Odbor za proračun i financije Gradskog vijeća traži prodaju službenog vozila Grada i izjednačavanje osnovica plaća djelatnika svih ustanova

četvrtak , 19.11.2015.



Sinoć, 18. studenoga je zasjedao Odbor za Proračun i financije Gradskog vijeća Vrgorca. To tijelo ima pet članova. Predsjednik Odbora je Ivan Šarić (NLM), a ostali članovi su Ljubomir Erceg (NLM), Rade Bobanac (SDP), Mirko Vrcan (HDZ) i Ivana Jelavić (HDZ). Na jučerašnjoj sjednici Odbor je donio tri odluke koje treba potvrditi Gradsko vijeće.
Tri člana Odbora iz redova NLM-a i SDP-a glasovala su za prijedlog o prodaji službenog vozila Grada – Opela Insignije, dok je jedan HDZ-ov predstavnik bio protiv, a drugi suzdržan.
Odluka o prodaji skupocjenog automobila ovisi o gradonačelniku Rudolfu Grljušiću, te će se o tome raspravljati na sjednici Gradskog vijeća. Nezavisni se pitaju čemu skupocjeni automobil za čije se održavanje troše nemala sredstva, te predlažu modalitet zamjene za manji automobil sa znatno manjom potrošnjom ili pak polovni automobil sa 8+1 sjedalo kojeg bi mogli koristiti sportski klubovi i KUD-ovi.
Drugom odlukom Odbor je odlučio smanjiti plaću gradonačelniku Rudolfu Grljušiću za 15%. Za to su glasovali članovi iz redova NLM-a i SDP-a, dok su dva HDZ-ova člana bila protiv. Član Rade Bobanac je prethodno tome predložio da se plaća gradonačelnika smanji za 30%, ali je u tom prijedlogu ostao usamljen.
Trećom odlukom jednoglasno je prihvaćen prijedlog HDZ-ovog člana Odbora Mirka Vrcana o izjednačavanju obračunskih osnovica svih zaposlenika koji primaju plaću iz gradskog proračuna. Zaposlenici različitih gradskih ustanova, trgovačkih društva ali i same gradske uprave nemaju iste osnovice za obračun plaća. Gradsko vijeće može donijeti smanjenje plaća zaposlenika Gradske uprave. NLM je predložio smanjenje plaće zaposlenika Gradske uprave za 5%, ali je na kraju prihvaćen prijedlog HDZ-ovog predstavnika Mirke Vrcana da se prije traži od gradonačelnika da on preko upravnih odbora izjednači sve obračunske osnovice. Ovaj Zaključak se ne odnosi na one ustanove čije su osnovice vezane za zakone većega nivoa. Unutar ove točke pričalo se o solidarizaciji pojedinih ustanova s ostalima s obzirom na tešku situaciju bez obzira što ih zakon u tom segmentu štiti.
Da bi ove odluke bila realizirane, tek ih treba potvrditi Gradsko vijeće na jednoj od svojih slijedećih sjednica.

<< Arhiva >>