POZIV Javni uvid za program gospodarenja gospodarskom jedinicom Vrgoračke šume

subota , 28.02.2015.



Savjetodavna služba i izvođač radova Hrvatske šume – Uprava šuma, podružnica Split pozivaju sve zainteresirane na javni uvid i javnu raspravu o prijedlogu Programa gospodarenja za šume šumoposjednika u gospodarskoj jedinici Vrgoračke šume. Javni uvid će biti moguć od 2. do 16. ožujka 2015. godine u prostorijama šumarije Vrgorac radnim danom od 12 do 14 sati.
Pismena očitovanja, prijedlozi i primjedbe mogu se predati za vrijeme trajanja javnog uvida ili poštom na adresu: Šumarija Vrgorac, Škulja bb, Vrgorac. Javna rasprava održati će se 16. ožujka 2015. godine u prostorijama šumarije Vrgorac, Škulja bb, u Vrgorcu, od 10 do 12 sati.
Tijekom javne rasprave šumoposjednici će biti upoznati s osnovnim odredbama Zakona o šumama vezanima za gospodarenje šumama šumoposjednika. Raspravu će voditi ispred Savjetodavne službe viši stručni savjetnik za šume šumoposjednika dipl. ing. šum. Tomislav Dilber i ispred Hrvatskih šuma dipl. ing. šum. Jasminka Karadza.

U prodaji 64. broj Vrgoračkih novina

petak , 27.02.2015.



Iz tiskare je upravo izašao 64. broj Vrgoračkih novina na 44 stranice. U ovom broju donosimo opširnu dvomjesečnu postizbornu kronologiju započetu lokalnim izborima krajem prosinca, a dovršenu odlukom predsjednika Gradskog vijeća Ante Pranića da neće sazivati sjednice do izbora. Donosimo i izvještaj sa skupa o Katastarskoj općini Dusina, a tu je i reportaža o buni mještana u Vrgorskom polju zbog predložene trase magistralnog plinovoda. Ekskluzivno objavljujemo stavove Ministarstva poljoprivrede o rješenjima problema odvodnje viška voda iz Vrgorskog polja. Na četiri stranice donosimo bogatu reportažu iz mjesnog odbora Prapatnice. Kako je veljača mjesec mačkara, u novinama možete pogledati fororeportažu s ovogodišnjih mačkara, a uz to i članak o satiričnoj stranici Kokorići-Kutac-Kotezi Ekskluzivno, kao i proglas 'novinarske' vlasti u Vrgorcu. U ovom broju ekskluzivno objavljujemo isječke iz knjige Marka Buklijaša o ratnim Zavojanima.

Uz navedeno u ovome broju možete pročitati i mnogo vijesti i vjestica iz politike, sporta i svakodnevnoga života u Vrgorskoj krajini. Tu su kolumne, nagradna križaljka, rubrika „Bez komentara“ i drugo.

Kako su trgovine Jukić od početka ove godine prešle pod trgovački centar Studenac, s kojim nije bilo moguće uspostaviti suradnju, Vrgoračke novine se neće moći kupiti u studenčevim trgovinama u Vrgorcu. A koga nema, bez njega se može.

Zato će novine biti dostupne na slijedećim prodajnim mjestima u Vrgorcu:
- Benzinska postaja 'Pivac', Šetalište Mate Raosa
- Trgovina 'Ante', Zagrebačka ulica
- Mesnica 'Pivac', Ulica Hrvatskih velikana (Pijaca).

Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb) i Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2).

BREJKING NJUZ Novinari preuzeli vlast u Vrgorcu!

petak , 20.02.2015.



RADNI NARODE VRGORSKE KRAJINE

Vrgorčani, Vrgorčanke, stvarni i fiktivni građani, seljaci i seljačine, poštena i nepoštena inteligencijo, radnici i neradnici, nezavisni mladi i zavisni stari, lijevi i desni

UMRO JE DRUG TITO

Ma, ne, samo vas zajebajemo
Tito je umra ima 35 godina…

Nego, svima vama izdajemo ovaj

PROGLAS

U situaciji kada naš Grad nema vlasti jer se Gradsko vijeće ne uspijeva sastati zbog nedostatka kvoruma, a pijane mačkare koje su u veljači preuzele vlast, izgubile su ključeve grada, novinari izvjestitelji s Gradskog vijeća odlučili su preuzeti stvar u svoje ruke i zauzeti apsolutnu vlast u Vrgorcu.

Ovim proglasom izvan snage se stavlja svaka dosadašnja službena i mačkarska vlast u Vrgorcu, ukida se demokracija, a uvodi ŽURNALOKRACIJA, apsolutna novinarska vlast bez prava reklamacije i verbalnog delikta.

Novo Gradsko vijeće sastavljeno isključivo od vrgorskih novinara izvjestitelja s Vijeća odmah je održalo svoju 1. sjednicu u novom, neograničenom mandatu i jednoglasno donijelo nekoliko odluka koje na snagu stupaju odmah. Tko ne posluša i ne pokori se ovim odlukama bit će odmah učlanjen u Zajednicu žena HDZ-a Katarina Zrinski.


1. Na području Vrgorske krajine zabranjuje se svako vodnjenje vina i ono se mora pit u cilu. Komunalni redari se obvezuju posebno paziti provodi li se ova odluka u domaćinstvima u Kotezima i Kokorićima kada im netko dolazi u goste.

2. Stiljska krumpirova zlatica proglašava se strogo zaštićenom životinjskom vrstom. Svaki pokušaj nanošenja štete mišlju, riječju, djelom i propustom ovoj plemenitoj životinji bit će kažnjen brisanjem prebivališta.

3. Donje Kašče pripaja se Vrgorskoj krajini. Selo je to zaslužilo činjenicom što je o njemu napisano najviše novinskih članaka po metru kvadratnom na planeti. Kao drugoplasirana, Mijaca se pripajaju Hercegovini, a trećeplasirana Žlibina postaje dio mjesnog odbora Draževitići.

4. Gradski Upravni odjel za društvene djelatnosti biti će premješten u redakciju facebook stranice Kokorići-Kutac-Kotezi Ekskluzivno, a ured gradonačelnika u dimaricu Marinke Bubina u Kotezima.

5. U matičarevom uredu u općini Željko iz kule će ponovno otvoriti restoran. Sve će bit skoro džabe i na račun Grada, kao nekad.

6. Dopušta se turističkom djelatniku Zvonimiru Pervanu da u Kokorićima podigne pedesetmetarski spomenik Gospi na čijem će postolju pisati „Smrt fašizmu – sloboda narodu“. Cilj je jednim spomenikom u Kokoriće privući katoličke hodočasnike i antifašiste, te provesti Tuđmanovo pomirenje.

7. Vrgorčani dobivaju pravo glasa na lokalnim izborima u Ljubuškom. Tko ne glasa, bit će kažnjen sa 100 konvertibilnih maraka. Tko glasa, bit će nagrađen sa 400 kuna. Prije polaska na glasanje možete u Odjelu za financije preuzeti kupon od 20 kuna za benzin do Ljubuškog, a možete posuditi i službeno vozilo Grada. Parkirano je iza općine. Ključevi su u vratima.

8. Iz Male vijećnice Grada Vrgorca bit će uklonjena fotografija Franje Tuđmana iz 1991. godine i postavljena fotografija Franje Tuđmana iz 1945. godine.

9. Fratri i popovi diljem Vrgorske krajine obvezni su se u barem 75% vrimena nediljne propovidi petljat u politiku.

10. Podružnica HDZ-a bit će premještena iz stare općine u zgradu komiteta. Njezinim starijim članovima bit će vraćene partijske knjižnice koje su im nepravedno oduzete 1991. godine.

11. Aktivira se prastara ideja da se iznad Vrgorca podigne veliki cirkuski šator, a posjetiteljima naplaćuju ulaznice za predstavu. Ideja je to koju su nepravedno zanemarile sve dosadašnje nenarodne vlasti.

12. O tome tko ima prednost prolaska na vrgorskom raskrižju – onaj koji ide iz smjera trgovine Ante i skreće prema Škuljima ili onaj što ide od ambulante i skreće za Škulja – odlučivat će Vijeće sigurnosti UN-a.

13. Pokojni gradski lutalica, pas Lovre, koji blagopočiva na Ajdanovcu, dobit će najljepšu ulicu u Vrgorcu.

14. Svaka cesta koja ulazi u kružni tok kraj Šarićeve kuće postaje jednosmjerna.

15. Crni sprejevi za šaranje ispred općine odsad se moraju kupovat isključivo u Brodomerkura.

16. Sve odluke koje se donesu u sitne sate na Trgu mudrosti postaju obvezne za sve građane.

17. Nedolasci vijećnika na Gradsko vijeće postaju nematerijalna kulturna baština Vrgorske krajine na UNESCO-ovoj listi.

18. Gospodarska zona Ravča bit će premještana u Kljenak, na misto gdje je 1990. sletio NLO. Kada već ne možemo pronaći ovozemaljske investitore, moramo tražit dalje.

