Akcija prikupljanja novca za izmjenu krova crkve Svetog Jure u Poljicima Kozičkim

ponedjeljak , 29.02.2016.



Nakon naše objave o akciji prikupljanja novčanih sredstava za hitnu obnovu ruševnog krova crkve Svetog Jure u zaseoku Medaci u Poljcima Kozičkim, javio se cijeli niz naših čitatelja koji vuku podrijetlo iz ovoga sela, a žive po cijelom svijetu. Svi su oni htjeli dati svoj doprinos spašavanju crkve. Obratili smo se stoga organizatorima akcije i dobili broj žiro računa župe na koji je moguće uplatiti sredstva.
Račun je otvoren u Splitskoj banci i njegov je broj: IBAN: HR1523300031100325917. Molimo da u opis plaćanja navedete „Za crkvu Sv. Jure – Medaci“, jer se radi o zajedničkom računu župe s obzirom da se ne može otvoriti posebni račun za svaku crkvu. Zbog toga je potrebno u opis plaćanja staviti naznaku da je riječ o crkvi sv. Jure – Medaci.
Podsjećamo, krov crkve je u vrlo lošem stanju i potrebno ga je potpuno izmijeniti. Građevinski radnici su već bili na terenu i prema trenutnoj situaciji trebalo bi ukloniti postojeću krovnu konstrukciju i sve promijeniti. Radovi zahtjevaju velika financijska sredstva (cca 100.000,00 kn) i teško da će ih moći podmiriti samo stanovnici koji trenutno tamo žive. S obzirom na zadnji sastanak mjesnog župnika don Mate Munitića i članova župe radovi bi trebali započeti čim to dopuste vremenske prilike jer su zaista nužni kako ne bi bili u situaciji da nemaju gdje doći na sv. misu i ostale crkvene obrede.

DELEGACIJA HRVATSKIH VODA U VRGORCU: Ponovno će se razmotriti projekt odvodnje viška voda u Vrgorskom polju, te će biti kandidiran za sredstva europskih fondova!

četvrtak , 25.02.2016.



U Vrgorcu je danas boravila delegacija Hrvatskih voda kako bi obišla naša krška polja i to u vezi projekata odvodnje viška vode iz vrgorskih polja. Delegaciju je predvodio zamjenik regionalnog direktora Vodnogospodarskog odjela Split, Vrgorčanin Rade Bobanac uz kojega su stigli i dr.sc. Marijan Babić, voditelj Jedinice za provedbu projekata zaštite od štetnog djelovanja voda koji se financiraju putem zajmova CEB-a i sredstava EU fonda, potom Elvis Kešetović iz iste jedinice, Mirjana Švonja iz Sektora razvoja VGO Split i Ivana Gabrić iz Sektora zaštite od štetnog djelovanja vode. U Vrgorcu ih je dočekala voditeljica Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Matica“ Iva Kuzmanić, nakon čega su održali radni sastanak s gradonačelnikom Vrgorca Rudolfom Grljušićem i načelnikom Pojezerja Borom Dominikovićem.
Delegacija je Grljušića i Dominikovića upoznala s netom raspisanim natječajem za izradu studijske dokumentacije za pripremu projekta zaštite od poplava Vrgorskog polja i polja Rastok. Naime, Hrvatske vode su dosadašnji projekt, koji je uključivao izgradnju obodnog kanala prema Birini, vratile na početak uzevši u obzir brojne pritužbe poljoprivrednika iz Vrgorskog polja koje su se mogle čuti tijekom posjeta generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišiću vrgorskom kraju početkom srpnja prošle godine. Naime, poljoprivrednici su se založili za izgradnju tunela u Striševoj kako bi se riješio problem plavljenja polja vodama koje pristižu sa sjeverozapadnog dijela polja, iz Kutca.
Kako je za Vrgoračke novine rekao Rade Bobanac, struka će sve relevantne varijante odvodnje viška voda ponovno analizirati, te izabrati najoptimalniju prema svim stručnim aspektima i preciznim kriterijima Europske unije. – Konzultanti Europske unije strogo pregledavaju sve projekte i zato ništa nećemo prepustiti slučaju. O svim našim aktivnostima će pravovremeno biti informirane lokalne samouprave čiji se teritorij nalazi u Vrgorskom polju, kao i samo stanovništvo koje je najviše zainteresirano za rješavanje problema poplava kako bi se konačno bez prepreka moglo intenzivnije baviti poljoprivredom, rekao je Bobanac. Nakon sastanka, delegacija Hrvatskih voda zaputila se u polje Rastok, do zatvorenog odvodnog tunela na granici s Bosnom i Hercegovinom, a kojega je moguće pustiti u rad tek kada se riješi problem plavljenja Vrgorskog polja. Nakon toga su otišli na Veliki Prolog odakle su panoramski razgledali oba polja. Potom su se spustili do mosta u Podvinju kako bi se iz prve ruke uvjerili u kakvom su stanju poljodjelske površine uz samu rijeku Maticu, a koje svake godine plave. Nakon toga, delegacija je otišla u Kutac, čime je završila svoj posjet Vrgorcu.

