SAČUVATI POVIJEST - Pokrenuta facebook stranica 'Vrgorac nekad'

srijeda , 29.04.2015.



Početkom ožujka s radom je započela facebook stranica 'Vrgorac nekad'. U opisu stranice navodi se kako je posvećena povijesti Vrgorca kroz fotografiju i razglednicu. Cilj ovog projekta je na jednom mjestu skupiti najveću zbirku starih fotografija i razglednica Vrgorca i krajine. Stranicu je do trenutka pisanja ovoga članka pratilo oko 1500 ljudi, i na njoj je objavljeno više od stotinu starih fotografija s motivima Vrgorca i njegovih sela. Dnevno se najčešće objavljuju po dvije fotografije. Stranica tjedno bilježi između sedam i deset tisuća posjeta. Najviše je posjetitelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Novog Zelanda, Australije i drugih zemalja u kojima borave iseljenici iz Vrgorske krajine. Građani rad ove stranice mogu pratiti na web adresi: https://www.facebook.com/Vrgoracnekad bez obzira imaju li facebook profil ili ne. Oni koji imaju facebook profil mogu svaku fotografiju i komentirati.

Pozivamo stoga sve naše Vrgorčanke i Vrgorčane u krajini, domovini i dijaspori da posjete ovu stranicu kako bi nas što više uživalo u fotografijama i razglednicama Vrgorca kakav je nekad bio, i time sudjelovalo u daljnjem razvijanju ovog projekta. Pozivaju se svi da pregledaju svoje obiteljske fotoalbume, škrinje i tavane, te se jave sa svojim fotografijama i razglednicama. Nakon skeniranja, svi će materijali biti vraćeni vlasniku, ukoliko on ili ona iste ne odluči ustupiti administratoru stranice. A dosad je bilo i takvih slučajeva.

Ova stranica je na prvom mjestu namijenjena fotografijama i razglednicama, međutim ako građani dostave i razne predmete vezane za Vrgorac, poput bedževa, znački, grbova, zastava i zastavica, amblema, logoa i druga obilježja vezanih za Vrgorca i njegovu krajinu, i to će biti objavljeno.
U svome okruženju sigurno imate članova obitelji, rodbine, prijatelja i susjeda starije životne dobi koji ne znaju za ovaj projekt. Molimo vas da im spomenete ovu stranicu i potaknete ih da se jave sa svojim fotografijama. Svaka stara fotografija ili razglednica Vrgorca i krajine izvučena iz albuma ili tavana i prezentirana široj javnosti novo je bogatstvo za sve nas.

U prodaji 65. broj Vrgoračkih novina

petak , 24.04.2015.



Iz tiskare je upravo izašao 65. broj Vrgoračkih novina na 44 stranice.

Ovaj broj donosi:
- opširnu reportažu s 1. sjednice Gradskog vijeća Vrgorca;
- reportažu o mjesnom odboru Milošići;
- opširan prilog o nematerijalnoj kulturnoj baštini Vrgorca;
- popis antifašističkih spomenika Vrgorske krajine;
- fotoreportažu sa snimanja mini-serije 'Patrola na cesti';
- kratki intervju s redateljem mini-serije 'Patrola na cesti'.

Uz navedeno, možete pročitati brojne vijesti i vjestica iz politike, sporta i svakodnevnoga života u Vrgorskoj krajini. Tu su kolumne, nagradna križaljka, rubrika „Bez komentara“ i drugo.

Vrgoračke novine su dostupne za kupnju na slijedećim prodajnim mjestima u Vrgorcu:
- Benzinska postaja 'Pivac', Šetalište Mate Raosa
- Trgovina 'Ante', Zagrebačka ulica
- Mesnica 'Pivac', Ulica Hrvatskih velikana (Pijaca).

Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb) i Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2).

70. obljetnica proboja iz Jasenovca

srijeda , 22.04.2015.



Danas se navršava 70. obljetnica proboja posljednjih preživjelih logoraša iz ustaškog koncetracijskog logora Jasenovac.

U sklopu mreže europskih koncentracijskih logora i logora smrti u kojima je počinjen holokaust nalazio se i logor Jasenovac (i njegov podlogor Stara Gradiška) u kojem je, prema posljednjim podacima Spomen područja Jasenovac, od 1941. do 1945. godine stradala gotovo 81 tisuća Židova, Roma, Srba, Hrvata, Muslimana i pripadnika drugih naroda.

