PLINACRO: Grad Vrgorac je trebao pozvati građane da dođu na javni uvid predložene trase plinovoda. Mi smo bili na raspolaganju za pitanja

četvrtak , 29.01.2015.


Posljednjih nekoliko mjeseci u Vrgorcu je aktualna rasprava o trasi magistralnog plinovoda Split-Ploče u dijelu koji prolazi kroz Vrgorsko polje. Naime, mjesni odbori toga područja, poljoprivrednici i ostali građani ne podržavaju predloženu trasu jer smatraju da će ona uništiti najplodnije poljoprivredne površine na području kojim će proći. Ovim problemom od početka se bave predsjednik Mjesnog odbora Veliki Prolog Ivan Franić, a radi saznanja najtočnijih informacija, a u cilju izbjegavanja spekulacija, predsjednik HNS-a Vrgorac, Roman Tolj je kontaktirao PLINACRO i od njih dobio slijedeće odgovore:

"Trasa magistralnog plinovoda Split-Ploče DN 800/75 koja prolazi kroz Vrgoračko polje smještena je kroz isto iz slijedećih razloga:

1. Uvažavanje važećeg županijskog/općinskog prostornog plana
2. Sigurnost plinovoda nakon izgradnje
3. Ekonomičnost izgradnje

OBJAŠNJENJE:
Prolaz trase magistralnog plinovoda kroz Vrgoračko polje uvjetovan je prije svega konfiguracijom terena, i to činjenicom kako je sjeverno i južno od Vrgoračkog polja planinski masiv većeg nagiba.
U podnožju oba planinska masiva nalazi se građevinsko područje koje se kod planiranja plinovoda treba nastojati izbjegavati iz razloga što bi prolaskom plinovoda kroz građevinsku zonu znatno limitirali istu u smislu izgrađenosti u blizini plinovoda, te je jedan od prvih uvjeta kod javnih uvida u studiju utjecaja na okoliš odnosno u idejni projekt, da se trasa plinovoda izmakne izvan građevinske zone.

Sukladno tome, Plinacro je u konkretnom slučaju prilikom definiranja trase plinovoda imao dvije mogućnosti: prolaz plinovoda kroz planinski masiv sjeverno ili južno od Vrgoračkog polja ili prolaz kroz samo Vrgoračko polje.

Prolaz plinovoda kroz planinski masiv obzirom na veliki nagib i konfiguraciju terena (stijena V-VII kategorije bočnog nagiba do cca 75°) tehnički je vrlo zahtjevan uz potrebna znatno viša financijska sredstva za izgradnju, kako zbog pripreme radnog pojasa i polaganja cijevi tako i zbog vraćanja terena u prvobitno stanje nakon izgradnje i krajobraznog uređenja, te osiguranja iskopanog materijala od erozije zbog površinskih voda koje su u tome dijelu značajne. Svakako je uzeta u obzir činjenica kako djelatnici Plinacro-a moraju vršiti periodične obilaske trase plinovoda i kontrole propuštanja plina kao i moguće potrebne intervencije koje bi na takvom nagibu terena vraćenog u prvobitno stanje bile gotovo nemoguće.
Iz navedenih je razloga trasa plinovoda odabrana kroz Vrgoračko polje, uz rubni dio građevinskih zona a time i rubni dio polja.

Plinovod će imati nadsloj iznad tjemena cijevi 1m, iz razloga dodatne sigurnosti istog uslijed eventualno visokih podzemnih voda (uzgona), te iz razloga da se iznad tjemena cijevi može naknadno posaditi većina postojećih poljoprivrednih kultura (vinograd i voćke) i nastaviti poljoprivredna proizvodnja.

Kao što je već spomenuto, Plinacro je sukladno Zakonu o prostornom uređenju bio obvezan provesti javne uvide u studiju utjecaja na okoliš kao i idejni projekt, što je napravljeno te je ishođena pravomoćna lokacijska dozvola.
Sukladno lokacijskoj dozvoli trenutno smo u fazi izrade glavnog projekta, te do 05.03.2015. moramo podnijeti zahtjev za ishođenje građevinske dozvole.

