Išaran spomenik palim borcima i civilnim žrtvama rata u Draževitićima

subota , 07.11.2015.



Pod okriljem noći nepoznati počinitelj ili počinitelji oskrnavili su spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u selu Draževitići. Na spomenik su ucrtali ime i simbol zločinačke ustaške Nezavisne Države Hrvatske. Čin je uznemirio mještane Draževitića koji nas cijelo jutro zovu i javljaju o nemilom događaju.
Spomenik je podignut tijekom bivše Jugoslavije u čast mještana Draževitića koji su stradali kao partizanski borci ili su bili ubijeni kao civili od strane njemačke, talijanske ili ustaške vojske. Na spomeniku se nalaze imena i nekoliko draževitićke djece starosti do tri godine koji su preminuli od raznih bolesti tijekom boravka u izbjegličkim logorima El Khatatba i El Shatt u Egiptu od 1944. do 1946. godine. Ukupno je na spomeniku upisano 11 imena palih boraca i 20 imena stradalih civila iz toga sela. Tijekom rata cijelo je selo sravnjeno sa zemljom i dugo se oporavljalo od totalnih ratnih šteta. Pred kraj rata gotovo svi mještani su otišli u zbjeg u Italiju i na koncu u Egipat kako bi spasili gole živote. Samim time, nemili događaj na spomeniku teško je pao mještanima čiji su članovi obitelji stradali u ratu.
Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora bio je zapušten tijekom 90-ih godina 20. stoljeća, ali je 2010. godine angažmanom mjesnog odbora, te donacijama samih mještana, tvrtki i Grada Vrgorca obnovljen i kao takav ponovno svečano otvoren.
Ovaj događaj nemoguće je ne povezati s predstojećim parlamentarnim izborima, ali postavlja se logično pitanje koja je to vlast toliko vrijedna da se zbog nje spremno oskrnaviti spomen za Vrgorčane koji su stradali samo zato što su se drznuli braniti svoj dom. I je li krivcu za ovo nedjelo poznata stara izreka koja, parafraziramo, glasi: „Tko ruši, rušit će mu se, tko skrnavi, skrnavit će mu se“. Neslužbeno doznajemo da će se ovaj vandalizam prijaviti policiji, a šteta će se sanirati sredstvima mjesnog odbora.

<< Arhiva >>