Važna molba stanovnicima Poljica Kozičkih u domovini i inozemstvu - spasimo crkvu Sv. Jure od propadanja!

ponedjeljak , 22.02.2016.



Zaprimili smo molbu gospođe Mile Opačak iz Poljica Kozičkih. Molba je vezana uz obnovu i uređenje krova crkve sv. Jure u Medacima (Poljica Kozička) koja je prijeko potrebna. Građevinski radnici su već bili na terenu i prema trenutnoj situaciji trebalo bi ukloniti postojeću krovnu konstrukciju i sve promijeniti. Radovi zahtjevaju velika financijska sredstva (cca 100.000,00 kn) i teško da će ih moći podmiriti samo stanovnici koji trenutno tamo žive. S obzirom na zadnji sastanak mjesnog župnika don Mate Munitića i članova župe radovi bi trebali započeti čim to dopuste vremenske prilike jer su zaista nužni kako ne bi bili u situaciji da nemaju gdje doći na sv. misu i ostale crkvene obrede.

Pa zbog toga Opačak moli da na našoj stranici objavimo apel mještanima Poljica Kozičkih, pogotovo onima koji žive izvan njih, a čvrsto su vezani za taj kraj i koji prate našu stranicustranicu na planirane radove oko sanacije i uređenja krova naše crkve.

Što se dobrovoljnih priloga tiče, a koji su zaista dobrodošli, ne postoji broj žiro računa za uplate, nego bi se prilozi direktno dostavljali u crkvu. - Iskreno se nadamo da ćemo uspjeti u ovom projektu na dobrobit svih mještana, ali i svih onih koji zbog bilo kojeg razloga više tamo ne žive, kaže nam Mila Opačak.

Gradska Čistoća Vrgorac neće ažurirati popis platiša odvoza otpada podacima iz evidencije MUP-a – smatraju da ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu

petak , 19.02.2016.



Na sjednici Gradskog vijeća Vrgorca od 26. listopada prošle godine, na kojoj su ravnatelji i direktori gradskih ustanova i tvrtki podnosili izvještaje o radu za 2014. godinu, predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić konstatirao je kako je Gradska Čistoća u navedenoj godini na temelju računa za odvoz komunalnog otpada uprihodila 937.385 kuna. Kako se odvoz otpada plaća 16 kuna po osobi, elementarnom matematikom Pranić je utvrdio da je odvoz u toj godini plaćalo 4882 ljudi. Međutim, na području Grada Vrgorca, te Općine Pojezerje, za koju Gradska Čistoća Vrgorac također prikuplja otpad, prema posljednjem popisu stanovništva živi ukupno 7491 stanovnik. Prema tome, zaključio je tada Pranić, samo dvije trećine mještana Grada Vrgorca i Općine Pojezerje plaća odvoz otpada, da bi kasnije, naknadnim provjerama, utvrdio da se otprilike radi o 1500 ljudi. Nakon što je s ovim izračunom upoznao direktora Gradske Čistoće Vjeku Grbavca, ovaj je istaknuo kako od policije ne može dobiti ažurne podatke o broju članova svih domaćinstava na području ove dvije lokalne samouprave u kojima ta gradska tvrtka prikuplja komunalni otpad. Zbog toga je predsjednik Pranić 19. studenoga 2015. godine uputio dopis Ministarstvu unutarnjih poslova kojim je zatražio poimenični popis prijavljenih građana na području Grada Vrgorca, a kada je isti stigao u Vrgorac sredinom prosinca, Pranić ga je u prisustvu gradonačelnika Rudolfa Grljušića i načelnika PP Vrgorac Genija Dropulića uručio direktoru Vjeki Grbavcu s molbom da se dosadašnja evidencija Gradske Čistoće što prije ažurira podacima MUP-a.