Svako izmještanje trase plinovoda iz Vrgoračkog polja imalo bi za posljedicu i slijedeće:
- Ponovna izrada studije utjecaja na okoliš za cijeli plinovod
- Ishođenje nove lokacijske dozvole
- Neispunjenje roka za izradu glavnog projekta odnosno podnošenje zahtjeva za građevinsku dozvolu a time i
- Neispunjenje plana ugovaranja i ulaganja jer bi spomenuti postupci trajali oko 2-3 godine

Treba napomenuti kako smo obilaskom trase plinovoda u studenom 2014. U razgovoru sa predstavnicima mjesnih odbora Vrgorac dobili informaciju kako nisu bili pozvani na javne uvide, ali to nije u domeni Plinacro-a, već lokalne samouprave koja je trebala isto oglasiti svim zainteresiranim stranama. Plinacro je bio nazočan u gradu Vrgorcu zakonski propisani broj dana te je odgovorio na sva pitanja zainteresiranih strana, temeljem čega mu je MGIPU izdalo lokacijsku dozvolu. Također, nije zanemariva informacija od istih kako oni protiv plinovoda nemaju ništa, već im je problem kanal Hrvatskih voda koji se u jednom dijelu planira graditi u koridoru plinovoda (što nije predmet utjecaja Plinacro-a), sa zaključkom: „ako pustimo Vas, morati ćemo i Hrvatske vode“, te je tu početak i kraj „problema“ prolaska plinovoda kroz Vrgoračko polje."


Tumač boja:
Crvena boja - autocesta Split - Ploče
Plava boja - predložena trasa odvodnog kanala (Hrvatske vode)
Zelena boja - predložena trasa plinovoda (PLINACRO)

Slobodan Granić - Nezavisna lista mladih je prevarila birače jer surađuju sa SDP-om i HNS-om

petak , 16.01.2015.



Vrgorska podružnica HSP-a Ante Starčević samostalno je na izborima osvojila jednoga vijećnika, i to svog stranačkog tajnika Antu Mihaljevića. On međutim nije bio prisutan na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća, već je uputio drugoga s liste - Jozu Dropulića, ali kako Mihaljević prethodno nije izvijestio napušta li on Vijeće ili stavlja mandat u mirovanje, Dropulić nije mogao preuzeti dužnost.

Već se danima špekulira u javnosti da HSP Ante Starčević neće biti dio većine u Vijeću koja će biti protiv HDZ-a. To je potvrdio ne samo Mihaljevićev nedolazak, već i priopćenje za javnost koje je popodne medijima odaslao predsjednik HSP-a Ante Starčević Vrgorac Slobodan Granić. U priopćenju naslovljenom ""Nezavisna" lista mladih je prevarila birače, Ante Pranić je igrač SDP-a" Granić navodi: "Dana 15.01.2015. održana je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća grada Vrgorca. Već na prvoj sjednici Gradskog vijeća karte su se otvorile. Odmah je bilo jasno "koja ptica kojem jatu leti". Naime, vođa "Nezavisne" liste mladih Ante Pranić u cijeloj kampanji jasno je govorio da ne želi niti sa SDP-om niti sa HDZ-om. Na prvoj sjednici Gradskog vijeća razvidno je da je stvorena neslužbena "lijeva koalicija" koju čine NLM, SDP i HNS. Poznato je da je Ante Pranić do jučer bio član SDP-a, dok je njegov otac bio dugogodišnji predsjednik SDP-a Vrgorac. Već sada se može reći da se radi o svojevrsnoj prevari birača, jer ta lista sebe ne može nazivati "nezavisnom". No, i takvu politiku možda možemo smatrati legitimnom, a da li će birači to kazniti ili nagraditi, vidjet će se na drugom krugu lokalnih izbora za 2-3 mjeseca.
Ovakvo grupiranje stranaka "lijeve opcije" zahtjeva žurno okupljanje stranaka Domoljubne koalicije. Pozivamo sve domoljubne snage na zajedništvo, te tako ujedinjeni na ponovnim izborima na proljeće i pobjedimo. Da je ta pobjeda realnost, pokazali su i nedavni izbori za predsjednika države. Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a i Domoljubne koalicije, u Vrgorcu je osvojila gotovo 60% glasova. Na svim strankama koje pripadaju Domoljubnoj koaliciji je zadatak da izvuče taj veliki glasački potencijal na izbore u proljeće, i dakako, pobijediti. U ostvarivanju tog cilja HSP AS će dati svoj maksimalan doprinos. Bog i Hrvati!"