19. Autocesta iznad Dusine se zbog prevelike buke premješta u Draževitiće, a iz Draževitića u Dusinu se premješta spomenik palim borcima.

20. Kibici na bućama u Bege na igralištu postaju zaposlenici općine.

Vrgorac, 20. veljače 2015. godine

U potpisu
NOVA VLAST, dipl. ing.

ZVONIMIR PERVAN: Predsjednice Kolinda, donirajte maršalovu bistu s Pantovčaka mom Titovom muzeju u Kokorićima


Pervan s jednom od bisti u muzeju

- Sedma silo, molim te poruči našoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović preko svojega medija da ću ja rado preuzeti Titovu bistu s Pantovčaka, rad umjetnika Antuna Augustinčića, ako ju ona ne želi, i izložiti u svojemu privatnom Titovom muzeju u Kokorićima. Tim nam se riječima obratio Zvonimir Pervan, uspješan turistički djelatnik i poznati antifašist i lokalpatriot iz Vrgorca.

Pervan je prije pet godina u jednoj od izvornih dalmatinskih kućica u svome etno-selu otvorio muzej posvećen partizanskom maršalu i jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu, kao i antifašističkoj borbi našega naroda. Muzej je formiran u kući iz koje su u Drugom svjetskom ratu u partizanima poginula trojica njegovih predaka i rođaka, i kako Pervan ističe, cijeli život je bio odgajan u slobodarskoj antifašističkoj tradiciji, pa je smatrao potrebnim odužiti se tim ljudima na ovakav način. U muzeju je dosad prikupio nekoliko tisuća knjiga, bisti, zastava, znački, fotografija i drugih obilježja bivšega sustava, a u tijeku je uređivanje drugog kata muzeja kako bi cijela kućica bila jedna zaokružena cjelina. Kroz muzej su prošle tisuće turista, domaćih i stranih, lijevih i desnih političkih opredjeljenja, i nikada nije imao nikakvih neugodnih iskustava, štoviše, kaže kako brojne strane turiste, posebno mlađe, živo zanimaju detalji iz povijesti antifašističke borbe i Jugoslavije.


Dio eksponata u muzeju

Zbog svega toga je Pervan odmah odlučio reagirati na najave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će s Pantovčaka biti uklonjena bista Josipu Brozu Titu, koja je dosad stajala uz biste drugih poznatih Hrvata poput Stjepana Radića ili Ante Starčevića i zatražiti da ju se donira kokorićkom muzeju.

- U svom Titovom muzeju u Kokorićima posjedujem puno maršalovih bisti, ali ne sumnjam da će ova s Pantovčaka, koju je koju je odabrao i posebno cijenio prvi hrvatski predsjednik i Titov najmlađi general Franjo Tuđman, biti najljepša, te će tako zauzeti središnje mjesto u zgradi, kaže Pervan. Dodaje kako on i njegovi sugrađani poštuju antifašističku borbu Hrvatske protiv fašizma, borbu protiv zla u koju su se tisuće Vrgorčana uključile 1941. godine, a i 1991. godine kada se nad Hrvatskom ponovno bio nadvio sličan tamni oblak fašizma. Najavljuje kako će uskoro u Titovom muzeju počasno mjesto zauzeti i bista njegova najmlađeg generala Franje Tuđmana.


Pervan kraj jedne od limuzina koje je Tito koristio tijekom boravaka u Splitu. Pervan ju je kupio prije nekoliko godina. U pozadini se vidi visoka kućica u kojoj se nalazi Titov muzej.

Inače, Zvonimir Pervan je 1997. godine otvorio prvi hotel u Vrgorcu, a uskoro nakon toga i privatno etno selo Kokorići kod Vrgorca. Selo je to u kojemu je Pervanov slavni predak, vojvoda Ante Pervan Prže 1772. godine ugostio poznatog talijanskog putopisca Alberta Fortisa koji mu se na gostoljublju zahvalio biranim riječima i crtežima u svjetski poznatoj knjizi „Put po Dalmaciji“. U svome etno selu Kokorići u posljednje vrijeme dopunjuje turističku ponudu obnovom objekata, tako da u svom posjedu trenutno ima 14 dalmatinskih kućica, a u strategiji razvoja svoga etno-sela, svaku od njih namjerava pretvoriti u posebnu tematsku sobu ili mini-muzej, pa je tako otvoren i Titov muzej.

VAŽNO! Ukoliko se do kraja 2015. godine ne povežu Knjige položenih ugovora sa zemljišnicima, na stanove u zgradama će se kao vlasnik upisati Republika Hrvatska!

četvrtak , 19.02.2015.



Večeras je u Višenamjenskoj dvorani održano predstavljanje splitske tvrtke DUB – inženjering d.o.o., specijalizirane za upravljanje stambenim i poslovnim zgradama. Naime, Grad Vrgorac je prije nekoliko godina, natjeran pozitivnim zakonskim propisima, odredio da će upravitelj zgrada u Vrgorcu biti tvrtka Stanouprava iz Splita.

Stanari mogu promijeniti svoga upravitelja, što su neki na večerašnjem skupu i učinili, međutim glavna večerašnja tema bila je vezana za obvezu povezivanja knjige položenih ugovora sa zemljišnikom. Svaka zgrada to mora učiniti do kraja ove godine ili će kao vlasnik stanova i poslovnih prostora biti upisana Republika Hrvatska, a stvarni stanari će onda moći to dokazati tek tako što će tužiti državu, a to je postupak koji traje, koji košta i kojega treba izbjeći.

Cilj ovoga postupka je dobivanje papira o vlasništvu nad stanom u zgradi, a cijeli postupak bi trebali izvršiti upravitelji zgrada kojima predstavnici stanara i sami stanari moraju biti na raspolaganju pri skupljanju papira kojima će se pravno dokazati da je određeni stanar vlasnik svoga stana. Onaj tko to ne napravi neće naravno biti izbačen iz svoga strana, ali će on ili njegova djeca morati vlasništvo dokazivati naknadno tužbom protiv države, što je dug i skup proces.

Predstavnici tvrtke DUB koji su večeras stanarima nudili svoje usluge, kažu kako će oni inicirati i voditi cijeli postupak, a da će građane pravodobno izvještavati i tražiti potrebne dokumente. Pravo je pitanje što po tome ima reći upravitelj većine zgrada u Vrgorcu, dakle splitska Stanouprava. Namjeravaju li oni krenuti s tim postupkom ili ćemo 1. siječnja 2016. godine biti u problemu? Koristim priliku zamoliti predstavnike stanara u svim zgradama da taj upit putem svojih kontakata upute Stanoupravi. Tražite detalje i rokove, jer u protivnom moramo tražiti tvrtku-upravitelja koji će to odraditi što prije.

Također, tvrtka DUB će uskoro opet održati sličan skup, a zamolio sam ih da mi se prije toga jave kako bi o terminu i mjestu njegova održavanja na vrijeme izvijestio građane.

Povezivanjem zemljišne knjige i knjige položenih ugovora, odnosno upisom zgrade na građevinskoj čestici i svih njezinih posebnih dijelova u zemljišnim knjigama, nije potrebno raditi skupi Elaborat etažiranja (za koji su potrebni potpisi svih suvlasnika), a dobiva se uređeno zemljišno-knjižno stanje. Nakon provedbe ovog postupka, u javne isprave će biti uneseni točni podaci o svim posebnim dijelovima zgrade (stan, poslovna prostorija, garaže, itd.), njihovim vlasnicima, površinama, kao i (su)vlasničkim udjelima, a na zemljištu će biti upisani stvarni vlasnici/suvlasnici zgrade.

Predmet postupka povezivanja je upis katastarske čestice, upis promjene izgrađenosti nekretnine na kojoj postoje posebni dijelovi, upis posebnih dijelova nekretnine, upis prava koja mogu biti predmet upisa u zemljišne knjige na toj nekretnini i njenim posebnim dijelovima i pripadcima, upis vlasništva na posebnim dijelovima nekretnine koja prava su stečena do stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i Zakona o zemljišnim knjigama i upis posebnih dijelova vraćenih ovlaštenicima prema odredbama posebnog zakona.

Postupak povezivanja su dužni i ovlašteni u roku do 31. prosinca 2015. godine pokrenuti i u njemu sudjelovati u ime svih suvlasnika upravitelji nekretnine.

