Gradonačelniče Petrov, Vrgorac nikada neće biti dio metkovske samouprave!

srijeda , 18.03.2015.



Metkovski gradonačelnik Božo Petrov zatražio je ovih dana posebne registracijske pločice za Metković. Portal Dubrovniknet o toj temi donosi slijedeći tekst:

Nakon što je u siječnju 2014. Grad Metković sudjelovao u javnoj raspravi koju je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova RH, a riječ je bila o uvođenju novih registracijskih pločica na vozilima, te nakon što godinu dana u Grad iz Ministarstva nije stigao nikakav odgovor, gradonačelnik Metkovića Božo Petrov je ponovno Ministarstvu poslao prijedlog za uvođenjem registracijskoga područja Metković i registarske pločice oznake MT.
Valjanih razloga za uvođenje registracijskog područja Metković i s tim u svezi registarskih pločica je više.
Ako se kao kriterij uzme broj registriranih vozila, onda Metković spada u kategoriju sa više od 10.000 registriranih vozila (kod Policijske postaje Metković broj registriranih vozila na dan 31.prosinca.2013.g. iznosi 10.449), što govori u prilog ustanovljenja registracijskog područja Metković.
Metković je po broju stanovnika šesti grad u Dalmaciji, kao naselje broji 15.329 stanovnika, a Grad Metković kao jedinica lokalne samouprave broji 16.788 stanovnika. Kao središtu Neretve gravitiraju mu i Grad Opuzen, Općina Slivno, Općina Zažablje, Općina Kula Norinska koji su i teritorijalno bili u Općini Metković do 1993. godine.
Nadalje tu je i Grad Ploče sa 10.135 stanovnika i Grad Vrgorac sa 6.572 stanovnika, koji su odredenim organizacijskim oblicima već vezani za Metković.
Naime, Metković kao najveće naselje u Neretvi je i sudsko središte za gradove: Metković, Opuzen, Ploče, Vrgorac i općine: Kula Norinska, Slivno, Pojezerje, Zažablje, odnosno Općinski sud u Metkoviću je nadležan za područje navedenih gradova i općina, isto tako i Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je nadležno za područje istih gradova i općina.
Prekršajni sud je takoder sa sjedištem u Metkoviću sa stalnim službama u Pločama i Vrgorcu. Nadalje Metković je upravno, obrazovno, kulturno, sportsko, gospodarsko središte ovog dijela Dalmacije, kojem iz različitih razloga gravitiraju stanovnici navedenih gradova i općina.
Slijedom navedenog za očekivati je da će Metković biti sjedište i drugih službi za područja općina i gradova koja su navedena.
Daljnja reorganizacija državnih institucija ima intenciju jačanja središta, jer teritorijalni ustroj kakav sada postoji u Republici Hrvatskoj sa 428 općina, 128 gradova i 21 županijom i gradom Zagrebom je prekobrojan i on će neminovno dovesti do ukidanja manjih jedinica lokalne samouprave uz jačanje ostalih i stvaranje regija kakav je slučaj i u ostalim europskim zemljama.
Iz svega navedenog je više nego razvidno da Metković treba imati svoje registracijsko područje, te u tom smislu Grad Metković daje prijedlog uvođenja novih registracijskih područja, odnosno uvođenje registracijskog područja Metković i registarske pločice oznake MT - stoji u obrazloženju iz Grada Metkovića.


Kako u Petrovljevoj izjavi iščitavamo aktualizaciju starih tendencija Metkovića da pod svoje okrilje podvrgne Vrgorac, odnosno da Vrgorac u nekom obliku bude u metkovskim planovima budućega razvoja i budućnosti toga grada kao regionalnog centra, ističemo slijedeće:

Bilo kakve strategije, planovi, želje i željice metkovske gradske vlasti (i bilo koga drugoga) koje uključuju inkorporiranje i najmanjeg komadića vrgorskog teritorija ili bilo kakvo drugo institucionalno podvrgavanje Vrgorca Metkoviću su neprihvatljive i protiv takvih tendencija ćemo se boriti kao lavovi! Pa koliko god bude trajalo! To neka odmah u startu bude jasno svima onima iz Metkovića koji trenutno aktualiziraju takve teme.
Ne želimo gospodo da Vrgorac imate na jeziku tijekom bilo kakvih priča i planova budućeg razvoja Metkovića, osim u smislu širenja dobrosusjedskih odnosa i suradnje na projektima na obostrano zadovoljstvo. Međutim, diranje međusobnih granica i podvrgavanje jedne lokalne samouprave drugoj ne dolazi u obzir. Protiv takve namjere smo se izborili 1962. godine, za nju ćemo se boriti opet ako treba.
Vrgorac je prastari hrvatski grad, prvi put je spomenut prije 600 godina, a svoju općinu ima 209 godina i jedini je na potezu od Ploča do Splita koji 1991. godine naovamo nije mijenjao svoje granice i teritorijalni integritet. Gravitiramo Makarskoj i Splitu, a ne prema Metkoviću i Dubrovniku.
Ma koliko mi danas ili sutra bili nezadovoljni vrgorskom gradskom vlašću nećemo nikad pristati na kljaštrenje vrgorskog teritorija i njegovo podvrgavanje Metkoviću. To je pitanje naše budućnosti i našega opstanka na ovome području. Jer kako Metković djeluje na svoju periferiju dobro vidimo na primjerima Malog Prologa ili Pozle Gore posljednjih desetljeća.


Voljeli bi također da se o najnovijim težnjama Metkovića što prije oglase vrgorske gradske vlasti, kao i sve stranke/liste koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća Vrgorca.

<< Arhiva >>