajemo da je gradonačelnik Boris Matković čak zaprijetio ostavkom, ne želeći više ispunjavati želje HSP-a Ante Starčević, ali su ga članovi Odbora uspjeli odgovoriti od toga nauma.



Današnja sjednica Gradskog vijeća bila je zakazana za 15 sati. U tom terminu pojavili su se u Maloj vijećnici gradonačelnik Boris Matković, njegov zamjenik Željko Pervan, pročelnik Ante Gašpar, tajnik Danijel Pervan, te ukupno pet vijećnika HDZ-a: Josip Granić, Gordan Erceg, Josipa Radić-Jelavić, Duško Martinac i Nikša Roso, kao i vijećnik HSS-a Davor Radić. Iz vladajuće koalicije bili su odsutni vijećnici Tomislav Vukosav (HDZ) i Slobodan Granić (HSP Ante Starčević). Kada je sedam oporbenih vijećnika (SDP-ovci Rade Bobanac, Jurica Barbir, Ozren Gašpar, Stanka Bašić i Gojko Trlin, te nezavisni Ante Pranić i Mirko Vuković) vidjelo da HDZ nema većinu u svojim redovima, napustili su Malu vijećnicu prije prozivke i početka sjednice, želeći srušiti kvorum. Dok su oporbenjaci boravili u atriju zgrade Gradske uprave ćaskajući s pokojim gradskim službenikom koji je tuda prolazio, predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso je u Maloj vijećnici morao konstatirati da u prostoriji nije prisutna natpolovična većina vijećnika, te je uz konzultaciju s gradskim službenicima zakazao slijedeću sjednicu za pet dana. Ukoliko se ni tada na sjednici ne okupi natpolovična većina vijećnika (najmanje osam), predsjednik Roso će morati novonastalu situaciju prijaviti Ministarstvu uprave i u Vrgorcu će biti raspisani prijevremeni izbori za Gradsko vijeće. Ako se to dogodi, neće se održati i izbori za gradonačelnika, jer je on izabran neposredno i njega se politička kriza u Gradskom vijeću ne tiče. Mišljenja smo da se to ipak neće dogoditi i da će se vladajući koalicijski partneri na kraju dogovoriti, kao i u prošlosti.

Zanimljivo je spomenuti kako je u Maloj vijećnici prije početka sjednice, uz prisutne vijećnike, službenike, gradonačelnika i novinare bila prisutna i skupina službenika Splitsko-dalmatinske županije koja je vijećnicima trebala predstaviti projekt Alterenergy, vezan za uvođenje nove rasvjete u vrgorskim naseljima. Kako sjednica nije održana, oni nisu imali prilike za prezentaciju projekta, već su se neobavljena posla vratili u Split.

Vrgorska lađa se rađa!

ponedjeljak , 08.09.2014.



Vrgorac u mojoj duši, to je biser s kamena… ide pjesma posvećena Vrgorcu, a jedna ideja posvećena Vrgorčanima ima, čini se, sve više i više poklonika. Naime, grupa momaka – Ante Radonić Pajsin, Petar, Ante i Teo Dropulić – došli su na ideju osnivanja vrgorske lađe koja bi se natjecala na Maratonu lađa na Neretvi. A imaju vrlo ambiciozan plan. Zatražili su i dobili podršku i o Andreja Rakića, člana šampionske ekipe Staševice iz 2008. godine. Treba napomenuti da je Rakiću više puta do sada ponuđeno da bude vođa vrgorske lađe, ali ovu grupu momaka jednostavno nije mogao odbiti. Rakić je odmah animirao i poznatog trenera veslača – Mirka Vlahovića (Jablana), trostrukog pobjednika maratona s ekipom Komina. Kontaktirao je i direktora same utrke – Jakova Marevića, koji je ponudio svoju svekoliku pomoć, potom Davora Jovića, junaka Domovinskog rata, koji je također pristao sudjelovati u projektu. A na raspolaganju je i vođa Kamenjara – legendarni Tonči Gašpar – Kus. Svi preduvjeti za početak jedne lijepe športske priče su ispunjeni. Sada treba animirati sve koji mogu i žele pomoći, prvenstveno financijski, da se priključe, a poznajući ljude koji su idejni začetnici vrgorske lađe, čini mi se da će se barjak Vrgorske krajine zavijoriti na Neretvi pred početak 18. Maratona lađa. Treba napomenuti da ova ideja nipošto nije uperena protiv ekipe Župa Dusina-Veliki Prolog, koja je dosad predstavljala krajinu na Maratonu lađa. Svaka je konkurencija dobro došla, pa tako i u sportu. Možda bude rivalstvo iznjedriti u konačnici i bolje rezultate nego što su bili do sada. Na ponos i diku puka cijele Vrgorske krajine. Ovim putem pozivaju se zdravi i voljni momci iz Vrgorske krajine, željni izazova zvanog Maraton lađa, da se jave Andreju Rakiću, osobno ili na broj mobitela 091/527-5945.