Iz poimeničnog popisa žrtava vidljivo je da je u Jasenovcu stradalo i šest zatvorenika kojima se kao mjesto rođenja navodi Općina Vrgorac: Ante Galić (1912.-1943.), Ante Hrstić (1914.-1941.), Ivan Klaričić (1916.-1942.), Marko Radić (1903.-1944.), Mijo Rakić (1913.-1942.) i Matija Židić (1885.-1945.).

ANKETA 73% želi ostanak registracije MA, 25% želi uvođenje oznake VC

subota , 18.04.2015.



U petak 10. travnja objavili smo na blogu anketu o preferencijama građana Vrgorca vezanima za ostanak stare registracijske oznake ili uvođenje nove. Anketa je trajala do 17. travnja u ponoć i odazvalo joj se 126 ispitanika. Od toga broja 92 ispitanika su iskazala želju da Vrgorac i dalje koristi registracijsku oznaku MA. U postotku to iznosi 73%. Da se treba uvesti nova registracijska oznaka Vrgorca označena kraticom VC smatra 31 ispitanik ili 25%. Tri ispitanika, odnosno 2% je neodlučno, odnosno ne zna.
Ističemo da anketa nije rađena na reprezentativnom uzorku, ali svakako ukazuje na dominantni stav u Vrgorcu u ovoj temi.

Vlada RH raspustila Gradsko vijeće i razriješila dužnosti gradonačelnika Matkovića

petak , 17.04.2015.



Na otvorenom dijelu svoje 224. sjednice održane u četvrtak 16. travnja Vlada Republike Hrvatske je na prijedlog ministra uprave Arsena Bauka raspustila Gradsko vijeće Grada Vrgorca i razriješila dužnosti gradonačelnika Grada Vrgorca Borisa Matkovića i njegova zamjenika Željka Pervana. Rješenje o raspuštanju i razrješenju potpisao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović. Rješenje stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama.

Vlada će posebnim rješenjem imenovati svoga povjerenika koji će do izbora obavljati poslove iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Vrgorca, a sredstva za njegov rad osigurat će se iz Gradskog proračuna Vrgorca. U kuloarima se najavljuje da će dužnost povjerenice vršiti Ines Grubišić, voditeljica solinskog Ureda državne uprave, koja je tu dužnost vršila i krajem prošle i početkom ove godine, kada su također održati prijevremeni izbori, ali samo za Gradsko vijeće Vrgorca. Njezin rad bit će plaćen iz Gradskog proračuna Vrgorca. Kada će izbori biti održani, nije poznato, ali barata se s terminima s kraja svibnja.

Podsjetimo, raspuštanje Gradskog vijeće i razrješenje gradonačelnika dogodilo se silom zakona nakon što većina u Gradskom vijeću (Nezavisna lista mladih, SDP, HNS) nije podržala prijedlog Gradskog proračuna Vrgorca za 2015. godinu koji je podnio HDZ-ov gradonačelnik Boris Matković.

U Vrgorcu se snima HRT-ova kriminalistička serija 'Patrola na cesti'

subota , 11.04.2015.



U Vrgorcu se od početka ovoga tjedna snima kriminalistička mini-serija 'Patrola na cesti', temeljena na istoimenoj pripovijetki književnika i novinara Jurice Pavičića. Pavičić zajedno sa Zvonimirom Jurićem potpisuje i scenarij za ovu seriju od pet epizoda koju će gledatelji na Hrvatskoj televiziji moći pogledati u jesen.

Seriju za HRT snima producentska kuća Kinorama, a u njoj glume brojni poznati hrvatski glumci među kojima su Krešimir Mikić, Slavko Sobin, Nataša Janjić, Daria Lorenci, Alen Šalinović i drugi. Flimska ekipa broji oko pedeset ljudi, a u Vrgorac su došli s dvadesetak vozila. Smješteni su u hotelu Pervan i u privatnim stanovima. Serija se snima šest dana u tjednu, a u Vrgorcu će se do kraja travnja snimati vanjske scene, a nakon toga, kroz svibanj, ekipa seli u Zagreb gdje će snimati interijere. Za potrebe snimanja scena u Vrgorcu izabrano je nekoliko desetaka lokalnih statista, a snimanja se osim u samom Vrgorcu odvijaju i na lokacijama po krajini, kao npr. u Rastoku, Prapatnicama, Velikom Prologu, Kotezima, a u susjednim krajevima u Pozloj Gori, Otrićima i slično.



