Koncert 'Goromite' za blagdan Svete Kate

srijeda , 25.11.2015.



Večeras je povodom blagdana Svete Katarine i 325. obljetnice oslobođenja Vrgorca od Turaka Osmanlija klapa 'Goromita' održala prekrasan jednosatni koncert u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu.

Nakon više desetljeća u popodnevnim satima blagdana Svete Kate čula su se crkvena zvona, nakon čega su članovi Goromite pred župljanima započeli svoj koncert. U magičnom ambijentu stogodišnje vrgorske crkve otpjevali su trinaest pjesama i to: 'Zaspalo je siroče', 'Neću da te kunem', Ponoć je mila moja majko', ' Znaš neviro', 'Golubice bila', 'Od zlata su prami tvoji', 'Omili mi se u selu divojka', 'Mislila sam mlada koludrica biti', 'Misao svijeta', 'Sve son istargala', 'Dalmatino povišću pritrujena', 'Loza u škripu' i 'U tišini'. Otpjevali su i pjesmu posvećenu Svetoj Kati. Članovi klape: Milena Divić, Ivanka Herceg, Katarina Šalinović, Davor Jelavić i Joško Herceg su nakon završetka koncerta ispraćeni dugotrajnim pljeskom, i to su zaista zaslužili. Tijekom pauze Željka Opačak pročitala je tekst o tijeku oslobađanja Vrgorca od Osmanlija koje se dogodilo 25. studenoga 1690. godine akcijom mletačke i morlačke vojske na inicijativu zaostroških franjevaca.

Inače, klapa Goromita osnovana je 8. rujna 2014. godine i dosada je više puta nastupala u Vrgorcu, te u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku.


Odbor za proračun i financije Gradskog vijeća traži prodaju službenog vozila Grada i izjednačavanje osnovica plaća djelatnika svih ustanova

četvrtak , 19.11.2015.



Sinoć, 18. studenoga je zasjedao Odbor za Proračun i financije Gradskog vijeća Vrgorca. To tijelo ima pet članova. Predsjednik Odbora je Ivan Šarić (NLM), a ostali članovi su Ljubomir Erceg (NLM), Rade Bobanac (SDP), Mirko Vrcan (HDZ) i Ivana Jelavić (HDZ). Na jučerašnjoj sjednici Odbor je donio tri odluke koje treba potvrditi Gradsko vijeće.
Tri člana Odbora iz redova NLM-a i SDP-a glasovala su za prijedlog o prodaji službenog vozila Grada – Opela Insignije, dok je jedan HDZ-ov predstavnik bio protiv, a drugi suzdržan.
Odluka o prodaji skupocjenog automobila ovisi o gradonačelniku Rudolfu Grljušiću, te će se o tome raspravljati na sjednici Gradskog vijeća. Nezavisni se pitaju čemu skupocjeni automobil za čije se održavanje troše nemala sredstva, te predlažu modalitet zamjene za manji automobil sa znatno manjom potrošnjom ili pak polovni automobil sa 8+1 sjedalo kojeg bi mogli koristiti sportski klubovi i KUD-ovi.
Drugom odlukom Odbor je odlučio smanjiti plaću gradonačelniku Rudolfu Grljušiću za 15%. Za to su glasovali članovi iz redova NLM-a i SDP-a, dok su dva HDZ-ova člana bila protiv. Član Rade Bobanac je prethodno tome predložio da se plaća gradonačelnika smanji za 30%, ali je u tom prijedlogu ostao usamljen.
Trećom odlukom jednoglasno je prihvaćen prijedlog HDZ-ovog člana Odbora Mirka Vrcana o izjednačavanju obračunskih osnovica svih zaposlenika koji primaju plaću iz gradskog proračuna. Zaposlenici različitih gradskih ustanova, trgovačkih društva ali i same gradske uprave nemaju iste osnovice za obračun plaća. Gradsko vijeće može donijeti smanjenje plaća zaposlenika Gradske uprave. NLM je predložio smanjenje plaće zaposlenika Gradske uprave za 5%, ali je na kraju prihvaćen prijedlog HDZ-ovog predstavnika Mirke Vrcana da se prije traži od gradonačelnika da on preko upravnih odbora izjednači sve obračunske osnovice. Ovaj Zaključak se ne odnosi na one ustanove čije su osnovice vezane za zakone većega nivoa. Unutar ove točke pričalo se o solidarizaciji pojedinih ustanova s ostalima s obzirom na tešku situaciju bez obzira što ih zakon u tom segmentu štiti.
Da bi ove odluke bila realizirane, tek ih treba potvrditi Gradsko vijeće na jednoj od svojih slijedećih sjednica.