Zasjedalo Vijeće za komunalnu prevenciju

petak , 05.09.2014.



Danas je u Maloj vijećnici održana sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju. Tijelo je to čiji su članovi predstavnici institucija na području Grada Vrgorca, a koje brine o komunalnom stanju grada. Sjednici su prisustvovali članovi: Danijel Pervan (predsjednik), Jurica Katavić (Dječji vrtić), Krešimir Kuran (Osnovna škola), Ivan Kalajžić (Policijska postaja), Ivica Rakić (Crveni križ), Nađa Grljušić (Centar za socijalnu skrb), Ante Markotić (Komunalno redarstvo), Vjeko Grbavac (Gradska Čistoća), Alen Govorko (Komunalno), Dalibor Dropulić (Ured državne uprave), Ružica Kukanja (Radio Biokovo) i fra Ivica Omazić (Župa NBDM). Bili su odsutni: Joško Carević (Komunalno redarstvo), Joze Gašpar (Srednja škola), Boris Vranješ (policajac u zajednici), Erna Hrstić (Sanitarna inspekcija), Nada Rešetar (Gospodarska inspekcija) i Teo Dodig (Gradsku kulturno središte). Većina odsutnih opravdala se ranije zakazanim obvezama.

Kako se bliži početak nove školske godine, članovi Vijeća su prvi dio sjednice iskoristili za raspravu o jutarnjim gužvama oko obje škole i vrtića, te nedostacima postojećih, kao i o budućim prometnim rješenjima na tom području. Ravnatelj Osnovne škole „Vrgorac“ Krešimir Kuran govorio je o sigurnosnim problemima u dvorištu škole. Istaknuo je kako je jedan dio zida nogometnog igrališta ispred škole srušen za vrijeme izgradnje kanalizacijske mreže, ali da nakon dovršetka radova nije vraćen u prvobitno stanje. To se pretvorilo u sigurnosni problem jer pojedini učenici preskaču privremenu ogradu, zbog čega im prijeti opasnost od ozljeđivanja. Zbog toga je Kuran predložio da se od izvođača radova zatraži da obnovi zid ili da se na tom dijelu nekadašnjeg zida izgradi posebna klizna ograda ili rampa koja bi se mogla otvarati u hitnim slučajevima, za potrebe vatrogasnih ili hitnih službi. Direktor Gradske Čistoće Vjeko Grbavac je dodao kako je izvođač bio obvezan vratiti zid u prvobitno stanje ako je to navedeno u projektnom zadatku. Članovi su se složili da bi trebalo ispitati tko je bio nadzor radova i zašto zid nije bio izgrađen nakon završetka radova na izgradnji kanalizacijske mreže kod škole.



Na sjednici se također raspravljalo o postavljanju rampe na spoju Pčelinjaka i Ulice Matice hrvatske, kojom bi se u cijelosti onemogućio promet između obje škole, dvorane i vrtića. Kako mnogi roditelji ujutro vozila parkiraju na parkiralištu kod srednje škole, predloženo je alternativno parkiralište i to ono koje se upravo gradi između Benzinske postaje INA-e i Gradskog groblja. Međutim, to bi mogao biti problem, posebno zimi, kada brojni roditelji u vrtić dovoze malu djecu. Na Vijeću se aktualizirala priča o izgradnji parkirališta iznad tribina nogometnog igrališta Osnovne škole i okolnog područja, čime bi se rasteretio parkirni prostor između dvije škole i vrtića. To parkiralište je u prošlosti bilo planirano u brojnim urbanističkim planovima, ali sve je ostalo na papiru.

Preneseni su prigovori domaćinstava u Pčelinjaku, u neposrednoj blizini vrtića, zbog činjenice da ujutro dio roditelja, želeći izbjeći gužvu kod srednje škole, parkira automobile na stražnjoj, gornjoj strani zgrade vrtića, kako bi zaobišli gužvu, čime se gore stvara dodatna gužva. Također je rečeno da se gužve na ulazu iz Hercegovačke ulice u Pčelinjak mogu elegantno riješiti izgradnjom kružnog toka, poput onoga koji je izgrađen nedavno na ulazu u Hercegovačku ulicu. A što se tiče toga izgrađenoga toka, prigovoreno je što njime nije moguće ući u Ulicu fra Ivana Rozića, prema Vinariji.

