Ante Pranić izabran za predsjednika Gradskog vijeća!

četvrtak , 15.01.2015.



Jutros je u Maloj vijećnici Grada Vrgorca konstituiran novi saziv Gradskog vijeća izabran na izborima 21. prosinca prošle godine. Na početku sjednice na prijedlog Ante Pranića održana je minuta šutnje za poginule hrvatske branitelja i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Odsvirana je i hrvatska himna. Potom su vijećnici položili prisegu, nakon čega je uslijedio radni dio sjednice.

Vijećnik Nezavisne liste mladih Ljubomir Erceg predložio je u ime svoje liste da se sukladno izbornim rezultatima za predsjednika Gradskog vijeća predloži nositelj liste Ante Pranić. Pranić je na tu dužnost potom izabran glasovima devet vijećnika Nezavisne liste mladih, SDP-a i HNS-a. Vijećnici koalicije HDZ-HSS-HDS su bili suzdržani prema prijedlogu, dok je vijećnik HSP-a Ante Starčević bio odsutan sa sjednice.

Obrazlažući podršku SDP-a kandidatu Praniću, vijećnik Rade Bobanac je istaknuo kako je ona uvjetovana hitnim rušenjem gradonačelnika Borisa Matkovića tijekom glasovanja o proračunu. Kada je vijećnik HDZ-a Nikša Roso upitao znači li to da su NLM i SDP u koaliciji, vijećnik Pranić je odgovorio da će se o proračunu pričati kada za to dođe vrijeme.



Nakon izbora Pranića za predsjednika Vijeća, Nezavisna lista mladih je predložila da se na dva potpredsjednička mjesta imenuju vijećnici Nikša Roso (HDZ) i Rade Bobanac (SDP) kao nositelji druge i treće liste po broju osvojenih glasova na izborima. SDP-ovci su podržali izbor svoga prvoga čovjeka za potpredsjedničko mjesto, ali su glasovali protiv izbora Nikše Rose. S druge strane, vijećnici koalicije HDZ-HSS-HDS su podržali svoga kandidata Rosu, ali su bili suzdržani prema izboru Bobanca. Vijećnik HNS-a Roman Tolj podržao je izbor obojice kandidata. Time su Bobanac i Roso izabrani za potpredsjednike Gradskog vijeća.

Na sjednici su izabrani i članovi pojedinih radnih tijela. Ivan Grbavac (NLM) izabran je za predsjednika Odbora za mandatno povjerenstvo, Ljubomir Erceg (NLM) je predsjednik Odbora za izbor i imenovanje, a Ante Pranić (NLM) izabran je za predsjednika Odbora za Statut i poslovnik.

Na sjednici su se formirala i dva kluba vijećnika – Klub vijećnika NLM-a i Klub vijećnika SDP-a. Vjerojatno će i vijećnici koalicije HDZ-HSS-HDS formirati svoj klub.

Sjednici je prisustvovao i gradonačelnik Boris Matković, te vladina povjerenica Ines Grubišić koja konstituiranjem Vijeća završava svoj posao u Vrgorcu, barem privremeno, jer se za nekoliko mjeseci u Vrgorcu opet očekuju izbori nakon što većina u Gradskom vijeću sruši gradonačelnika Matkovića.

Nezavisna lista mladih u suradnji s Vrgoračkim novinama snimala je sjednicu Gradskog vijeća. Nadamo se da će snimanje u budućnosti biti zadatak gradskih službi. Dotad, to će biti odrađivano na ovakav način.



<< Arhiva >>