The Gumfield Collection – fotomonografija o dalmatinskim kopačima smole na Novom Zelandu

srijeda , 18.11.2015.



Novozelandska povjesničarka Kaye Dragicevich objavila je ove godine dopunjenu verziju svoje knjige "The Gumfield Collection". Radi se o fotomonografiji na engleskom jeziku koja kroz povijesne fotografije snimljene od strane braće Arthura i Richarda Northwooda i drugih fotografa u razdoblju od 1898. do 1940. godine prati život i rad dalmatinskih naseljenika, kopača smole, na sjevernom novozelandskom otoku. Smola (eng. gum) se dobivala cijeđenjem iz kore Kauri stabla, autohtonog drveta Novog Zelanda. Kada bi smola dospjela u kontakt sa zrakom stvrdnula bi se, pa bi joj boja varirala od zlatne do crne. Smola je imala mnogo primjena u domaćinstvu i industriji pa se upotrebljavala za paljenje vatre, za lakove, kao smjesa za linoleum i slično.

Nakon knjiga naslovljenih: „The Matthews Family of Kaitaia“, „Awanui – Town of the Big River“ i „History of Awanui“, Dragicevich je nastavila sa svojim neumornim istraživanjima povijesti dalmatinske komponente u društvenom i gospodarskom razvoju Novoga Zelanda u prvoj polovici 20. stoljeća, s posebnim naglaskom na krajnje sjeverne predjele sjevernog otoka. Kroz 120 stranica ove vrlo zanimljive fotomonografije pratimo život novozelandskih Dalmatinaca, kopača smole, uhvaćenih u objektiv fotoaparata braće Nortwood, te drugih fotografa u mjestima Waiharara, Sweetwater, Ahipara Hil, Lake Ohia, Whangarea, Dargaville i Wellsford. Zamišljena je kao dio edicije o Dalmatincima na Novom Zelandu, a njoj bi se 2016. godine trebala pridružiti knjiga o pionirskim dalmatinskim naseljenicima krajnjeg novozelandskog sjevera.



Putem brojnih vrlo kvalitetnih crno-bijelih fotografija nastalih u prvoj polovici 20. stoljeća Kaye Dragicevich gradi mozaik dalmatinske imigracijske povijesti krajnjeg novozelandskog sjevera. U njoj tako vidimo kako su Dalmatinci naseljavali tu državu i u vrlo kratkom razdoblju postali dionici njezina ne samo gospodarskog, već i društvenog razvoja. Osnivaju se tako različita sportska i kulturna udruženja kojima Dalmatinci daju poseban pečat.
U svojim istraživanjima Dragicevic je uspjela identificirati imena i prezimena više stotina dalmatinskih kopača smole i njihovih obitelji što je čitateljima naznačila putem brojki kod svake osobe na fotografijama. To je možda i najveća vrijednost ove knjige.

Iz knjige tako doznajemo da je Parengarenga bila jedna od prvih lokacija naseljavanja dalmatinskih imigranata, kopača smole, koji su stizali Novi Zeland bježeći iz rodne domovine od siromaštva, bijede i gladi. Oni su u tu državu stizali prekooceanskim brodovima do Aucklanda, a onda bi do krajnjeg sjevera put nastavili obalnim trajektima. U novoj postojbini Dalmatinci su gradili novozelandsko društvo zajedno s Novozelanđanima engleskog govornog područja te novozelandskim starosjediocima Maorima s kojima se povezuju brojnim bračnim, prijateljskim i poslovnim vezama. Već 1902. godine u Parengarengi je zabilježeno 150 Maora i 200 Europljana, od čega 150 Dalmatinaca. Uz ovo naselje, Dalmatinci uskoro naseljavaju i Mangonui, Awanui, Dargaville, Kaeo, Whangaroa, Rusell, Rawene, Kohukohu, Houhora i Waihopo. Dalmatinski naseljenici sjevera kopaju smolu na područjima Waiharara – Parengarenga, Sweetwater, Waipapakauri, Sweetwater, Lake Ohia, Ahipara Hill, Dargaville i drugima. Među njima nalaze se i brojni Vrgorčani čije podrijetlo otkrivaju prezimena: Cikoja, Čović, Ćulav, Domandžić, Erceg, Jelaš, Jelavić, Jerkušić, Jović, Katavić, Majić, Opačak, Rakić, Ravlić, Tolić, Židić i drugi. Poznato je da je Villa Auckland na zapadnom ulazu u Vrgorac izgrađena 1928. godine novcem vrgorskih kopača smole na Novom Zelandu. U knjizi se spominju i brojni Makarani, otočani i drugi Dalmatinci.