Postupak povezivanja se pokreće podnošenjem prijedloga nadležnom zemljišnoknjižnom sudu, koji mora biti uredan i potpun te sadržavati sljedeće nužne priloge:
- dokaz o utvrđenoj građevinskoj čestici (npr. građevinska dozvola);
- izvod iz katastra o nekretnini (posjedovni list i kopija katastarskog plana);
- u slučaju ako se podatci zemljišne knjige i katastra o katastarskoj čestici ne slažu samo u odnosu na broj katastarske čestice, potvrdu nadležnog ureda za katastar o identifikaciji katastarske čestice;
- ako je katastarska čestica kao građevna čestica formirana u katastru, a promjena nije provedena u zemljišnoj knjizi, odgovarajući geodetski elaborat, prijavni list;
- među-vlasnički ugovor iz članka 375. ZV ako je sklopljen ili potvrda o posebnim dijelovima iz čl. 5 pravilnika ili druge isprave koje opravdavaju prijedlog;
- podatke o podulošcima iz KPU;
- ispravu na temelju koje bi neupisani vlasnik posebnog dijela mogao zatražiti upis.

Moramo svi skupa shvatiti da smo dio Europske unije, da moramo sami uzeti stvari svoje ruke i zahtijevati od naših upravitelja da rade svoj posao. U nas je upravljanje zgradama još u začetku, nemamo iskustva i ne znamo dovoljno, ali ipak treba krenuti, radi nas i radi onih koji će sutra naslijediti naše stanove.

Vrgorčanin Mate Kapović na čelu Radničke fronte

utorak , 17.02.2015.



U dva i pol desetljeća hrvatske neovisnosti nijedan Vrgorčanin nije bio u najužem vodstvu neke političke stranke koja djeluje na razini cijele države. Sve do sada. Mate Kapović, podrijetlom iz Prapatnica, dio je najužeg vodstva, a po mnogima i čelna osoba nedavno osnovane političke stranke Radnička Fronta.

Radnička fronta predstavlja se politička organizacija radnika, nezaposlenih, umirovljenika i studenata koja se bori za korjenitu promjenu političkih i ekonomskih odnosa u korist svih potlačenih i onih koji žive od svojega rada, za ostvarivanje njihovih socijalnih zahtjeva te zaštitu i proširivanje njihovih prava. Radnička fronta ne teži se izgraditi kao politička stranka u tradicionalnom smislu.

Kako je Kapović Vrgorčanin, bio bi red da kažemo nekoliko riječi o njegovoj biografiji.



Dr. sc. Mate Kapović izvanredni je profesor na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rođen je 5. kolovoza 1981. u Zagrebu. Godine 1999. je završio Klasičnu gimnaziju, a 2003. godine studij lingvistike i kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Od 2004. radi i predaje na Odsjeku za lingvistiku. Doktorirao je 2007. na Sveučilištu u Zadru disertacijom Rekonstrukcija baltoslavenskih osobnih zamjenica s posebnim osvrtom na naglasak. Studirao je i japanologiju, sinologiju i skandinavistiku. Trenutno je docent i predaje/predavao je poredbenopovijesnu indoeuropsku fonologiju i morfologiju, akcentologiju, sociolingvistiku i svahili.

Osim toga se bavi i dijalektologijom i jezičnom politikom. Za vrijeme i nakon studija se stručno usavršavao na stipendijama u Istanbulu, Beču i Osaki. Objavio je knjige Uvod u indoeuropsku lingvistiku. Pregled jezikâ i poredbena fonologija (2008) i Čiji je jezik? (2011), a u tisku mu je monografija Povijest hrvatske akcentuacije. Fonetika (2014).

Također je napisao i 37 članaka objavljenih u domaćim i inozemnim časopisima, a pokretač je redovite godišnje međunarodne konferencije International Workshop on Balto-Slavic Accentology (IWoBA). Član je Odbora za dijalektologiju Razreda za filološke znanosti HAZU.

Redovno sudjeluje u javnim raspravama o jeziku i politici. Aktivan u brojnim antikapitalističkim skupinama i grupama koje se bore za radnička prava.

1. sjednica Gradskog vijeća po drugi put otkazana zbog nedostatka kvoruma

ponedjeljak , 16.02.2015.



Večeras se po drugi put pokušala održati 1. sjednica Gradskog vijeća u ovom mandatu, i opet neuspješno. Tri SDP-ova vijećnika su već najavila da neće doći, a nisu se pojavili ni vijećnici koalicije HDZ-HSS-HDS. Tako da je u Maloj vijećnici u 19 sati bilo prisutno pet vijećnika Nezavisne liste mladih i po jedan vijećnik HNS-a i HSP-a AS, dakle, ukupno sedam od petnaest, nedovoljno da bi se sjednica održala, pa je predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić sjednicu prekinuo i prije nego je počela. U dvorani su bili prisutni i gradonačelnik Boris Matković i njegov zamjenik Željko Pervan, a sudeći prema izjavama ovoga prvoga nakon sjednice, HDZ će i u buduće raditi Nezavisnoj listi mladih ono što je ona napravila njima prije pet mjeseci - dakle neće dolaziti na sjednice i tako će rušiti kvorum. To međutim ne može trajati vječno, jer do 31. ožujka gradonačelnik mora predložiti Gradski proračun za 2015. godinu. Ako on to ne napravi, biti će automatski smijenjen, a ako ga predloži, smijeniti će ga vijećnici NLM-a, SDP-a i HNS-a.

Uglavnom, Vrgorac je trenutno u bezvlašću.

SDP IZOSTAO, HDZ SRUŠIO KVORUM – Otkazana sjednica Gradskog vijeća Vrgorca

srijeda , 11.02.2015.



Za večeras je bila sazvana 1. sjednica Gradskog vijeća u novom sazivu, ali nije održana. Tri vijećnika SDP-a već su ranije najavila svoj nedolazak ne želeći sudjelovati ni u bilo kojem obliku kohabitacije s gradonačelnikom Borisom Matkovićem. Na sjednicu je tako stiglo pet vijećnika Nezavisne liste mladih, četiri vijećnika koalicije HDZ-HSS-HDS (jedan je bio odsutan), te po jedan vijećnik HNS-a i HSP-a Ante Starčević. Prisutni su bili i gradonačelnik Boris Matković, njegov zamjenik Željko Pervan, tajnik grada Danijel Pervan, pročelnik Ante Gašpar, te predstavnici medija.

U trenutku kada se predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić spremao prozvati vijećnike i utvrditi kvorum potreban za održavanje sjednica, vijećnici koalicije HDZ-HSS-HDS izišli su iz Male vijećnice. Prvo je sjednicu napustio vijećnik Nikša Roso koji je sa sobom povukao i ostale kolege iz koalicije, a sve u konzultaciji s gradonačelnikom Matkovićem. Radilo se očito o planiranoj akciji opstrukcije rada Vijeća i njegova predsjednika. Tijekom prozivke Pranić je utvrdio da se u prostoriji nalazi samo sedam od petnaest vijećnika, ili manje od pola, pa nije imao izbora i otkazao je sjednicu.

Postupak vijećnika HDZ-ove koalicije tek su rijetki očekivali. Njihov uopće boravak u Maloj vijećnici očito je bio s namjerom smišljen kako bi vidjeli hoće li SDP-ovci zaista izostati sa sjednice kako je najavio, a kada se to i dogodilo, oni su također izašli, te tako doveli Nezavisnu listu mladih u vrlo nezgodan položaj. Kako se moglo iščitati iz atmosfere na Vijeću, za odluku o napuštanju sjednice od strane vijećnika koalicije HDZ-HSS-HDS znao je tek uzak krug ljudi u vodstvu HDZ-a, bez konzultacije sa stranačkim strukturama sve tri stranke koje čine ovu koaliciju. Kako se odmah moglo čuti od HDZ-ovaca nakon napuštanja dvorane, oni su ovim željeli održati predavanje iz politike Praniću i Nezavisnoj listi mladih, te to namjeravaju raditi i ubuduće. Predvođeni gradonačelnikom Matkovićem.

Nakon otkazivanja sjednice, predsjednik Vijeća Pranić, kolega mu Ljubomir Erceg te ostali vijećnici Nezavisne liste mladih otvoreno su negodovali navodeći kako su HDZ i SDP u dogovoru, vijećnik HNS-a Roman Tolj bio je vidno uzrujan jer dio njegovih kolega vijećnika neozbiljno shvaća svoju obvezu prema građanima, dok vijećnik HSP-a AS Joze Rakušić nije stigao ni prisegnuti na dužnost vijećnika nakon što je ostavku na tu dužnost dao njegov kolega Ante Mihaljević.

Predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić je najavio da će ponovno pokušati sazvati sjednicu Gradskog vijeća, ali ako HDZ-ova koalicija, te SDP, ostanu pri svojim stavovima, prva slijedeća sjednica koju možemo očekivati biti će ona na kojoj će gradonačelnik Boris Matković predložiti svoj proračun kojega Nezavisna lista mladih, SDP i HNS neće prihvatiti što će dovesti do Matkovićeve smjene i raspuštanja Gradskog vijeća i novih prijevremenih izbora. Igrom na nezavisnost, Nezavisna lista mladih je zapravo zatvorila vrata SDP-u kao svome prirodnom (barem potajnom) savezniku u promjeni dosadašnje vlasti, što je dovelo do toga da će ju do zadnjega trenutka u Vijeću opstruirati HDZ.



O ovoj temi objavljena su četiri priopćenja. Prenosimo ih u nastavku.

U priopćenju predsjednika Gradske organizacije SDP-a Vrgorac stoji slijedeće:
"Večeras se trebala održati 1. sjednica Gradskog vijeća nakon prijevremenih izbora. Gradski odbor SDP-a je već jučer izvijestio javnost i Gradsko vijeće da naši vijećnici neće sudjelovati u radu sjednica jer ne želimo biti u kohabitaciji s gradonačelnikom Borisom Matkovićem, već ga želimo smijeniti.
Kako mi javljaju, večeras su vijećnici HDZ-ove koalicije došli na sjednicu, ali su je prije početka napustili, pa je Vijeće ostalo bez kvoruma i relativni pobjednik izbora Nezavisna lista mladih nije mogla održati sjednicu. Kako već znamo da će naš izostanak Nezavisna lista mladih iskoristiti za neistinite optužbe da surađujemo s HDZ-om, koristim ovu priliku da u ime SDP-a kažem slijedeće:
a) SDP je podržao izbor kandidata Nezavisne liste mladih za dužnost predsjednika Gradskog vijeća, dok HDZ to nije učinio.
b) SDP je prihvatio preuzeti mjesto jednog potpredsjednika Gradskog vijeća i time pokazao konstruktivnost.
c) SDP već neko vrijeme otvoreno ističe da neće sudjelovati u radu ovoga saziva Gradskog vijeća jer ne želimo biti u kohabitaciji s gradonačelnikom Borisom Matkovićem, već ga želimo smijeniti.
d) SDP je pozvao predsjednika Gradskog vijeća Antu Pranića na sinošnju sjednicu Gradskog odbora GO SDP-a Vrgorac da bi u zajedničkoj raspravi pokušali iznaći zajedničko rješenje. Pranić je odbio doći.
e) Pet vijećnika nije osam vijećnika. Nezavisna lista mladih to napokon mora shvatiti. Našu podršku imaju u smjeni gradonačelnika, ali ne u glumljenju demokracije.
f) Prestanite gubiti vrijeme na priču o foteljama, pripremimo se za prijevremene izbore i borbu za stvarne promjene u Vrgorcu.

Predsjednik GO SDP-a Vrgorac
Rade Bobanac, dipl. iur."


Klub vijećnika Nezavisne liste mladih poslao je medijima priopćenje povodom neodržane sjednice Gradskog vijeća. U njemu stoji:
„Prva sjednica Gradskog vijeća Grada Vrgorca trebala se održati 11. veljače 2015. godine u 19 sati. Prije sazivanja sjednice Gradskog vijeća bili smo na razne načine opstruirani od strane gradonačelnika Matkovića prilikom pripremanja radnih materijala za sjednicu. Iako smo željeli sazvati prvu radnu sjednicu 10-ak dana nakon konstituirajuće sjednice zbog gradonačelnikovog opstruiranja prošlo je skoro mjesec dana. Na dnevnom redu sjednice su bile izrazito važne točke za građane Grada Vrgorca, kao što je zaključak o trasi magistralnog plinovoda, akcijski plan energetski održivog razvitka Grada Vrgorca koji je preduvjet između ostalog za sufinanciranje obnove fasada i otvora na obiteljskim kućama, statut dječjeg vrtića itd.
Neposredno prije početka sjednice u gradskoj vijećnici su bili nazočni vijećnici NLM-a, HDZ-HSS-HDS-a, HNS-a i HSP AS. Vijećnici SDP se nisu pojavili u gradskoj vijećnici. Na inzistiranje i nalog gradonačelnika Matkovića minutu prije samog početka sjednice, vijećnici HDZ-HSS-HDS-a napustili su gradsku vijećnicu.
Očito je riječ o planiranom igrokazu vrgoračkog HDZ-a i SDP-a u svrhu opstruiranja rada Gradskog vijeća. Pretpostavljamo da čelnim ljudima tih stranaka nije dobro sijela naša izborna pobjeda. Na mnoge načine nastojali su nas diskreditirati u javnosti nazivajući nas po potrebi „lijevim“ ili „desnim“. Obje političke stranke su prepoznali u Nezavisnoj listi mladih glavnu prijetnju svom političkom opstanku. Ova sjednica je dokazala da ne biraju sredstva i da su se spremni udružiti i čuvati leđa jedni drugima u cilju zadržavanja vlastitih političkih interesa ne mareći za interes građana.
Nakon ove sjednice svim je jasno da je jedina koalicija u gradu ona između HDZ-HSS-HDS-a i SDP-a. Kao što su nama znali spočitavati nakon izborne pobjede da „svaka ptica svome jatu leti“ u ovome slučaju se ne možemo ne složiti s tom tvrdnjom.

Klub vijećnika Nezavisne liste mladih
Ante Pranić, Ivan Franić, Ljubomir Erceg, Ivan Grbavac, Mirko Vuković"


O događajima na neodržanoj sjednici Gradskog vijeća u priopćenju na društvenim mrežama se očitovao i vrgorski HDZ. U priopćenju stoji:
"Obavještavamo članove i simpatizere HDZ-a Vrgorac kako naši izabrani članovi Gradskog vijeća nisu nazočili sjednici Vijeća. Želimo naglasiti kako je HDZ u ovom sazivu Vijeća oporba te ce se tako i ponašati. Žao nam je sto je u skupštinskoj većini,koja je i izabrala predsjednika Vijeća tj. u koaliciji NLM i SDP, došlo do razmirica. Nadamo se kako će iste što prije raščistiti s ciljem sto boljeg funkcioniranja Vijeća. HDZ neće i ne može biti arbitar u sukobima vladajuće koalicije te držati kvorum jednoj od strana za vrijeme sukoba. Vrlo brzo, već prilikom izglasavanja proračuna, biti će obnovljena koalicijska idila između SDP-a i NLM -a. I jedni i drugi jasno su dali do znanja kako ce rušit proračun zajedno, a sve sto ce se događati u međuvremenu je šarada u kojoj nećemo sudjelovati. Kao sto su zajedno rušili prošli saziv tako ce i ovaj do konačnog cilja, apsolutne kontrole nad Gradom. Mi u tome nećemo participirati. Ostajemo oporba do narednih izbora na kojima očekujemo apsolutni trijumf.
Kažu kako je nedolaskom na vijeće oštećen kamenoklesar sa Ravče. A kada su sjedili u kafiću i cerili se dok je padao prošli saziv Vijeća, a trebali su u isto vrijeme biti na sjednici, kada je propadao projekt pršutane Herceg na Ravči tada je bilo "u višem interesu" srušiti Vijeće. Gospodo, mi smo oporba u ovom sazivu Vijeća i tako se ponašamo. Izborom predsjednika Vijeća formirana je većina i svoje koalicijske probleme rješavajte mimo HDZ-a."


