U prodaji 67. broj Vrgoračkih novina

petak , 28.08.2015.



Dragi čitatelji Vrgoračkih novina, u prodaji je 67. broj Vrgoračkih novina – prvih novine Vrgorske krajine, o i to na rekordnih 48 stranica.

U novom broju donosimo ekskluzivni intervju s novim gradonačelnikom Vrgorca Rudolfom Grljušićem. Tu je i veliki intervju s književnikom Jurom Divićem. Donosimo vam pregled izbornog procesa i rezultata izbora u Vrgorcu. Tu si opširne reportaže iz Mjesnog odbora Dusina, te sajmova na Velikom Prologu i Dusini. Donosimo izvještaj s Tinovih dana, te festivala pustolova 'Mate Svjetski'. Komentiramo i aktualni trenutak u HMNK Vrgorac. Ekskluzivno objavljujemo isječke iz knjige Miloša Zubca 'Rezervna kultura', posvećene Vrgorcu i Zupčevu prerano preminulom prijatelju Ivici Stankoviću. Povodom 440. godišnjice smrti fra Ivana Rožića donosimo opširan tekst o njegovoj biografiji i kolektivnom pamćenju Vrgorčana na njegovu osobu.

Uz navedeno, možete pročitati brojne vijesti i vjestica iz politike, sporta i svakodnevnoga života u Vrgorskoj krajini. Tu su kolumne, nagradna križaljka, rubrika „Bez komentara“ i drugo.

Vrgoračke novine su dostupne za kupnju na slijedećim prodajnim mjestima u Vrgorcu:
- Benzinska postaja 'Pivac', Šetalište Mate Raosa
- Trgovina 'Ante', Zagrebačka ulica
- Mesnica 'Pivac', Ulica Hrvatskih velikana (Pijaca).

Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb) i Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2).

OPREZ: Lažni bankari operiraju Vrgorcem

subota , 22.08.2015.



Kako izvještava Policijska uprava Splitko-dalmatinska jučer (21.8.) su u Vrgorcu prijavljena dva događaja u odnosu na računalnu prijevaru i to 19. i 20. kolovoza kada je na fiksni telefonski broj dvije osobe zaprimljen poziv od strane nepoznate muške osobe koja se lažno predstavila kao djelatnik banke i u jednom slučaju rekla da je zbog nedozvoljenog minusa na računa osobe, radi provjere, potreban broj bankovne kartice koje brojeve mu je osoba i dala, dok se u drugom slučaju također lažno predstavio kao djelatnik banke i zbog navodne provjere oko nedozvoljenog dizanja novca s računa zatražio brojeve bankovne kartice koje mu je osoba dala. Nakon toga je s njihovih računa podignuto ukupno oko 12 tisuća kuna. U tijeku je kriminalističko istraživanje.
PUSD ovom prilikom upozorava osobe, posebno starije životne dobi da paze kome daju brojeve svojih bankovnih kartica, odnosno računa i druge podatke, a posebno ih upozoravamo da se navedeni podaci nikako ne daju putem telefona, te da ukoliko zaprime takav ili sličan poziv i upit da o tome izvijeste policiju na broj 192.

NAJAVA Festival pustolova 'Mate Svjetski'

petak , 14.08.2015.



Festival pustolova i godišnji susret velikih putnika svjetskih razmjera, putopisaca, pustolova i avanturista i svih zaljubljenika u putovanja u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca ove se godine prvi put održava u Vrgorcu gdje su rođena su dva najveća hrvatska, ako ne i svjetska putnika, putopisca i pustolova, koja su se iz svojih malih sela smještenih u njedrima planine Matokit otisnula u otkrivanje svjetskih daljina - Stipe Božić i njegov javnosti tek otkriveni sumještanin Mate Svjetski.

P R O G R A M F E S T I V A L A P U S T O L O V A:

21.08. PETAK - GRADSKI PARK, VRGORAC
• 20 h | Stipe Božić i Drago Glamuzina: Mate Šimunović: "Ja, Mate Svjetski" (promocija knjige i filma)
• 21 h | Željan Rakela: S Rakelom po svitu – Mojih prvih 100.000 kn (motoputopis Marocco, Nordkapp, Nepal preko Irana i Pakistana, Put oko svijeta)

22.08. SUBOTA – STILJA (ispred Doma na Stiljima) VRGORAC
• 20 h | Dvina Meler: Nepodnošljiva lakoća putovanja - 100 savjeta koji život znače
Nikola Baraka: Kako obići svijet u 60 dana
(radionica dvoje svjetskih putnika koji će vam otkriti kako se pripremiti za put i kako putovati)
• 21 h| Stipe Božić: Sedam vrhova (predavanje o usponu na najviše vrhove svih kontinenata)otkrivanje svjetskih daljina.

DVIJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA
• Fotografije Mate Svjetskog postavljene u Domu na Stiljima
• Fotografije Stipe Božića postavljene u Hotelu Prvan, Vrgorac

Domaćin festivala je Stipe Božić, najuspješniji hrvatski i svjetski alpinist i pustolov koji je stajao na najvišim vrhovima svih sedam kontinenata i spustio se i u neke od najdubljih jama, s međunarodnom ekspedicijom stigao je i na Sjeverni pol, a svojom profesionalnom kamerom snimio je na kilometre filmskog i dokumentarnoga materijala u najudaljenijim dijelovima svijeta.
Upravo zahvaljujući Stipi Božiću koji se s blagom Matinih putovanja upoznao putem feljtona o Mati Svjetskom objavljenog u lokalnom mjesečniku Vrgoračke novine 2008. godine, tek su nedavno široj javnosti otkrivena velike pustolovine ovog njegovog vrgorskog prethodnika, što je rezultiralo objavljenjom knjigom i snimljenim dokumentarcem.

Rođen 50-ak godina prije Božića, Stiljanin Mate Šimunović bio je svjetski putnik i putopisac kojega teško nadmašuju i današnji puno poznatiji avanturisti kojima su na raspolaganju brojne prednosti modernoga svijeta, koji je zbog svojih bajkovitih putovanja i avantura među lokalnim stanovništvom odavna prozvan i Mate Svjetski. Mate Šimunović, (rođen u Stiljima kod Vrgorca, 1900.  Vrgorac, 1969.), na put je krenuo 1928. godine i tijekom 19 godina s psom Globusom Mate je prevalio biciklom, pješice i jedrilicom 360 tisuća kilometara na pet kontinenata. Na svom putovanju obišao je 70 država i na tisuće otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu, gdje se susreo i s domorocima koji dotad nisu bili u dodiru s civilizacijom. Sve je to dokumentirano u njegovoj putničkoj knjizi, u koju su mu se potpisali brojni državnici i slavne osobe, te u 26 dnevničkih bilježnica, a na svom epskom putovanju snimio je i više tisuća fotografija. Njegova putnička knjiga objavljenja je 2013. godine u izdanju V.B.Z.-a pod nazivom „Ja, Mate Svjetski“, dok je o Mati Svjetskom za HRT dokumentarac snimio upravo Stipe Božić.

Ante Pranić (NLM) izabran za predsjednika Gradskog vijeća, njegove potpredsjednice su Nada Jelavić (HDZ) i Ivana Vujčić (SDP)

utorak , 11.08.2015.



Jutros je u Maloj vijećnici konstituiran novi saziv Gradskog vijeća Grada Vrgorca izabran na izborima 12. srpnja. Sjednica je započela u 11 sati pod presjedanjem Veljana Radojkovića, predstojnika Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Uz 15 novoizabranih vijećnika i vijećnica, sjednici je prisustvovala i Vladina povjerenica Ines Grubišić, gradonačelnik Rudolf Grljušić, zamjenik Zdravko Primorac, predstavnici medija (Vrgoračke novine, Radio Biokovo, HINA), gradski činovnici Danijel Pervan i Teo Dodig, pročelnik Ante Gašpar, te predstavnici građana i političkih stranaka Goran Vegar, Denis Ćulav i Stjepan Roglić.

Predstojnik Veljan Radojković na početku sjednice je pozdravio sve prisutne vijećnike, gradonačelnika, njegova zamjenike, te predstavnike medija, i u kratkom govoru istaknuo kako je konačno došlo vrijeme da Vrgorac počne funkcionirati, i to na temelju izbornih rezultata, a ne rada Vladinih povjerenika. Izrazio je nadu da će se prestati s praksom održavanja prijevremenih izbora, te da će sve političke grupacije staviti međusobne animozitete po strani i krenuti donositi odluke u interesu građana Vrgorca.

Na početku sjednice Gradskog vijeća utvrđen je dnevni red. Prema njemu uslijedio je potom izbor članova Mandatnog povjerenstva. Nezavisna lista mladih za njegove članove je predložila svoje vijećnike Ivana Grbavca i Milana Vukosava, dok je koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HSLS predložila Antu Mihaljevića i Duška Martinca. Kako spomenuto tijelo ima tri člana, predstojnik Radojković je zatražio glasovanje o svim kandidatima. Nezavisni vijećnici Ivan Grbavac i Milan Vukosav izabrani su jednoglasno, dok je za predsjednika povjerenstva izabran Ante Mihaljević (HSP AS) i to s 14 ruku vijećnika.