Pisana jednostavnim jezikom i grafički prezentirana ponešto drugačije od sličnih djela na hrvatskom jeziku, fotomonografija „The Gumfield Collection“ zanimljiva je ne samo povjesničarima i znanstvenicima drugih srodnih znanosti, već i široj čitateljskoj publici, posebno potomcima i rođacima kopača smole koji danas žive u Novom Zelandu i Hrvatskoj. Zbog svega navedenoga autorici svakako treba čestitati na trudu, upornosti i kvalitetno realiziranom projektu, a knjigu svakako preporučamo Dalmatincima i hrvatskoj dijaspori sjevernog novozelandskog otoka.

Branko Radonić

Proračun Grada Vrgorca za 2015. godinu iznosi 15,45 milijuna kuna

ponedjeljak , 16.11.2015.



U srijedu 11. studenoga održana je 3. sjednica Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o gradonačelnikovu prijedlogu Gradskog proračuna za posljednja dva mjeseca 2015. godine. Naime, kako je Vrgorac veći dio godine proveo bez gradonačelnika i Gradskog vijeća i pod upravom vladine povjerenice, proračun nije bilo moguće donijeti. Iako su vijećnici Nezavisne liste mladih, SDP-a i HNS-a očekivali da gradonačelnik Rudolf Grljušić neće čekati tri mjeseca da pred vijećnike stavi svoj prijedlog Proračuna, to se na koncu ipak dogodilo. Rasprava o proračunu na Gradskom vijeću trajala je maratonskih 5 sati i 17 minuta i na njoj je bilo burnih rasprava, svađa, ali i povremenih smiješnih trenutaka, posebno u kasnijoj fazi sjednici, što se više bližila ponoć.

1,73 milijuna kuna od ostatka kredita za Zonu

Gradonačelnikovim prijedlogom proračuna predviđa se prihod u iznosu od 15,45 milijuna kuna, a koji se sastoji od prihoda od poreza (3,916 milijuna kuna), pomoći iz proračuna (6,45 milijuna kuna), prihoda od imovine (0,738 milijuna kuna), prihoda od prodaje roba i usluga (2,468 milijuna kuna), i primitaka od zaduživanja, odnosno kredita od HBOR-a za gospodarsku zonu Ravča (1,73 milijuna kuna). Rashodi poslovanja iznose 13 milijuna kuna, a rashodi za nabavu nefinancijske imovine 2,45 milijuna kuna. Što se tiče pojedinih programa, za održavanje komunalne infrastrukture planirano je 2,25 milijuna kuna, od čega čak 780 tisuća kuna za održavanje javnih površina. U programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture planirano je 3,05 milijuna kuna, od čega za gospodarsku zonu Ravča 2,26 milijuna kuna. Za program javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu planirano je 437 tisuća kuna, za kulturu 830 tisuća kuna, te za sport 160 tisuća kuna.