Popodne (12. veljače) povjerenik za izbor predsjednika HDZ-a Željko Primorac je medijima odaslao službeno stranačko priopćenje o krizi u Gradskom vijeću. U priopćenju stoji:
"Poštovani, zbog interesa javnosti, ali i zbog činjenice da smo oklevetani te da je o nama neistinito izvještavano molimo Vas da ovo priopćenje prenesete u cijelosti. Želimo istaknuti nekoliko stvari u vezi sa ne održavanjem sjednice GV grada Vrgorca. Kao prvo Hrvatska demokratska zajednica u aktualnom sazivu gradskog Vijeća ima 5 vijećnika, za skupštinsku većinu potrebno je 8 izabranih vijećnika. U svim demokratskim društvima skupštinska većina se formira izborom predsjednika Vijeća, odnosno Skupštine. U slučaju Vrgorca, nakon izvanrednih izbora za Gradsko vijeće skupštinsku većinu su formirali SDP-HNS i tzv. Nezavisna lista mladih. Njihovim glasovima izabran je i predsjednik Vijeća dok je HDZ bio, zbog korektnosti prema relativnim izbornim pobjednicima, NLM-u, suzdržan. Nakon formiranja skupštinske većine, nova vlast je dala zajedničke izjave kako je sljedeći korak u njihovu političkom djelovanju zajedničko rušenje proračuna, a time i HDZ-ova gradonačelnika. To također poštujemo, jer je dio dopuštene političke strategije. Međutim, izgleda kako je u međuvremenu između skupštinske većine došlo do trzavica oko prvenstva u koaliciji. SDP je svoj podršku izboru predsjednika Vijeća odlučio naplatiti formalnom objavom koalicije s Nezavisnom listom mladih. U vodstvu NLM-a su procijenili kako im formalna objava ne ide na ruku pa su istu inicijativu odbili. SDP tada odbija doći na sjednicu Vijeća. Na sjednicu su zaista i došli izabrani vijećnici HDZ-a, ali su je napustili kada su vidjeli da skupštinska većina nije došla u svom punom sastavu. To je naše demokratsko političko pravo kao oporbe koje smo i iskoristili. Na nama, kao oporbi, što ćemo i ostati do narednih izbora, nije da brinemo o skupštinskoj većini vladajućih. Politička nepismenost vodećih ljudi NLM-a, prema čijim izjavama bi mi apriori trebali podržavati svaki njihov prijedlog pa im biti i rezerva za održavanje kvoruma, dovoljno govori o njihovim sposobnostima. No, zbog interesa Vrgorca i stabilnosti političkog sustava u gradu sigurni smo kako će skupštinska većina vrlo brzo pronaći zajednički jezik. Na koncu, oni se svi poznaju do jučer su svi bili članovi SDP-a ili su ga podržavali.
U ime povjerenstva Hrvatske demokratske zajednice za grad Vrgorac
Željko Primorac"

ANTE PRANIĆ: SDP-ovi navodi o kohabitaciji s gradonačelnikom i glumljenju demokracije su neozbiljni!



Zaprimili smo odgovor predsjednika Gradskog vijeća Ante Pranića na Zaključak Gradskog odbora Gradske organizacije SDP-a Vrgorac. Prenosimo ga u nastavku teksta u cijelosti.

Danas bi trebao dobiti dopis (objavljen na stranicima Vrgoračkih novinama) kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Vrgorca od strane Gradskog odbora SDP-a Vrgorac uz molbu da isti dostavim svim gradskim vijećnicima. Prije svega želim naglasti rečenicu koju sam izjavio u trenutku konstituiranja Gradskog vijeća: „U svom radu želim biti predsjednik svih izabranih vijećnika i djelovati u skladu s Poslovnikom i Statutom Grada Vrgorca“. Dopis je naslovljen kao zaključak Gradskog odbora SDP-a. Zaključak nije naslovljen u ime formiranog kluba vijećnika SDP-a niti u ime vijećnika izabranih s liste SDP-a, već zapravo predstavlja pamflet naslovljen na tijelo političke stranke pa nemam obavezu dostaviti ga kao takvog preostalim izabranim vijećnicima s drugih lista jer bi time kršio Poslovnik i Statut Grada Vrgorca. Da je kojim slučajem zaključak potpisan u ime izabranih vijećnika ili u ime kluba vijećnika, dostavio bih zaključak svim drugim vijećnicima u skladu s Poslovnikom GV. Žalosti me činjenica da ovaj dopis pokazuje elementarno nepoznavanje pravne procedure upućivanja dopisa predsjedniku Gradskog vijeća od strane predsjednika SDP-a Vrgorac koji je ujedno po zanimanju pravnik.

Po Ustavu Republike Hrvatske Gradsko vijeće je najveće predstavničko tijelo građana, a gradski vijećnici su izabrani predstavnici građana koji imaju pravo biranja na lokalnim izborima. Svi mi gradski vijećnici morali smo dati vijećničku prisegu na konstituirajućoj sjednici prije nego smo postali vijećnici. U njoj samo prisegnuli svojom čašću da ćemo dužnost člana Gradskog vijeća Grada Vrgorca obnašati savjesno i odgovorno, u skladu sa zakonskim propisima te da ćemo u svom radu poštivati pravni poredak u cilju zauzimanja za svekoliki napredak Grada Vrgorca.

Pravo svakog vijećnika je biti nazočan ili odsutan na sjednici Gradskog vijeća. Izabrani vijećnici SDP-a odlučili su ne dolaziti na sjednice Gradskog vijeća. Očito je to njihov način poimanja savjesnog i odgovornog ponašanja i rada za svekoliki napredak Grada Vrgorca. Žao mi što građani Grada Vrgorca koji su dali povjerenje listi SDP-a na prošlim prijevremenim izborima neće biti uključeni u rad Grada preko svojih predstavnika – izabranih vijećnika SDP-a. Žao mi je što vijećnici SDP-a zbog svoga nedolaska neće moći braniti interese i zastupati građane Vrgorca u Gradskom vijeću. Žao mi je što me postupak nedolaska vijećnika SDP-a na sjednice Gradskog vijeća navodi na zaključak da je glas građana dat SDP-u na prošlim izborima zapravo bačen glas.

Gradonačelnik Matković je trenutni gradonačelnik Grada Vrgorca. Poslovnik i Statut Grada Vrgorca jasno definira odnose Gradskog vijeća s funkcijom gradonačelnika. Govoriti o kohabitaciji i glumljenju demokracije su krajnje neozbiljni navodi predsjednika vrgoračkog SDP-a koji očito ima osobne amozitete prema trenutnom gradonačelniku. Kao predsjednik Gradskog vijeća ne mislim dopuštati da se preko institucije Gradskog vijeća lome koplja između gosp. Bobanca i gosp. Matkovića i time narušava dignitet Vijeća. Predlažem da to rade u drugim pravosudnim institucijama Republike Hrvatske. Imaju iskustva.
Na današnjoj sjednici od 11 točaka dnevnog reda, četiri točke predlaže gradonačelnik Matković, tri točke predlaže predsjednik Gradskog vijeća, jednu točku predlaže Odbor za izbor i imenovanje u kojem većinu imaju vijećnici NLM-a, a jednu točku predlaže klub vijećnika NLM-a. Govoriti da većinu točaka predlaže gradonačelnik je laž ili paušalno čitanje dostavljenih radnih materijala. Vijećnici SDP-a mogli su iskoristiti zakonsku mogućnost podnošenja Prijedloga akta za određenu problematiku, ali očito to nisu učinili. Ako ne znaju kako da to urade ovim putem ih upućujem na članke 59, 60, 61, 62, 63, 64 i 65 Poslovnika Gradskog vijeća Grada Vrgorca koji opisuje Pokretanje postupka donošenja akta. Posebno želim naglasiti da PRIJEDLOG ZA DONOŠENJE AKTA MORA SADRŽAVATI PRAVNI TEMELJ ZA DONOŠENJE AKTA I TEKST PRIJEDLOGA AKTA S OBRAZLOŽENJEM. Zašto to naglašavam? Zato što mnogi SDP-ovi „prijedlozi“ koji se navode u dopisu nisu pravno mogući. Na sjednicama Gradskog vijeća može se raspravljati o prijedlozima koji su dostavljeni predsjedniku vijeća. Molio bih da gosp. Bobanca javnosti konačno kaže zavedenu klasu i urbrojeve prijedloga navedenih u dopisu jer nikada nisam vidio te prijedloge na stolu kao vijećnik NLM-a u prošlom sazivu Gradskog vijeća. Možda su protokolarnom greškom izgubljeni ili pak nikada nisu dostavljeni. Klasa i urbroj služe da se konačno riješi ta enigma.

Na kraju se želim osvrnuti na navode da sam bio pozvan na sjednicu Gradskog odbora SDP-a. Da, jučer sam bio pozvan od strane predsjednika SDP-a, gosp. Bobanca. U telefonskom razgovoru sam objasnio da kao predsjednik Gradskog vijeća nemam šta raditi na radnim sastancima u prostorijama političkih stranaka, a kao vijećnik NLM-a ne želim ulaziti u nikakve političke razgovore ni sa jednom političkom strankom ako nije riječ isključivo o konkretnom projektu u interesu Vrgorca jer bi time krišio osnovni postulat i dato obećanje biračim, a to je NEZAVISNOST. Nezavisni smo izabrani, nezavisni ostajemo, pa taman to značilo moju smjenu na jednom od budućih vijeća.

Ovim putem želim podsjetiti predsjednika vrgoračkog SDP-a da je ujedno jedan od dva podpredsjednika Gradskog vijeća. Ako gosp. Bobanac ne želi sudjelovati u radu vijeća, odnosno kako on kaže „kohabitirati“ sa gradonačelnikom Matkoviće, neznam zašto je prihvaćao ulogu potpredsjednika Gradskog vijeća na konstituirajućoj sjednici.

