SDP Vrgorac: Tražimo ostavke odgovornih u HAC-u za agencijsko zapošljavanje na autocesti kod Vrgorca!

četvrtak , 04.12.2014.



Gradski odbor Gradske organizacije SDP-a Vrgorac hitno se sastao večeras kako bi raspravljao o najnovijim događajima vezanima za agencijsko zapošljavanje djelatnika na autocesti kod Vrgorca. Istaknuli su kako su posljednjih tjedan dana pokušali apelirati na HAC-ONC i resorno ministarstvo da se povuče odluka o agencijskom zapošljavanju djelatnika na autocesti kod Vrgorca i da se raspiše javni natječaj za djelatnike na koji će se i Vrgorčani moći prijaviti, onako kako je to predsjednik Uprave HAC-ONC-a obećao prije godinu dana. Kako ništa od traženja nije uspjelo, Gradski odbor SDP-a se sastao i izradio priopćenje za medije. Osim medijima, priopćenje je poslano i SDP-u Hrvatske, premijeru Zoranu Milanoviću, ministru pomorstva, prometa i veza Siniši Hajdašu Dončiću i HAC-ONC-u, te ga prenosimo u cijelosti.

"Od saznanja preko medija da su „Hrvatske autoceste – održavanje i naplata cestarine d.o.o.“ zaposlile djelatnike na vrgoračkom dijelu autoceste putem agencije, a ne javnog natječaja, SDP Vrgorac je kroz posljednjih tjedan dana pokušao razumom apelirati na HAC-ONC i resorne državne institucije ističući kako nećemo prihvatiti zapošljavanja bez natječaja za koja nitko ne zna, pa tako ni brojni Vrgorčani koji su se nadali radnom mjestu na vrgoračkom dijelu autoceste (Centar za kontrolu prometa Vrgorac). Preko agencije, naime, zaposleni su djelatnici koji nisu Vrgorčani, a da za zapošljavanje Vrgorčani nisu ni znali.

Iako smo u više navrata isticali kako su Vrgorčani višestruko jeftiniji za HAC-ONC jer im ne treba plaćati putne troškove kao radnicima iz okolnih gradova, te iako je Alen Kruhak, predsjednik Uprave HAC-ONC-a prije godinu dana obećao da će se u veljači 2014. raspisati javni natječaji za djelatnike koji su na ovom dijelu autoceste potrebni, ništa od toga se nije dogodilo.

Zbog svega navedenoga, Gradski odbor Gradske organizacije SDP-a Vrgorac je na svojoj hitnoj sjednici održanoj u četvrtak 4. prosinca 2014. godine donio odluku kojom zahtjeva da Vlada Republike Hrvatske i resorno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture zatraže ostavke svih osoba u Upravi i Nadzornom odboru HAC-ONC-a, te u samoj tvrtci, koji su na bilo koji način odgovorni za provođenje netransparentnog zapošljavanja preko agencije, a za koji su znali samo odabrani.

S ovakvom HAC-ONC-ovom katastrofalnom kadrovskom politikom na području Vrgorca se nikada nećemo složiti, i zato zahtijevamo mijenjanje poslovodne prakse koja je po Vrgorac i njegovu okolicu dosad bila isključivo negativna! Također, odlučno tražimo da se spomenuto zapošljavanje preko agencije povuče, te da se ista više ne provode u budućnosti. Tražimo također raspisivanje javnog natječaja za stalne djelatnike na vrgoračkom dijelu autoceste na koji će se Vrgorčani moći javiti.

Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispunjeni, SDP Vrgorac neće imati izbora već će organizirati građanski prosvjed kod ulaza na autocestu A1 kod Vrgorca, kojim će javnost upoznati s razlozima našega nezadovoljstva.

S našim stavovima iz ovoga zaključka ćemo preko stranačke infrastrukture upoznati predsjednika SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića, predsjednika županijske organizacije Arsena Bauka, te Predsjedništvo i Glavni odbor stranke. Gradski vijećnici Vrgorca iz redova SDP-a poslati će tekst zaključka Vladi Republike Hrvatske, resornom ministarstvu, Upravi HAC-ONC-a i medijima.

SDP Vrgorac se uvijek borio za interese svojih sugrađana i nećemo dopustiti nijednoj instituciji ili javnoj tvrtki da se našim gradom služi kao loptom za napucavanje.

Vrgorac, 4. prosinca 2014.

Gradska organizacija SDP-a Vrgorac
Gradski odbor stranke
Predsjednik Gradske organizacije: Rade Bobanac, dipl. iur."

<< Arhiva >>