LJUBOMIR ERCEG (NLM): Gradonačelnik je trebao zvati ostale stranke na konzultacije

Nezavisna lista mladih na sjednici je definirala stav da je gradonačelnikov prijedlog proračuna loš i da ne zaslužuje potporu. Međutim, na proračun su dali 14 amandmana kojima su htjeli preraspodijeliti 3,8% ukupnog proračuna i tako ga izmijenjenog prihvatiti. Također, dali su gradonačelniku ultimatum da te amandmane i provede ili će ga oboriti tijekom raspravljanja o proračunu za 2016. godinu koji će uslijediti do kraja godine.
Obrazlažući stavove Nezavisne lista mladih, predsjednik njezinog kluba Vijećnik Ljubomir Erceg rekao je kako je Grljušićev prijedlog proračuna u skladu s proračunima koje je predlagao bivši gradonačelnik Boris Matković.
- Jedina je razlika što je Grljušić nešto realniji u predlaganju prihodovne strane proračuna, dok je rashodovna strana obojici ista. I dalje većina proračuna ide na plaće. Od 7,7 milijuna kuna vlastitih prihoda čak 5,92 milijuna idu na plaće, što je 81,5%. Svakome je jasno da ovakvo stanje nije održivo i od gradonačelnika smo očekivali više. Dobio je izbore na krilima novoga HDZ-a, na krilima mladosti i podršci europarlamentaraca, bivših ministara i generala koji su Vrgorac iskoristili kao poligon za uvježbavanje za parlamentarne izbore. Obećavan je novi smjer i novi projekti. Osobno sam ta zalaganja prihvatio kao nešto dobro i rekao gradonačelniku da može očekivati moju suradnju u provođenju reformi u koje se mora krenuti odmah i bez kalkulacija. Ali gradonačelnik u ova tri mjeseca nijedno nije sazvao druge stranke na konzultacije. Za sastavljanje ovakvog proračuna nisu trebala tri mjeseca, već tri dana. Bilo bi očekivati da NLM ne podrži ovaj proračun, ali mi smo u Klubu odlučili predložiti 14 amandmana i barem djelomično usmjeriti proračun u boljem smjeru, jer nema sredstava do kraja godine da bi se nešto bolje napravilo. Ovo radimo iz dobre volje zbog građana kojima je dosta izbora, zbog toga što se radi o parcijalnom proračunu za samo dva mjeseca. Ako se realiziraju naši amandmani i prijedlog za proračun 2016. godine bude takav da više neće služiti samo za bankomat činovnicima, onda ćemo ga podržati, rekao je Erceg.

NADA JELAVIĆ (HDZ): Od dostupnog novca više se nije moglo napraviti

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-HSP AS-HSS Nada Jelavić prenijela je stav svoje koalicije kojim je gradonačelnikov prijedlog proračuna podržan.
- Od dostupne količine novca nije se moglo napraviti više. A svi moramo imati u vidu da se sedam mjeseci radilo bez proračuna i neke stvari se moraju platiti i na to ne možemo utjecati danas. Nitko od ove garniture nije kriv jer ima toliko ljudi u gradskoj upravi i ustanovama koji primaju plaću. U ovom trenutku nije moguće dirati u prava radnika zbog kolektivnih ugovora i prava, rekla je Jelavić.

RUDOLF GRLJUŠIĆ (HDZ): Stupio sam na dužnost u kolovozu, do kada je veći dio proračuna već bio realiziran

Gradonačelnik Rudolf Grljušić rekao je da se proračun zasniva na načelima potpunosti, uravnoteženosti i usklađenosti s mjerama ekonomske politike.
- Proračun zadržava načela zadovoljavanja javnih potreba u zakonskim okvirima i okvirima materijalnih mogućnosti. Bez obzira na zahtjeve korisnika materijalnih sredstava. Što se tiče plaća, u posljednjih par godina plaće su smanjivane dva puta – jednom 5%, a drugi put 10% i na to su pristali svi zaposlenici grada. Naglasio bih da sam stupio na dužnost u kolovozu, a do tog trenutka proračun je u dobrom dijelu već bio realiziran. U posljednje tri godine proračun je katastrofalno snižavao svoju prihodovnu stranu i samim time smanjivala se i rashodovna strana. Postoje i kolektivni ugovori u gradskim ustanovama i tvrtkama koji jednim dobrim dijelom limitiraju daljnje snižavanje plaće. Ni vaši amandmani nisu naročito razvojni, ali sam svjestan da su potrebe naših sela velike i ja bih bio najsretniji kada bih imao dva do tri milijuna kuna u rezervi pa da to svima razdijelim. Nažalost, limitiran sam ovakvim proračunom, rekao je Grljušić.