Pomoćnik načelnika Policijske postaje Ivan Kalajžić rekao je kako policija podržava zatvaranje prostora između obiju škola i vrtića za promet i složio se kako bi dobra kompenzacija bilo parkiralište koje se gradi između groblja i benzinske postaje. Ravnatelj Kuran dodao je kako u slučaju zatvaranja ulaza rampom školski domari i drugo tehničko osoblje moraju dobiti ključeve jer u svojim radnim obvezama koriste automobil.

U drugoj točci dnevnog reda članovi Vijeća su raspravljali o pritužbi stanara III. ulaza zgrade u Ulici Tina Ujevića 13. Naime, predstavnici stanara Vijeću su poslali opširnu pritužbu na komunalni nered u dvorištu te zgrade, a koji je eskalirao uklanjanjem kamenih žardinjera od strane komunalnih službi. Naime, kamene žardinjere s cvijećem, koje su inače vlasništvo zgrade, stanari su uz pomoć naloga komunalnog redara Ante Markotića postavili uz zid zgrade kako bi spriječili cjelodnevno udaranje loptom tijekom igre tamošnje djece. Te su žardinjere bile elegantno rješenje koje nije sprječavalo dječju igru, ali je sprječavalo udaranje lopti i drugih predmeta u zidove, staklene i aluminijske površine, oluk i ulazna vrata zbog čega su stanari napokon mogli mirno odmarati u popodnevnim satima, posebno ljeti. Međutim, usprkos nalogu komunalnog redara, nepoznat netko je naložio komunalcima da te žardinjere uklone, što su oni i učinili. To je prelilo čašu nezadovoljstva stanara i oni su zatražili da Vijeće za komunalnu prevenciju naredi komunalnim službama da vrate žardinjere na mjesto gdje su i postavljene, a koje nisu smjeli ni odnijeti jer su vlasništvo zgrade.



Predstavnici zgrade na sjednici bili su Igor Majstrović i Danijela Šalinović. Majstrović je prepričao sadržaj pritužbe, te apelirao na Vijeće za komunalnu prevenciju da pronađe rješenje koje će vratiti dostojanstveni mir stanarima. Kada je Majstrović upitao zašto su žardinjere uopće maknute, direktor Gradske Čistoće Vjeko Grbavac je rekao kako su one tamo bile postavljene bez dozvole i da su one vlasništvo Grada. Međutim, Majstrović ga je negirao, rekavši kako su žardinjere vlasništvo zgrade od 1986. godine, kada su kupljene, te da je njihovo postavljanje odobrio komunalni redar Ante Markotić. Sam komunalni redar Markotić je potvrdio Majstrovićeve riječi rekavši kako su žardinjere bile postavljene po njegovu nalogu. Predstavnica stanara Danijela Šalinović rekla je kako se problem s bukom i udaranjem u zid, staklene i aluminijske površine, oluk i ulazna vrata zgrade vuče odavno, ali da je zbog djece toleriran, sve dok problem nije izmaknuo kontroli nakon uklanjanja žardinjera. Dok su one stajale uz zid zgrade dječja igra nije onemogućena, ali jest onemogućeno cjelodnevno lupanje loptama u zid. Pomoćnik načelnika Policijske postaje Kalajžić rekao je kako je policija upoznata s ovim komunalnim problemom i da se oni zalažu za vraćanje kamenih žardinjera, kako bi se onemogućilo udaranje loptom i drugim predmetima u zid zgrade, te u obližnje staklene i metalne površine. Vijeće je na koncu dalo za pravo predstavnicima stanara i naložilo da se žardinjere što prije vrate, te da se postave još dvije klupe, jer je ocijenjeno da dosadašnje dvije nisu dovoljne. Naime, uz postojeće dvije klupe nastaje velika frekvencija okupljanja i zadržavanja, te bi još dvije klupe, koje bi se postavile ispred još dva ulaza iste stambeno-poslovne zgrade, zadovoljile potrebe. Predstavnik stanara Igor Majstrović je rekao nakon završetka sjednice: „Zadovoljni smo ishodom odnosno razumijevanjem i realnim razmišljanjem svih članova Vijeća, a žalosti činjenica da su komunalni nered proizvodili i podržavali upravo neki koji čine stup društva i koji bi drugima trebali biti za primjer“.

PRIJEDLOG VRGORAČKIH NOVINA Zašto Vrgorac ne bi tražio vlastiti ulaz u Park prirode Biokovo?

četvrtak , 04.09.2014.



