Matica prešla preko Vinskog mosta!

subota , 06.12.2014.



Goleme količine vode u Matici koje se spuštaju od Kutca u samo sat vremena su digle razinu vode za metar ispod Vinskog mosta, pa je voda prešla preko njega! Preko mosta se moglo prijeći prije pola sata (13:30 sati), ali voda raste velikom brzinom pa vjerojatno promet uskoro neće biti moguć.

Ova poplava, kao i stotine onih prije nje, pokazuje svu apsurdnost projekta odvodnje od Lukavca prema Birini za koji se grčevito zalažu Hrvatske vode i lokalna gradska vlast u Vrgorcu, a protive vrgorski poljoprivrednici. A protive se s razlogom, jer ključ problema s poplavama u Jezeru je Kutac. Njegovu vodu je potrebno preusmjeriti prema Striševoj, a ne ju gurati prema Lukavcu gdje bi se trebala spojiti s vodom iz Rastoka i odatle prema Birini. Ako se ovaj projekt realizira, a njime se želi koristiti Pločama radi ispiranja njihove kanalizacije, onda će nastati poplave prema kojima ova današnja izgleda kao plitki potok.

Konstruktivnosti radi, pedeset snimljenih fotografija ćemo danas poslati Hrvatskim vodama uz poziv da dovedu svoje inženjere na Vinski most umjesto da crtaju planove po svojim zagrebačkim ili splitskim uredima.

<< Arhiva >>