RADE BOBANAC (SDP): Stanje je katastrofalno i treba ga objasniti djelatnicima

Vijećnik SDP-a Rade Bobanac rekao je gradonačelniku Grljušiću da je nekorektan jer je s prijedlogom proračuna čekao posljednji zakonski rok. – Ovo je čista kopija dosadašnjih proračuna, samo što je ovaj još netransparantniji. Stavke su potpuno nerazumljive i ne znamo što predstavljaju. Ali da se ne zavaravamo, ovdje novca nema, sve je potrošeno, ovdje se samo postavlja pitanje jeste li u stanju osigurati plaće do kraja godine. Mi sredstava nemamo, vi ste to znali i zato ste čekali zadnji rok za prijedlog proračuna kako bi nas doveli pred gotov čin. Amandmani nezavisne liste predstavljaju 3,8% proračuna i sve je to u redu. Mi se nismo odlučili na amandmane jer znamo da ih nećete ispoštovati jer ne možete. Očekivao sam da će te ovim proračunom nama dati projekcije za proračun za 2016. godinu, a ovo što smo dobili pokazuje da možemo očekivati potpunu katastrofu u 2016. godini. Nadali smo se da će te krenuti u racionalizaciju troškova i to tako što će te pokrenuti kolektivno pregovaranje s radnicima svih ustanova i tvrtki. Ako se nešto ne može platiti, onda kao odgovorni političari moramo sjest s ljudima, radničkim vijećima i sindikatima i objasniti stanje. Ne možete vi svest proračun na to da 80% izvornih prihoda ode na plaće, a od ukupnog proračuna kada se odbije projekt zone, 43% ode na plaće, a samo 3,5% na socijalu, a 1% na sport. Tih 43% je dvostruko više od europskih standarda. Ovo je neodrživo, bio je energičan Bobanac.

ANTE PRANIĆ (NLM): Pred Vrgorcem je razdoblje rezova

Predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić također je bio izuzetno kritičan prema gradonačelnikovu prijedlogu.
- Kada ste preuzeli dužnost imali ste parolu zajedništva. I očekivao sam da će te prilikom planiranja proračuna pozvati sve stranke na konzultacije i da će sve stranke prihvatiti teret krize u Vrgorcu. Zajedništvo je ostalo samo na izbornim plakatima. Vi ste donijeli prijedlog proračuna pred vijećnike zadnjeg dana zakonskog roka. Znam da vam nije jednostavno, naslijedili ste dugovanja za koja niste krivi, ali kada ste izabrani morali ste biti svjesni da ste tu radi provođenja reformi. Rekao sam vam da ću vam prvi biti osma ruka u provođenju reformi, ali ne za ostanak za ostanak iste politike po kojoj je proračun grada samo bankomat zaposlenicima. Koliko zaposlenici zaista rade to govore projekti kojih nema i prazni gradski ured tijekom radnog vremena. Vi ste direktor svima njima. Od 6,3 milijuna kuna osnovnog prihoda, 2,4 odnosi se na komunalni doprinos i naknadu, a taj se novac mora trošiti za gradnju infrastrukture u mjesnim odborima, ali ih vi koristite za održavanje infrastrukture kako bi pumpali novac za plaće u gradskim komunalnim društvima. Svim zaposlenicima u gradskoj upravi, ustanovama i institucijama Grad ukupno za plaće isplaćuje 8,6 milijuna kuna, a od vlastitih prihoda imamo 8,8 milijuna kuna. Mi plešemo na rubu izdržljivosti. Također, stalno slušamo od HDZ-a da država ne pomaže Vrgorcu jer je Vlada SDP-ova, a ovdje vidimo da će do kraja 2015. godine na osnovu pomoći države Vrgorcu bili uplaćeno pet milijuna kuna, od čega su četiri već uplaćena. Moramo biti svjesni da novca više nema i da je vrijeme rezova pred Vrgorcem. Ti rezovi neće biti lijepi, ali istovremeno imamo sustav komunalne naknade sa slabom naplatom i tisuću ljudi koji u Čistoći nisu u sustavu plaćanja. U ovom proračunu također nema ni brojnih projekata koje je gradonačelnik najavio u medijima nakon što je preuzeo funkciju poput volonterskog centra, pa je jasno da neće biti realizirani, rekao je Pranić.
Nakon rasprave vijećnici su jednoglasno izglasali gradonačelnikov proračun obogaćen amandmanima Nezavisne liste mladih.

