Mistifikacije gradonačelnikove plaće

četvrtak , 08.10.2015.



Plaća gradonačelnika Rudolfa Grljušića aktualna je ovih dana u Vrgorcu. Gradonačelnik daje određene izjave koje zapravo nisu sukladne njegovim predizbornim obećanjima i na to moramo upozoriti.

Gradonačelnik je u kampanji rekao da će svoju plaću smanjiti za 40%. Bila je to hvalevrijedna najava, ali kako vidimo ovih dana, on ju nije ispunio. Da objasnimo zašto tako mislimo.

Plaća gradonačelnika Borisa Matkovića pred odlazak u mirovinu bila je 25,85% viša od plaće koju trenutno prima gradonačelnik Rudolf Grljušić. Dolaskom Grljušića Gradski proračun za gradonačelničku plaću isplaćuje dakle tih 25,85% manje, međutim ne zato što je Grljušić odlučio sebi smanjiti plaću, već zato što za razliku Borisa Matkovića, koji je pred odlazak u mirovinu imao više od 40 godina staža, Grljušić gotovo uopće nema staža. Sukladno tome plaća mu je automatizmom za četvrtinu manja od Matkovićeve pred odlazak u mirovinu.

Kada je Grljušić obećao da će smanjiti svoju plaću za 40%, bilo je zaista realno očekivati da će smanjiti SVOJU plaću, a ne „smanjivati“ iznos Matkovićeve plaće, koja je stvarno smanjena po sili zakona i odlukama Gradskog vijeća o koeficijentima, a ne zato što je novi gradonačelnik tako odlučio. Dakle, Grljušić uopće nije smanjio svoju plaću, već ona iznosi točno onoliko koliko i treba iznositi sukladno Grljušićevu stažu, odnosno izostanku istoga. Ništa on to nije smanjio 25,85%, već su obračunska osnovica i koeficijent ostali isti koliki su i bili i prije izbora.

Dakle, plaća koju Grljušić trenutno prima bi trebala biti 40% niža kako bi mogli zaista ustvrditi da je gradonačelnik ispunio svoje predizborno obećanje.

Ovime ne želimo ustvrditi da bi plaća gradonačelnika trebala biti ni veća ni manja, jer mi nismo ništa ni obećavali, već on. Pa sukladno tome neka i postupi. Neka plaću koju trenutno prima smanji za 40%, inače će to biti neispunjeno predizborno obećanje. Brojke su jasne kao dan.

<< Arhiva >>