NAJAVA Festival pustolova 'Mate Svjetski'

petak , 14.08.2015.



Festival pustolova i godišnji susret velikih putnika svjetskih razmjera, putopisaca, pustolova i avanturista i svih zaljubljenika u putovanja u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca ove se godine prvi put održava u Vrgorcu gdje su rođena su dva najveća hrvatska, ako ne i svjetska putnika, putopisca i pustolova, koja su se iz svojih malih sela smještenih u njedrima planine Matokit otisnula u otkrivanje svjetskih daljina - Stipe Božić i njegov javnosti tek otkriveni sumještanin Mate Svjetski.

P R O G R A M F E S T I V A L A P U S T O L O V A:

21.08. PETAK - GRADSKI PARK, VRGORAC
• 20 h | Stipe Božić i Drago Glamuzina: Mate Šimunović: "Ja, Mate Svjetski" (promocija knjige i filma)
• 21 h | Željan Rakela: S Rakelom po svitu – Mojih prvih 100.000 kn (motoputopis Marocco, Nordkapp, Nepal preko Irana i Pakistana, Put oko svijeta)

22.08. SUBOTA – STILJA (ispred Doma na Stiljima) VRGORAC
• 20 h | Dvina Meler: Nepodnošljiva lakoća putovanja - 100 savjeta koji život znače
Nikola Baraka: Kako obići svijet u 60 dana
(radionica dvoje svjetskih putnika koji će vam otkriti kako se pripremiti za put i kako putovati)
• 21 h| Stipe Božić: Sedam vrhova (predavanje o usponu na najviše vrhove svih kontinenata)otkrivanje svjetskih daljina.

DVIJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA
• Fotografije Mate Svjetskog postavljene u Domu na Stiljima
• Fotografije Stipe Božića postavljene u Hotelu Prvan, Vrgorac

Domaćin festivala je Stipe Božić, najuspješniji hrvatski i svjetski alpinist i pustolov koji je stajao na najvišim vrhovima svih sedam kontinenata i spustio se i u neke od najdubljih jama, s međunarodnom ekspedicijom stigao je i na Sjeverni pol, a svojom profesionalnom kamerom snimio je na kilometre filmskog i dokumentarnoga materijala u najudaljenijim dijelovima svijeta.
Upravo zahvaljujući Stipi Božiću koji se s blagom Matinih putovanja upoznao putem feljtona o Mati Svjetskom objavljenog u lokalnom mjesečniku Vrgoračke novine 2008. godine, tek su nedavno široj javnosti otkrivena velike pustolovine ovog njegovog vrgorskog prethodnika, što je rezultiralo objavljenjom knjigom i snimljenim dokumentarcem.

Rođen 50-ak godina prije Božića, Stiljanin Mate Šimunović bio je svjetski putnik i putopisac kojega teško nadmašuju i današnji puno poznatiji avanturisti kojima su na raspolaganju brojne prednosti modernoga svijeta, koji je zbog svojih bajkovitih putovanja i avantura među lokalnim stanovništvom odavna prozvan i Mate Svjetski. Mate Šimunović, (rođen u Stiljima kod Vrgorca, 1900.  Vrgorac, 1969.), na put je krenuo 1928. godine i tijekom 19 godina s psom Globusom Mate je prevalio biciklom, pješice i jedrilicom 360 tisuća kilometara na pet kontinenata. Na svom putovanju obišao je 70 država i na tisuće otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu, gdje se susreo i s domorocima koji dotad nisu bili u dodiru s civilizacijom. Sve je to dokumentirano u njegovoj putničkoj knjizi, u koju su mu se potpisali brojni državnici i slavne osobe, te u 26 dnevničkih bilježnica, a na svom epskom putovanju snimio je i više tisuća fotografija. Njegova putnička knjiga objavljenja je 2013. godine u izdanju V.B.Z.-a pod nazivom „Ja, Mate Svjetski“, dok je o Mati Svjetskom za HRT dokumentarac snimio upravo Stipe Božić.

<< Arhiva >>