Amandmani Nezavisne liste mladih

Nezavisna lista mladih je na gradonačelnikov prijedlog proračuna uložila 14 amandmana. Njima su htjeli opremiti prostorije mjesnog odbora Dusina u kojima bi se trebala raditi javna izlaganja za formiranje zemljišne knjige (93.095 kuna), obnoviti igrališta u Podprologu (60 tisuća) i Rašćanima (60 tisuća), dovršiti prihvatna kapelica u Draževitićima (50 tisuća), izraditi projektna dokumentacija za gradsku tržnicu (50 tisuća), povećati proračunski izdatci za DVD Vrgorac (40 tisuća), uknjižiti Dom športova (30 tisuća), obnoviti crkva u Umčanima (25 tisuća), financirati boćarski klub Umčane (20 tisuća kuna), organizirati manifestacija Božićni grad (20 tisuća), nabaviti uređaj za evidenciju radnog vremena djelatnika gradske uprave (15 tisuća), sanirati krov zadružnog doma Zavojane (15 tisuća), pomoći djelovanje Udruge studenata Grada Vrgorca u Splitu (10 tisuća) i nabaviti oprema za snimanje sjednice Gradskog vijeća (10 tisuća). Gradonačelnik Rudolf Grljušić prihvatio je samo amandman vezan za obnovu igrališta u Podprologu, dok je Nezavisna lista mladih zbog proceduralnih i drugih razloga povukla amandmane vezane za DVD Vrgorac, studente i dom u Zavojanima. Svi ostali su izglasani. Kod rasprave o amandmanu vezanom za obnovu igrališta u Rašćanima, ispostavilo se da su nezavisni isplanirali novce za taj projekt nabaviti od sredstava koje je županija donirala za igralište u Žlibini, a te je novce s županom direktno dogovorio s jednim mještaninom Žlibine. Iako je Nezavisna lista mladih inzistirala da prebacivanju sredstava iz Žlibine u Rašćane, a postojala je indicija da su namjenska, prepirku Grljušića i Pranića presjekao je vijećnik Bobanac čiji je SDP glasovao proziv prenamijene, ali nakon „časnog obećanja“ gradonačelnika Grljušića i vijećnika HDZ-a da će sredstva za Rašćane biti planirana u proračunu za 2016. godinu. Isto tako, iako je gradonačelnik odbio amandman za prebacivanje 20 tisuća kuna od Gradskog kulturnog središta prema Turističkoj zajednici za organizaciju manifestacije 'Božićni grad', uz vijećnike NLM-a, SDP-a i HNS-a, podržali su ga i HDZ-ovci.

Na brdu Mosor iznad Lučaka pronađena talijanska bomba zaostala iz Drugog svjetskog rata!

utorak , 10.11.2015.



Grupa mladića iz Dusine i Lučaka pronašla je vrhu brda Mosor iznad Lučaka bombu zaostalu iz Drugog svjetskog rata. Nakon prijave događaja, Policijska postaja Vrgorac dovela je iz Sinja pirotehničara Alena kojega su mladići odveli do mjesta gdje su pronašli neeksplodiranu napravu. Pirotehničar je utvrdio da se radi o talijanskoj bombi marke Breda model 35 koju je u ratu na području Vrgorske krajine koristila talijanska okupacijska vojska. Bombu je pirotehničar bez posljedice uklonio aktiviranjem na licu mjestu pomoću sporogoreće trajine, a saznajemo da njezina eksplozija može ubiti čovjeka i na 30 metara udaljenosti. Radi se zaista o velikoj neposrednoj opasnosti s kojom se ne smije šaliti, a sreća je da je pronađena naprava na sebi imala osigurač. U ratu su je nazivali crvenim pomidorom jer je bila obojena u crveno. Stručnjak za eksplozivna sredstva za Vrgoračke novine ističe kako bomba ima loš upaljač. U sredini je cilindar s detonacijskim kapsulama na oba kraja. Između je željezna balotica koja se podalje od detonacijskih kapsula drži osjetljivim oprugama. Osigurač fiksno drži kuglicu. Kada se skine osigurač, onda se kuglica može slobodno putovati po napravi. Kada se bomba baci onda udar u zemlju uzrokuje aktivacije detonacijske kapsule od strane kuglice. Bombu može aktivirati jača trešnja, ali ako se nespretno baci, vrlo lako se može dogoditi da se i ne aktivira, već kada ju netko uzme i malo protrese dolazi do trenutne eksplozije koja u većini slučajeva na mjestu ubija čovjeka. Njezina najveća mana je što ne izgleda kao bomba, već obična limena kutijica koja lako navede znatiželjnog čovjeka da ju uzme u ruke.