Što se tiče same priče, ona se temelji na odnosu dvojice braće, starijeg Josipa (Krešimir Mikić) i mlađeg Frane (Slavko Sobin). Josip je neoženjeni veteran Domovinskog rata i zagrebački policajac koji se nakon majčine smrti vraća u rodni gradić u Dalmatinskoj zagori kako bi se brinuo za ostarjelog oca (Mate Gulin). Njegov mlađi brat Frane se nikada nije selio, te i danas živi u rodnom gradiću. Oženjen je Marom (Nataša Janjić) s kojom ima kćer tinejdžericu, a vlasnik je kafića kojega za njega vodi prijateljica Anita (Daria Lorenci). Međutim, Frane je istovremeno i švercer duhana i alkohola iz obližnje Hercegovine, a dolazak brata će utjecati na uhodani ilegalni posao.

VRGORAC BIRA REGISTRACIJU Ostajemo li kod MA ili mijenjamo u VC?

petak , 10.04.2015.



Nova reforma registracijskih oznaka Ministarstva unutarnih poslova odredila je da će se na području grada Vrgorca koristiti registracijska oznaka VC, naravno, ukoliko Grad Vrgorac za to pokaže interes. Oznaku VG dobila je Velika Gorica, a VR je pripao Vrbovcu. Zanima nas vaše mišljenje o toj odluci. Jeste li da registracijska oznaka Vrgorca ostane MA, ili da se promijeni u VC? Treće mogućnosti po prijedlogu MUP-a nema.
Molimo da vaš odgovor izaberete u anketi ispod. Može se glasovati samo jednom. Anketa će trajati tjedan dana.


U novoj reformi, želim da registarska oznaka Vrgorca
 
pollcode.com free polls

1. sjednica Gradskog vijeća kroz najzanimljivije izjave

subota , 04.04.2015.



LJUBOMIR ERCEG (NLM): Smanjivanjem vijećničkih naknada na jednu kunu nećemo spasiti gradski proračun, ali želimo time biti putokaz kako se treba ponašati odgovorna vlast.

RADE BOBANAC (SDP): Kako su ove točke dnevnog reda sada toliko važne Nezavisnoj listi mladih i zato nam prigovaraju zašto nismo došli na sjednice Gradskog vijeća, a nisu im bile važne lani u rujnu kada su zajedno s nama napuštali Gradsko vijeće i tako rušili kvorum HDZ-u?

NIKŠA ROSO (HDZ): Ja sam došao na sjednicu Gradskog vijeća, a ne slušati monologe predsjednika Pranića.

ANTE PRANIĆ (NLM): Ja sam inženjer građevine.

LJUBOMIR ERCEG (NLM): Ljudi u Jezeru su doznali za gradnju plinovoda tek kada su na svojim njivama vidjeli nepoznate ljude kako nešto mjere.

BORIS MATKOVIĆ (HDZ): U pitanju trase plinovoda ja vjerujem stručnjacima. To je projekt od državnog značenja. Vi nezavisni bi svi htjeli biti stručnjaci o svemu, pa i o plinovodu. Ako ste svi vi stručnjaci, čemu nam onda služe stručnjaci?

BORIS MATKOVIĆ (HDZ): Tako su neki govorili da će autocesta onečistiti vodu u Dusini i da se ništa neće moći raditi u polju. Ti isti istovremeno peru svoje pumpe na izvoru pitke vode.

BORIS MATKOVIĆ (HDZ): Nadam se da će građani na izborima prepoznati one koji grade i one koji ruše.

MIRKO VUKOVIĆ (NLM): Tko može obeštetit poljoprivrednika kojemu netko zbog plinovoda počupa lozu?

LJUBOMIR ERCEG (NLM): Ovaj prijedlog proračuna je šamar svakom iole pismenom stanovniku Vrgorca.

RADE BOBANAC (SDP): Ovaj proračun ne bi uspio svojim vratolomijama realizirati ni David Copperfield.

BORIS MATKOVIĆ (HDZ): Od prvog dana su nezavisni i SDP najavili da će rušiti proračun, pa sada smišljaju razloge.

BORIS MATKOVIĆ: Vlada je na prijedlog grobara Vrgorca i usput vrgorskog zeta Branka Grčića donijela Zakon o regionalnom razvoju kojim su Vrgorcu oduzeti milijuni kuna.

RADE BOBANAC (SDP): Zahvaljujući SDP-ovoj vladi 2001. godine Vrgorac je ostvario brdsko-planinski status i na račun toga dobili ste gradonačelniče Matković 400 milijuna kuna u 12 godina koje ste bacili u vjetar.

ANTE PRANIĆ (NLM): Gradonačelniče Matković, građani moraju znati da ovakav sustav koji ste godinama gradili neće biti održiv već u jesen 2015. godine.

ANTE PRANIĆ (NLM): Lani ste za električnu energiju potrošili 717 tisuća kuna, a za ovu godinu ste planirali 171 tisuću. Ili je HEP promijenio tarife ili pretpostavljate da će djelatnici palit šterike u uredima.

