Opomena Holokausta

srijeda , 27.01.2016.



Prije 71 godinu Crvena armija je ušla u zloglasni nacistički logor smrti Auschwitz-Birkenau oslobodivši posljednjih 7500 logoraša. Oslobođenjem logora simbolički je završio Holokaust - najmračnije doba u ljudskoj povijesti koje je rezultiralo milijunima ubijenih građana Europe.

Ubijeni su zbog svoga imena, vjere, rase, političkog stava, spolne orijentacije ili zdravstvenog stanja. Ubijeni su od strane ekstremne nacionalističke arijevske ideologije koja je od 1939. do 1945. godine pokrenula golemi stroj smrti koji je doveo do smrti preko 60 milijuna ljudi, ranjavanja preko sto milijuna i potpuno razorene Europe, sjeverne Afrike i Dalekog Istoka.

Holokaust je opomena jer Holokaust pokazuje na što je sve ljudski rod sposoban kada mu se mozak ispere desnom nacionalističkom ideologijom zbog koje više nije sposoban vidjeti čovjeka, sa svim njegovim vrlinama i manama, već vidi samo njegovo ime, prezime i rasu.

Desna nacionalistička ideologija proizvodi umove koji su kadri uvrijediti, osakatiti i ubiti drugoga čovjeka samo zato što je drugačiji od njih ili što ima drugačiji stav. Holokaust neka bude opomena svima onima koji danas ustašuju, koji promoviraju rigidno desnu nacionalističku ideologiju jer povijest nas uči do čega dovodi takvo ponašanje. I mi Hrvati smo ranjeni Holokaustom, imamo i mi svoj Aushwitz, zove se Jasenovac. Oba ta logora, kao ni ostalih četrdesetak tisuća logora nije stvoreno preko noći. Sve je započelo mnogo ranije uvredom, podmetanjem, etiketiranjem i pisanjem mrzilačkih novinskih članaka u miru, da bi s prvom grmljavinom topova uvreda postala logorski broj, etiketiranje se pretvorilo u žutu Davidovu zvijezdu, a novinsko pero postalo metak, vješalo ili plinska komora. Holokaust se dogodio jer su dobri ljudi šutjeli. Jer zlo će prevladati samo ako dobri šute. Zato ni danas, u 2016. godini ne smijemo šutjeti na mržnju i zlo koju propagiraju ekstremno desne i rigidne političke organizacije u Hrvatskoj. Znamo iz povijesti gdje to vodi. Civilizacijska obveza svakoga pojedinca je da se u svakoj životnoj prilici svojim stavom i osobnim primjerom bori protiv ludila koje proizvodi nacionalistička ideologija. Radi sebe i svoje djece. Da nam se ne ponovi povijest.

PRVO SU DOŠLI...

Prvo su došli po komuniste,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio komunist.

Zatim su došli po Židove,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio Židov.

Zatim su došli po sindikaliste,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio sindikalist.

Zatim su došli po katolike,
a ja se nisam pobunio
jer sam bio protestant.

Zatim su došli po mene,
a do tada više nije bilo nikoga
da se pobuni.

Ovu je pjesmu napisao pastor Martin Niemöller (1892-1984), upozoravajući koliko je opasno šutjeti kad se događaju zločini.

<< Arhiva >>