SAČUVATI POVIJEST - Pokrenuta facebook stranica 'Vrgorac nekad'

srijeda , 29.04.2015.



Početkom ožujka s radom je započela facebook stranica 'Vrgorac nekad'. U opisu stranice navodi se kako je posvećena povijesti Vrgorca kroz fotografiju i razglednicu. Cilj ovog projekta je na jednom mjestu skupiti najveću zbirku starih fotografija i razglednica Vrgorca i krajine. Stranicu je do trenutka pisanja ovoga članka pratilo oko 1500 ljudi, i na njoj je objavljeno više od stotinu starih fotografija s motivima Vrgorca i njegovih sela. Dnevno se najčešće objavljuju po dvije fotografije. Stranica tjedno bilježi između sedam i deset tisuća posjeta. Najviše je posjetitelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Novog Zelanda, Australije i drugih zemalja u kojima borave iseljenici iz Vrgorske krajine. Građani rad ove stranice mogu pratiti na web adresi: https://www.facebook.com/Vrgoracnekad bez obzira imaju li facebook profil ili ne. Oni koji imaju facebook profil mogu svaku fotografiju i komentirati.

Pozivamo stoga sve naše Vrgorčanke i Vrgorčane u krajini, domovini i dijaspori da posjete ovu stranicu kako bi nas što više uživalo u fotografijama i razglednicama Vrgorca kakav je nekad bio, i time sudjelovalo u daljnjem razvijanju ovog projekta. Pozivaju se svi da pregledaju svoje obiteljske fotoalbume, škrinje i tavane, te se jave sa svojim fotografijama i razglednicama. Nakon skeniranja, svi će materijali biti vraćeni vlasniku, ukoliko on ili ona iste ne odluči ustupiti administratoru stranice. A dosad je bilo i takvih slučajeva.

Ova stranica je na prvom mjestu namijenjena fotografijama i razglednicama, međutim ako građani dostave i razne predmete vezane za Vrgorac, poput bedževa, znački, grbova, zastava i zastavica, amblema, logoa i druga obilježja vezanih za Vrgorca i njegovu krajinu, i to će biti objavljeno.
U svome okruženju sigurno imate članova obitelji, rodbine, prijatelja i susjeda starije životne dobi koji ne znaju za ovaj projekt. Molimo vas da im spomenete ovu stranicu i potaknete ih da se jave sa svojim fotografijama. Svaka stara fotografija ili razglednica Vrgorca i krajine izvučena iz albuma ili tavana i prezentirana široj javnosti novo je bogatstvo za sve nas.

<< Arhiva >>