Ante Pranić izabran za predsjednika Gradskog vijeća!

četvrtak , 15.01.2015.



Jutros je u Maloj vijećnici Grada Vrgorca konstituiran novi saziv Gradskog vijeća izabran na izborima 21. prosinca prošle godine. Na početku sjednice na prijedlog Ante Pranića održana je minuta šutnje za poginule hrvatske branitelja i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Odsvirana je i hrvatska himna. Potom su vijećnici položili prisegu, nakon čega je uslijedio radni dio sjednice.

Vijećnik Nezavisne liste mladih Ljubomir Erceg predložio je u ime svoje liste da se sukladno izbornim rezultatima za predsjednika Gradskog vijeća predloži nositelj liste Ante Pranić. Pranić je na tu dužnost potom izabran glasovima devet vijećnika Nezavisne liste mladih, SDP-a i HNS-a. Vijećnici koalicije HDZ-HSS-HDS su bili suzdržani prema prijedlogu, dok je vijećnik HSP-a Ante Starčević bio odsutan sa sjednice.

Obrazlažući podršku SDP-a kandidatu Praniću, vijećnik Rade Bobanac je istaknuo kako je ona uvjetovana hitnim rušenjem gradonačelnika Borisa Matkovića tijekom glasovanja o proračunu. Kada je vijećnik HDZ-a Nikša Roso upitao znači li to da su NLM i SDP u koaliciji, vijećnik Pranić je odgovorio da će se o proračunu pričati kada za to dođe vrijeme.



Nakon izbora Pranića za predsjednika Vijeća, Nezavisna lista mladih je predložila da se na dva potpredsjednička mjesta imenuju vijećnici Nikša Roso (HDZ) i Rade Bobanac (SDP) kao nositelji druge i treće liste po broju osvojenih glasova na izborima. SDP-ovci su podržali izbor svoga prvoga čovjeka za potpredsjedničko mjesto, ali su glasovali protiv izbora Nikše Rose. S druge strane, vijećnici koalicije HDZ-HSS-HDS su podržali svoga kandidata Rosu, ali su bili suzdržani prema izboru Bobanca. Vijećnik HNS-a Roman Tolj podržao je izbor obojice kandidata. Time su Bobanac i Roso izabrani za potpredsjednike Gradskog vijeća.

Na sjednici su izabrani i članovi pojedinih radnih tijela. Ivan Grbavac (NLM) izabran je za predsjednika Odbora za mandatno povjerenstvo, Ljubomir Erceg (NLM) je predsjednik Odbora za izbor i imenovanje, a Ante Pranić (NLM) izabran je za predsjednika Odbora za Statut i poslovnik.

Na sjednici su se formirala i dva kluba vijećnika – Klub vijećnika NLM-a i Klub vijećnika SDP-a. Vjerojatno će i vijećnici koalicije HDZ-HSS-HDS formirati svoj klub.

Sjednici je prisustvovao i gradonačelnik Boris Matković, te vladina povjerenica Ines Grubišić koja konstituiranjem Vijeća završava svoj posao u Vrgorcu, barem privremeno, jer se za nekoliko mjeseci u Vrgorcu opet očekuju izbori nakon što većina u Gradskom vijeću sruši gradonačelnika Matkovića.

Nezavisna lista mladih u suradnji s Vrgoračkim novinama snimala je sjednicu Gradskog vijeća. Nadamo se da će snimanje u budućnosti biti zadatak gradskih službi. Dotad, to će biti odrađivano na ovakav način.