GRADSKA ČISTOĆA: Popis će se ažurirati u suradnji s predsjednicima Mjesnih odbora

Međutim, da od toga neće biti ništa svjedoči Odluka o neprimjenjivanju podataka MUP-a koju je Gradska Čistoća Vrgorac donijela 9. veljače. U njoj stoji da se statistički podaci iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu za području Grada Vrgorca, a koje je Gradskoj Čistoći dostavila Uprava za upravne i inspekcijske poslove MUP-a neće primjenjivati. Navedeno je pak da će se ažuriranje zastarjelih podataka o članovima kućanstava za obračun usluge odvoza otpada odraditi u suradnji s predsjednicima Mjesnih odbora, kao i samim vlasnicima stambenih prostora na području Grada Vrgorca. U obrazloženju ove odluke stoji slijedeće: „U svom dopisu, Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprava za upravne i inspekcijske poslove, je istaknula da podaci vjerojatno neće odgovarati stvarnom stanju, što se je i obistinilo prilikom testnog obračuna usluge odvoza otpada. Isto tako, za stambene zgrade u kojima ima više samostalnih uporabnih cjelina, podaci su nepotpuni, budući da se sve osobe vode na istom kućnom broju, bez oznake stana ili kata tako da je nemoguće odrediti koliko ljudi živi u određenom stanu“.
Problematičnost ove odluke leži u činjenici što predsjednici Vijeća mjesnih odbora nisu ovlašteni provjeravati osobne podatke građana, a osim toga, dosadašnjim vijećima mjesnih odbora su još krajem 2014. godine istekli mandati, a novi izbori nisu održani. Sukladno tome, mjesna vlast trenutno ne postoji, pa i ne može donositi nikakve odluke kada bi i htjela.
Kako nema nikakve dileme da se svi problemi Gradske Čistoće odnose zapravo, ne toliko na Vrgorčane, koliko na one koji su fiktivno prijavljeni u Vrgorcu, Odluka o neprimjenjivanju podataka MUP-a je (p)ostala politički problem i prilika za rasprave i sukobe među političkim strankama.

ANTE PRANIĆ: Gradska Čistoća godišnje gubi između 150 i 200 tisuća kuna

Predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić komentirao je odluku Gradske Čistoće riječima kako zbog zastarjelog popisa Gradska Čistoća godišnje gubi između 150 i 200 tisuća kuna prihoda. Gradska Čistoća se, po Pranićevim riječima, mogla voditi evidencijom MUP-a u naplati odvoza otpada, a za posebne skupine građana s drugim boravištem, kao što su studenti, ili za socijalne slučajeve, mogla je donijeti posebne pravilnike, kao i provesti eventualne korekcije ako se za njih pokaže potreba.
- Pravilnici nisu doneseni. Zašto nisu računi poslani po službenom spisku sa mogućnosti korekcije uz predočenje službenog dokumenta ako se netko osjeća zakinutim? Traje to niz godina, prebacuje se loptica odgovornosti, a problem se podvlači pod tapet. Neki građani su u sustavu naplate, neki ne. Očito smo svi jednaki kada trebamo biti jednaki, ali neki su jednakiji kada treba izdvojiti 20 kuna mjesečno po osobi za uslugu odvoza smeća, rekao je Pranić te dodao da su se problemi s nepostojanjem kućnih brojeva unutar stambenih zgradama trebali riješiti prije deset godina, te se zapitao kada će se to i provesti i ironično zaključio da će se to dogoditi „kada na vrbi rodi grožđe“.