U cijeloj ovoj priči jedno je sigurno. Potvrđena je priča da Nezavisna lista mladih nije u nikakvim koalicijama, a točke na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća govore o našem radu. Demagogiju i lažne navode prepuštamo drugima.
Sjednica Gradskog vijeća je po rasporedu u 19:00.

Predsjednik Gradskog vijeća
Ante Pranić, mag.ing.aedif.

SDP Vrgorac: Na sjednicu Gradskog vijeća doći ćemo samo kada se bude raspravljalo o smjeni gradonačelnika Matkovića!

utorak , 10.02.2015.



Gradski odbor Gradske organizacije SDP-a Vrgorac održao je večeras sjednicu i tom prilikom odaslao predsjedniku Gradskog vijeća Vrgorca Anti Praniću i medijima Zaključak toga odbora. Pritom je od Pranića zatraženo da isti pročita na Gradskom vijeću i kopiju preda svakom vijećniku. U nastavku prenosimo tekst Zaključka:

ZAKLJUČAK GRADSKOG ODBORA GO SDP-a Vrgorac
sa sjednice održane 10. veljače 2015. godine


Gradski odbor Gradske organizacije SDP-a Vrgorac raspravljao je na svojoj sjednici od 10. veljače o stavu stranke po pitanju sudjelovanja naših vijećnika na sjednicama Gradskog vijeća Vrgorca u trenutnom sazivu. Gradski odbor je tom prilikom potvrdio raniji stav stranačkog vodstva da vijećnici SDP-a Rade Bobanac, Robert Rešetar i Davor Barbir ne sudjeluju u radu Gradskog vijeća.

Uz svo dužno poštovanje prema kolegama iz Gradskog vijeća i njihovim planovima vezanima za rad tih tijela, ističemo kako je SDP u izbornoj kampanji građanima Vrgorca obećao da će se do kraja zalagati za promjenu dosadašnje vladajuće politike u Vrgorcu, a koja je naš grad dovela na koljena. Prema tome, nećemo ni u kakvom kojem obliku djelovati u kohabitaciji s gradonačelnikom Borisom Matkovićem i tako glumiti demokraciju, već se zalagati za njegovu trenutnu smjenu neizglasavanjem Gradskog proračuna, koji će, ne sumnjamo, biti identičan onima od prošlih godina, a čije rezultate danas vidimo na terenu, a vidjeli smo ih i ranije.

Od naše odluke o nedolasku na Vijeće mogu postojati iznimke, odnosno, u radu Vijeća sudjelovati ćemo samo u slučaju rasprave o nekoj temi od vitalnog i hitnog značaja za naš grad, a da mi kao Gradsko vijeće možemo na nju utjecati svojim glasovima. Pojedine kolege se ponašanju kao da su izbori u prosincu bili početak četverogodišnjeg mandata, a ne tek prvi korak u uvođenju promjena u naš grad, a koje će se potvrditi tek održavanjem novih prijevremenih izbora. Kada do tih promjena dođe, onda ćemo o njima razgovarati, ali dok je Matković tu, nemamo o čemu pričati.

Iz dnevnog reda 1. sjednice Gradskog vijeća proistječe da su većina točaka gradonačelnikovi prijedlozi, pa se onda postavlja pitanje čemu su služili prijevremeni lokalni izbori ako ćemo opet raditi po starom?

Što se tiče prijedloga za smanjenjem naknada vijećnicima, Gradski odbor GO SDP-a Vrgorac jednoglasno je podržao taj prijedlog Predsjednika Gradskog vijeća, iako o njemu nećemo biti u prilici glasovati. Štoviše, u slijedećem mandatu ćemo predložiti da se novac od vijećničkih naknada direktno preusmjeri za potrebe socijalnih davanja materijalno najsiromašnijim građanima te Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama „Osmijeh“, a ne da novac od tih naknada završi u obliku plaća gradskih uhljeba čiji nas nerad već košta milijune. Zapravo, donošenje ove odluke u trenutku dok traje privremeno financiranje je kontraproduktivna i populistička mjera, jer novac od naknada ne možemo preusmjeriti u socijalna i druga davanja.

Također, u prošlom mandatu smo se protivili smanjivanju samo vijećničkih naknada, već smo zatražili da se u paketu smanje i plaće gradonačelnika i njegova zamjenika za 30 posto, da se ukine plaćeno radno mjesto gradonačelnikova savjetnika, te srazmjerno smanje plaće ostalima, i to 20 posto svima koji imaju plaću veću od 7000 kuna, 10 posto onima s plaćom između 5000 i 7000 kuna, te 5 posto onima koji imaju plaću ispod 5000 kuna. Također, tome mora prethoditi sistematizacija gradske uprave, spajanje određenih službi i drugi potezi koji će imati za cilj stavljanje gradske uprave u funkciju službe građana, posebno poduzetnika i poljoprivrednika. Ovako više ne može. Ili će doći do promjena, ili će Grad bankrotirati.

Koristimo priliku pozvati gradonačelnika Borisa Matkovića da konačno predloži Proračun Grada Vrgorca za 2015. godinu, da ne čeka zadnji rok 31. ožujka, te da konačno prekinemo ovu agoniju Grada i pokušamo spasiti financije naše lokalne samouprave dok je to još moguće.

Na sjednicu Gradskog odbora naše stranke bio je pozvan i predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić kako bi mu vodstvo stranke i članovi Glavnog odbora na licu mjesta prenijeli svoje stavove, te da bi se u konstruktivnoj raspravi istaknula i možebitna druga rješenja. Međutim, Pranić je svoj dolazak odbio, zbog čega nam je žao.

I na kraju pozivamo kolege da se ostavimo podjela funkcija i fotelja, već se pozabavimo budućnošću, borbom za promjenu politike koja nas je dovela u ovo stanje. Sustav moramo mijenjati iz temelja ako želimo spasiti Vrgorac od općeg rasula.

U ime Gradskog odbora GO SDP-a Vrgorac
Predsjednik Rade Bobanac, dipl. iur.

PRIJEDLOG Autore diplomskih, doktorskih i drugih znanstvenih radova o Vrgorcu novčano nagradimo!

nedjelja , 08.02.2015.



Krajem prošle godine u našemu gradu je dosta nezapaženo prošla hvalevrijedna inicijativa omiškog gradonačelnika Ivana Kovačića o tome da će Grad Omiš s 1.500 kuna nagraditi autora svakoga diplomskog rada koji se tiče stanovništva, prostora, materijalnih dobara, događaja i drugih društveno-gospodarskih faktora vezanih za taj grad. Svaki doktorski rad koji se tiče Omiša Kovačić je odlučio nagraditi s 3.000 kuna.
Ova odluka je donesena uz već postojeću o stipendiranju studenata, čime je ona bila dodatna nadgradnja koja ima za cilj podržati znanstveni rad mladih Omišana čiji će rezultati gradu biti dostupni na vrlo jednostavan način.
Vrgorac bi trebao krenuti stopama Omiša po tome pitanju, pa sam odlučio omišku inicijativu nadopuniti svojim prijedlozima za koje smatram da su vrlo lako provedivi. Cilj vrgorske inicijative bio bi akumulacija znanstvenih znanja o našemu gradu iz pera domaćih autora, poticanje znanstvenoga rada koji je trenutno na vrlo niskoj razini, a sve sa ciljem da bude na korist gradskoj upravi i cijeloj javnosti. Neka ovi prijedlozi budu početak otvorene rasprave. Ne moraju svi biti prihvaćeni, mogu se korigirati i nadopuniti, ali odluku bi trebalo donijeti.

Dakle predlažem slijedeće:

1. Grad Vrgorac svaki će diplomski rad koji se u cijelosti tiče Vrgorca (geografski okvir: Vrgorska krajina) nagraditi s 2.000 kuna.

2. Grad Vrgorac će svaki doktorski rad koji se u cijelosti tiče Vrgorca (geografski okvir: Vrgorska krajina) nagraditi s 15.000 kuna.

3. Grad Vrgorac svaki će znanstveni rad objavljen u domaćem ili stranom znanstvenom časopisu ili zborniku, a koji se u cijelosti tiče Vrgorca (geografski okvir: Vrgorska krajina) veličine do 15 stranica nagraditi s 2.500 kuna, a rad s više od 15 stranica s 3.500 kuna. Domaći časopisi moraju biti s liste dostupnih na Portalu znanstvenih članaka Republike Hrvatske (HRČAK), a strani na sličnim listama u svojim državama.