Ivica Pandžić dao ostavku!

srijeda , 14.01.2015.



Na večerašnjem sastanku Glavnog odbora HDZ-a Vrgorac, dosadašnji predsjednik stranačke organizacije Ivica Pandžić je dao ostavku! Pandžić je bio dugogodišnji predsjednik stranke, a u gradskoj upravi je obavljao dužnosti predsjednika Gradskog vijeća, te gradonačelnikova savjetnika.

U izjavi za javnost povodom davanja ostavke Pandžić je istaknuo: "Svi mi koji smo u politici podlježemo odgovornosti. Ta odgovornost veže se za uspjehe i neuspjehe u političkoj areni. Politika je takva, nekada pobijedite, a nekada izgubite. U svemu tome treba voditi računa o jedinstvu političke opcije kojoj pripadate. Stoga, zbog lošijeg rezultata od očekivanog na nedavnim prijevremenim izborima za Gradsko vijeće u Vrgorcu podnosim ostavku na mjesto predsjednika Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Vrgorca. Hrvatskoj demokratskoj zajednici želim da izabere vodstvo koje može odgovoriti novim izazovima na dobrobit Vrgorca i Hrvatske demokratske zajednice."

O Pandžićevoj ostavci spekulira se već nekoliko mjeseci. U kuloarima se govorilo da će ostavku dati prije prijevremenih izbora za Gradsko vijeće, pa je to trebao učiniti poslije izbora zbog povijesno lošeg rezultata HDZ-a, da bi to na koncu učinio danas, 14. siječnja. Uskoro se očekuje i rušenje gradonačelnika Borisa Matkovića i njegova zamjenika Željka Pervana u Gradskom vijeću, čime za Vrgorac završava jedno, a počinje drugo političko razdoblje. Nadamo se puno uspješnije.

Neka dužnost glavara sela postane nasljedna čast!

utorak , 13.01.2015.



Do kraja 2014. godine trebali su se održati izbori za vijeća mjesnih odbora Grada Vrgorca (ukupno je 28 mjesnih odbora). Kako u tom razdoblju nismo imali Gradsko vijeće, a nema ni novca u proračunu za izbore, nema nam druge nego predložiti revolucionarno novo rješenje - neka sadašnji predsjednici mjesnih odbora te funkcije zadrže doživotno!
A kada umru neka ih zamijene njihovi sinovi. Za par generacija imati ćemo tako u Vrgorskoj krajini stare plemićke obitelji koje će imati nasljedno pravo uprave našim selima. Kao nekad u Poljičkoj ili Dubrovačkoj Republici. Tako će doživotni glavar sela ponijeti titulu Velikog vojvode, a njegovi sinovi titule nasljednog upravitelja seoske mrtvačnice, nasljednog upravitelja seoskog igrališta i nasljednog arambaše za odnose sa crkvom (lokalnim svećenikom). Velika vojvoda će dobiti žezlo, malu krunu i tuniku s grbom sela, a imati će ovlasti sazivanja mještana na seoskom gumnu kada god zaželi. smijeh

Novo Gradsko vijeće konstituira se 15. siječnja

petak , 09.01.2015.



Konstituirajuća sjednica novog saziva Gradskog vijeća Vrgorca održati će se u Maloj vijećnici Grada u četvrtak 15. siječnja u 10 sati.
Na sjednici će prisegu dati vijećnici:

1. Ante Pranić (NLM)
2. Ivan Franić (NLM)
3. Ljubomir Erceg (NLM)
4. Ivan Grbavac (NLM)
5. Mirko Vuković (NLM)
6. Nikša Roso (HDZ)
7. Ivica Šalinović (HDZ)
8. Tomislav Vukosav (HDZ)
9. Tomislav Galić (HDS)
10. Milenko Franić (HSS)
11. Rade Bobanac (SDP)
12. Robert Rešetar (SDP)
13. Davor Barbir (SDP)
14. Roman Siki Tolj (HNS)
15. Ante Mihaljević (HSP AS)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>