Oko dvije tisuće posjetitelja obišlo izložbu o Anne Frank u Vrgorcu!

četvrtak , 27.11.2014.



U srijedu 26. studenoga službeno je u Vrgorcu zatvorena svjetski poznata putujuća izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“. U Vrgorcu je boravila ukupno dvadeset i četiri dana, od 3. studenoga kada je svečano otvorena u atriju nove zgrade Osnovne škole Vrgorac. Izložba je organizirana u suradnji Kuće Anne Frank (Anne Frank House) iz Amsterdama, Vrgoračkih novina, Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Osnovne škole Vrgorac.

Izložba je temeljena na Dnevniku Anne Frank, svjetskom bestseleru koji je preveden na 67 svjetskih jezika i prodan u 30 milijuna primjeraka. Izložba na 36 izložbenih panela (plus dva naslovna panela) donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu. Ovaj interaktivan pristup izložbi i način na koji se pristupa nekima od najvažnijih lekcija holokausta već su isprobani u četrdeset različitih zemalja diljem svijeta, a za hrvatsku izložbu napravljeni su i posebni paneli. Hrvatski dio izložbe bavi se lokalnim stradanjima kako tijekom Drugog svjetskog rata tako i u novijoj povijesti te posjetiteljima približava lokalnu problematiku ljudskih prava. U Hrvatskoj nakon Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Čakovca i Bjelovara, izložba je gostovala u Vrgorcu, a potom odlazi u Zadar. U Hrvatskoj se odvija u sklopu 750.000 kuna vrijednog projekta „Povijest za svijest“ koji financira Europska unija, a koji je podržao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.



Posjetitelje su kroz izložbu prilagođenu svim uzrastima vodili posebno obučeni učenici-volonteri (peer guides) Osnovne škole 'Vrgorac': Matea Boras, Julija Franić, Antonija Grljušić, Marin Sušić i Katarina Alilović, te učenici Srednje škole 'Tin Ujević' Ivan Tolić i Sara Franić.

Prethodno otvaranju izložbe učenici su uz mentorstvo gospodina Tvrtka Patera iz HERMES-a prošli kroz dvodnevne radionice na kojima su stjecali znanja o životu Anne Frank, posljedicama Prvog svjetskog rata, uzrocima Drugog svjetskog rata, zatim o totalitarističkim ideologijama i sustavima, te ratovima na području država nastalih raspadom bivše Jugoslavije devedesetih godina 20. stoljeća. Učenici-vodiči su potom samostalno postavili izložbu.

Izložbu je 3. studenoga svečano otvorio ravnatelj Osnovne škole Vrgorac Krešimir Kuran, a uz njega su govorili i predstavnik HERMES-a Tvrtko Pater, te autor ovih redak kao predstavnik Vrgoračkih novina. Nakon otvaranja posjetitelje su tu večer u manjim grupama kroz izložbu proveli učenici-vodiči.



U narednom razdoblju građani su imali prilike razgledati izložbu svaki radni dan od 15 do 17 sati u pratnji učenika-vodiča koji su cijelo vrijeme imali posla. Do zadnjega dana građani su pristizali u Osnovnu školu Vrgorac. Posljednji posjetitelj napustio je izložbu točno u 17 sati zadnjega dana izložbe.

U organizaciji ravnatelja obiju vrgorskih škola, sastavljen je raspored grupnih posjeta izložbi za sve razrede. Tako je svaki razred u pratnji svojega razrednika obilazio izložbu tijekom satova razrednika, a vodili su ih učenici-vodiči.

Pred otvaranje izložbe Osnovna škola Vrgorac uputila je putem ureda državne uprave pozive svim školama u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji za posjet izložbi. Najviše odaziva bilo je među školama u najjužnijoj hrvatskoj županiji, pa je tako 14. studenoga u Vrgorac stiglo pedesetak učenika i nastavnika iz Osnovne škole Smokvica na Korčuli. Nakon toga, 22. studenoga stigle su dvije grupe s ukupno stotinjak učenika i sedam nastavnika dviju dubrovačkih škola iz Mokošice i Lapada. Zadnjega dana izložbu su posjetili svi učenici od četvrtoga do osmoga razreda Osnovne škole fra Ante Gnječ na Staševici u pratnji većine nastavnika i ravnatelja. Svi su oni uz razgledavanje izložbe posjet Vrgorcu iskoristili i za razgledavanje povijesnih znamenitosti Vrgorca i Kokorića, a mnogi su obećali da će se ponovno vratiti, oduševljeni onime što su tu vidjeli.



Kroz trajanje izložbe posjećivale su je brojne manje grupe iz Vrgorca i okolnih gradova. Tako je 20. studenoga stigla delegacija Foruma žena SDP-a Makarske i Saveza antifašističkih boraca Makarskog primorja te brojni drugi. Prema evidenciji organizatora, izložbu je u 24 dana razgledalo oko dvije tisuće posjetitelja, što ovu izložbu čini daleko najuspješnijoj u novijoj vrgorskoj povijesti. Tolikoj posjećenosti svjedoči i pedeset ispunjenih stranica u Knjizi dojmova u koju se svatko mogao upisati nakon razgledavanja izložbe. Kakav je trag izložba ostavila na Vrgorac najbolje svjedoče riječi učenika-vodiča koji su izjavili kako bi, da mogu, sve ponovno zajedno odradili i proživjeli. Priča o Anni Frank će svakako dugo ostati u kolektivnoj memoriji Vrgorčana kao podsjetnik na događaje koji se više nikada ne smiju ponoviti u bilo kojem obliku, kao i na važnost poštivanja ljudskih prava, dostojanstva čovjeka, suradnje među narodima i demokracije, kao najvažnijih civilizacijskih dosega čovječanstva.



Na kraju treba spomenuti i sve one koji su na bilo koji način doprinijeti realizaciji ove izložbe. Zahvaljujemo Osnovnoj školi Vrgorac i njezinim djelatnicima na svekolikoj logističkoj pomoći i podršci. Najveću zahvalu treba uputiti učenicima-vodičima Osnovne škole Vrgorac i Srednje škole Tin Ujević koji su iznijeli najveći teret ove izložbe. Zajedno su odradili stotine radnih sati vođenja grupa i pojedinaca i oni su istinski heroji ovoga projekta! Zahvaljujemo i vodstvu obje škole. Hvala Mesnoj industriji „Braća Pivac“ na uslugama prijevoza koje su za nas besplatno izvršili, a bez kojih ovu izložbu ne bi mogli realizirati. Hvala Turističkoj zajednici Vrgorca na pomoći prilikom organizacije turističkih grupa prilikom posjeta izložbi. Hvala medijima na praćenju i promoviranju izložbe. Zaista su nam omogućili značajan medijski prostor. Nadamo se ponovnoj suradnji na nekim budućim projektima. Na koncu zahvaljujemo i svim školama koje su se odazvale našemu pozivu za skupni posjet učenika izložba, kao i svim drugim grupama građana i pojedincima koji su došli razgledati izložbu i na takav način dati potporu ovome projektu.

<< Arhiva >>