Ovom prilikom svakako treba pohvaliti mladiće iz Dusine i Lučaka zbog čijega je oka sokolova uklonjena opasna neposredna prijetnja koja je mogla ostaviti ozbiljne posljedice da su je eventualno pronašla djeca ili druge osobe tijekom šetnje ili igre po prirodi. Kako je od Drugog svjetskog rata proteklo više od 70 godina, često zaboravimo da je naš kraj bio krvavo bojište više vojski i da je svaka iza sebe ostavila velike količine mina, bombi i drugih eksplozivnih naprava. Mnoge su do danas uklonjene, ali uvijek postoji opasnost da se na raznim mjestima u prirodi nađe nešto ovako. Sjetimo se samo kako je prije deset godina, uslijed požara ispod Vrgorca prema cesti za Banju, eksplodirala mina. Kako je Vrgorac u vrijeme rata bio opasan žicom i minskim poljima, zaostala eksplozivna sredstva nisu bila rijetkost. Stoga ako naiđete na nešto što podsjeća na bombu ili minu, ništa ne dirajte i pronalazak prijavite policiji. Na to posebno upozorite svoju djecu kada odu u šetnje po prirodi.

Rezultati izbora za Grad Vrgorac: HDZ 1975, SDP 1053, MOST 646 glasova

ponedjeljak , 09.11.2015.



Na izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru na području Grada Vrgorca bilo je upisano 5855 birača. Na 26 biračkih mjesta pristupilo ih je ukupno 3915 ili 66,87%, od čega je važećih glasova bilo 3843 ili 98,16%, a broj nevažećih 72 ili 1,84%.
Najviše glasova osvojila je HDZ-ova Domoljubna koalicija, i to 1975 ili 51,39% glasova. Najviše preferencijalnih glasova na toj listi osvojio je Damir Krstičević (1249 ili 63,24%), dok je daleko iza njega Zlatko Ževrnja (46 ili 2,33%).
Koalicija Hrvatska raste predvođena SDP-om osvojila je 1053 glasa ili 27,40%. Najviše preferencijalnih glasova na toj listi osvojio je Ante Kotromanović (438 ili 41,60%), dok je drugi bio HNS-ovac Srđan Gjurković s 103 ili 9,78%.
Most nezavisnih lista osvojio je 646 ili 16,81% glasova. Najviše preferencijalnih glasova na toj listi osvojio je Vrgorčanin, profesor Ivan Šarić (302 ili 46,75%), dok je drugi Božo Petrov (216 ili 33,44%).
Redoslijed ostalih listi je slijedeći: Živi Zid (33 ili 0,86%), HKS-HSP-OS (32 ili 0,83%), Bandić Milan 365 (24 ili 0,62%), AHSP (23 ili 0,60), Uspješna Hrvatska (10 ili 0,26%), Željko Kerum (9 ili 0,23%), ORAH (8 ili 0,21%), U ime obitelji (8 ili 0,21%), Akcija mladih (7 ili 0,18%), SRP (5 ili 0,13%), HKDU-HDS-ND (4 ili 0,10%), Hrvatska zora (4 ili 0,10%) i Pametno (2 ili 0,05%).
Kuriozitet ovih izbora bio je rezultat u Umčanima, rodnom selu generala Damira Krstičevića, nositelja liste Domoljubne koalicije u X. izbornoj jedinici. Naime, u Umčanima je SDP-ova koalicija osvojila 44 glasa, HDZ-ova koalicija 42, a MOST 40.
Izbori su protekli bez incidenata, iako je manjih problema, kako doznajemo, bilo u Vinima. Uz regularnih 26 biračkih mjesta, za ove izbore otvoreno je i jedno posebno u višenamjenskoj dvorani Grada Vrgorca za glasače koji su imali pravo glasanja u nekoj drugoj izbornoj jedinici, ali su se na dan izbora zatekli na području Vrgorca. Posebno pravo glasa ostvarili su i pojedini građani koji su pripadnici jedne od nacionalnih manjina.