4. Termin „rad koji se u cijelosti tiče Vrgorca“ znači da se u naslovu rada mora nalaziti Vrgorac ili neki drugi toponim iz ovoga kraja, a teme koje se tiče Vrgorca (geografski okvir: Vrgorska krajina) moraju se protezati kroz najmanje 80% poglavlja u radu. Dakle, termin se ne odnosi samo na spomen Vrgorca ili nekog drugog vrgorskog toponima, već znanstveno razmatranje procesa i pojava unutar geografskog okvira Vrgorska krajina.

5. Diplomski, doktorski i drugi znanstveni radovi mogu biti iz svih znanstvenih područja, od društvenih i humanističkih, preko prirodnih znanosti i drugih.

6. Novčane nagrade za radove isplaćivati će se i retroaktivno, i to svim autorima koji su ih objavili najranije od 1. siječnja 2010. godine naovamo.

7. Ova odluka neće se odnositi na objavljene knjige koje se tiču Vrgorca, jer u Gradskom proračunu već postoji stavka o novčanoj pomoći za izdavanje knjiga.

8. Ukoliko se objavi zbornik s radovima o Vrgorcu, nagradu u iznosu određenom za znanstveni rad s više od 15 stranica, dobiti će urednik izdanja.

9. Svaki zainteresirani diplomant, doktorant i drugi znanstvenik ispuniti će za to propisani formular (koji će prethodno izraditi gradske službe i postaviti na internetsku stranicu Grada Vrgorca) uz koji će dostaviti potvrdu o datumu obrane ili objave rada, kopiju diplome (ona ne mora biti ovjerena, radi uštede), te dva uvezana primjerka svoga rada ukoliko se radi o diplomskom ili doktorskom radu, odnosno dva separata ukoliko se radi o znanstvenom radu objavljenom u znanstvenom časopisu ili zborniku. Uz to, biti će potrebno dostaviti primjerak rada u elektronskom obliku na dva CD-a.

10. Novčanu nagradu može zatražiti svaki zainteresirani državljanin Republike Hrvatske, bez obzira ima li prebivalište na području Grada Vrgorca ili ne. Moguće je ovu odluku proširiti i na strane državljane.

11. Sve zahtjeve za novčanom pomoći razmatrati će posebno Povjerenstvo za dodjelu novčanih nagrada za znanstvene radove sastavljeno od pet članova koje imenuje Gradsko vijeće na mandat od četiri godine. Gradsko vijeće može prije izbora članova objaviti Javni poziv mogućim kandidatima da se jave i dostave svoje biografije, kako bi lakše moglo donijeti odluku o sastavu povjerenstva. Uvjet za izbor njegovih članova mora biti visoka stručna sprema kandidata iz bilo kojega znanstvenog područja, a najmanje tri člana moraju imati prebivalište na području Grada Vrgorca, te pokazati društvenu aktivnost u našemu gradu. Dva člana ne moraju imati prebivalište na području Grada Vrgorca, ali bilo bi poželjno da su podrijetlom iz Vrgorske krajine, ukoliko je to moguće.

12. Gradsko vijeće donosi i Pravilnik o radu Povjerenstva za dodjelu novčanih nagrada za znanstvene radove.

13. Iako će Povjerenstvo za dodjelu novčanih nagrada za znanstvene radove biti osnovano od strane Gradskoga vijeća, ono nakon osnivanja mora biti autonomno tijelo, neovisno o odlukama gradonačelnika i Gradskog vijeća u poslovima koja su mu zadana Pravilnikom o radu.

14. Povjerenstvo za dodjelu novčanih nagrada za znanstvene radove donosi poseban pravilnik s kriterijima za ocjenu znanstvenih radova, a bilo bi poželjno da taj pravilnik ima što je više moguće matematički izmjerljivih elemenata (bodovanje).

15. Povjerenstvo za dodjelu novčanih nagrada za znanstvene radove izabrati će svoga predsjednika i njegova zamjenika koji će biti zaduženi za sazivanje sjednica Povjerenstva i tehničku organizaciju sjednica u suradnji s gradskim službama. Predsjednik i zamjenik mogu se mijenjati nakon pola mandata. Povjerenstvo će se sastajati po potrebi.

16. Kako djelovanje Povjerenstva za dodjelu novčanih sredstava za znanstvene radove iziskuje opsežan intelektualni rad, njegovi članovi će po sjednici biti nagrađeni s 500 kuna, za što će gradonačelnik i Gradsko vijeće osigurati sredstva u posebnoj stavci u Proračunu Grada Vrgorca.

17. Na jednoj sjednici Povjerenstva za dodjelu novčanih sredstava za znanstvene radove raspravlja se o svim radovima koji su pristigli u prethodnom razdoblju, a od pristizanja jednoga zahtjeva do održavanja sjednice može proteći najviše 60 dana.

18. Član Povjerenstva za dodjelu novčanih sredstava za znanstvene radove ne može biti osoba kojoj je odlukom bilo koje obrazovne institucije ili suda dokazano plagiranje znanstvenih radova, niti smije biti sudski kažnjavana.

19. Ukoliko je član Povjerenstva za dodjelu novčanih sredstava za znanstvene radove u obiteljskim odnosima s podnositeljem zahtjeva za novčanom nagradom za znanstveni rad, taj se član Povjerenstva isključuje iz rasprava i glasovanja o tom radu.

20. Povjerenstvo za dodjelu novčanih sredstava za znanstvene radove ima pravo staviti ad acta svaki zahtjev za novčanom nagradom podnositeljima koji su optuženi za plagiranje toga znanstvenoga rada, i to sve do okončanja postupka od strane obrazovnih institucija ili suda. Ukoliko se utvrdi plagiranje rada, o njemu Povjerenstvo neće raspravljati, a time ni dodjeljivati novčanu nagradu.

21. Svaki podnositelj zahtjeva ima pravo podnijeti žalbu na odluku Povjerenstva za dodjelu novčanih nagrada za znanstvene radove, o kojoj u roku 30 dana konačni sud donosi Odbor Gradskog vijeća za društvene djelatnosti.

22. Ista osoba ne može istovremeno biti član Povjerenstva za dodjelu novčanih nagrada za znanstvene radove i Odbora Gradskog vijeća za društvene djelatnosti.

23. Gradska knjižnica Vrgorac biti će posebnom odlukom Gradskog vijeća obvezna čuvati spomenute radove i stvoriti adekvatnu bazu podataka sa signaturama radova i primjercima u elektronskom obliku koji će članovima knjižnice biti dostupni biti za čitanje i pregledavanje. Ravnatelj Gradske knjižnice u svojemu godišnjem izvještaju o radu Gradskom vijeću morati će se referirati i o stanju toga dijela fundusa.

24. Svaki autor koji je objavio rad prije 1. siječnja 2010. godine ima ga pravo besplatno dostaviti Gradskoj knjižnici, te će isti postati dio spomenutog fundusa i baze podataka znanstvenih radova.

25. Odluku o novčanom nagrađivanju autora, Gradsko vijeće će nakon donošenja dostaviti svim visokoobrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

Vrgorčani peticijom žele požuriti izradu zemljišne knjige u katastarskoj općini Dusina

četvrtak , 05.02.2015.



Kako animirati nadležne službe Općinskoga suda u Metkoviću da prionu dovršetku ozbiljnoga posla započetoga na izradi zemljišne knjige KO Dusina sa cca 25 000 parcela na površini od 3300 hektara, u naseljima Podprolog, Veliki Prolog, Dusina, Umčane, Draževitići i Vina? Tim su se pitanjem bavili sudionici sastanka održanoga u Dusini, što su ga inicirali vijećnici Nezavisne liste mladih i Ante Pranić, predsjednik Gradskoga vijeća Vrgorac. Iako su, kako doznajemo, organizatori o temi održavanja skupa uputili poziv svim medijima, nitko izuzev izvjestitelja Vrgoračkih novina nije se pojavio. Privukao je skup, međutim, šezdesetak sudionika, koji su kao i brojni ostali vlasnici zemljišnih parcela, zainteresirani da se taj za njih prevažan dokument dovrši i postane stvarnom slikom vlasničkoga stanja, kako bi napokon mogao postati punovažan i biti korišten u višeznačne svrhe. Riječ je o dokumentu za kojega je nakon što je još 2003. godine bio poguran od DGU PUK Split Ispostave Vrgorac i stalnoga držanja na vatri prioriteta, tri godine kasnije i započeo postupak izmjere s trajanjem do prosinca 2011. godine, nakon čega je zapravo prekriven prašinom Općinskoga suda u Metkoviću ostao zaboravljen.