Park prirode Biokovo osnovan je 1981. godine na površini od 196 četvornih kilometara. Prostire se na nadmorskoj visini od 200 do 1762 metra nadmorske visine i to preko teritorija devet lokalnih samouprava, dakle preko gradova Vrgorac i Makarska i općina Brela, Baška Voda, Zadvarje, Šestanovac, Zagvozd, Tučepi i Podgora.
Udio od ukupne površine parka koji se prostire na teritoriju Grada Vrgorca iznosi nešto iznad 15%, a odnosi se na zapadne dijelove mjesnih odbora Rašćane i Kozica. Krajnji jugoistočni rub Parka prirode omeđuju državna cesta D-62 koja prolazi kroz Rašćane i Kozicu, te Rodićeva cesta iz Kozice prema primorju. Ulaz u Park prirode nalazi se na skretanju sa ceste D-512 Vrgorac-Makarska, kod Kotišine.
Prije nekoliko mjeseci Vrgoračke novine su otvorile priču o Parku prirode Biokovo, odnosno o pravu Vrgorca da na temelju površine Parka koja se nalazi na vrgorskom teritoriju ostvari određena prava u njegovu općem funkcioniranju. I taj naš prijedlog nije od jučer. Već desetak godina u vrgorskoj javnosti se govori o ovoj temi. Mnogi su se u medijima u tom razdoblju zapitali zašto Vrgorac ne bi ostvario određena prava u Parku prirode Biokovo, onako kako to čini Makarska. Jer sada smo u situaciji da se primorski dio parka sve više uključuje u turističku ponudu, dok je zagorski praktički napušten. O tome su u više navrata u medijima govorili različiti seoski odbornici, sami stanovnici toga područja, novinari, te političari. Najviše se isticala činjenica da se 15% parka nalazi na području Grada Vrgorca, a gdje se nalaze tri naselja stalnog boravka koja imaju status kulturnog dobra (Veliki Godinj, Mali Godinj i Družijanići), a da pritom Vrgorac nema predstavnika u Upravnom vijeću Parka prirode Biokovo, niti je itko iz Vrgorca zaposlen u tome Parku. Kada se ova činjenica prije nekoliko godina iznijela u medije, odgovorne osobe iz Parka su vraćale lopticu prema Vrgorcu izjavljujući da Vrgorčani mogu raditi u parku ako će njihove plaće financirati Grad Vrgorac.



Međutim, razmatrajući ovu problematiku, došli smo do slijedeće ideje. Zašto bi ulaz u Park prirode Biokovo bio samo s primorske strane planine, u Kotišini? Smatramo da Vrgorac ima pravo da u Saranču, na mjestu gdje se spaja Rodićeva cesta i zagorski put prema Svetom Juri otvori zagorski ulaz u Park prirode. Naime, udaljenost od ulaza na Rodićevu cestu u Kozici pa do Saranča (koji se nalazi na području Grada Vrgorca) iznosi nešto više od sedam kilometara, a od Saranča pa do Svetog Ilije, gdje se ovaj put spaja s primorskim putem iz Kotišine, ima također nešto više od sedam kilometara. Ukupno, od Kozice do Svetog Ilije ima gotovo 15 kilometara. Dolaskom na mjesto gdje se spajaju primorski i zagorski put, lako bi se moglo nastaviti prema Svetom Juri.



Otvaranjem ulaza u Park na Saranču mogli bi se zaposliti djelatnici iz Vrgorske krajine, a taj, južni dio parka bi oživio kada bi se za njega vezali lokalni proizvođači autohtone hrane i pića, te rukotvorina. Djelovanjem Turističke zajednice iz Vrgorca moglo bi se turiste koji izlaze s autoceste na Ravči ili Vrgorcu preusmjeravati na Kozicu i Saranač, umjesto na cestu Vrgorac-Makarska, na Kotišinu. Sada svjedočimo situaciji da je Saranč potpuno zanemaren od strane Uprave parka, a istovremeno Gradska Čistoća gore prikuplja veće količine otpada koje ostavljaju po prostoru razni vikendaši i turisti. Zašto se taj prostor ne bi institucionalizirao i uključio u ponudu?



Da je ova ideja izvediva svjedoči posjet ministra zaštite okoliša i prirode Mihajla Zmajlovića Makarskoj 15. kolovoza, kada je izjavio da se u Parku prirode Biokovo očekuju infrastrukturni projekti vrijedni 27 milijuna kuna, čime će se jačati infrastruktura parka, te razvoj poljoprivrednih, turističkih i uslužnih djelatnosti. Do 2020. godine za slične namjene u zaštićenim područjima Republika Hrvatska može se izvući do 800 milijuna kuna. Zašto Vrgorac ne bi u sveme ovome dobio dio kolača? A tu mislimo na rekonstrukciju i asfaltiranje puta od Saranča do Svetoga Ilije, te izgradnju ulaza u Park i postavljanje potrebne signalizacije. Vrijeme je da se vrgorska politička scena trgne iz zimskog sna i da se vladajući i oporba pozabave ovim pitanjem. Mi smo ideju izložili njima i javnosti, te očekujemo odgovore.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>