Išaran spomenik palim borcima i civilnim žrtvama rata u Draževitićima

subota , 07.11.2015.



Pod okriljem noći nepoznati počinitelj ili počinitelji oskrnavili su spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u selu Draževitići. Na spomenik su ucrtali ime i simbol zločinačke ustaške Nezavisne Države Hrvatske. Čin je uznemirio mještane Draževitića koji nas cijelo jutro zovu i javljaju o nemilom događaju.
Spomenik je podignut tijekom bivše Jugoslavije u čast mještana Draževitića koji su stradali kao partizanski borci ili su bili ubijeni kao civili od strane njemačke, talijanske ili ustaške vojske. Na spomeniku se nalaze imena i nekoliko draževitićke djece starosti do tri godine koji su preminuli od raznih bolesti tijekom boravka u izbjegličkim logorima El Khatatba i El Shatt u Egiptu od 1944. do 1946. godine. Ukupno je na spomeniku upisano 11 imena palih boraca i 20 imena stradalih civila iz toga sela. Tijekom rata cijelo je selo sravnjeno sa zemljom i dugo se oporavljalo od totalnih ratnih šteta. Pred kraj rata gotovo svi mještani su otišli u zbjeg u Italiju i na koncu u Egipat kako bi spasili gole živote. Samim time, nemili događaj na spomeniku teško je pao mještanima čiji su članovi obitelji stradali u ratu.
Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora bio je zapušten tijekom 90-ih godina 20. stoljeća, ali je 2010. godine angažmanom mjesnog odbora, te donacijama samih mještana, tvrtki i Grada Vrgorca obnovljen i kao takav ponovno svečano otvoren.
Ovaj događaj nemoguće je ne povezati s predstojećim parlamentarnim izborima, ali postavlja se logično pitanje koja je to vlast toliko vrijedna da se zbog nje spremno oskrnaviti spomen za Vrgorčane koji su stradali samo zato što su se drznuli braniti svoj dom. I je li krivcu za ovo nedjelo poznata stara izreka koja, parafraziramo, glasi: „Tko ruši, rušit će mu se, tko skrnavi, skrnavit će mu se“. Neslužbeno doznajemo da će se ovaj vandalizam prijaviti policiji, a šteta će se sanirati sredstvima mjesnog odbora.

U prodaji 68. broj Vrgoračkih novina

ponedjeljak , 02.11.2015.



Dragi čitatelji Vrgoračkih novina, u prodaji je 68. broj Vrgoračkih novina – prvih novine Vrgorske krajine na 44 stranice.

Glavna tema ovoga broja je izmjera i izrada zemljišne knjige u Katastarskoj općini Dusina. U dugom članku pratimo historijat izmjere, te objašnjavamo postupak izrade zemljišne knjige u narednom razdoblju. Članak je vrlo informativan i koristan za sve one koji će sudjelovati u izradi zemljišne knjige dokazujući svoje vlasništvo nad zemljištem.
U ovom broju nalaze se izvještaji s 1. i 2. sjednice Gradskog vijeća Grada Vrgorca. Donosimo članak o ideji prenamjene školske zgrade u Dragljanima u Školu u prirodi. Tu je i vrlo bogata reportaža o mjesnom odboru Majići-Jasena, te bogata fotoreportaža o 16. Biklijadi. Donosimo prekrasne tekstove iz pera Igora Majstrovića o stiljskim gomašima te vlačkim vinicama, svjedocima truda naših predaka. Također, Saša Šimunović analizira glasačke navike Vrgorčana.

Uz navedeno, možete pročitati brojne vijesti i vjestica iz politike, sporta i svakodnevnoga života u Vrgorskoj krajini. Tu su kolumne, nagradna križaljka, rubrika „Bez komentara“ i drugo.

Vrgoračke novine su dostupne za kupnju na slijedećim prodajnim mjestima u Vrgorcu:
- Benzinska postaja 'Pivac', Šetalište Mate Raosa
- Trgovina 'Ante', Zagrebačka ulica
- Mesnica 'Pivac', Ulica Hrvatskih velikana (Pijaca).

Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb) i Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2).

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>