RADE BOBANAC: Evidencija MUP-a je jedina relevantna

U raspravu se uključio i predsjednik GO SDP-a Vrgorac i gradski vijećnik Rade Bobanac. On je istaknuo kako je Republika Hrvatska još uvijek demokratska država u kojoj je evidencija MUP-a najvažnija evidencija građana, pa ne dolazi u obzir da se evidencija platiša odvoza otpada izrađuje u dogovoru s predsjednicima mjesnih odbora i samih građana.
- Ne samo što oni nemaju ovlasti tako nešto raditi, nego je dosadašnjim Vijećima mjesnih odbora istekao mandat još prije dvije godine i oni službeno više nisu na svojim dužnostima.
Ukoliko Gradska Čistoća ne počne naplaćivati otpad sukladno evidenciji MUP-a, kao jedinom relevantnom popisu građana (MUP izdaje razne osobne dokumente na temelju tih popisa), SDP će pokrenuti sve dostupne pravne procedure da se zakon po ovom pitanju započne provoditi, u čemu ne isključujemo i podizanje kaznenih prijava. Ukoliko su problem stambene zgrade, onda je krajnji čas da se urede stambeni brojevi u njima i da se i ta prepreka, ako uopće postoji, ukloni, izjavio je Bobanac.

VJEKO GRBAVAC: Novi obračun ćemo uvesti samo ako Pranić preuzme odgovornost za eventualne reklamacije i tužbe

Odgovarajući na Pranićeve kritike, javnosti se priopćenjem obratio direktor Gradske Čistoće Vjeko Grbavac, i to, što je vrlo neuobičajeno, putem facebook stranice HDZ-a Vrgorac. U tom priopćenju, između ostaloga stoji: „Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno, nadležna PP Vrgorac, iako posjeduju spomenuti popis dostavljen na našu adresu od Ministarstva uprave, zatražili su, nedavno, sa nekoliko službenih dopisa od nas podatke za broj članova kućanstva na pojedinim adresama što samo potvrđuje našu tezu kako popis ne odgovara stvarnom stanju na terenu te da ga ne uvažava ni Ministarstvo unutarnjih poslova. Ono što mi po ovom pitanju možemo napraviti i što ćemo napraviti je da ćemo u suradnji s predsjednicima Mjesnih odbora korigirati popise korisnika u skoro vrijeme. Vođi inicijative, uvaženom predsjedniku Gradskog vijeća Anti Praniću, predložili smo, budući popis ne smatramo vjerodostojnim, da uz novi račun, prema popisu koji nam je dostavilo Ministarstvo uprave, ide i popratni dopis kako se novi obračun odvoza smeća radi na njegovu inicijativu te da samim time on preuzme odgovornost na mogućnost brojnih reklamacija i tužbi, ali je gospodin Pranić odbio takvu molbu“.
Kako očito u Vrgorcu postoji potpuno neslaganje političkih stranaka i Gradske Čistoće o ovom pitanju, logično je da će raspravu morati presjeći neko više državno tijelo ili autoritet, nadležan za rješavanja ovih problema, kako bi se tema plaćanja odvoza otpada konačno zatvorila.

Svjetski poznati stručnjak za obnovljive vrste energije Frano Barbir održao predavanje o vodiku učenicima Osnovne i Srednje škole

četvrtak , 18.02.2016.



U Osnovnoj školi „Vrgorac“ održana je u četvrtak 18. veljače informativno-edukacijska radionica na temu obnovljivih vrsta energije pod nazivom „Uloga vodika u energetici - Pogled u budućnost“ za učenike 7. razreda Osnovne škole 'Vrgorac' i gimnazijska odjeljenja Srednje škole 'Tin Ujević'. Predavanje je održao profesor Frano Barbir sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Radi se o jednom od vodećih svjetski priznatih stručnjaka na području obnovljivih izvora energije, a posebno vodikove energije. Na njegovim projektima zaposleno je ili surađuje više od 20 stručnjaka i znanstvenika, a surađuje sa brojnim svjetskim tvrtkama poput Mercedesa, Alstoma, Boscha, kao i sa domaćim Končarom. Barbir je inače rodom iz Vrgorske krajine, iz sela Dusina, a učenicima je govorio o velikim mogućnostima dobivanja čiste energije iz vodika, na čemu se već mnogo radi u zapadnim zemljama i Japanu.
Uz zanimljivo predavanje profesora Barbira, kratku prezentaciju o projektu „Alterenergy“ na području Grada Vrgorca održao je Martin Bućan iz Splitsko-dalmatinske županije. Uz navedene, predavanju su prisustvovali ravnatelji obiju škola – Krešimir Kuran i Josip Gašpar, predstavnik Ureda državne uprave u Vrgorcu Dalibor Dropulić, potom županijski savjetnik Damir Čarić, te Ranko Vujčić i županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, europske fondove i poljoprivredu.