ANTE PRANIĆ: Peticiju ću osobno odnijeti u metkovski sud

- Valja se ujedinit i potpisat peticiju. Volio bih da sadrži što veći broj potpisnika kako bi dobila na težini i tim ćemo načinom tražit rješenje ovoga problema, rekao je Ante Pranić, u uvodnome slovu, stavljajući se u ulogu pokretača ove akcije. Obećao je da će peticiju osobno odnijeti u Općinski sud u Metkoviću, kojega smatra najviše odgovornim za neobavljanje posla na izradi zemljišne knjige za KO Dusina. Time se ujedno želi dati do znanja i Ministarstvu pravosuđa da je odgovorno i da se treba zauzeti za ovo pitanje. Općinski sud u Metkoviću, nakon što je Općinski sud u Vrgorcu ukinut i prestao radom, a ovaj preuzeo njegove dotadašnje obaveze, nije se stavio u službu dovršenja ovoga dokumenta nego je za prioritete uzeo rješavanje zemljišno-vlasničkih pitanja na svome području. Mi smo za njih građani drugoga reda i stoga je sud u Metkoviću pitanje izrade zemljišne knjige KO Dusina stavio po strani. To se treba izmijenit i to odmah, rečeno je na sastanku.

SANJA MARŠIĆ: Cijelo vrijeme požurujem nastavak posla na izradi zemljišne knjige

Sanja Maršić, voditeljica Ureda za katastar u Vrgorcu, čijom je zaslugom između ostalih i došlo do uvrštenja izrade zemljišne knjige KO Dusina u program Državne geodetske uprave, upoznala je prisutne sa svim radnjama koje su se odvijale na izradi zemljišne knjige i njihovom dinamikom. Ocijenjeno je nedopustivim da je sve stalo. Kada je postupak izmjere završen, istoga dana o tome obaviješteni su Ministarstvo pravosuđa, Grad Vrgorac i Općinski sud u Metkoviću i poslije toga se ništa nije događalo. - Izmjera je koštala blizu 10 milijuna kuna od čega je trošak sa 75 posto novca financirala Državna geodetska uprava te Grad Vrgorac, dok građane to nije stajalo ništa. I osobno sam sugerirala svima da s ovim poslom valja nastaviti, ali nažalost to se nije dogodilo. Time gubite mnogo, jer ne možete koristit pravo na poticaje, podizat kredite za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, okrupnjivat posjede i na koncu niti legalizirat objekte ili aplicirat za sredstva različitih fondova, istaknula je Sanja Maršić.



Grad treba imenovati povjerenika

Kako se doznaje, odluku o nastavku izrade zemljišne knjige donosi ministar pravosuđa, ali tek na prijedlog Općinskog suda u Metkoviću, koji treba imenovati suca u svrhu, otpočinjanja stručnim rječnikom kazano, postupka izlaganja čime se paralelno utvrđuje i pitanje vlasništva. Ujedno i Grad Vrgorac treba imenovati povjerenika za to područje koji je upućen u stanje na terenu, pa to sve treba koordinirati Sud. Također treba osigurati i stanovita novčana sredstva, a vlasnici su uvjereni da to neće iziskivati izvanredan trošak i da ga sud može sam podnijeti iz svojih troškova. U suprotnome, kako je to predložio u svome izlaganju Ivan Šalinović, neka Grad Vrgorac za to osigura novce iz svoga proračuna.

Zemljišnik nepotrebno premješten u Metković

Ovom prigodom izraženo je nezadovoljstvo građana zbog preseljenja zemljišnika iz Vrgorca u Metković, za što ne vide opravdanoga razloga. Tim više što je prostor u kojemu je smješten arhiv zemljišnika u Metkoviću neadekvatan i ne odgovara propisanim uvjetima smještaja, kao ni uvjetima koje treba ispunjavati prostor za rad djelatnika. Stoga je zatraženo da se nađe načina za povrat zemljišnika u Vrgorac, gdje postoje izvanredni uvjeti s obzirom na novoizgrađenu zgradu suda, što bi olakšalo posao građanima s ovoga područja. Uz ovo, treba znati da je zemljišnik preseljen bez ikakve službene odluke nadležnih tijela, pa i to opravdava zahtjev građana.

O trasi plinovoda vlasnike zemalja na trasi se ništa nije pitalo

Otvorilo se i pitanje trase budućega plinovoda, koje, kako tvrde građani, nije provedeno sukladno postupku javne prezentacije. Naime, sami Dusinci, ali i drugi nazočni na ovome skupu, ističu da se o trasi kojim će proći plinovod njih kao vlasnike ništa nije pitalo, niti su o tome bilo što obaviješteni a to isto svjedoče i njihovi mjesni predstavnici. I u vezi s ovim problemom planiraju prikupiti potpise za peticiju koju će uputiti Splitsko-dalmatinskoj županiji i ujedno tražiti izmjenu prostornoga plana, kako ih plinovod ne bi dodatno ograničio u razvoju, uz već ono negativno što im je donijela trasa autoceste A1. Poduzet će kažu i druge mjere bude li trebalo, poput tehničkih barikada, a solidarizirati će se i u odbijanju potpisa ugovora o obeštećenju, ukoliko do toga dođe.

I gornji kraj se zainteresirao za priču o zemljišnoj knjizi u KO Dusina

Zadovoljstvo što je napokon netko pokazao želju, a i volju da se nastavak aktivnosti na izradi zemljišne knjige KO Dusina pokrene s mrtve točke, uz brojne vlasnike parcela iz tzv. donjega kraja, dijele i vlasnici posjeda iz „gornjega kraja“. Dobro će im doći sređivanje vlasništva nad nekretninama poznatim po nazivima predjela na kojima jesu, kao npr. kozičke zemlje, Maršića bad, Jovuše, Majstrovuše i druge. A, mnogim mještanima zapadnih dijelova Vrgorske krajine važno je pitanje povrata zemalja koje su im oduzete u Vrgorskom polju tijekom nacionalizacije nakon Drugog svjetskog rata.

A Vrgorka?

Kroz razgovor s nekim građanima doznali smo da su očekivali da će bar netko spomenuti i pitanje trenutnoga položaja vinarije „Vrgorka“, koja se navodno suočava s ozbiljnim poteškoćama u poslovanju. Ako ne daj Bože dođe u pitanje njen opstanak, u pitanju je i opstanak brojnih obitelji i ljudi s ovoga područja, pa bi i tome trebalo posvetiti potrebnu pažnju. A, o tome nitko ništa, rekao mi je jedan od sugovornika. Razumjeli smo da je i ovo pitanje upućeno odgovornima u gradskoj vlasti, kako bi se njime pozabavili.

HDZ: Državna vlast je kriva za problem s katastarskom općinom Dusina

Oporbeni HDZ u Vrgorcu podržao je peticiju vezanu za K.O. Dusina i pozvao svoje članove i simpatizere da ju potpišu.
- HDZ-ova vlada još prije 4 godine u suradnji sa SD županijom i gradom Vrgorcem utrošila čak 9.5 milijuna kuna na zemljišnu izmjeru u spomenutoj K.O. Promjenom vlade u Banskim dvorima zaustavljen je i ovaj, kao i mnogi drugi projekti od vitalnog značaja za Vrgorac. Naime, ministarstvo nije odredilo suca koji bi bio zadužen za formiranje zemljišne knjige. Ne želimo vjerovati kako Nezavisna lista problem stanovnika na prostoru K.O. Dusina koristi u predizborne svrhe jer je navedeni problem od životne važnosti za naše sugrađane, ističu u priopćenju HDZ-a.

RADE BOBANAC: Grad Vrgorac nije organizirao sastanak sa Sudom u Metkoviću u vezi osnivanja KO Dusina

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Rade Bobanac komentirao je na društvenim mrežama ponovno aktualiziranu priču o katastarskoj općini Dusina, a o kojoj je raspravu njegova stranka lani inicirala na Gradskom vijeću. Bobanac je kontaktirao Općinski sud u Metkoviću i Ministarstvo pravosuđa tražeći da mu se objasni kašnjenje projekta izrade zemljišne knjige.
- Iz suda mi kažu kako Grad Vrgorac nije organizirao niti jedan sastanak na temu osnivanja katastarske općine Dusina s Općinskim sudom u Metkoviću. Za razliku od Grada Vrgorca predstavnici drugih gradova i općina u dolini Neretve su održali sastanke s predstavnicima Općinskog suda u Metkoviću koji je koordinirao dalje s Ministarstvom pravosuđa aktivnosti oko obnove ili osnivanja zemljišnih knjiga na prioritetnim područjima koja su se kao takva ukazala temeljem činjenica iznesenih od strane predstavnika tih gradova/općina. Novija praksa je pokazala da se ide u osnivanje ili obnovu zemljišnih knjiga tek ako lokalna samouprava pokaže volju, a onda i spremnost za sufinanciranje troškova osnivanja/obnove, ističe Bobanac.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>