ANTE PRANIĆ (NLM): Od sramotnih 80 tisuća kuna za stipendije, u 2014. ste isplatili samo 30 tisuća kuna. Može vas gradonačelniče bit sram! Glavno da je za reprezentaciju potrošeno 240 tisuća kuna.

IVAN GRBAVAC (NLM): Od 500 tisuća kuna proračuna Gradskog kulturnog središta, čak 305 tisuća otpada na plaće zaposlenika. Treba li GKS biti servis građana, ili servis svojih zaposlenika?

MIRKO VUKOVIĆ (NLM): Dičimo se kulturom, a još nismo platili spomenik Tina Ujevića umjetniku Kažimiru Hrasti.

ANTE PRANIĆ (NLM): U zonama drugih gradova su izgrađene brojne tvrtke i tamo rade stotine ljudi. U našoj zoni na Ravči borave samo poskoci.

TOMISLAV VUKOSAV (HDZ): Treba kritizirati, pa i članove vlastite obitelji, ali ne podizati ton i optuživati bez dokaza. Ja među vama ovdje imam najmanje škole, ali mi nije jasno kako vi mladi tako lako idete u politikantstvo. Ja nisam naučio da se nekom kaže da laže bez argumenata. Zbog toga napuštam ovu sjednicu.

ANTE PRANIĆ (NLM): Vas gradonačelniče činjenice bole, zato ste u dva navrata branili ulazak kamerama u vijećnicu.

BORIS MATKOVIĆ (HDZ): Promidžba će biti dosta duga. Mislio sam da će te biti mudriji i skratiti ovu raspravu. Raspravljati ovoliko vremena o nečemu što na koncu nećete prihvatiti je ništa drugo doli tvoja promidžba Praniću, i tvojim kolegama, da vas se snimi i fotografira, da to sutra negdje izađe i da vi svima pokažete kako ste vi pametni, a svi ostali glupi. Narcisoidnost i ništa drugo. Nema potrebe za tim. Predlažem vam gospodine predsjedniče da skratite ovu muku i predložite proračun za glasovanje i to je to.

NIKŠA ROSO (HDZ): Kada sam ja bio predsjednik Gradskog vijeća, nitko nije pričao tri sata, a nikome nisam oduzeo riječ. Također, ovaj termin održavanja sjednice ne pomaže smanjenju tenzija. Ovo je termin kada ljudi trebaju odmarat, ići leć. Ovaj termin je izvan svake pameti.

MIRKO VUKOVIĆ (NLM): Gradonačelniče Matković, gdje je nestao sportski centar Banja u koji ste utukli 2,5 milijuna kuna?

IVICA ŠALINOVIĆ (HDZ): Stalno se vrtimo oko tih stipendija. Ja sam također bio student Vrgorca, ali nikada nisam dobio stipendiju. Govorimo o masovnom stipendiranju, a koliko se tih mladih ljudi vraća u Vrgorac? O tome nitko ne govori. A mi ih bezuvjetno stipendiramo. Idemo studente vezati za Vrgorac. Zašto bi im mi dali stipendije ako oni ostaju u Splitu ili Zagrebu?

NIKŠA ROSO (HDZ): Mi u HDZ-u smo od nezavisnih naučili kako se ne dolazi na sjednice Gradskog vijeća. Mi to ne bi znali napravit da nam vi niste pokazali.

NLM, SDP i HNS odbili prijedlog proračuna - smijenjen gradonačelnik Boris Matković - pred Vrgorcem novi izbori

srijeda , 01.04.2015.



Na 1. radnoj sjednici Gradskog vijeća u ovom mandatu održanoj sinoć u trajanju dužem od tri sata, devet vijećnika Nezavisne liste mladih, SDP-a i HNS-a glasovalo je protiv gradonačelnikova prijedloga Proračuna Grada Vrgorca za 2015. godinu. Dva vijećnika HDZ-a i jedan vijećnik HDS-a su glasovali za prijedlog, dok je vijećnik HSS-a bio suzdržan. Sa sjednice je prije glasovanja otišao jedan vijećnik HDZ-a, dok vijećnik HSP-a AS nije ni došao na sjednicu.

Odbijanjem gradonačelnikova prijedloga proračuna, Boris Matković je praktički smijenjen nakon tri i pol mandata na dužnosti gradonačelnika Vrgorca, a pred Vrgorcem su novi prijevremeni izbori, ali ovaj put za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Izbore vjerojatno možemo očekivati za dva mjeseca.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>