Nakon glasovanja, članovi Mandatnog povjerenstva su napustili dvoranu i uskoro se vratili s izvještajem o održanim izborima koji je pročitao predsjednik Mihaljević. U izvještaju je navedeno kako je koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HSLS osvojila najviše glasova, i to 1763 ili 45,33% od ukupnog broja birača koji su pristupili izborima. Nezavisna lista mladih osvojila je 1185 glasova (30,47%), SDP je osvojio 552 glasa (14,19%), HNS 288 glasova (7,41%), HSU 70 glasova (1,80%) i HSP 31 glas (0,80%). Prema tome, koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HSLS je dobila sedam vijećnika, Nezavisna lista mladih pet, SDP dva i HNS jednog, dok HSU i HSP nisu prešli prag. Time su mandati verificirani, a izabrani vijećnici su dali prisegu.

U trećoj točci dnevnog reda biralo se članove Odbora za izbor i imenovanja. Koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HSLS predložila je za predsjednika Odbora Željka Borovca, a za članove Duška Martinca i Nadu Jelavić. Nezavisna lista mladih predložila je Ljubomira Ercega za predsjednika, a za članove Ivana Grbavca i Ivana Franića. Nakon glasanja, za predsjednika je izabran kandidat Nezavisne liste mladih Ljubomir Erceg (NLM), a za članove Duško Martinac (HDZ), Nada Jelavić (HDZ), Ivan Grbavac (NLM) i Ivan Franić (NLM).



U raspravi o izboru predsjednika Gradskog vijeća koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HSLS predložila je za vijećnika Antu Mihaljevića kao svoga kandidata. S druge strane, Nezavisna lista mladih predložila je Antu Pranića. Vijećnik Goran Jelavić (HDZ) naglasio je kako je Domoljubna koalicija osvojila najviše glasova, pa je logično da iz njezinih redova bude izabran predsjednik Vijeća, dok je vijećnik Ljubomir Erceg rekao kako je Pranić najbolji izbor s obzirom da se radi o nestranačkoj osobi koja može poslužiti kao spona između dva politička pola u našem gradu. Uslijedilo je potom glasovanje tijekom kojega je za kandidata Antu Mihaljevića glasovalo sedam vijećnika koalicije HDZ-HSP AS-HSS-HSLS, dok je za Pranića glasovalo osam vijećnika Nezavisne liste mladih, SDP-a i HNS-a. Prema tome, za predsjednika Vijeća je izabran Pranić. Za njegove potpredsjednice su, prema prijedlogu Nezavisne liste mladih, izabrane vijećnice Nada Jelavić (HDZ) i Ivana Vujčić (SDP), jedine dvije žene u Vijeću. Nezavisni su prijedloge obrazložili željom da se u budućnosti više žena uključi u aktivnu politiku u Vrgorcu.

Novoizabrani predsjednik Vijeća Pranić zahvalio se na podršci, pozvao na rad u interesu Vrgorčana, nakon čega je odsvirana državna himna i održana minuta šutnje za poginule hrvatske branitelje i predsjednika Franju Tuđmana. Povjerenica Vlade RH Ines Grubišić se potom zahvalila svima koji su joj pomagali u radu, a posebno gradskim službama. Rekla je da se nada da više neće dolaziti kao Vladina povjerenica, već kao građanka u posjetu lijepom gradu.

Predsjednik Pranić je potom zatražio nadopunu dnevnog reda dodatnom točkom, onom o imenovanju članova Odbora za statut i poslovnik. Za njegova predsjednika izabran je Rade Bobanac (SDP), a za članove Goran Jelavić (HDZ), Vedran Vukosav (HDZ), Roman Tolj (HNS) i Ljubomir Erceg (NLM). Iako je predložena od svoje koalicije, Nada Jelavić nije uspjela ući u spomenuto tijelo. Jelavića i Vukosava predložila je koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HSLS, a Bobanca, Tolja i Ercega Nezavisna lista mladih.

Na samom kraju sjednice za riječ se javio gradonačelnik Rudolf Grljušić koji je čestitao na izboru svim vijećnicima, te novom predsjedniku Gradskog vijeća. Pozvao je sve okupljene na zajednički rad u interesu građana Vrgorca. Nakon završetka sjednice, okupljeni su se zaputili u kavanu hotela Prvan gdje ih je pićem počastio novoizabrani predsjednik Pranić.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>