ZORAN MILANOVIĆ: Svaki uspjeh SDP-a u Vrgorcu je velik. Glavno da se naš barjak vije!

četvrtak , 11.02.2016.



U Vrgorcu je u četvrtak 11. veljače boravio predsjednik SDP-a Zoran Milanović, te njegovi suradnici i bivši ministri Arsen Bauk, Boris Lalovac, Siniša Hajdaš Dončić i drugi visoki gosti iz županijske organizacije SDP-a. U restoranu Pilač susreli su se s predsjednikom GO SDP-a Vrgorac Radom Bobancem, stranačkim tajnikom Slobodanom Vujicom, te članovima Gradskog odbora GO SDP-a Vrgorac i Gradskog odbora Foruma mladih SDP-a Vrgorac. Gradski odbor Foruma mladih SDP-a predstavljao je njegov član Saša Šimunović.
Stranačko druženje organizirano je u sklopu Milanovićeve mini-turneje za unutarstranačke izbore za predsjednika SDP-a, ali svoj boravak u Vrgorcu visoki gosti su iskoristili i za razgovor o radu i stanju lokalne stranačke organizacije, te općoj ekonomskoj situaciji u ovom dijelu Dalmacije.
Nakon sastanka Milanović je odgovarao na pitanja novinara. Na pitanje dopisnika HINA-e hoće li ministar kulture Zlatko Hasanbegović uspjeti preživjeti na toj dužnosti nakon otkrića da je bio suradnik časopisa NDH, Milanović je rekao da se ništa novo s Hasanbegovićem nije dogodilo što se već nije znalo u početku. – Ne znam hoće li Hasanbegković preživjeti skandal, jer to ovisi isključivo o saborskoj većini koju čine HDZ i MOST.
Na molbu da za lokalne medije komentira trenutno stanje lokalne organizacije SDP-a, te trenutne sukobe HDZ-a i MOST-u bliske Nezavisne liste mladih, Milanović je rekao kako u Vrgorcu djeluje jedna od većih gradskih organizacija stranke, mnogo je članova i vrlo su aktivni.
- Što se tiče naših političkih suparnika, HDZ će pojesti MOST za doručak u svim gradovima i općinama, pa tako i u Vrgorcu. MOST je dio ove vlasti, to je njihov izbor i žao mi je zbog toga. Što se tiče lokalnog SDP-a, u Vrgorcu je daleko teže biti SDP-ovac nego u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Svaka čast Rijeci, ali ovdje zbog demografije i brojnih glasača koji nisu iz Hrvatske svaki je uspjeh velik. Glavno da se naš barjak vije, zaključio je Milanović.
Medijima se obratio i predsjednik GO SDP-a Vrgorac Rade Bobanac.
- Danas smo s predsjednikom stranke održali radni sastanak i stranačko druženje. Razgovarali smo o predstojećim unutarstranačkim izborima, ali i o radu lokalne stranačke organizacije, zatim o netočnim popisima birača, gospodarskoj situaciji u Vrgorskoj krajini, kao i o trenutnoj političkoj situaciji u Vrgorcu, rekao je Bobanac. Na pitanje o preferencijama članova SDP-a u Vrgorcu na predstojećim unutarstranačkim izborima, tajnik gradske organizacije SDP Slobodan Vujica je naglasio kako je svakodnevno na terenu, da razgovara s članstvom o predstojećim izborima i dojam je da će velika većina na izborima za predsjednika ponovno podržati Zorana Milanovića.
Nakon završetka druženja u Vrgorcu, Milanović i suradnici su nastavili put prema Makarskoj gdje je planirano druženje s tamošnjim članovima stranke.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>